Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

Η δημοκρατία και η δικτατορία από τη σκοπιά των σοσιαλδημοκρατών

Θέση Α: Αυτό που εμφανίζεται ως δημοκρατία είναι δικτατορία

Η χούντα της τρόικας
Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό: Έχουμε δημοκρατία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας, κυβερνά η κυβέρνηση που εκλέξαμε, νομοθετεί η Βουλή που αναδείξαμε; Η απάντηση, όσο ευρύς και Ευρωπαίος κι αν θέλει να είναι κανείς, δεν μπορεί παρά να είναι ένα ξεκομμένο όχι. Ή ένα πιο ευγενικό όχι ακριβώς, αν είσαι τέλος πάντων ανανεωτικός. Κι αυτό το υποτιμημένο εκ των πραγμάτων πρόβλημα δημοκρατίας είναι μείζον, τεράστιο, πρωταρχικό.


Αν το καλοσκεφτείτε, αυτό που έγινε πριν από τα μέτρα εξαθλίωσης ήταν η εγκαθίδρυση του νέου καθεστώτος που ανέλαβε να τα επιβάλει. Ενός καθεστώτος που η εξουσία του όχι μόνο δεν υπόκειται στον έλεγχο της Βουλής, αλλά ίσα-ίσα έχει υποτάξει στον δικό του έλεγχο τα πάντα και φυσικά τη Βουλή. Όπως κάθε δικτατορία που σέβεται τον εαυτό της και τον ρόλο της, δηλαδή, και που εγκαθιδρύεται για να κάνει τη βρώμικη δουλειά χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους.

[...]

Αν αυτό το καθεστώς θέλει κανείς να το αποκαλεί δικτατορία των δανειστών, δικτατορία των αγορών ή αυταρχική δημοκρατία τη τρόικας, μικρή σημασία έχει. Σίγουρα όμως δεν είναι δημοκρατία -αστική και ευρωπαϊκή, όπως τη γνωρίσαμε, με όλα τα κουσούρια της. Είναι μια παραλλαγή δικτατορίας, στην οποία τον ρόλο χούντας έχει αναλάβει η τρόικα, η οποία σαρώνει όσα έχουν με θυσίες χρόνων επιβληθεί ως νομικός πολιτισμός, ως κοινωνικό κράτος, ως δικαιώματα των εργαζομένων.
 Θ. Καρτερός, Αυγή, 29/6/2010

Θέση Β: Όποιος λέει ότι αυτό που εμφανίζεται ως δημοκρατία είναι δικτατορία είναι ηλίθιος και επικίνδυνος

Τι είναι η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε τον Ιούλη του '74; Μια άλλη μορφή της δικτατορίας των μονοπωλίων. [...]

Αυτά λέει η ηγεσία του ΚΚΕ με αφορμή τα σαράντα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Για να αποδειχτεί έτσι για άλλη μια φορά πώς, όταν παίρνει κανείς έτοιμες θέσεις από το ντουλάπι της θεωρίας του και τις φοράει σαν καπέλο στην πραγματικότητα, βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από την πραγματικότητα. Όσο κι αν καμαρώνει μπροστά στον δικό του καθρέφτη τη δική του επαναστατική καθαρότητα, γιατί δήθεν καταλαβαίνει και διακηρύσσει όσα άλλοι ή δεν καταλαβαίνουν ή υποκριτικά δεν ομολογούν.

Εννοείται ότι η θέση του σημερινού ΚΚΕ για το καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε στις 24 Ιουλίου του '74 δεν έχει καμιά σχέση με τη θέση του ΚΚΕ τότε. Γιατί τότε το ΚΚΕ έβλεπε την κατάρρευση της Χούντας και τον συνακόλουθο συμβιβασμό σαν αποτέλεσμα της λαϊκής απομόνωσης, της πάλης του λαού και της νεολαίας του, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της προδοσίας της Κύπρου. Δεν έγινε απλώς αλλαγή φρουράς τότε. Χύθηκε αίμα αγωνιστών, ανάμεσά τους και κομμουνιστών, για να συντελεστεί ο συμβιβασμός που γέννησε τη δημοκρατία της Μεταπολίτευσης.

Αν δεν μιλάς γι' αυτό. Αν δεν αντιλαμβάνεσαι την τεράστια διαφορά ανάμεσα στην ανοιχτή δικτατορία και την αστική δημοκρατία. Αν δεν καταλαβαίνεις το χάος που χωρίζει τη νόμιμη δράση του ΚΚΕ από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αν αραδιάζεις ανοησίες ότι δεν τρέχει και τίποτε που παραβιάζονται κάποια δικαιώματα -αυτά είναι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ. Αν τσαμπουνάς ότι τα Μνημόνια είναι δήθεν εκτροπή από τη δημοκρατία. Τότε δεν είσαι ούλτρα επαναστάτης όπως νομίζεις. Άλλοθι είσαι, ηλίθιε!

Άλλοθι για όσους θέλουν τη δημοκρατία ανάπηρη, τους εργαζόμενους φιμωμένους, τους ανυπάκουους μαντρωμένους ή εξουδετερωμένους. Γιατί ο ταξικός χαρακτήρας της δημοκρατίας δεν είναι καραμέλα να την πιπιλάς επαναστατικά. Αλλά και τέτοια να ήταν, είναι άλλο πράγμα να την πιπιλάς από τα γραφεία σου στον Περισσό κι άλλο από τα ξερονήσια και τις φυλακές...
Θ. Καρτερός, Αυγή, 24/7/2014

Πορίσματα:

1. Υπάρχει "δικτατορία των αγορών", της "τρόικας", και "των δανειστών". Αυτό που δεν υπάρχει και είναι εντελώς απαράδεκτο να θεωρεί οποιοσδήποτε πως υπάρχει, είναι "δικτατορία της αστικής τάξης", η οποία μπορεί να πάρει τη μορφή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ή της στρατιωτικής δικτατορίας, αναλόγως των οικονομικών συνθηκών και του πολιτικού συσχετισμού δύναμης.

2. Η δημοκρατία που μόνο οι δογματικοί δεν αναγνωρίζουν ως δημοκρατία έπαψε να είναι δημοκρατία και έγινε "χούντα" χωρίς καμία αναθεώρηση του Συντάγματος και χωρίς βίαιο πραξικόπημα και ανατροπή της κυβέρνησης με τα όπλα. Εξίσου υπερβατολογικά, η δικτατορία θα ξαναγίνει δημοκρατία αν το ρίξεις ΣΥΡΙΖΑ στο κουτί που σου δίνει για να εκφραστείς πολιτικά...η προαναφερθείσα "δικτατορία των αγορών/της τρόικας/των δανειστών".

3. Όποιος δεν βλέπει κανένα λογικό ειρμό στα παραπάνω, όποιος διαπιστώνει ότι η "πολιτειολογία" των σοσιαλδημοκρατών είναι ένα δημαγωγικό παραλήρημα, είναι σταλινικός.

7 σχόλια:

 1. Ακόμα πιο αστείο είναι ότι τα 2 αυτά κείμενα έχουν 1 μήνα διαφορά!
  Και μετά θα σου την πουν κιόλας άμα τους πεις στην καλύτερη οπορτουνιστές...

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα συγκεκριμένα κείμενα έχουν τέσσερα χρόνια διαφορά (2010-2014), αλλά επειδή επέλεξα κείμενα του ίδιου ατόμου. Όλοι γνωρίζουν ότι οι σοσιαλδημοκράτες κάνουν ουσιαστικά ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ λόγο για "χούντα της τρόικας", "χούντα του ΔΝΤ", κλπ και κατηγορούν τους κομμουνιστές ότι ισοπεδώνουν εκείνη τη διαφορά μεταξύ αστικής δημοκρατίας και ανοιχτής δικτατορίας.

   Διαγραφή
  2. Την είπα την μπαρούφα, ευχαριστώ για την διόρθωση.
   Όπως και να έχει, το πράγμα βγάζει μάτι, και το άρθρο λέει πολλά με πολύ απλό τρόπο. Καρτερός και δεν είμαι καλά!

   Κώστας

   Διαγραφή
  3. χαχαχα
   ...έχει μια ικανότητα ο Καρτερός να αποσυντονίζει το μυαλό!!! (όταν υπάρχει βεβαίως...)

   Διαγραφή
  4. έχουν 4 χρόνια διαφορά μάλλον
   άρα χάνουν σε χιούμορ αλλά κερδίζουν σε τεκμήριο της "μεγάλης πορείας" (ίσως όχι και τόσο μεγάλης) του συριζα

   Διαγραφή
  5. Όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, παιδιά.

   1. Ρούσης: Το ΚΚΕ δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά δημοκρατίας και δικτατορίας: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/11/blog-post_4593.html

   2. Δελαστίκ: Χούντα έχουμε ρεεεεε!: http://ohifront.wordpress.com/2013/05/17/γιώργος-δελαστίκ-χούντα-των-συνταγμα/

   Διαγραφή