Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014

"Η δημοκρατία δεν εκδικείται"

Η φράση φοριέται πολύ αυτές τις μέρες, από την "ανθρωπιστική" πτέρυγα υπεράσπισης των δικαιωμάτων του Ρωμανού. Πώς να τη διαβάσει κανείς αυτή τη φράση; Μπορεί να τη διαβάσει με δύο τρόπους: α) ως περιγραφική και β) ως κανονιστική.


α) Ως περιγραφική, η φράση είναι για γέλια και για κλάματα. Ασφαλώς και εκδικείται η δημοκρατία. Δημοκρατία ήταν το καθεστώς που εκτέλεσε τον Νίκο Μπελογιάννη, τον Νίκο Πλουμπίδη, τον Δημήτρη Μπάτση, τον Ηλία Αργυριάδη, τον Νίκο Καλούμενο, και χιλιάδες άλλους. Μόνο στη Μακρόνησο, δολοφονήθηκαν με βασανιστήρια και εκτελέσεις πάνω από 1000. Στη δημοκρατία δολοφονήθηκε ο Λαμπράκης, η Κανελλοπούλου, ο Κουμής, ο Καλτεζάς, ο Γρηγορόπουλος. Ο ρεβανσισμός αποτέλεσε το βασικό modus operandi του μετεμφυλιακού και ακόμα και του μεταπολιτευτικού κράτους, που ήταν ένα πολυκομματικό και αστικοδημοκρατικό κράτος. Όσοι αντιλαμβάνονται τη φράση ως περιγραφική δεν έχουν, προφανώς, κλάψει ποτέ θύμα αυτού του κράτους. Δεν έχουν δει ποτέ το βλέμμα ενήλικου ανθρώπου που γεννήθηκε στις φυλακές και έβλεπε τη μάνα του αιμόφυρτη απ' το ξύλο, μωρό παιδί. Η δημοκρατία στην οποία πλέκουν εγκώμια δεν τους άφησε σημάδια που δεν σβήνει ο χρόνος. Αλλιώς, θα ήξεραν καλύτερα.

β) Μήπως είναι λιγότερο όμως για γέλια και κλάματα η φράση ως κανονιστική ("η δημοκρατία δεν [πρέπει να] εκδικείται"); Ποιος το λέει αυτό; Άνθρωποι που ομνύουν στην αστική δημοκρατία*, που αποδεδειγμένα εκδικείται. Άνθρωποι που θεωρούν ότι η αστική δημοκρατία είναι πάντα κάτι άλλο από αυτό που τεκμηριωμένα είναι. Άνθρωποι που θεωρούν τα φαντάσματα αγγελικής νομιμοφροσύνης στο κεφάλι τους κανόνες δικαίου. Σε ποια βάση αποφαίνονται ότι η δημοκρατία δεν πρέπει να εκδικείται; Σ' αυτή της υποτιθέμενης ατομικής ηθικής; Και πότε ακριβώς όρισε η ατομική ηθική τους την ηθική του κράτους, της κρατικής εξουσίας; Ποια ισχύ αντιπαραθέτουν στην ισχύ της κρατικής εκδίκησης και εκδικητικότητας; Καμία απολύτως. Προσπαθούν να "σώσουν τας ψυχάς των", αλλά αυτό δεν τους αρκεί. Προσπαθούν να σώσουν και την ψυχή της "δημοκρατίας", δηλαδή της αστικής εξουσίας. Να την ξεπλύνουν απ' το αίμα, το κάτουρο του φόβου και τη βλέννα και να την ξαναπαραδώσουν στις μεταγενέστερες γενιές άμωμη και άσπιλη, ανακυκλώνοντας την εξαπάτηση.

ΟΧΙ. Και σίγουρα όχι στο όνομα του Ρωμανού. Τέτοιου είδους φτηνή και μελό ψευτοαφέλεια δεν πούλησε ποτέ ο ίδιος:
Όπως είναι λογικό, οι αιτήσεις που έχω κάνει έχουν καταλήξει στα αζήτητα, γεγονός που με οδηγεί να διεκδικήσω αυτό το αίτημα με οδόφραγμα το σώμα μου. 
Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσω το πολιτικό μου σκεπτικό ώστε να μπει ένα πλαίσιο γύρω από την επιλογή που πραγματοποιώ. 
Οι νόμοι, εκτός από εργαλεία ελέγχου και καταστολής, αποτελούν ταυτόχρονα και μια διατήρηση ισορροπιών ή αλλιώς αυτό που επιγραμματικά ονομάζουμε κοινωνικά συμβόλαια, αντανακλούν κοινωνικοπολιτικούς συσχετισμούς και διαμορφώνουν τμηματικά ορισμένες θέσεις διεξαγωγής του κοινωνικού πολέμου
Γι’ αυτό και η επιλογή που κάνω θέλω να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη: δεν υπερασπίζομαι τη νομιμότητά τους· αντίθετα, απευθύνω έναν πολιτικό εκβιασμό ώστε να κερδίσω ανάσες ελευθερίας από την ισοπεδωτική συνθήκη του εγκλεισμού.
Κάντε μας τη χάρη ορισμένοι και οι όμορφες ψυχές σας και παρατάτε μας και σεις και η δημοκρατία σας. Αυτό που θέλετε να συσκοτίσετε, αυτό θα φωτίζουμε, είτε σας αρέσει είτε όχι. Αν είναι να ανοίξει δέκα ζευγάρια μάτια η θυσία κάποιου, δεν θα τα ξανακλείσετε εσείς.

* "Ας πάμε μέχρι τον τοίχο του Σκοπευτηρίου και ας αφουγκραστούμε τις ανάσες τους [των εκτελεσμένων του μπλόκου της Καισαριανής]! Μας λένε: Μην μας ξεχνάτε και κάντε κάτι για το μέλλον. Δώστε ελπίδα στον τσακισμένο λαό μας, στηρίξτε τους ανθρώπους να μην καταρρεύσουν!" "Αυτή είναι η εντολή που μας φωνάζουν οι τιμημένοι μας νεκροί. Αυτό θέλουν από τους Καισαριανιώτες. Ενότητα, Δημοκρατία, ανατροπή!"
Ομιλία του Γ. Κοντόσταυλου, υποψήφιου δημάρχου Καισαριανής με τον ΣΥΡΙΖΑ, 28/11/2014

4 σχόλια:

 1. Ειναι οι πιο επικίνδυνοι αυτοι που σπέρνουν αυταπάτες για τον καπιταλισμο ντυμένοι με "αριστερές" προβιές.

  Ειναι αδίστακτοι και φοβερά στοχοπροσηλωμενοι.

  Άκου εκεί οι κομμουνιστές στον τοίχο της Καισαριανης δεν φώναζαν ζήτω το ΚΚΕ αλλα ζήτω η αστικη δημοκρατια του Ιδιώνυμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ψηφοθηρία με ιστορική πλαστογράφηση σε βάρος κομμουνιστών μαρτύρων. Κάθε μέρα πετυχαίνουν και νέο χάι σκορ στην ηθική και πολιτική εξαχρείωση.

   Μόνο από σεβασμό στους νεκρούς πρέπει να τους μαυρίσει σήμερα η Καισαριανή.

   Διαγραφή
  2. Και απο σεβασμο στους εκτελεσμενους που φωναζαν ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΚΕ και ειδικα αν κανενας ειχε και συγγενεις του τι πρεπει να κανει αν δεν ειναι καισαριανωτης;;;;

   Διαγραφή
  3. Προς το παρόν, ό,τι γίνεται για να νικήσει σήμερα η Λαϊκή Συσπείρωση, σύντροφε.

   Διαγραφή