Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Αυτό δεν είναι μια πίπα


Κυριακή 16/11, Φλωρεντία

Ομιλία στο συνέδριο του Transform Europe!, «Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», και συγκεκριμένα στον θεματικό κύκλο «Η Ευρώπη, η λιτότητα, η Τρόικα, η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας και η σχέση με τα συνδικάτα», στις 16:00.

[...]

Την Κυριακή 16/11 ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Φλωρεντία όπου θα μιλήσει στο διήμερο συνέδριο του Transform Europe! με τον γενικό τίτλο «Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» και συγκεκριμένο στον θεματικό κύκλο «Η Ευρώπη, η λιτότητα, η τρόικα, η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας και η σχέση με τα συνδικάτα». 


Στη διημερίδα θα συμμετάσχουν, ανάμεσα σε άλλους, ο ιδρυτής και επικεφαλής του κόμματος Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία Νίκι Βέντολα, ο πρώην γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης (1994-2006) και Πρόεδρος της ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων (2006-2008) Φάουστο Μπερτινότι, οι ευρωβουλευτές της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα» Ελεονόρα Φορέντσα και Κούρτσιο Μαλτέζε, ο Σέρτζιο Κοφεράτι, ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος καταψήφισε την Επιτροπή Γιούνκερ, καθώς και ο βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Τζιουζέπε Τσιβάτι, ο οποίος συμμετείχε στην εκλογή για την ανάδειξη γενικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος τον περασμένο Δεκέμβριο και κατετάγη τρίτος, πίσω από τον εκλεγέντα Ματέο Ρέντσι και τον Τζιάνι Κουπέρλο. Ο Τσιβάτι είναι σήμερα ο επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος. 

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επισημάνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι, σε αντίθεση με την μεταπολεμική περίοδο, και με αφετηρία το Νότο της Ευρώπης, η Αριστερά μετατρέπεται σε εμβρυουλκό της αλλαγής, ωθώντας τη σοσιαλδημοκρατία σε απεγκλωβισμό από τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση που έλκει τις ρίζες της στη δεκαετία του ’90 και έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα και νέες διαιρέσεις

Όπως τονίζουν πηγές της Κουμουνδούρου, η σημερινή σοσιαλδημοκρατία είναι έξω από το βηματισμό της Ιστορίας. Υποβαστάζει το νεοφιλελευθερισμό. Δηλαδή, την ιδεολογία της λιτότητας και της στασιμότητας, που πνίγει την Ευρώπη, και, γι’ αυτό, χρειάζεται επειγόντως αναπτυξιακά ανάσα. Με την άμεση ενίσχυση της ενεργού ζήτησης, «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος» - ένα «νέο Λονδίνο», όχι μόνο για τη Γερμανία, όπως το 1953, αλλά για την Ευρώπη – και ένα «ευρωπαϊκό New Deal». 

Το δίλημμα προοπτικής για την Ευρώπη, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το εξής: ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει. Πρόκειται για δίλημμα ζωής για την ίδια την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία: ή θα αλλάξει ή θα μετατραπεί σε μικρή, συμπληρωματική δύναμη της νεοφιλελεύθερης δεξιάς, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Η ιστορική και πολιτική απαξίωση του σημερινού ΠΑΣΟΚ σε συνιστώσα της δεξιάς και της τρόικας θα πρέπει να χρησιμεύσει μόνον ως παράδειγμα προς αποφυγή από τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες.  

6 σχόλια:

 1. Και εγώ που νόμιζα ότι οι σοσιαλδημοκράτες ήταν και είναι καθαροί ριζοσπάστες...
  Φαίνεται όμως ότι είναι στο μεταίχμιο, και ότι ακόμα μπορούν να το σώσουν και να μην καταλήξουν πιόνια τους συστήματος, ωραία!
  Νομίζω ο ΣΥΡΙΖΑ θα το κάνει και αυτό!

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Άλλο η σοσιαλδημοκρατία και άλλο η αριστερά. Η σοσιαλδημοκρατία έχει πιο πολλά γράμματα και είναι και σύνθετη λέξη. Επίσης, η αριστερά δεν έχει καραφλούς ηγέτες, αλλά με πλούσιο μαλλί ή και ουρά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω βρήκες τις πραγματικές διαφορές, ο αριστερός είναι ο up to date σοσιαλδημοκράτης!

   Κώστας

   Διαγραφή
 3. Για όσους διαβάζουν την ιταλική:

  http://transformitalia.wordpress.com/2014/11/07/lagenda-neo-liberista-e-le-socialdemocrazie-europee-firenze-il-16-e-17-novembre-auditorium-di-santa-apollonia-2/

  Η δεύτερη μέρα κλείνει το τον Χάρη Γκολέμη που δεν είδα το όνομα του στο άρθρο του Left.

  https://www.youtube.com/watch?v=luV-mVUCoEE

  geokakk

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "γιατι ρε ο Λενιν σοσιαλδημοκρατης δεν ελεγε οτι ηταν ?"
  απαντηση Συριζαιου ....στο ΦΒ

  ΜΙΑ ΠΟΥ ΛΕΣ για καραφλες !
  οχι τον Βλαδιμηρο ,αλλα προσεχως ...εμενα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι αυτός ωραία τα εξηγεί. Ας μάθουμε μπαλίτσα στους άρχοντες.

   Διαγραφή