Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Γιατί καράφλιασε ο Φουκό

Ναι, μα το Θεό, πριν το διαβάσω είχα μια αφάνα να!

Ακολουθώντας τη σκέψη του Φουκό --φέτος, άλλωστε είναι της… μόδας, καθώς συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από τον θάνατό του-- είναι χρήσιμο να σταθούμε στην έννοια της κυβερνητικότητας. Αυτή παραπέμπει σε μια διαφορετική λογική διακυβέρνησης, η οποία δημιουργήθηκε με το πέρασμα από την απολυταρχική διακυβέρνηση στη φιλελεύθερη δημοκρατία. Το πρόβλημα της Αριστεράς, κατά τον Φουκό, είναι ότι, εκτός από μια οικονομική και μια διαχειριστική-διοικητική πρόταση, δεν έχει αναπτύξει μια διαφορετική κυβερνητική λογική. Οι αριστερές κυβερνήσεις είτε οδήγησαν σε αυταρχικά καθεστώτα είτε αποδέχτηκαν την υπάρχουσα λογική διακυβέρνησης, εδραιωμένη στις φιλελεύθερες, αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες. Η επιτυχία των Ποδέμος βασίζεται ακριβώς στο ότι αναδεικνύουν, προς το παρόν τουλάχιστον, μια άλλη πρόταση: μια συμμετοχική αντίληψη της δημοκρατίας, κόντρα στο πολιτικό κατεστημένο.
Μαρίνα Πρεντουλή, Αυγή

Κυβερνητικότητα κατά Φουκό:


"1. Το σύνολο των θεσμών, διαδικασιών, αναλύσεων και στοχασμών, των υπολογισμών και των τακτικών που επιτρέπουν την άσκηση μιας πολύ συγκεκριμένης, αν και πολύπλοκης, μορφής εξουσίας, της οποίας στόχος είναι ο πληθυσμός, βασική μορφή γνώσης η πολιτική οικονομία, και ουσιώδη τεχνικά μέσα ο μηχανισμός της 'ασφάλειας'.
2. Η τάση η οποία, για πολύν καιρό, σε όλη τη Δύση, οδήγησε σταθερά στην επικυριαρχία πάνω από όλες τις άλλες μορφές εξουσίας (κυριαρχία, πειθαρχία, κλπ) του είδους εξουσίας που μπορεί να ονομαστεί κυβέρνηση, με αποτέλεσμα, απ' τη μια, τον σχηματισμό μιας σειράς κυβερνητικών μηχανισμών, κι απ' την άλλη, ενός μεγάλου συνόλου ειδών γνώσης.
3. Η διαδικασία, ή μάλλον το αποτέλεσμα της διαδικασίας, μέσα απ' την οποία η κατάσταση του Δικαίου τον Μεσαίωνα, έχοντας μεταμορφωθεί σε κράτος διοίκησης κατά τον 15ο και 16ο αιώνα, 'κυβερνοποιείται'".
Michel Foucault, "Κυβερνητικότητα"

Κυβερνητικότητα κατά ΣΥΡΙΖΑ:

Μια κυβέρνηση να κάνουμε ρε παιδιά διαφορετική να πούμε. 

3 σχόλια:

 1. Πολυ μ'αρεσουν αυτοι οι πανεπιστημιακοι του συριζα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και μένα. Τα εξηγούνε ωραία. https://www.youtube.com/watch?v=oOLJc2hRtVw

   Διαγραφή
 2. Επόμενος σταθμός: Bogdanov, Wiener κτλ, να πάμε στον κυβερνητισμό μετά την κυβερνητικότητα, αφού δεν έχει νόημα να μείνει απολύτως τίποτα όρθιο.

  Μια ερώτηση: η "συμμετοχική αντίληψη για την δημοκρατία" των ποντέμος διάφερει πολύ από την "συμμετοχική αντίληψη για την δημοκρατία" της εε;

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή