Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014

Ζντόινγκ!!!!

- Καλημέρα, κύριε πρόεδρε. Οι εισηγήσεις μας είναι...Πώς σας φαίνονται;
- Δεν ακούω παιδί μου, κουφάθηκα!
Ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς εκλογές ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Μετά το τέλος της συνάντησης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «ζητάμε να συγκληθεί άμεσα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να καθορίσουμε την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας». [...]

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας: «Ζητούμε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου:

- Να συμφωνήσουμε στην ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών πριν την προεδρική εκλογή και πριν την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους, προκειμένου με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο να δώσουμε τη δυνατότητα κυριαρχικά να αποφασίσει ο λαός μας.

-Προκειμένου να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα μπορούσε να εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία στη νέα Βουλή.

Left.gr, 3/11/2014

Η Αυγή, 14 Οκτώβρη 2014:

Στο ερώτημα αν λέει ότι υπάρχει πολιτικός «δάκτυλος» πίσω από τη χθεσινή παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ο κ. Παππάς απάντησε:
«[...]

Αν κάποιος δεν θεωρήσει ότι είναι σημαντικό αυτή η πολιτική να τερματιστεί και ψηφίσει να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτήν την Βουλή που εμείς θεωρούμε απονομιμοποιημένη, κόβει τις γέφυρες συνεργασίας μαζί μας».

Το Έθνος, 15 Οκτώβρη 2014:

ΣΥΡΙΖΑ
Ανοίγει την πόρτα σε όσους δεν ψηφίζουν Πρόεδρο

Σκηνικό πόλωσης, με φόντο τους 180 βουλευτές, διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή, καθώς φτάνει στα άκρα η πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου ανεβάζει τις στροφές της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ την ίδια χρονική στιγμή «ανοίγει πόρτα» συνεργασίας με ανεξάρτητους βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Εφημερίδα, 31 Μάη 2014:

Πού θα βρεθούν οι 180

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή δεν πρόκειται να ψηφίσουν για Πρόεδρο, τα «φώτα» πέφτουν στην ΚΟ της ΔΗΜΑΡ και δυνητικά σε εκείνους των ΑΝΕΛ, καθώς αμφότερα τα κόμματα δεν θα επιθυμούσαν πρόωρες εκλογές υπό το φάσμα να δουν τα εκλογικά τους ποσοστά να γκρεμίζονται.

37 σχόλια:

 1. Έναν ψυχίατρο κάποιος...θα μας τρελάνουν όλους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί θα μας τρελάνουν; Απολύτως ξεκάθαροι οι στόχοι τους (γκουβέρνο) και η στρατηγική τους (πόλωση, καυγάδες περί όνου σκιάς) - άλλο τώρα αν και πώς θα τους πετύχουν.

   gdmn1973

   Διαγραφή
  2. Κάτσε ρε σύντροφε. Μέχρι πριν 2 βδομάδες, η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να ΜΗΝ συγκεντρώσει 180 ο Πρόεδρας ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Και είχε κάνει και τις δηλώσεις ο Παππάς ότι όποιος ψηφίζει Πρόεδρα μπαίνει στα μαύρα κατάστιχα.

   Ωραία. Αυτό είχε μια εκλολογική λογική. Να προκληθούν πρόωρες εκλογές, να γίνει ο ηγέτης πρωθυπουργός.

   Τώρα έρχεται ο ηγέτης και λέει: α) Να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να συμφωνήσει σε πρόωρες εκλογές πριν την προεδρική εκλογή. Πράγμα που είναι αντισυνταγματικό, δεν έχει καμία αρμοδιότητα το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών να καλεί πρόωρες εκλογές όταν δεν έχει ανακύψει ζήτημα μη πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, δηλαδή το είδος ζητήματος που ήθελε να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

   και β) μετά, αφού δηλαδή κάνουμε αυτό που δε γίνεται, να κάνουμε και το αντίθετο απ' αυτό που ζητούσαμε μετ' επιτάσεως, δηλαδή να συναινέσουμε όλοι μαζί σε Πρόεδρο.

   Τρελός παπάς τον βάφτισε τον άνθρωπο; Τι διάολο;

   Διαγραφή
  3. Επαναλαμβάνω τι πήγε και ζήτησε ο άνθρωπος:

   "Ζητούμε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου:

   - Να συμφωνήσουμε στην ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών πριν την προεδρική εκλογή και πριν την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους, προκειμένου με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο να δώσουμε τη δυνατότητα κυριαρχικά να αποφασίσει ο λαός μας.

   -Προκειμένου να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα μπορούσε να εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία στη νέα Βουλή."

   Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να συμφωνήσουν, λέει, αρχικά την ημερομηνία διεξαγωγής εθνικών εκλογών.

   Ο Χρυσόγονος είναι ΣΥΡΙΖΑ. Ορίστε τι προβλέπει το Σύνταγμα σύμφωνα με τον Χρυσόγονο:

   "Οπως δήλωσε ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Κώστας Χρυσόγονος «περίπτωση πρόωρων εκλογών σύμφωνα με το Σύνταγμα υπάρχει είτε

   α) αν το ζητήσει η κυβέρνηση με επίκλιση σπουδαίου εθνικού θέματος σύμφωνα με το άρθρο 41,

   β) είτε αν η κυβέρνηση καταψηφιστεί από τη Βουλή ή

   γ) παραιτηθεί και στη συνέχεια μέσα από τη διαδικασία διερευνητικών εντολών προκύψει αδυναμία σχηματισμού νέας κυβέρνησης η οποία να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής."
   http://www.planetnews.gr/tι-προβλέπει-το-σύνταγμα-για-τις-πρόωρε/

   Και αλλού:

   "Σύμφωνα με το άρθρο 53 του Συντάγματος, οι βουλευτές εκλέγονται για τέσσερα συνεχή έτη που αρχίζουν από τη μέρα των γενικών εκλογών (βλ. εδώ). Αυτός ο συνταγματικός κανόνας επιβάλλει την διενέργεια εκλογών κάθε τετραετία. Το Σύνταγμα προβλέπει βέβαια και εξαιρέσεις, αφού ως γνωστόν ελάχιστες φορές στην εκλογική ιστορία της χώρας έχει τηρηθεί η τετραετία. Πάντως η ίδια η παραίτηση της Κυβέρνησης, αντίθετα από ό,τι πιστεύεται, δεν αποτελεί άνευ ετέρου έναν συνταγματικά προβλεπόμενο λόγο για την άμεση διενέργεια εκλογών.

   Η παραίτηση της Κυβέρνησης δεν συνεπάγεται αυτομάτως την διενέργεια πρόωρων εκλογών, αφού επιβάλλεται πρώτα η τήρηση μιας διαδικασίας που προβλέπεται από το άρθρο 38 του Συντάγματος (βλ. εδώ). Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, αν η Κυβέρνηση παραιτηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την απαλλάσσει από τα καθήκοντά της και εάν ο Πρωθυπουργός της παραιτούμενης Κυβέρνησης είναι αρχηγός κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών (δηλ. τουλ. 150 + 1), εφαρμοζεται αναλόγως η διάταξη του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ' του Συντάγματος."
   http://elawyer.blogspot.com/2010/11/blog-post.html

   Διαγραφή
  4. Πράγματι, εγώ δεν κατάλαβα τι ακριβώς ζήτησε ο Τσίπρας σήμερα. Από την άλλη, υπάρχει κάτι σαφές και σταθερό: "Βγάλετε δε βγάλετε 180 κουκιά, εμείς εκλογές θέλουμε. Δεσμευτείτε πότε θα τις κάνετε και, αν χρειαστεί, τα βρίσκουμε και για πρόεδρο".

   Εκτός αν μας δουλεύουν όλοι ακόμα πιο χοντρά απ' ότι φαίνεται και ετοιμάζεται κάτι πολύ βρώμικο απ' ότι μπορούμε να φανταστούμε.

   gdmn1973

   Διαγραφή
  5. Μα ποιοι να δεσμευτούν; Δεν έχει καμία τέτοια αρμοδιότητα το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών!!! Σε εκλογές καλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν πληρούνται οι πιο πάνω προϋποθέσεις, όχι όταν πάει κάποιος παλαβός και λέει ελάτε να συμφωνήσουμε πότε θα κάνουμε εκλογές. Το να μη βγουν οι 180 μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές, αυτό τι είναι; Άσε που γυρνάει 180ο στη γραμμή "δεν ψηφίζουμε πρόεδρο". Αυτό είναι τρελάδικο, δεν είναι κόμμα!

   Διαγραφή
  6. δεν εναι "τρελαδικο" φιλε Αντωνη, ειναι απλα επικινδυνοι καιροσκοποι, τοσο επικινδυνοι που δεν λογαριαζουν τιποτα, ουτε καν την αυτογελοιοποιηση
   Ταξικος

   Διαγραφή
 2. Ρε παιδιά, κατάλαβε κανένας τι θέλει τώρα ο ηγέτης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άκρη δε βγαίνει ούτε έχει λογική, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ακούγοντας τη λέξη "ομαλότητα" να τη χρησιμοποιεί δύο φορές και με έμφαση είναι οτι πρόκειται μάλλον για μήνυμα για το σύνταγμα και τη συγκέντρωση μας.

   Decadent

   Διαγραφή
  2. Λες να παίζει κανά περίεργο, απ' τα σοσιαλδημοκρατικά κλασικά εικονογραφημένα;

   Διαγραφή
  3. Τι σημασία έχει το τι λένε το συνταγμα και οι νόμοι, όταν σκοπός είναι να δημιουργήσουμε εντυπώσεις; Το έχουμε ξαναδει το έργο (Βλ. εκλογές`12)...


   Μάνος

   Διαγραφή
  4. @Αντώνης

   Έτσι μου φάνηκε σαν κάτι σε στυλ" Ρε αστική τάξη είναι ώρα για πυρόσβεση δεν το βλέπεις?"

   Decadent

   Διαγραφή
  5. Κάτι δεν πάει καλά πάντως. Όσο στόκος κι αν είναι ο ίδιος, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει νομικούς με τη σέσουλα. Και αυτό το 180 μοίρες για τον πρόεδρα...κάτι πολύ περίεργο γίνεται.

   Διαγραφή
  6. Ζητώντας κάτι που δε γίνεται στέλνει ένα επικοινωνιακό σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ "συναινέστε να κάνουμε εκλογές [στην πράξη, παραιτηθείτε από κυβέρνηση] κι εγώ θα σας δώσω ό,τι πρόεδρα θέλετε;"

   ΟΚ, αλλά αυτό πάει γενικότερα σε κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης (και εκτάκτου ανάγκης), καθώς ο πρόεδρας από μόνος του δεν ενδιαφέρει κανένα και δεν είναι αρκετό κίνητρο για να παραιτηθεί η κυβέρνηση.

   Διαγραφή
  7. Για να αλλάξει 180 μοίρες στάση πάνω στην εκλογή προέδρου, έχει προηγηθεί κάτι σοβαρό στην ενδοεπικοινωνία με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (με ηγεσίες, με στελέχη, δεν ξέρω).

   Διαγραφή
  8. Μπήκα να δω μήπως έχει κανα σχετικό άρθρο στο Red Notebook, φαίνεται πεσμένο (παρειμπτόντως, το Αθέμιτα έκλεισε αιφνίδια και ανεξηγήτως δουλειές και το μπλογκ πριν λίγες μέρες).

   Το Ίσκρα απ' την άλλη, είναι εκτός τόπου και χρόνου...


   MINIMOYM ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ

   √ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε ένα "μίνιμουμ συναίνεσης" των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα εθνικά ζητήματα. Αυτή η θέση του Καρ. Παπούλια επικροτήθηκε από τα κυρίαρχα μίντια και το ευρύτερο κατεστημένο. Ο Κάρολος Παπούλιας μπορεί να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή όταν ζητάει αορίστως συναίνεση υπό το μανδύα των εθνικών θεμάτων. Δηλώνει, όμως, θεσμική αδυναμία να παρέμβει όταν η χώρα μας μετατρέπεται, περίπου, σε μνημονιακή νεοαποικία του Γερμανικού και ευρωπαϊκού κατεστημένου. Αυτό το τελευταίο, άλλωστε, δεν είναι εθνικό θέμα. Ό,τι ενοχλεί τη Γερμανία, τις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ αντιθέτως είναι και άκρως αντεθνικό. Ο Κάρολος Παπούλιας διαρκώς εκτίθεται όλο και πιο απροκάλυπτα και όλο πιο ευτελιστικά.
   Δευτ. 3/11/14 - 08:22
   http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17155:parapolitika&catid=82:kommata&Itemid=199

   Διαγραφή
 3. Οι πλήρεις δηλώσεις Τσίπρα (όποιος καταλάβει ας μας διαφωτίσει):

  Είχα την ευκαιρία να εκφράσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανησυχία μας για τους κινδύνους που εγκυμονούν τόσο η επιμονή της κυβέρνησης σε μια αδιέξοδη πολιτική λιτότητας που γεννά φτώχεια και ανεργία, όσο όμως και η επιλογή του Πρωθυπουργού να οδηγήσει τον τόπο σε μια παρατεταμένη περίοδο τεχνητής πόλωσης, έντασης και κινδυνολογίας Ιδιαίτερα σε μια στιγμή όπου είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας δεσμευτικής συμφωνίας με τους εταίρους, δεδομένης της πλήρους αποτυχίας του μνημονίου, του μνημονιακού προγράμματος.

  Τούτη την ώρα ο τόπος χρειάζεται, με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο, να υπάρξει μια κυβέρνηση ισχυρή, με ισχυρή λαϊκή εντολή και ισχυρή κοινωνική στήριξη πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει τη δυνατότητα ο λαός μας νηφάλια να αποφασίσει ανάμεσα στις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές. Αυτή της συνέχειας υλοποίησης μνημονιακών πολιτικών και αυτή της διαπραγμάτευσης.

  Η επιλογή του κ. Σαμαρά να οδηγήσει τη χώρα σε μια παρατεταμένη και νοσηρή περίοδο έντασης μέχρι τον Μάρτη, παρά το γεγονός, όπως είναι φανερό, ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απ΄ αυτή τη Βουλή, είναι μια επιλογή αποσταθεροποίησης.

  Τούτη την ώρα η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε να οδηγηθούμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο στη δημοκρατική διαδικασία σε κλίμα δημοκρατικής υπευθυνότητας και όχι σε κλίμα τυφλής σύγκρουσης.

  Αυτός ήταν και ο λόγος που πήραμε την πρωτοβουλία να επισκεφθούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου με τον πιο επίσημο τρόπο να απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να υπάρξει η ύστατη συνεννόηση στα αυτονόητα. Γι αυτό και ζητούμε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου:

  Να συμφωνήσουμε στην ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών πριν την προεδρική εκλογή και πριν την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους, προκειμένου με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο να δώσουμε τη δυνατότητα κυριαρχικά να αποφασίσει ο λαός μας.

  Προκειμένου να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα μπορούσε να εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία στη νέα Βουλή.

  Αυτές είναι δύο κινήσεις που, αν πραγματοποιηθούν, θα δημιουργήσουν ένα τελείως διαφορετικό κλίμα. Θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα και μέσα και έξω από τη χώρα. Ένα μήνυμα ότι η δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε δεν είναι απειλή κι ότι οι πολιτικές δυνάμεις μπορεί να έχουν εναλλακτικά σχέδια, θα τα θέσουν στην κρίση του λαού, αλλά μπορούν να συνεννοούνται για τα αυτονόητα. Ένα μήνυμα που θα έκανε πολύ πιο ισχυρή τη θέση της χώρας και στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές γίγνεσθαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το διαβάζω και το ξαναδιαβάζω, δε βγάζω άκρη πάλι αν το εκλάβω ως πρόταση.
   Μου έρχεται στο μυαλό ο τίτλος του άρθρου του Τσακαλώτου, εκεί κάπως βγαίνει ένα νόημα.

   Decadent

   Διαγραφή
  2. Αν αυτή την μπούρδα την έκανε για να εκθέσει το Σαμαρά (έτσι λέει το left.gr), τι να πω, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Παραθέτω σχολιάζοντας:

   "Χθες οι μάσκες της δήθεν προστασίας και του σεβασμού του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας έπεσαν, καθώς ο κύριος Σαμαράς αρνήθηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναζητηθεί μέσω του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών το ενδεχόμενο αυξημένης συναίνεσης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Με ταυτόχρονη συμφωνία για τη διενέργεια εκλογών πριν από τη λήψη αποφάσεων για το χρέος."

   Ξεκάθαρα, δηλαδή, η πρόταση ήταν "παραιτηθείτε από κυβέρνηση για να συμφωνήσουμε για πρόεδρο και να τον βγάλουμε συναινετικά." Και αυτό ήρθε να αντικαταστήσει το "δεν μπορείτε να εκλέξετε πρόεδρο γιατί δεν συναινούμε, άρα θα αναγκαστείτε να παραιτηθείτε από κυβέρνηση", στο πιο ό,τιναναι και γάμος του καραγκιόζη όμως.

   "Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της είχαν οργανώσει την επιχειρηματολογία τους ακριβώς πάνω στη σπουδαιότητα του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συναίνεση με την οποία πρέπει να περιβληθεί και τη συνεννοημένη εκλογή."

   Και η πρόταση Τσίπρα ήταν...τι;

   "Χθες φάνηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι παρά το πρόσχημα ή το όχημα για τη διατήρηση του κ. Σαμαρά και της ομάδας του στο Μέγαρο Μαξίμου."

   Όπως είναι το πρόσχημα ή όχημα για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση.

   "Ο κ. Σαμαράς απάντησε με τη γνωστή καραμέλα ότι τις εκλογές τις φοβούνται οι αγορές, άρα δεν θα γίνουν."

   Να τον κάνουμε ντα. Τι τον αναγκάζει σε αυτή τη γελοία πρόταση να δεχτεί να παραιτηθεί ως κυβέρνηση;

   "Ο κύριος Σαμαράς όμως απέδειξε ότι δεν σέβεται τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και με άλλον έναν τρόπο και δεν διστάζει να παίξει, με προσωπική του ευθύνη, με τα εθνικά θέματα."

   Αυτό από το κόμμα που έχτισε όλη του την πολιτική το τελευταίο τρίμηνο στο σαμποτάζ των εκλογών Προέδρου της δημοκρατίας...

   "Η χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο υποτίθεται ότι αφορούσε σοβαρά εθνικά θέματα, το Κυπριακό, το χρέος, την ΑΟΖ. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμιά σχετική αναφορά και δεν φαίνεται να αποδέχεται την ανάγκη να συναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

   Η επιλογή της ομάδας Σαμαρά είναι η διατήρηση της εκκρεμότητας και μιας παρατεταμένης περιόδου έντασης και κινδυνολογίας, μέσω της οποίας θα επιχειρήσει να περάσει τα νέα μέτρα που ζητεί η τρόικα και να υπονομεύσει μαζί με την επόμενη κυβέρνηση την ίδια την προοπτική της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως εγγυητής της πολιτικής ομαλότητας και της συντεταγμένης δημοκρατικής πορείας έπραξε το αυτονόητο, προσφέρθηκε δηλαδή να διευκολύνει τη διαδικασία, ώστε ο λαός να αποφασίσει για το μέλλον του, κάτι που η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να πράξει."
   http://left.gr/news/oi-maskes-epesan-0

   Για γέλια και για κλάματα...

   Γιατί να εκτεθούν τόσο άγαρμπα για κάτι που ούτως ή άλλως, αν άφηναν τα πράγματα ως έχουν θα είχαν την ευκαιρία να κάνουν το Μάρτη; Δεν μπορεί να είναι τόσο βλάκες. Κάτι άλλο συμβαίνει.

   Διαγραφή
  3. Εγώ μια σκέψη κάνω: το παληκάρι πάλι δίνει διαπιστευτήρια στας Ευρώπας... Μάλλον εκεί στα εξωτερικά κάποιος του τράβηξε τ' αυτί, ότι δήθεν πολώνει το κλίμα και δεν θα τον εμπιστευτούν "οι αγορές", κι είπε να χαμηλώνει τους τόνους. Εν γνώσει του φυσικά ότι αυτό που πρότεινε είναι μια εξω-συνταγματική μπούρδα, που δεν προβλέπεται ως διαδικασία πουθενά. Αν το συνδθάσουμε και με το χρόνο και τις συνθήκες διεξαγωγής της συζήτησης:
   α) αποπροσανατολίζουμε από το θέμα του πολέμου, που είναι πολύ κοντά (μήπως πρέπει να πείσουμε ότι " όλοι μαζί μπορούμε" -οι του αστικού σκηνικού- να ανταπεξέλθουμε σ' αυτό το ενδεχόμενο;)
   β) το ΠΑΜΕ με μπροστά το ΚΚΕ μαζεύει στο Σύνταγμα 100.000 κόσμο, με παλμό και ένταση και λέει τα δικά του. Κι αν το ακούσουν κι άλλοι; Κι αν το ακούσουν σε ενδεχόμενο πολέμου; Πώς θα θωρακίσουμε την αστική τάξη, αν όχι με σύμπλευση των πολιτικών δυναμεων που την εκφράζουν;
   γ) υπάρχει και το απλό ενδεχόμενο, όπως παραπάνω, να τους τραβήξανε τ' αυτί για οικονομικούς λόγους.
   Αν θέλετε τη γνώμη μου, και τα τρία μαζί.

   a/s

   Διαγραφή
 4. Τακτική Σύριζα : κλασική σοσιαλδημοκρατική. Πήγε στον Παπούλια ... για να εισπράξει το όχι του Σαμαρά σε μιά τάχα συναινετική του αλλά συνταγματικά ανεφάρμοστη πρόταση (αυτό είχε σαν πρώτο στόχο για εσωτερική κατανάλωση αλλά και σαν μήνυμα στους έξω) ... να “διατυμπανίσει” τον σεβασμό του στο θεσμό του προέδρου (και πάλι για εσωτερική κατανάλωση) ... και να μας δηλώσει πως η χώρα δεν πρέπει να υπογράψει τις παραπέρα δεσμεύσεις της για το χρέος χωρίς νωπή “λαική” εντολή !!! Ποιός το λέει αυτό ??? Αυτός που τα τελευταία χρόνια χέρι χέρι με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (με διπολικούς τσαμπουκάδες που δεν αφορούν το πάπλωμα) ... προσπαθεί να ξαναψήσει και προεκλογικά τον ελληνικό λαό για το πάπλωμα του “μονοδρόμου” της ευρωνατοικής οικογένειας. Τέτοιες δηλώσεις του Alexis οι ξένοι δεν μπορεί παρά να τις διαβάζουν σαν ... “αφήστε με να πάω σε εκλογές με προδιαγεραμμένο, σικέ και στημένο εκλογικό αποτέλεσμα (όσο αφορά το πάπλωμα σε αυτή την συγκυρία) ... πρίν να είναι αργά (βλέπε ΠΑΜΕ με τα 1000 σωματεία) και εγώ συναινετικός τώρα πιά ... και μαζί με τον Σαμαρά εάν έτσι το επιβάλει η λαική εντολή την οποίαν θα σεβαστώ απολύτως ... θα κάνουμε την νέα συμφωνία.” Συναίνεση δηλαδή ... συναίνεση και κόλαση. Το πραγματικό γδάρσιμο του λαού εν μέσω διπολικού μίσους-ψύχωσης των μαζών. Εδώ που έφτασε ο Σύριζα δεν έχει άλλη επιλογή. Δεν είναι βλάκες.
  Τακτική Σύριζα + πιθανή εξέλιξη : Στους Σαμαροβενιζέλους και στον Alexis (από διαφορετικά κανάλια βέβαια) ... να έφτασε ήδη το τηλεγράφημα απο USA που ορίζει τα “θέλω” των αμερικάνων για την στάση της χώρας απέναντι στην Τουρκία (Κυπριακό-ΑΟΖ-Συρία κλπ) που φαίνεται να έχει αποφασίσει την κλιμάκωση. Το πρώτο και κύριο που θα επιδιώξουν οι αμερικάνοι, απο την στιγμή που το αποφάσισαν, δεν είναι άλλο παρά ... η “μεγάλη συναίνεση” όσο το δυνατό πιό σύντομα ... για το στήσιμο του κώλου ??? ... για την προετοιμασία του πολέμου ??? ποιός ξέρει !!! Πάντως ο Alexis ξέρει πως δεν έχει καμμιά τύχη ... εαν δεν παίξει στην μεγάλη συναίνεση (ασχέτως αυτοδύναμου ή όχι εκλογικού αποτελέσματος) ... επειδή το game που προετοιμάζεται δεν μπορεί να το σηκώσει κανένας απο αυτούς, μόνος του. Εχει καταλάβει ο Alexis πως τα μηνύματα απο την ευρώπη και απο το αμέρικα ένα πράγμα του λένε ξεκάθαρα : πως η επιδιωξή τους είναι ... τους Σαμαροβενιζέλους (ή οποιουσδήποτε εκπροσώπους της πούρας και παλιάς αστικής τάξης ) ... δεν πρόκειται ποτέ να τους έχει αντιπολίτευση, παρά μόνο συμπολίτευση !!! Καταλαβαίνει πολύ καλά τώρα πιά πως η τακτική του ώριμου φρούτου που θα πέσει απο το δέντρο τον Φλεβάρη ... έχει καεί πρό πολλού. Ο Φλεβάρης ... φαντάζει πολύ αργά. Και όσο ο Alexis και τα επιτελεία του το συνειδητοποιούν ... τόσο οι Σαμαροβενιζέλοι λεονταρίζουν για εκλογές το 2016 ... τρίβωντας τα χέρια τους για την εξασφάλιση της επόμενης συμπολίτευσης που μάλλον θα τους χαρίσει το σωσίβιο της επιβίωσης. Κάπου εκεί βρισκόμαστε.

  antivaro

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. «Υπέρ της σύγκλησης των πολιτικών αρχηγών και η Ντόρα»:

  Υπέρ της σύγκλησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, τάχθηκε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

  Όπως είπε η κα. Μπακογιάννη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, «σε όλα τα κόμματα υπάρχουν αξιόλογοι πολιτικοί με τους οποίους μπορούμε να βρούμε πολλά σημεία επαφής στα εθνικά ζητήματα».

  «Οι διαφορές μου με το ΣΥΡΙΖΑ είναι βουνό. Ωστόσο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής οφείλουμε όλοι να έχουμε μία κοινή συνισταμένη και να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα. Μπακογιάννη.

  http://www.thetoc.gr/politiki/article/uper-tis-sugklisis-twn-politikwn-arxigwn-i-ntora

  Μάλιστα. Όντως κάτι ετοιμάζουν (ή μάλλον έχουν ετοιμάσει).

  Wiper

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. (συνέχεια απο το προηγούμενο)(μεσολάβησε και λίγη δουλίτσα)
  Με λίγα λόγια όλοι αυτοί (Σαμαροβενιζέλοι, Σύριζα, “ξεπλυμένοι” Χρυσαυγίτες, ποταμοθεοδωράκηδες, κεντρολυκούδηδες, ο κύριος Φώτης κλπ κλπ κλπ) ... διαγκωνίζονται για να “κατακτήσουν” όσο το δυνατόν καλύτερη και πλεονεκτικότερη θέση στην επόμενη συγκυβέρνηση. Βέβαια κάποιοι μέσα στον Σύριζα ... δεν μπορεί να μην βλέπουν την επερχόμενη “καταστροφή της συναίνεσης” και είναι βέβαιο πως θα προετοιμάζουν σενάρια “ηρωικής” δραπέτευσης απο την σκληρή πραγματικότητα. Αν όμως τα ευρωπέη συνεχίζουν να τους κόβουν με το μαχαίρι το βήχα της “δυναμικής” διαπραγμάτευσης (και αυτό θα κάνουν συνέχεια με τις χρηματιστηριακές επιθέσεις) και τα αμερικανάκια αποφασίζουν (και έτσι φαίνεται πως συμβαίνει) να οδηγήσουν τους τούρκους σε κλιμάκωση ... τότε πάνε περίπατο οι επιλογές της ηρωικής εξόδου των “ηρωικών” αριστερών μας. Τότε θα χορέψουν τον “εθνικό χορό της σωτηρίας” ... θέλουν δεν θέλουν.

  Τι μας μένει ορέ ??? ΚΚΕ και λαικός αγώνας.

  antivaro

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μπορεί επίσης να θέλουν να δείξουν ότι όπως και η συγκυβέρνηση με μπροστάρη τον συνταγματολόγο Βενιζέλο έτσι και αυτοί δεν έχουν πρόβλημα να λειτουργήσουν εκτός συντάγματος για να γίνει η πυρόσβεση ή να περάσουν τα μέτρα που απαιτούν οι καιροί. Δηλαδή άλλο ένα τικ στη λίστα των προσόντων που απαιτούνται για να γίνεις πολιτική έκφραση της αστικής τάξης. gorf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Συμφωνώ με όλους τους προλαλήσαντες, όλα όσα γράφετε είναι λογικά και ορθά. Απλά φαντάζομαι (μπορεί να κάνω λάθος φυσικά) ότι έχει ανακύψει κάτι συγκεκριμένο, στα πλαίσια κινήτρων/στοχεύσεων που λέτε, που ακόμα δεν το γνωρίζουμε. Εικάζω, δεν μπορώ να ξέρω βέβαια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατι ακόμα: αν και δεν μπορώ να γνωρίζω πόση αυτογελοιοποίηση σηκώνει ο οργανισμός τους στην Κουμουνδούρου, φαντάζομαι, λέω ρε παιδί μου, ότι μετά απ' αυτό τέρμα και η γραμμή "όποιος ψηφίσει πρόεδρο είναι απέναντι, εμπρός για να μη βγουν οι 180", άρα μένει το ΚΚΕ μόνο ξεκάθαρα αρνητικό και δεν ξέρω αν θα μείνει και άλλος.

   Διαγραφή
 9. Νομίζω είναι κάπως απλό το πράμα:

  α. ο ΣΥΡΙΖΑ πάει στον πρόεδρο για να παρουσιαστεί ως συναινετικός. Βασικό, διότι εκεί πάνω θα τον πατήσουν τον κάλο το επόμενο διάστημα οι της κυβέρνησης: "βγαίνουμε από την κρίση και θέλεις να μας σύρεις σε εκλογές που δεν τιςθέλει ο κόσμος "κλπ.

  β. όμως αν θέλει να είναι συναινετικός θα πρέπει κάτι να δώσει: είτε να συμμορφωθεί με τα νέα μέτρα της τρόϊκας. Είτε να δεσμευτεί - χέρια, πόδια κι επίσημα - ότι μονομερείς ενέργειες καπούτ. Είτε ό,τι στηρίζει εκλογή προέδρου νέου ( εφ'όσον αλλάξει το πρόσωπο Σαμαράς και το πρόσωπο Βενιζέλος).

  γ.Τα παραπάνω είναι σήμερα κατ'αρχήν out of the question επίσημα. Με την επίσκεψη ( ΚΑΙ με την επίσκεψη) Τσίπρα όμως γίνεται προσπάθεια να μπουν στην question , δηλαδή:
  Ναι, παιδιά υπό κάποιους όρους μπορώ και να συναινέσω. Όμως σήμερα, σε αυτή τη φάση, εγώ θέτω τους όρους οι οποίοι βασικά δεν είναι καν πολιτικοί είναι "να φύγει τούτη η κυβέρνηση.". Αν δεν θέλετε εγώ θα λέω "πρότεινα συναίνεση αλλά δεν ήθελαν γιατί είναι καρφωμένοι στις καρέκλες τους".
  Νομίζω το μόνο που μένει είναι αυτό: η έναρξη μιας διαδικασίας που θα καταλήξει σ'ένα κομπρεμί κορυφών ίσως και χωρίς εκλογές. Ή τουλάχιστον αυτό είναι το σενάριο. Δε φαίνεται ο διεθνής παράγοντας και οι "αγορές" να θέλουν εκλογές το επόμενο διάστημα, άρα είναι υποχρεωμένοι οι υπάλληλοι να το λαμβάνουν αυτό υπόψη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σαφώς, σαφέστατα, το ζήτημα είναι ότι όλο αυτό ΜΟΝΟ επικοινωνιακά στέκει. Πρακτικά δεν έχει καμία βάση. Η πρόταση δηλαδή ως πρόταση είναι για γέλια εντελώς, εξόφθαλμα για γέλια. Από εκεί ξεκίνησε ο προβληματισμός. Εντάξει το επικοινωνιακό, αλλά διάβολε, δεν μπορεί να στηρίζεις επικοινωνιακή κίνηση σε κάτι που γνωστό ότι είναι ανέφικτο!

   Ή μήπως γίνεται;

   Διαγραφή
  2. Ή μήπως δεν είναι τελικά κι ανέφικτο?

   Διαγραφή
  3. Μόνο αν παραιτηθεί μόνη της η κυβέρνηση, αν σ αυτό μεταφράζεται αυτό που είπε, και γίνει κιόλας.

   Δεν αποφασίζει κανένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, οσοδήποτε "συναινετικά", για διενέργεια πρόωρων εκλογών, αν δεν παραιτηθεί αυτοβούλως η κυβέρνηση.

   Αν αυτό ζητά στην ουσία, ενδιαφέρον είναι το πού βασίζεται. Μιλάει στην τύχη, απλά πετάει πυροτεχνήματα γελοιοποιούμενος; Ή έχει χαρτιά μέσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήδη, έχει προεγκριθεί το επόμενο βήμα; Εκεί νομίζω πως καταλήγει ως ερώτημα το θέμα.

   Διαγραφή
  4. Αν παραιτηθεί, βέβαια, πάλι δεν κάνει κάτι το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αναλαμβάνει ο πρόεδρος της δημοκρατίας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

   Διαγραφή
  5. @Αντωνης:
   "...δεν μπορεί να στηρίζεις επικοινωνιακή κίνηση σε κάτι που γνωστό ότι είναι ανέφικτο!

   Ή μήπως γίνεται;..."
   Μιλάμε για; τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε σαφώς και γίνεται!
   Είναι το Κόμμα που μετά τις εκλογές του '12 περιέφερε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΓΣΕΕ εάν θυμάσαι.
   -Οπότε γιατί να εκπλήσεσαι εδώ;

   Διαγραφή
  6. Νομίζω εκπλήσσομαι γιατί μ' αυτό έβαλε τέλος σε μια "γραμμή" που έχτισε ο ίδιος εντελώς αιφνιδιαστικά (τη γραμμή για τους "180"). Πώς θα επιστρέψει εκεί αν δεν δεχτεί ο Σαμαράς να παραιτηθεί (που δεν έχει λόγο να δεχτεί κανέναν αν δεν έχουν ήδη πάρει εντολή να φτιάξουν όχημα νέου τύπου για την αστική τάξη).

   Διαγραφή
  7. Ναι εγώ πιστεύω ότι μόνο ως ενέργεια απεμπλοκής από τη γραμμή πόλωσης ερμηνεύεται αυτό.
   Κοίταξε το "Βήμα" ορύεται εδώ και κανά μήνα για συναινέσεις κλπ. Βγήκε σενάριο "παραίτησης Σαμαρά" , ο Καρατζαφύρερ μας είπε ότι ο Αβραμόπουλος "μαζεύει" κόσμο (σε αντίθεση με το Σαμαρά που διώχνει..) , έγινε προσπάθεια να εξηγηθεί εκλαϊκευτικά ο "'έρωτας της πλουτοκρατίας" για το ΣΥΡΙΖΑ κλπ.
   Το δύσκολο είναι ότι καίγεται το χαρτί ΣΥΡΙΖΑ μ'όλ'αυτά - εκτός και τελικά το "χαρτί ΣΥΡΙΖΑ" ήταν κάτι προσωρινό, μια υπόθεση που μόνο εν δυνάμει θα μπορούσε να καρποφορήσει και εν τέλει δεν καρποφόρησε, άρα πάμε γι'άλλα.

   Διαγραφή
  8. Θα επιστρέψει με μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα στην γραμμή περί 180.
   Ούτε η πρώτη τους θα είναι, ούτε κανέναν ενδοιασμό είχαν δείξει για τις προηγούμενες.
   Απλά ίσως πιστέψαμε για λίγο πως θα είχαν σοβαρευτεί κάπως εν όψη καρέκλας, αλλά μάλλον δεν το έχουν...

   Διαγραφή
  9. Ξέρωγω ρε Τρας, τι να πω. Μπορεί να έχω υπερβολικές απαιτήσεις λογικής κι έτσι να πέφτω έξω που μου φαίνεται παράξενο. Δεν μπορώ να διαφωνήσω ότι έχουν γίνει τρελά πράματα και έχουν γίνει και αποδεκτά χωρίς καν να καταλάβει η πλειοψηφία ότι είναι τρελά.

   Διαγραφή
 10. Κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην προετοιμασία του μεγάλου ή μικρότερου συνασπισμού. Ο ΔΟΛ δείχνει το δρόμο. Αλλωστε μόνο κοινοβουλευτικά παιχνίδια μπορούν να κάνουν. Υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε πολλές. Ομως δεν γνωρίζουμε τι κουβεντιάζουν, με τους δυνάστες των λαών, πίσω από τις κλειστές πόρτες. Για θυμηθείτε την πρώτη συνάντηση μετά τις εκλογές του 2012 με τους πρεσβευτές των G 20 η οποία αφού αποχώρησαν οι δημοσιογράφοι μετά από παράκληση της ρένας, έγινε κεκλεισμένων θυρών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή