Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014

Καισαριανή: Η άλλη πλευρά της εκλογικής αναμέτρησης (ιστορίες γηπέδων)

Ο συνδυασμός "Συνεργασία Πολιτών Καισιαριανής" που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε και αυτός την προεκλογική του συγκέντρωση στο Δήμο χθες, με προσκεκλημένη την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, που υποστηρίζει τον υποψήφιο Γ. Κοντόσταυλο.

Αντιγράφω το ρεπορτάζ της "Αυγής":

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στον χαιρετισμό της, κάλεσε τους πολίτες της Καισαριανής να επανεκλέξουν τον Γ. Κοντόσταυλο, αφού "στην ηρωική αυτή πόλη, την πόλη της θυσίας για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη, οι εκλογές της Κυριακής πρέπει να επιβεβαιώσουν τη ρότα που οι πολίτες επέλεξαν τον περασμένο Μάιο. Τη ρότα αυτή πρέπει να τη συνεχίσουμε όλοι μαζί. Ενωμένοι σαν μια γροθιά. Με τους πολίτες στο προσκήνιο. Με τους πολίτες στο επίκεντρο. Μέσα από ανοικτές, συμμετοχικές διαδικασίες, μέσα από τις λαϊκές συνελεύσεις. Με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία".

Υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή συνεργασίας του δήμου με την Περιφέρεια Αττικής "έχει ξεκάθαρα πολιτικά και αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά" και "πρέπει να ενώνει τους πολίτες, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές τους προτιμήσεις, πάνω σε ένα σχέδιο συμμετοχικής παρέμβασης σε κάθε γειτονιά", ο Γ. Κοντόσταυλος επανέλαβε ότι τάσσεται ενάντια στο "'δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης" και στη "συντηρητική και γραφειοκρατική λειτουργία του 'Καλλικράτη". Υπενθύμισε ότι αρνήθηκε τη δήθεν αξιολόγηση των υπαλλήλων, ζητώντας ταυτόχρονα 85 μόνιμους μέσω ΑΣΕΠ. "Ξεκινήσαμε 10 δήμαρχοι, σε σύσκεψη στο δημαρχείο Καισαριανής, ένα σπουδαίο κίνημα για το σπάσιμο της μνημονιακής εντολής που αρνείται τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέχρι το 2016" ανέφερε.

«Το κύμα ανατροπής που ξεκίνησε τον Μάιο δε θα σταματήσει τώρα ούτε με κόλπα, ούτε με λάσπη. Είναι ζωντανή ανάγκη του λαού της Καισαριανής να σηκωθεί, να σταθεί στα πόδια του, για αυτό και τον καλούμε να έρθει ξανά μαζί μας. Τον καλούμε να ψηφίσει με την ψυχή του» τόνισε επίσης ο Γιώργος Κοντόσταυλος. «Έχουμε βαριά ιστορία αγώνων και αλληλεγγύης εδώ στην Καισαριανή. Ξέρουμε τι σημαίνει αγώνας», επεσήμανε ο Γ. Κοντόσταυλος και ερχόμενος στο παρών υπογράμμισε.

«Εμείς συγκρουόμαστε με την κυβέρνηση, τις μνημονιακές πολιτικές, το έχουμε αποδείξει και θέλουμε την ανατροπή και στην Καισαριανή και στην Ελλάδα και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και την ανατροπή στην Ευρώπη», πρόσθεσε. Εξήγησε επίσης ότι οι επαναληπτικές εκλογές δεν είναι «πρόβλημα γιατί για εμάς η Δημοκρατία δεν είναι πρόβλημα. Η δημοκρατία είναι η λύση».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ανέφερε: «Ας πάμε μέχρι τον τοίχο του Σκοπευτηρίου και ας αφουγκραστούμε τις ανάσες τους! Μας λένε: Μην μας ξεχνάτε και κάντε κάτι για το μέλλον. Δώστε ελπίδα στον τσακισμένο λαό μας, στηρίξτε τους ανθρώπους να μην καταρρεύσουν!" "Αυτή είναι η εντολή που μας φωνάζουν οι τιμημένοι μας νεκροί. Αυτό θέλουν από τους Καισαριανιώτες. Ενότητα, Δημοκρατία, ανατροπή! Και από αυτή την εντολή δεν θα υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό. Θα νικήσουμε για όλους τους Καισαριανιώτες γιατί η φτώχεια και η ανέχεια δεν είναι κόκκινη, μπλέ ή πράσινη. Είναι μόνο μαύρη! Και αυτό το μαύρο θα το σβήσουμε από τη ζωή μας, από την καθημερινότητά μας. Και στην Καισαριανή, και στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη».

Η συγκέντρωση έγινε σε μία κατάμεστη πλατεία, με τα χαμόγελα και την αισιοδοξία, να ξεχειλίζουν. Το παρών, εκτός της Ρένας Δούρου, έδωσε και αντιπροσωπεία από την περιφέρεια Αττικής, αντιπροσωπεία από τον ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, μέλη της τοπικής Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ καθώς επίσης και αντιπροσωπεία της τοπικής της ΔΗΜΑΡ, ενώ μήνυμα στήριξης στον Γιώργο Κοντόσταυλο έστειλε ο Μανώλης Γλέζος.
***
Δεν ξέρω σε τι αναφέρεται ως "λάσπη" ο κύριος Κοντόσταυλος, ούτε βέβαια κατανοώ πώς μιλάει με τους εκτελεσμένους κομμουνιστές της κατοχής και γιατί του είπαν ότι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω τι σημαίνει "η Δημοκρατία είναι η λύση", δεν ξέρω τι διαφορετικό έχουν τα περί "πολίτη στο προσκήνιο" από τα αντίστοιχα του ΓΑΠ, δεν ξέρω πώς γίνεται οι εκτελεσμένοι των Γερμανών να αγωνίζονταν για "τη Δημοκρατία [ποιανού;] και την ειρήνη [με ποιον];

Αλλά επειδή όποιος ψηφίζει Κοντόσταυλο αύριο ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Διοίκηση, σκέφτηκα να εμπλουτίσω το πλούσιο παλμαρέ των κατορθωμάτων του κόμματος και την ετικέτα "Ιστορία της σοσιαλδημοκρατίας" με κάτι για έναν ακόμα δήμο της Αττικής που βιώνει την..."ανατροπή" που υπόσχονται στους Καισαριανιώτες αν τους εμπιστευτούν. Με μια ιστορία για γήπεδα, μιας και φαίνεται να τους έχει αδυναμία ο κύριος Κοντοσταύλος.
***
Ο Δημήτρης Στρατούλης, στη χτεσινή συγκέντρωση Κοντόσταυλου-Δούρου στην Καισαριανή
Συριζαίος δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας - Αβανταδόρος του Μελισσανίδη
Κόντρα, 21 Νοεμβ. 2014

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας νόμος που βρίσκεται σε ισχύ. Ανεξάρτητα με την άποψη που έχει ο καθένας για τον νόμο, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να λειτουργήσει ανάλογα. Η τεχνική υπηρεσία έχει ζητήσει από την ΑΕΚ κάποια συγκεκριμένα πράγματα». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Αρης Βασιλόπουλος σε ερώτημα ιστοσελίδας που εκφράζει τις απόψεις του Μελισσανίδη (aek365.com, 14.11.2014), επιβεβαιώνοντας πλήρως όσα του προσάψαμε με αναλυτικό δημοσίευμά μας.

Οι μάσκες έπεσαν. Ο συριζαίος δήμαρχος, που κάποια στιγμή αναγκάστηκε να κάνει πίσω (προηγουμένως είχε συμπεριφερθεί ως delivery boy του Στρατούλη και του Φλαμπουράρη στα μυστικά παζάρια τους με τον Μελισσανίδη), όχι μόνο αποδέχεται τον αντισυνταγματικό νόμο 4277/2014, αλλά και δεσμεύεται να τον εφαρμόσει και να δώσει στον Μελισσανίδη υψόμετρα και για το κομμάτι του άλσους που παράνομα του εκχωρεί ο συγκεκριμένος νόμος.

Οπως και άλλη φορά έχουμε γράψει, δεν ζητάμε από τον Βασιλόπουλο να κάνει αντάρτικο μην εφαρμόζοντας ένα νόμο (για να το κάνεις αυτό χρειάζεται παλικαριά που στους Βασιλόπουλους είναι είδος εν πλήρη ανεπαρκεία), αλλά να σεβαστεί τη νομιμότητα. Την τυπική νομιμότητα. Να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει ένας δημόσιος υπάλληλος με φιλότιμο. Πόσο μάλλον ένας εκλεγμένος δήμαρχος, με εντολή να προστατεύσει το άλσος.

Πώς χαρίζονται τα 6 στρέμματα άλσους στον Μελισσανίδη; Με το κόλπο της επέκτασης του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης σ’ αυτό το κομμάτι του άλσους, μέσω νόμου. Αυτό είναι εντελώς παράνομο και ο δήμος οφείλει να μην εφαρμόσει την παρανομία. Οφείλει ακόμη να ανακοινώσει ότι θα κάνει ο ίδιος προσφυγή στο ΣτΕ στην περίπτωση που οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία εκδώσει διοικητική πράξη (π.χ. Εγκριση και Αδεια Δόμησης) κατ’ εφαρμογή αυτής της παράνομης και αντισυνταγματικής νομοθετικής ρύθμισης.

Ιδού το ιστορικό αυτής της υπόθεσης, για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την αισχρή στάση της συριζαίικης νέας δημοτικής διοίκησης Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.

Το 2002, με το άρθρο 10 παρ. 3 του Ν. 3044 (πρόκειται για το νόμο που στο άρθρο 19 νομοθετούσε το περιβόητο «σχέδιο Γρανίτσα») προβλέφτηκε ότι μπορούν να γίνονται αναθεωρήσεις και τροποποιήσεις ρυμοτομικών σχεδίων με υπουργικές αποφάσεις, ακόμη και με αποφάσεις περιφερειαρχών, νομαρχών και δημάρχων. Ηταν μια προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να θεσπίσει την απόλυτη ασυδοσία στα πολεοδομικά ζητήματα, έτσι που οι άνθρωποι του λαού να μένουν εντελώς απροστάτευτοι από τις αυθαιρεσίες της διοίκησης, η οποία θα μπορούσε παράλληλα να αποφεύγει τον έλεγχο νομιμότητας από το ΣτΕ, επεκτείνοντας ανεξέλεγκτα τα ρυμοτομικά σχέδια πόλεων και οικισμών σε βάρος δασών και δασικών εκτάσεων, αιγιαλών κτλ.

Το 2005, με την απόφαση 3661, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική αυτή τη νομοθετική ρύθμιση.

Η νομιμότητα αποκαταστάθηκε το 2012 με το Ν. 4067, άρθρο 31, παρ. 1. Προβλέπεται πλέον ότι η έγκριση, αναθεώρηση ή τροποποίηση ρυμοτομικών σχεδίων γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρόταση του υπουργού ΠΕΚΑ.

Ενώ, λοιπόν, υπάρχει η νομολογία του ΣτΕ και η εφαρμογή της στη νομοθεσία με το Ν. 4067/2012, ήρθε η ίδια κυβέρνηση και προκειμένου να εξυπηρετήσει τον Μελισσανίδη και τα αρπακτικά του σχέδια, νομοθέτησε την επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας σε βάρος του άλσους. Δεν ακολούθησε, δηλαδή, τη νόμιμη οδό που προβλέπει την επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου μόνο με Προεδρικό Διάταγμα (το οποίο ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά του από το ΣτΕ), αλλά με νόμο, υπολογίζοντας ότι ο μεν Δήμος θα κάνει το κορόιδο, οι δε κάτοικοι θα υποταγούν στη βία των τραμπούκων.

Μιλώντας νομικά, όταν ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας αποδέχεται το νόμο 4277/2014, συμπράττει σε μια παρανομία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να πλήττεται ένα δημόσιο αγαθό της πόλης που διοικεί. Οφειλε να πει ότι αρνείται να δώσει υψόμετρα για το τμήμα του άλσους που χαρίζεται στον Μελισσανίδη, διότι η δασική αυτή έκταση παραχωρείται σε ιδιώτες παρανόμως, με την επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης με νόμο και όχι με Προεδρικό Διάταγμα, όπως προβλέπεται.

Μιλώντας πολιτικά, ο Α. Βασιλόπουλος συμπεριφέρεται σαν αβανταδόρος του Μελισσανίδη, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τη θέληση του λαού της πόλης του, αλλά και πετώντας στα σκουπίδια τις κατακτήσεις αυτού του λαού τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί στη Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα υπάρχει και ειδικός λόγος, όχι μόνο η γενική απαγόρευση που υπάρχει για την επέκταση ρυμοτομικών σχεδίων με νόμο.

Είναι γνωστό ότι το «σχέδιο Γρανίτσα» επιχειρήθηκε να υλοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο. Με την επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου σε βάρος του άλσους και μάλιστα στην ίδια έκταση που σήμερα επιχειρείται να χαριστεί στην επιχείρηση του Μελισσανίδη. Τότε, 131 κάτοικοι της περιοχής, αλλά και ο δήμος της πόλης (με δεξιά διοίκηση μάλιστα), προσέφυγαν στο ΣτΕ. Το ΣτΕ πρώτα ανέστειλε την υλοποίηση του «σχεδίου Γρανίτσα» και μετά, αρχικά με απόφαση του Ε’ Τμήματος (1568/2005) και τελικά με απόφαση της Ολομέλειας (1847/2008), έκρινε ότι κακώς επιχειρήθηκε η επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου με νόμο και ακύρωσε τις διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογήν αυτού του νόμου, χωρίς να εξετάσει καν τους υπόλοιπους λόγους που επικαλούνταν οι προσφυγές.

Ενώ το ΣτΕ, χάρη στον αγώνα των κατοίκων και στις προσφυγές που έγιναν από κατοίκους και δήμο απεφάνθη ότι είναι παράνομη η επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου με νόμο, έρχεται σήμερα η συριζαίικη διοίκηση του δήμου και δηλώνει ότι βρίσκεται σε ισχύ ο νόμος 4277/2014, ο οποίος διαπράττει ακριβώς την ίδια παρανομία!

4 σχόλια:

 1. και να μην ξεχναμε οτι ο χωρος εχει δωθει στην ερασιτεχνικη αεκ με την ρητη εντολη να ειναι χωρος αθλησης για ολο τον λαο και οχι γηπεδο κλειστο για τον ερασιτεχνικο αθλητισμο ή εστω και για τα αθληματα του στιβου κτλ κτλ.
  ετσι και αλλιως ο τιγρης ψαχνει για κοροιδα. τα λεφτα της περιφερειας δεν φτανουν ουτε για τα σιδερα και χωρις να βαλει ο ιδιος λεφτα ή καποιος σπονσορας δεν σηκωνεται ουτε μαντροτοιχος.
  επομενως ή εχει καποιον "επενδυτη" ετοιμο ή εχει ετοιμη και αλλη επιχορηγηση.
  παντως για να επανελθω υπαρχει και αλλο ζητημα στην καισαριανη με την μισθωση του γηπεδου του αστερα.
  το πλεον εξοργιστικο ειναι να μιλαει το πουλημενο τομαρι, αυτος που προδοσε τις ιδεες και τα συμβολα του κομμουνισμου για το σκοπευτηριο της καισαριανης.
  οι 200 επεσαν γιατι ηταν κομμουνιστες. ουτε γενικα για την δημοκρατια εκτελεστηκαν ουτε γενικα για την ειρηνη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι να λέμε σύντροφε, οι άνθρωποι είναι αισχροί. Φτάσανε να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τους εκτελεσμένους της Καισιαριανής ως δεκανίκια της σοσιαλδημοκρατικής διαφθοράς και σαπίλας. Αίσχος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εδω ο αρχηγος τους πηγε στην τιμημενη πατριδα μας (Φθιωτιδα) εν ειδει "συμβολισμου" (λεει) ...ΑΡΗΣ !!!
  Για ποια "πεζουλια" πηγε να μιλησει ?
  Τα πεζουλια των Φαντς του Λονδινου ή του Τεξας ?

  "Σηκω ΑΡΗ για να δεις το τσογλανι της ντροπης"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 1.Οι κομμουνιστές εκτελέστηκαν για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη!
  2.Ο Ζαχαριάδης ήταν ο "παππούς" του ευρωκομμουνισμού!
  http://left.gr/news/o-zahariadis-pappoys-toy-eyrokommoynismoy

  "Και ο Άρης κύριε;"
  "Ο Άρης αγγράμματοι ψευτοκομμουνιστές του Περισσού πέθανε για την ενότητα της αριστεράς κόντρα στην σεχταριστική ηγεσία του Κόμματος" (σε λίγο καιρο θα το διαβάσουμε και αυτό...)
  Τάκης Ο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή