Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014

Δεν μας νοιάζει η βροχή, κόκκινη Καισαριανή! Ομιλίες Πρωτούλη-Σταμέλου


Κάλεσμα προς το λαό της Καισαριανής να στηρίξει με την ψήφο του, στις επαναληπτικές εκλογές την Κυριακή 30 Νοέμβρη, τη «Λαϊκή Συσπείρωση» απηύθυνε ο Ηλίας Σταμέλος, υποψήφιος δήμαρχος, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση, η οποία έγινε την Πέμπτη στην κεντρική πλατεία της πόλης, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (Δείτε ΕΔΩ το βίντεο από την ιστοσελίδα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Καισαριανής). «Ανεξάρτητα τη γνώμη, τις επιφυλάξεις, που μπορεί να έχει κάποιος, σας καλούμε μαζικά να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για να αποκτήσει η Καισαριανή δημοτική αρχή που να είναι στήριγμα στην πάλη για να κερδίσουμε τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας», υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις ομιλίες, αλλά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ματαιώθηκε. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ευχαρίστησε τους Χρήστο Θηβαίο, Βαγγέλη Κορακάκη, Μίλτο Πασχαλίδη, Μιρέλλα Πάχου και Κατερίνα Μακαβού, οι οποίοι προσήλθαν, αλλά δεν ήταν δυνατόν λόγω των καιρικών συνθηκών να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους.


Στην ομιλία του ο Ηλίας Σταμέλος είπε:

«Απευθυνόμαστε σε όλους τους Καισαριανιώτες και τους καλούμε να στηρίξουν με την ψήφο τους την Κυριακή τη "Λαϊκή Συσπείρωση". Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε αυτούς που έκαναν άλλη επιλογή στον πρώτο γύρο των εκλογών, γνωρίζοντας από την πείρα τους ότι εμείς δεν λέμε άλλα σήμερα και άλλα αύριο, άλλα εδώ και άλλα αλλού, ότι μπαίνουμε στην πρώτη γραμμή της πάλης ενώνοντας όλα τα λαϊκά στρώματα χωρίς να λογαριάζουμε κόπο και θυσίες. Ο Δήμος Καισαριανής θα αποτελέσει στήριγμα του λαού και δεν θα είναι δήμος διαχείρισης σε βάρος του λαού.

Με τη σημερινή συγκέντρωση, η Καισαριανή στέλνει μήνυμα ότι την Κυριακή 30 Νοέμβρη θα αποκτήσει δημοτική αρχή που θα αποτελεί στήριγμα στην πάλη του λαού για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που απορρέουν από την αντιλαϊκή πολιτική.

Απευθυνόμαστε στο λαό της Καισαριανής που υποφέρει, στους χιλιάδες εργαζόμενους που ζουν με χαμηλούς μισθούς, στους απλήρωτους εργάτες, στους ανέργους που ζητούν απεγνωσμένα δουλειά, στους εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους της πόλης που τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα, στους νέους και τις νέες των λαϊκών οικογενειών και σας καλούμε ανεξάρτητα από το τι παράταξη ψηφίσατε στον πρώτο γύρο των εκλογών, ανεξάρτητα τη γνώμη, τις επιφυλάξεις, που μπορεί να έχει κάποιος, σας καλούμε μαζικά να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για να αποκτήσει η Καισαριανή δημοτική αρχή που να είναι στήριγμα στην πάλη για να κερδίσουμε τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας.

Σας καλούμε να μας ψηφίσετε γιατί μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια, γιατί δεν λέμε άλλα σήμερα και άλλα αύριο, γιατί μοναδικός οδηγός της δράσης μας είναι η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων αυτής της πόλης και του λαού της, αυτό κάναμε όταν είχαμε την ευθύνη του δήμου, αλλά και όταν είμαστε από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Καισαριανιώτες, Καισαριανιώτισσες,

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου για επανάληψη του δεύτερου γύρου των εκλογών στην πόλη μας συζητήσαμε πλατιά με το λαό της Καισαριανής σε συγκεντρώσεις στις γειτονιές, στα ΚΑΠΗ, στα καφενεία, με τη νεολαία, με τους φορείς, σε συσκέψεις σε καθημερινή βάση παντού. Συζητήσαμε μαζί τις αγωνίες σας, τα προβλήματα που σας απασχολούν, αλλά και τη θέλησή σας να στηρίξετε μια δημοτική αρχή που θα μπει μπροστά σε αυτούς τους αγώνες.

Και από το βήμα της σημερινής συγκέντρωσης σας διαβεβαιώνουμε ότι θα σταθούμε άξιοι της εμπιστοσύνης που μας δείχνετε κάθε στιγμή, θα μπούμε μπροστά στην πάλη με όλους τους πολίτες, γιατί εμείς θα είμαστε δημοτική αρχή όλου του λαού ανεξάρτητα από την επιλογή του.

Φίλες και φίλοι,

Γνωρίζουμε τα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει αυτή η πολιτική και έρχονται και άλλα μέτρα που αυξάνουν τη φορολογία, χτυπούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξάρτητα ποιος θα είναι κυβέρνηση την επόμενη ημέρα.

Τα προβλήματα αυτής της πόλης τα γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, όπως γνωρίζουμε και τις αιτίες αυτών των προβλημάτων, το δύσκολο δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε για τη λύση τους.

Έχουμε επίγνωση ότι η κυβερνητική πολιτική θέλει τους δήμους να είναι το μακρύ χέρι για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι χωρίς τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής μπορεί να λύσουμε όλα τα προβλήματα, λέμε όμως ότι υπάρχει δυνατότητα σήμερα να διεκδικήσεις λύσεις και να ανατρέψεις μέτρα που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων, αν συσπειρώσεις το λαό της πόλης μαζί με τους μαζικούς φορείς και σε συνεργασία με δυνάμεις που παλεύουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο λαός της Καισαριανής μπροστά σε αυτή την κατάσταση έχει ανάγκη από μια δημοτική αρχή που να αποτελεί στήριγμα στην πάλη του.

Είμαστε αποφασισμένοι και αισιόδοξοι γιατί πιστεύουμε στο δίκιο του λαού, πιστεύουμε στη δύναμή του, πιστεύουμε ότι ο αγώνας με επικεφαλής μια αγωνιστική δημοτική αρχή μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια από την πολιτική της κυβέρνησης και τους μηχανισμούς που έχει στήσει για αυτό.

Αυτή μας η αισιοδοξία πατάει στην πείρα του παρελθόντος, όπου ο λαός της Καισαριανής είχε κατακτήσεις, όταν οι αγωνιστικές δημοτικές αρχές με αγωνιστές δημάρχους τον Μανωλίδη, τον Μακρή, τον Κατημερτζή μπήκαν μπροστά στην πάλη του λαού. Δεν υπάρχει κατάκτηση στην Καισαριανή, από το Σκοπευτήριο, τους ελευθέρους χώρους, τις υποδομές της πόλης, τα σχολεία, που να μη φέρει τη σφραγίδα τους.

Αλλά και σήμερα, ο λαός της Καισαριανής και οι εργαζόμενοι σε πολλούς άλλους δήμους γνωρίζουν καλά πως στην Πάτρα, στην Πετρούπολη, στο Χαϊδάρι, στην Ικαρία και όπου αλλού ασκούν ή άσκησαν διοίκηση συνδυασμοί που στήριξε η "Λαϊκή Συσπείρωση" δεν υπάρχει ούτε μια αντιλαϊκή απόφαση που να φέρει την υπογραφή τους.

Το αντίθετο, στο μέτρο του δυνατού, πάντα παίρνονται μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών με "πάγωμα" ή μειώσεις στα δημοτικά τέλη και στα τροφεία των παιδικών σταθμών, όπως και για τους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους. Αποφάσεις με ιδιαίτερη φροντίδα για τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Αποφάσεις που στηρίζουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Φίλες και φίλοι,

Αποτελούν προτεραιότητά μας η στήριξη που έχουν ανάγκη τα θύματα της κρίσης που έμειναν άνεργοι , των νέων που ψάχνουν για δουλειά, των απόρων, των απλήρωτων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων που κλείνουν τα μαγαζιά τους, κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος τους.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει όμως με λόγια, χρειάζονται αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Π.χ. στην οικονομική επιτροπή που συζητήθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 προτείναμε την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους μακροχρόνια ανέργους, τους απόρους, να μειωθούν στο 50% για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες που τα εισοδήματά τους είναι τα ελάχιστα. Οι αντίπαλοί μας που είναι στη δημοτική αρχή σήμερα όχι μόνο δεν δέχτηκαν τις προτάσεις μας, αλλά χρησιμοποίησαν σαν κύριο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση με τα όργανά της δεν θα τον εγκρίνει.

Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να υλοποιήσει την αντεργατική πολιτική, η υποταγή σε αυτήν δεν είναι “αντιμνημονιακός αγώνας”.

Άλλωστε, τι νόημα έχει να διακηρύττεις ότι θα επανασυνδέσεις με ευθύνη του δήμου το ρεύμα, όταν το 50-60% του λογαριασμού είναι δημοτικά τέλη και σαν δημοτική αρχή αρνείσαι να κάνεις το αυτονόητο, δηλαδή να απαλλάξεις ή να μειώσεις τα δημοτικά τέλη…

Διεκδικούμε πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων. Μείωση των ανταποδοτικών τελών και ουσιαστική ελάφρυνση για τα λαϊκά στρώματα και τα μικρομάγαζα, αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες.

Παλεύουμε για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από τη βαριά φορολογία και τα χαράτσια, τη στήριξη των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων που κλείνουν τα μαγαζιά τους, των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δημόσιων κοινωνικών δομών.

Εξασφάλιση της λειτουργίας τους (Βρεφικοί - Παιδικοί Σταθμοί, "Βοήθεια στο Σπίτι", ΚΑΠΗ κλπ.) με πλήρη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, με πλήρη στελέχωσή τους και στόχο την κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Να παρθούν όλα τα παιδιά της πόλης στους παιδικούς σταθμούς, εξασφαλίζοντας συνθήκες που απαιτούνται με τους κατάλληλους χώρους και παιδαγωγούς.

Η κατάσταση με την καθαριότητα δεν πάει άλλο. Αιτία είναι η σοβαρή έλλειψη εργαζομένων και οι ελλείψεις στο μηχανολογικό εξοπλισμό του δήμου.

Διεκδικούμε άμεσα την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού εργαζομένων με σταθερή σχέση εργασίας, ικανοποιητικούς μισθούς ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης για μειώσεις μισθών - για προώθηση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε εταιρείες.

Την υπεράσπιση της σταθερής εργασίας για όλους, ενάντια στην επέκταση της προσωρινής ελαστικής απασχόλησης με μισθούς πείνας. Για ολοκληρωμένη λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων χωρίς ιδιώτες και τα συμφέροντά τους, χωρίς τις περιβόητες ΚΟΙΝΣΕΠ, που έχουν τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα για να κερδίζουν κάποιοι.

Χωρίς τις αμαρτωλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ξεκοκαλίζουν προγράμματα που θα έπρεπε να διατεθούν για το λαό, με εργαζόμενους με σταθερή δουλειά, με μισθούς και δικαιώματα, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Είμαστε ενάντια στις απολύσεις μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης, γι' αυτό στηρίζουμε τους εργαζόμενους που διεκδικούν τη δουλειά τους με όλους τους τρόπους, αντιμετωπίζουμε ισότιμα τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως των εργασιακών σχέσεων που δουλεύουν στους δήμους.

Έργα και υποδομές που έχει πραγματικά ανάγκη ο λαός της πόλης μας.

Θα διεκδικήσουμε να προχωρήσουν άμεσα τα έργα για την αναβάθμιση του αποχετευτικού δικτύου της πόλης, αλλά και τα έργα για τα όμβρια ύδατα.

Την ανάπλαση της περιοχής του Τριγώνου, τη δημιουργία ανθρώπινων υποδομών για τους κατοίκους του Βλητικού Σταθμού που ζουν κάτω από πρωτόγονες συνθήκες.

Να αποδοθούν όλοι οι ελεύθεροι χώροι στο λαό της Καισαριανής, να φύγει επιτέλους η Σκοπευτική από τον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου, η Φιλοδασική από τον Υμηττό και να αποδοθούν στο δήμο για τις ανάγκες των κατοίκων κόντρα στις επιδιώξεις μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε παραχώρηση δραστηριοτήτων του δήμου σε επιχειρηματίες.

Σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Μετρό αγωνιζόμαστε για συνολική λύση του κυκλοφοριακού - συγκοινωνιακού προβλήματος της πόλης μας.

Δεν μπορεί η κεντρική λεωφόρος της Καισαριανής να είναι η κεντρική αρτηρία πρόσβασης στην Αθήνα από την Αττική Οδό με τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της πόλης και τα συχνά ατυχήματα.

Μέτρα για την αναβάθμιση των σχολείων της πόλης μας.

Αναβάθμιση των αθλητικών χώρων της πόλης μας, ανοιχτών στη νεολαία και στους μαζικούς φορείς της πόλης, διεκδικώντας τα απαραίτητα κονδύλια για αυτό. Είναι απαράδεκτο η παραχώρηση του δημοτικού σταδίου της πόλης (Κρητικόπουλου) στην ΠΑΕ Άλιμος από τη δημοτική αρχή του κ. Κοντόσταυλου χωρίς μάλιστα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καισαριανιώτες - Καισαριανιώτισσες,

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο λαός της Καισαριανής που θα ψηφίσει στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές έχει ένα πλεονέκτημα. Γνωρίζει ή μπορεί να μάθει τι έχει γίνει από τις εκλογές του Μάη μέχρι και σήμερα στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης. Γνωρίζει ή μπορεί να μάθει τι έχει γίνει στους δήμους, στις περιφέρειες.

Βεβαίως, έχουν μεσολαβήσει μόλις 5 μήνες από τις δημοτικές εκλογές. Όμως, ακόμη κι αυτοί οι λίγοι μήνες είναι αποκαλυπτικοί για τα έργα και τις ημέρες των δημάρχων και περιφερειαρχών του ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν θα έφερνε το “καινούριο” στην Τοπική Διοίκηση. Είναι αρκετοί αυτοί οι μήνες για να δει ο λαός -και στην Καισαριανή και σε όλη την Ελλάδα- ποιοι είναι οι σύμμαχοί του και ποιοι είναι οι αντίπαλοί του.

Στην Περιφέρεια Αττικής η κ. Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις κορόνες για το “σκίσιμο του μνημονίου” στην Περιφέρεια και τον “πόλεμο με τα συμφέροντα”, έφερε για ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον προϋπολογισμό του “μνημονιακού” Σγουρού, τον οποίο στήριξε μέχρι και ο Τζήμερος.

Όπως εμείς έχουμε παρελθόν, έτσι και οι αντίπαλοί μας, η “Συνεργασία Πολιτών”, έχει το δικό της παρελθόν. Ο λαός της Καισαριανής έχει πείρα, μας γνωρίζει όλους, έχει πείρα και από την περίοδο που ήταν στη διοίκηση του δήμου. Έχουν σοβαρές ευθύνες για την οικονομική κατάσταση που παρέδωσαν το δήμο, με τεράστια χρέη και δάνεια. Συνέβαλαν, στο μερίδιο που τους αναλογούσε, στη συνέχιση της πολιτικής της ανταποδοτικότητας, στη προώθηση όλων των μορφών της ελαστικής εργασίας.

Είναι οι πρώτοι που άνοιξαν το δρόμο στη σύμπραξη του δήμου με ιδιώτες, με την παραχώρηση της ανακύκλωσης σε ιδιώτες, που πρόσθεσαν βάρος για το λαό. Όμως και η σημερινή δημοτική αρχή, παρά το λίγο χρόνο που έχει, έδειξε δείγματα. Ο λαός λέει ότι η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται.

Στο λίγο χρόνο αφότου ανέλαβε ξανά τη διοίκηση του δήμου, έπαιξε άσχημο παιχνίδι στις πλάτες των πιο ελαστικά εργαζομένων του δήμου (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ). Παραχώρησε το γήπεδο “Κρητικόπουλος” στην ΠΑΕ Άλιμος στερώντας τη νεολαία και τους συλλόγους από το χώρο που έχουν ανάγκη να αθληθούν. Ψήφισε τον ίδιο προϋπολογισμό με αυτό του 2014.

Θέλουμε και από το βήμα αυτό να απαντήσουμε σε ισχυρισμούς των αντιπάλων μας για το τι έκαναν τους 3 μήνες που είναι δημοτική αρχή και δείχνουν την κατεύθυνση που θέλουν να κινηθούν. Ισχυρίζονται ότι πήραν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμός, η αλήθεια είναι ότι οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς ήταν 450 και πήραν 360 παιδιά και αυτά όχι από 1η Σεπτέμβρη αλλά σταδιακά μέχρι τέλος Οκτώβρη. Οι γονείς, μπροστά στην αβεβαιότητα, αναζήτησαν άλλες λύσεις.

Ταυτόχρονα πρέπει να πούμε ότι ζητούνται τροφεία για παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα. Εμείς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στα τροφεία, γι' αυτό και την προηγούμενη δημοτική περίοδο τα είχαμε καταψηφίσει.

Ισχυρίζονται ότι προσέλαβαν τους σχολικούς φύλακες. Όμως η αλήθεια είναι ότι οι σχολικοί φύλακες είχαν κάνει δικαστικό αγώνα, κέρδισαν πρωτόδικα και το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο πήρε ομόφωνη απόφαση να μη γίνει έφεση. Αντίθετα η δημοτική πλειοψηφία στη Λάρισα, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε έφεση. Ο φωτισμός στο Σκοπευτήριο, που είναι θετικό έργο και δεν επαρκεί, είχε εγκριθεί την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Οι “μαζικές γενικές συνελεύσεις” που επικαλούνται δεν είναι τίποτα άλλο από προεκλογικές συγκεντρώσεις της παράταξής τους. Η δημοτική παράταξη του κ. Κοντόσταυλου "Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής" για να παρουσιάσει έργο δεν μπορεί να παραποιεί γεγονότα.

Προβάλλουν σαν μέγιστη πρωτοβουλία τη συμμετοχή μετά από πρόσκληση του κ. Γλέζου στην αντιπροσωπεία για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Το αίτημα για τις αποζημιώσεις είναι αίτημα πάλης χρόνων τώρα από κόμματα, φορείς αντιστασιακών, δήμους και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Όμως θέλουμε να ρωτήσουμε: Συμφωνούν με τις απόψεις του κ. Γλέζου ότι αυτές μπορούν να αντικατασταθούν από υποτροφίες φοιτητών ή ενίσχυση γερμανικών μονοπωλίων να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδας;

Δεν θέλουμε να είμαστε καχύποπτοι απέναντι στις προθέσεις του κ. Κοντόσταυλου, όμως την ίδια στιγμή η Περιφέρεια στην οποία περιφερειάρχης είναι η κ. Δούρου με απόφασή της προωθεί τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ, τη λεγόμενη κοινωνική οικονομία και που βέβαια άλλα έλεγαν πέρσι. Μάλιστα, ο κ. Κοντόσταυλος συχνά αναφέρει ότι θα αποτελεί πλεονέκτημα η εκλογή του στο Δήμο της Καισαριανής γιατί θα μπορεί να συνεργάζεται με την κ. Δούρου και καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι θα σημάνει συνεργασία, όταν η κ. Δούρου, όταν το Περιφερειακό Συμβούλιο ακολουθεί την πολιτική του κ Σγουρού για τον προϋπολογισμό, που επιδοτεί με 27 εκατ. ευρώ δύο μεγάλες ΠΑΕ για να φτιάξουν τα γήπεδά τους και για αντιπλημμυρική προστασία δίνουν μόνο 1 εκατ. ευρώ.

Λένε: “Θα δημιουργήσουμε υπηρεσία με εθελοντές δικηγόρους και Επιτροπές Κατοίκων ενάντια στους πλειστηριασμούς σπιτιών…”.

Ασφαλώς θα παρέχουμε τη νομική στήριξη εκεί που χρειάζεται, όμως αυτό που προέχει είναι να απαιτήσουμε το 'κούρεμα" των στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων των φτωχών στρωμάτων, την απαγόρευση των πλειστηριασμών της λαϊκής περιουσίας, την αποποινικοποίηση των χρεών του λαού. Δεν μπορούν να τιμωρούν το λαό γιατί με ιδρώτα και αίμα θέλησαν να φτιάξουν ένα σπίτι γι' αυτούς και τις οικογένειές τους. Τόσο το παρελθόν όσο και το παρόν δείχνουν ότι θα κινηθούν στα ίδια μονοπάτια της διαχείρισης μιας πολιτικής που φορτώνει προβλήματα το λαό.

Θέλουμε από το βήμα αυτό να καταγγείλουμε την κατά εξακολούθηση βρώμικη υπόγεια φημολογία και προπαγάνδα που γίνεται ενάντια στη “Λαϊκή Συσπείρωση” και τον υποψήφιό της. Διαδίδουν ότι θα κλείσουμε τους παιδικούς σταθμούς, θα κλείσουμε τα ΚΑΠΗ, το Καισάριον, θα παγώσουμε την Καισαριανή, πηγαίνουν σε σπίτια και λένε ψέματα σε ηλικιωμένους για τα ψηφοδέλτια, συκοφαντικές ψευτιές για τον υποψήφιο δήμαρχο. Μπορεί μια δύναμη που θέλει να ονομάζεται αριστερή, δημοκρατική να χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους;

Καλούμε τους Καισαριανιώτες να καταδικάσουν αυτές τις τακτικές και με την ψήφο τους την Κυριακή 30 Νοέμβρη.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους Καισαριανιώτες και τους καλούμε να στηρίξουν με την ψήφο τους την Κυριακή τη “Λαϊκή Συσπείρωση”. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε αυτούς που έκαναν άλλη επιλογή στον πρώτο γύρο των εκλογών, γνωρίζοντας από την πείρα τους ότι εμείς δεν λέμε άλλα σήμερα και άλλα αύριο, άλλα εδώ και άλλα αλλού, ότι μπαίνουμε στην πρώτη γραμμή της πάλης, ενώνοντας όλα τα λαϊκά στρώματα, χωρίς να λογαριάζουμε κόπο και θυσίες.

Το χρωστάμε στα παιδιά μας, το χρωστάμε στις οικογένειές μας, σε όλες τις γενιές που αγωνίστηκαν τόσα χρόνια».

Ο χαιρετισμός του Γιάννη Πρωτούλη

«Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η συγκέντρωσή μας συμπίπτει με την πανελλαδική, πανεργατική απεργία. Δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε τους εργαζόμενους που πήραν μέρος, τις χιλιάδες που διαδήλωσαν και σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Αξίζει να στείλουμε ένα τέτοιο μήνυμα από την Καισαριανή των θρυλικών αγώνων του λαού μας.

Την ώρα που χτες στο Παρίσι και σήμερα στο Μαξίμου παζαρεύουν για μια ακόμα φορά τις ζωές μας, τα δικαιώματά μας, το μέλλον των παιδιών μας, η μόνη σωστή επιλογή είναι ο οργανωμένος και προσανατολισμένος αγώνας. Δεν ωφελεί σε τίποτα η μοιρολατρία, η ηττοπάθεια, ο φόβος μπροστά στα διλήμματα που βάζουν οι άνθρωποι των πολυεθνικών εταιρειών. Τίποτα καλό δεν έχει να περιμένει ο λαός από αυτά τα παζάρια που μοιάζουν με τη μοιρασιά που κάνουν οι λύκοι στη λεία.

Πόσες φορές μας έσωσαν; Όλα αυτά τα κόμματα που με αλλαγές στα πρόσωπα συγκυβερνούν; Κάθε φορά “για το καλό μας”, όπως λέει και το τραγούδι, έφερναν και έναν οδοστρωτήρα φόρων, αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων.

Πόσες φορές ακούσαμε ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα, οι τελευταίες θυσίες; Και όπως σωστά έχει πει ο Κ. Καζάκος στη Βουλή: “Ο λαός δεν έκανε καμία θυσία, το λαό τον θυσιάσατε”. Και κάθε φορά μετά από τις θυσίες θα ερχόταν η πολυπόθητη ανάπτυξη για το κεφάλαιο από την οποία κάτι δήθεν θα περίσσευε και για μας…

Πόσες φορές δεν βρεθήκαμε “στο χείλος του γκρεμού” και κάθε φορά πετούσαν εμάς για να γλιτώσουν οι λίγοι;

Δεν υπάρχει σπίτι στην Καισαριανή χωρίς άνεργο. Πολλά σπίτια δεν έχουν κανέναν να φέρνει μεροκάματο. Χιλιάδες ζουν από τις συντάξεις των γερόντων. Μέσα σε κάθε σπίτι έχει φωλιάσει η ανασφάλεια, η αγωνία για την επιβίωση, για τα χρέη, τους λογαριασμούς που τρέχουν. Τι άλλο έχουμε να περιμένουμε; Από γειτονιά σε γειτονιά ακούγεται συχνά - πυκνά το "πού θα πάει αυτή η κατάσταση;".

Η ανάπτυξη, για την οποία μιλούν, σημαίνει 505 Έλληνες να κατέχουν πλούτο 60 δισ. ευρώ, 1.500.000 να είναι άνεργοι και 2.000.000 ανασφάλιστοι. Όπου υπάρχει ανάπτυξη, όπως η τουριστική ανάπτυξη, η δουλειά είναι χωρίς ωράρια, με μισθούς πείνας, χωρίς συνδικαλιστικές ελευθερίες, με απαγόρευση απεργιών και σωματείων. Ανεμπόδιστοι οι μεγαλοεργοδότες να κάνουν ό,τι θέλουν. Σήμερα ανακοίνωσαν νέα βάρη, νέα μέτρα.

Είναι η κατάλληλη ώρα η Καισαριανή να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα, αλλά να υπάρχει και ένα αποτέλεσμα. Να έχουμε ένα ακόμη αποκούμπι στον αγώνα, έναν ακόμη αγωνιστή δήμαρχο μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό. Χορτάσαμε από "εργολάβους" λύσεων, από δημοτικές αρχές που κρατούν το λαό στη γωνία, που εφαρμόζουν με παραλλαγές και άλλα λόγια την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Απευθυνόμαστε σε όσους είναι σήμερα μαζί μας για πρώτη φορά. Σε όσους μας ακούν με κριτική και παρατηρήσεις. Ακούστε μας. Αφήστε στην άκρη προκαταλήψεις και ιδεοληψίες. Κρίνετε αντικειμενικά. Τι έχετε να περιμένετε; Έχετε πολλούς λόγους να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ.

Το πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης είναι ένα ασφυκτικό πλαίσιο νόμων και διατάξεων που δεν αφήνει αυταπάτες σε όσους το δουν από κοντά, για φιλολαϊκή διαχείριση. Όποια ανακούφιση, όποια παροχή, όποια βοήθεια απαιτεί διεκδίκηση, αγώνα, σκληρή πάλη μαζί με το λαό απέναντι στην κεντρική εξουσία. Ποιος θα την κάνει αυτή;

Αυτός ο αγώνας ασφαλώς θα έχει και αποτελέσματα. Γι' αυτό και λέγαμε την περίοδο των εκλογών και ξαναλέμε σήμερα ότι και από τη θέση της δημοτικής αρχής θα είμαστε εργατική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε κυβέρνηση και ΕΕ, απέναντι στους αντιλαϊκούς νόμους.

Πέρασαν έξι μήνες από τότε. Δεν είναι μικρό διάστημα για να κρίνουμε τη συνέπεια λόγων και έργων. Κυρίως τα έργα όλων!

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ είχε το σύνθημα 25 ψηφίζουμε, 26 φεύγουν. Χωρίς να λέει βέβαια τι θα έρθει.

Κέρδισε εκλογικά την Περιφέρεια Αττικής και δεκάδες δήμους. Ανέβηκαν οι αγωνιστικές διαθέσεις από τις 26 και μετά, η διεκδίκηση, η αισιοδοξία; Έσπασε η ηττοπάθεια, η μοιρολατρία; Τους είδατε δίπλα στα προβλήματα του λαού μας; Να προσπαθούν ακούραστα να οργανώσουν, να κινητοποιήσουν; Πήραν 1 εκατ. ψήφους στην Αττική. Τι τους έκαναν;

Η Περιφέρεια Αττικής με διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να προβληματίσει όχι μόνο τους αριστερούς ριζοσπάστες. Ξέρουμε ότι τον προβληματισμό τον έχουν, θέλουμε να τον συζητήσουμε. Αλλά και κάθε εργαζόμενος να προβληματιστεί. Προεκλογικά έλεγαν ότι θα σπάσουν το μνημόνιο, θα διώξουν την τρόικα από την Αττική. Λόγια πολλά, παχιά και ωραία. Υπάρχουν σήμερα οι πράξεις, αλλά και η μετεκλογική προσαρμογή των λόγων τους.

Έφεραν τον ίδιο προϋπολογισμό με τον προϋπολογισμό που κατήγγειλαν ως “βάρβαρο μνημονιακό”, “ακραία νεοφιλελεύθερο” με “δώρα” στους εργολάβους. Γι' αυτό και τον ψήφισαν μαζί Δούρου, Σγουρός και από κοντά Μαντούβαλος και Τζήμερος.

Στους κωδικούς αυτού του προϋπολογισμού δεν βρήκαν θέση οι παιδικοί σταθμοί που ζητούν οι δήμοι να φτιαχτούν, τα σχολεία που πρέπει να συντηρηθούν, το πετρέλαιο για να ζεσταθούν τα παιδιά.

Κατά ομολογία τους, δεν ξεκλειδώνουν οι κωδικοί για αντιπλημμυρικά έργα, έργα υποδομής, αντισεισμικά και άλλα.

Είναι όμως ξεκλείδωτοι και απλόχεροι οι κωδικοί που αφορούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως και πριν. 20 εκατ. στον έναν, 7 εκατ. στον άλλο, 18 εκατ. στον τρίτο. Πού πάνε αυτά τα λεφτά;

Στις ΠΑΕ και στους εφοπλιστές προέδρους που λυμαίνονται τον αθλητισμό. Σε αυτούς που αλληλοσφάζονται όπως οι μαφίες, βγάζουν αυτές τις μέρες τα άπλυτά τους στη φόρα και ο κόσμος παρακολουθεί με αηδία.

Πόσα έδωσε για τους ερασιτεχνικούς συλλόγους της Καισαριανής που φυτοζωούν, πόσα για το λαϊκό αθλητισμό που γίνεται με κόστος βαρύ για την ήδη άδεια τσέπη των γονιών;

Προεκλογικά κατήγγειλαν και πολύ σωστά τις ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) ως Κερκόπορτα των ιδιωτικοποιήσεων και έτσι είναι. Το όνομα ξεγελά: Είναι η παράδοση ολόκληρων τομέων στους ιδιώτες επιχειρηματίες. Με εργαζομένους χωρίς κανένα δικαίωμα, αναλώσιμους. Με πανάκριβες και άθλιες υπηρεσίες για τους δημότες, είτε είναι αθλητικοί χώροι, είτε καθαριότητα, πάρκα ή πολιτισμός. Οι ίδιοι που τις καταψήφιζαν και σωστά και αρθρογραφούσαν ενάντια σε αυτή την αντεργατική μεθόδευση, τώρα είναι οι ίδιοι που εισηγούνται τη δημιουργία τους με τα ίδια επιχειρήματα που κατακεραύνωναν.

Στις συνεδριάσεις οι όποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις “αντιμνημονιακών” - “μνημονιακών”, του ΣΥΡΙΖΑ με τις παρατάξεις της συγκυβέρνησης για το μεγάλο θέμα των σκουπιδιών, αντιπαραθέσεις με βαρείς χαρακτηρισμούς, καταγγελίες, φωνές, αγριάδες, αποχωρήσεις, επίκληση των νόμων, όλα τελειώνουν γρήγορα όταν μοιράσουν τις καρέκλες. Έτσι έκαναν στις εκλογές για τον οργανισμό που διαχειρίζεται τα σκουπίδια, ΕΣΔΚΝΑ, αποκλείοντας το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ σε συμφωνία παρασκηνιακή μεταξύ τους.

Αυτά και άλλα για τους δύο πρώτους μήνες διοίκησης. Είναι βέβαιο ότι θα δουν πολλά τα μάτια μας! Έχουμε όμως άλλα περιθώρια για χαμένο χρόνο; Έχουμε άλλη αντοχή για αυταπάτες, απογοητεύσεις; Την Κυριακή υπάρχει ευκαιρία για ένα βήμα μπροστά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει έναν ακόμα δήμο για να γεμίσει τις βαλίτσες του ο Μηλιός με τον Σταθάκη που ταξιδεύουν για το Σίτι του Λονδίνου για συνάντηση με το λόμπι των εφοπλιστών.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι επαγγελματίες της Καισαριανής, ο λαός της Αττικής θέλει έναν ακόμη δήμαρχο μαχητή, στήριγμα στον αγώνα, πρωτοπόρο, ασυμβίβαστο και ακούραστο στην υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων. Ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου