Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

Βενεζουέλα: Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
ΚΑΡΑΚΑΣ.--
Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 15%, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο, την περασμένη Δευτέρα. Πρόκειται για την τρίτη στη διάρκεια του τρέχοντος χρόνου (10% το Γενάρη και 30% το Μάη), η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το φετινό Δεκέμβρη. Το μέτρο αυτό παίρνεται, όπως εξηγείται, για να αντιμετωπιστεί ο υπέρογκος πληθωρισμός, που φτάνει το 60% και ροκανίζει το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.

Στη Βενεζουέλα, παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί από την περίοδο της ανόδου στην εξουσία του εκλιπόντος Προέδρου Ούγκο Τσάβες για να αμβλυνθούν τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα που υπήρχαν (στην Υγεία, στη στέγαση, στην Κοινωνική Πρόνοια) ή τον έλεγχο της πετρελαιοβιομηχανίας, η ντόπια πλουτοκρατία εξακολουθεί να ελέγχει πολλούς τομείς της οικονομίας και να διαμορφώνει τιμές όπως και να εκβιάζει και να προκαλεί δυσκολίες, που έφτασαν ακόμα και στο πραξικόπημα ανατροπής του Τσάβες το 2002, που αποτράπηκε χάρη στην ενότητα λαού και στρατού. Σημαντικό επίσης πρόβλημα είναι η ιδιαίτερα αναπτυγμένη παραοικονομία, ενώ το κεφάλαιο μπορεί να κάνει παιχνίδια και με τη συναλλαγματική ισοτιμία ελέγχοντας τη μαύρη αγορά.


Η πραγματικότητα στη Βενεζουέλα, που με τη σοσιαλδημοκρατικού χαρακτήρα διαχείριση δεν έχει έρθει σε σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο, είναι αρκετά σύνθετη και τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένα. Τα ζητήματα αυτά αναδεικνύει και το ΚΚ Βενεζουέλας, που στηρίζει τα θετικά μέτρα και ταυτόχρονα καλεί σε εμβάθυνση των αλλαγών, σε ουσιαστικό πέρασμα της οικονομικής εξουσίας στο λαό με εργατικό έλεγχο.

Το ΚΚ Βενεζουέλας κάλεσε, με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, να αποκατασταθεί η αγοραστική ικανότητα των λαϊκών στρωμάτων και διεκδικεί αυξήσεις μισθών που θα κλιμακώνονται ανάλογα με το σημερινό ύψος του εισοδήματος, με τους πιο χαμηλά αμειβόμενους (που παίρνουν τον κατώτατο ή ως δυο φορές τον κατώτατο) να παίρνουν 50% αύξηση, τους ενδιάμεσους (με 3 έως 4 φορές τον κατώτατο) 30% και τους πιο υψηλά αμειβόμενους (από 5 φορές και πάνω τον κατώτατο) 15%. Επίσης, για τους κομμουνιστές της Βενεζουέλας είναι πρώτης προτεραιότητας η δημιουργία κρατικού αγροτοβιομηχανικού τομέα για την παραγωγή τροφίμων, ώστε να εξασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια του λαού.

6 σχόλια:

 1. "...One of the two warehouses seized by the government measured approximately 9,000 square meters (just shy of 30,000 square feet) and it contained 14,000 syringes of varying sizes, nearly10 million surgical and disposable latex gloves, 5,000 wheelchairs and other basic goods."

  "This recent seizure contributes to the 26,086 tons of food alone that have been seized by the government this year, 35 percent of which was confiscated near state boundaries through Operation Border Clash. Gasoline, soap, medicine, medical equipment and cement are among other goods that are considered contraband. Over 15,909 tons of cement have been confiscated by government officials in 2014 so far which Maduro announced was enough “to have built 2,600 houses.”

  http://venezuelanalysis.com/news/10983

  Άμα πατάς σε δυό βάρκες...

  Decadent

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χωρίς υποβαθμίζω τις παροχές που κερδήθηκαν από τον λαό επί Τσάβες και το γεγονός ότι (λόγω πολιτικών πιέσεων από το κίνημα;) έμπαινε στο μάτι των ΝΑΤΟϊκών σε εποχές παντοδυναμίας τους νομίζω ότι το να καλεί ένα ΚΚΒ σε "εμβάθυνση των αλλαγών" αντί σε "επανάσταση πριν γίνουμε Ουκρανία" δεν είναι θετική τροπή για την κατάσταση εκεί.
  Ο.Χ.Ε.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μη ξεχνάμε και την κατάσταση βέβαια που επικρατούσε στη Λατινική Αμερική. Ήταν -και σε ένα βαθμό είναι- το μπ***έλο των ΗΠΑ (Χαρακτηριστικός ο όρος America's Backyard που χρησιμοποιήθηκε κυρίως για αυτή). Θα μου πείς, και ποιός δεν είναι ,πλην ελαχίστων. Αλλά και ό,τι έχει επιτευχθεί είναι κάτι -και το λέω με επιφύλαξη-, δεδομένων ακριβώς αυτών των συνθηκών στην ήπειρο.

   Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Τα λένε οι αστοί:
   http://www.bbc.com/news/world-latin-america-26335287

   "The protests began in early February in the western states of Tachira and Merida when students demanded increased security .."
   Αχ αυτοί οι νέοι. Το αίμα τους βράζει, από τη Βενεζουέλα ως τη Κίνα.

   "However, so far they seem confined mainly, though not exclusively, to the middle class..."
   Το όχημα των δυτικών για την ανατροπή Μαδούρο, οι μικροαστοί. Σαφώς.

   Χαϊνης

   Διαγραφή
  2. Και βέβαια μην ξεχνάμε το προφίλ των ηγετών αυτού του "κινήματος" που αν μη τι άλλο είναι ύποπτο http://leninreloaded.blogspot.gr/2014/03/blog-post_2081.html
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
 3. Και θα σου'ρθει ο συριζαίος και θα σου πει ''να ορίστε, αφού με την ίδια συνταγή τα κατάφερε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, γιατί να μην μπορούμε και μεις;'' Εκτός, εάν το παράδειγμα της Αργεντινής είναι γι'αυτούς πιο αντιπροσωπευτικό του κινήματος, απ'ότι της Βενεζουέλας που θα φαντάζει στα μάτια τους ως ''απολιθωμένο σοβιετικό μοντέλο.''

  Stevie O.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τελευταία φορά που θυμάμαι να γίνεται λόγος περί Βενεζουέλας από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν όταν ο Τσίπρας ζήτησε δωρεάν πετρέλαιο από τον Τσάβες "για τους φτωχούς" και εισέπραξε άρνηση. Κι ύστερα, ήρθε ο έρωτας (με τα think tank του Τέξας). Για τη Βενεζουέλα να μιλούμε τώρα...

   gdmn1973

   Διαγραφή