Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κυβέρνηση "εθνικής ενότητας": Δηλώσεις Ν. Βούτση και Δ. Αβραμόπουλου, 8 και 9/11

Με συνεργασίες ή και με ανοχές η Διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ
Ημερησία, 8/1/2014

Καταιγιστικές πολιτικές διεργασίες το προσεχές διάστημα, μέσα από τις οποίες θα διαψευσθούν όσοι υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συμμαχίες, προβλέπει με συνέντευξή του στην «Η» ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης, ξεκαθαρίζοντας με αφορμή την προεδρική εκλογή ότι «δεν έχουμε υποσχεθεί σε κανένα κάτι σχετικά με την επανεκλογή του με τα ψηφοδέλτιά μας». Προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εθνικές εκλογές θα αναζητήσει συνεργασίες, συναινέσεις ή ακόμα και ανοχές στις προγραμματικές δηλώσεις της αριστερής διακυβέρνησης.

Συνεντευξη στον Ηλία Μπενέκο


«Εκλογές... χθες» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται η πλειοψηφία των πολιτών. Πού το αποδίδετε αυτό;

Σημασία έχει ότι τη συμμερίζονται όλο και περισσότεροι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και ότι η πλειοψηφία του λαού θέλει εδώ και τώρα να απαλλαγεί από τις μνημονιακές πολιτικές. Προφανώς φταίμε κι εμείς για το ότι αυτή η μεγάλη λαϊκή κοινωνική πλειοψηφία δεν έχει συνειδητοποιήσει πως η περαιτέρω καθυστέρηση στον χρόνο των εκλογών δημιουργεί πιθανώς μη αντιστρέψιμα γεγονότα στο πεδίο της οικονομίας και ότι παγιώνονται κάποιες δεσμεύσεις για τη χώρα που θα είναι πολύ πιο δύσκολο μετά το 2016 να αναιρεθούν από τη νέα πλειοψηφία της αριστερής διακυβέρνησης.

Καταγγέλλετε την κυβέρνηση ότι αρνείται οποιαδήποτε συνεννόηση για το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν την ίδια ώρα ζητάτε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και αποκλείετε οποιαδήποτε συμφωνία για Πρόεδρο από την παρούσα Βουλή. Μήπως τελικά πρόκειται για επικοινωνιακό παιχνίδι απόδοσης ευθυνών για την πόλωση;

Όχι. Είναι η δικιά μας αντίληψη για το τι σημαίνει σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα. Ας μιλήσουμε ειλικρινά επιτέλους, θεωρείται νόμιμο και σταθεροποιητικό το να προπαγανδίζει όλο το μνημονιακό σύστημα με επικεφαλής το πρωθυπουργικό περιβάλλον και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι η επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ αποσταθεροποιεί την οικονομία και τη δημοκρατία, ενώ δεν θεωρείται πολιτικά ρεαλιστικό το να συμφωνηθούν οι κανόνες από τώρα και για το ζήτημα των εθνικών εκλογών και για το θέμα της εκλογής με ευρύτατη συναίνεση του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Πώς μπορεί προεκλογικά να επιτευχθεί συμφωνία για το πρόσωπο του Προέδρου, όταν είναι άγνωστο ποια θα είναι η σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου;

Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε συμφωνία σε ευρύτατη βάση επιτευχθεί προεκλογικά θα αποτελεί μια ισχυρή πρόταση για τη νέα σύνθεση της Βουλής μετά τις εκλογές, που θα γίνει σεβαστή τουλάχιστον από τα κόμματα που θα εκπροσωπούνται με βάση τη λαϊκή εντολή με πολυάριθμες κοινοβουλευτικές ομάδες. Από εκεί και πέρα η απόφαση προφανώς θα είναι αυτής της νέας κυρίαρχης Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ανοιχτός να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε Συμβούλιο Αρχηγών συγκληθεί, επιμένοντας ωστόσο στις θέσεις του. Τι νόημα θα είχε ένα τέτοιο Συμβούλιο;

Προφανώς όλα τα κόμματα στα Συμβούλια Αρχηγών εκθέτουν τις δικές τους θέσεις, είτε για το μείζον θέμα που είναι η βιωσιμότητα του χρέους, είτε για θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε για τους κανόνες λειτουργίας της δημοκρατίας μας.

Σε αυτές τις συσκέψεις εκτίθενται οι απόψεις και αναζητείται το πεδίο πιθανών συγκλίσεων, ενώ ταυτόχρονα στέλνονται τα λεγόμενα «μηνύματα» στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Θα έλεγα ότι προτιμότερο θα ήταν να λειτουργεί πραγματικά η Βουλή και να αναζητούνται εκεί οι συμπτώσεις και τα πεδία των όποιων πρωτοβουλιών. Αλλά ο κ. Σαμαράς έχει φροντίσει, όπως πλέον όλοι γνωρίζουν και παραδέχονται, να υπονομεύσει και να συρρικνώσει αυτή τη λειτουργία της Βουλής.

Εχετε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτείτε οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί από την παρούσα κυβέρνηση με τους δανειστές είτε για την έξοδο από το μνημόνιο, είτε για το χρέος. Μία τέτοια θέση δεν ενέχει τον κίνδυνο σύγκρουσης και μάλιστα από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μιας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ;

Προφανώς η όποια συμφωνία θα είναι δεσμευτική μέχρι να αλλάξει ριζικά από την προσεχή, ελπίζουμε, διακυβέρνηση της Αριστεράς. Τότε λοιπόν με τα νέα δεδομένα της αναδιαπραγμάτευσης θα υπάρξουν οι νέες συμφωνίες, όσο δύσκολο κι αν θα είναι κάτι τέτοιο και όσο χρόνο απαιτήσει, με επίκεντρο τη συμφωνία για «ευρωπαϊκή λύση» και για το κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αποφασισμένος για σκληρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση. Σε περίπτωση ωστόσο, που αυτή δεν τελεσφορήσει, μέχρι ποιου σημείου είστε αποφασισμένοι να προχωρήσετε; Θα ζητήσετε και τη γνώμη του λαού σε μία τέτοια εξέλιξη;

Εχουμε την εδραία εκτίμηση ότι είναι απόλυτα ρεαλιστική η προοπτική για μια λύση υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού, καθώς οι εξελίξεις στην Ευρώπη γονιμοποιούν τις εναλλακτικές προτάσεις απέναντι στη στρατηγική της λιτότητας, της υποτίμησης, της εκποίησης του δημόσιου πλούτου και της διάλυσης των κοινωνικών και εργασιακών εγγυήσεων. Σε κάθε περίπτωση, σε όλα μας τα βήματα θα αναζητήσουμε τις ευρύτατες συναινέσεις στο πλαίσιο των προνοιών του Συντάγματος, έτσι ώστε η θέση της χώρας να γίνεται ισχυρή μπροστά στις δυσκολίες.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν πλέον προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και αυτοδυναμία. Με ποιες από τις υφιστάμενες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία, με δεδομένες και τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται στο εσωτερικό του κόμματος;

Οι εθνικές εκλογές θα διαμορφώσουν τον νέο πολιτικό χάρτη της χώρας και σε αυτόν θα αναζητηθούν οι συνεργασίες, οι συναινέσεις ή ακόμα και οι ανοχές στις προγραμματικές δηλώσεις της αριστερής διακυβέρνησης.

Εργαζόμαστε με κοινωνικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για να υπάρχει μια πραγματική σύγκλιση με δυνάμεις μέσα κι έξω από το Κοινοβούλιο που ανήκουν στο προοδευτικό αντιμνημονιακό τόξο. Δεν εγκλωβιστήκαμε ποτέ, ούτε τώρα θα το κάνουμε σε συγκεκριμένες αναφορές που λανθασμένα αποδέχονται ως παγιωμένο το σημερινό πολιτικό σύστημα και στις υφιστάμενες σήμερα πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και του ευρύτερου αντιμνημονιακού μετώπου.

Το δεδομένο είναι ότι συμμάχους δεν έχουν πλέον μέσα στην κοινωνία ιδιαίτερα οι σημερινές δυνάμεις της συγκυβέρνησης. Ο λαός θα δώσει με την ψήφο του λύση και σε αυτό το ζήτημα.

Δεν υπάρχει η «πολιτική» πλειοψηφία των 180

Πώς προεξοφλείτε ότι σε κάθε περίπτωση ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει τον Μάρτιο; Μήπως η βεβαιότητα περί μη εξασφάλισης των 180 βουλευτών για την προεδρική πλειοψηφία, αποτελεί «αντίστροφη ανάγνωση» της βεβαιότητας της κυβέρνησης ότι θα εκλέξει Πρόεδρο, θέση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει και η οποία προκάλεσε τον θόρυβο περί αργυρώνητων βουλευτών;

Είναι προφανές πως τίποτα δεν προεξοφλούμε γιατί ο πολιτικός χρόνος σε καιρό κρίσης και οι αιφνιδιασμοί έχουν πολύ διαφορετική διάρκεια και ένταση από ό,τι είχαμε συνηθίσει προ κρίσεως. Η εκτίμησή μας όμως κάθε μέρα γίνεται και πιο στέρεη για το ότι δεν υπάρχει η «πολιτική» πλειοψηφία των 180, λόγω του πλήθους των δεδομένων -εσωτερικών και εξωτερικών- που διαμορφώνουν ένα κλίμα πάρα πολύ αρνητικό για όσους θα ήθελαν να βοηθήσουν την κυβέρνηση στην παράταση του βίου της και στην παραπέρα εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών. Εμείς δεν έχουμε υποσχεθεί σε κανέναν και δεν μας έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο σχετικά με την επανεκλογή του με τα ψηφοδέλτιά μας, σας απαντάω λοιπόν ευθέως και όχι υπαινικτικά. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, οι πολιτικές διεργασίες της προσεχούς περιόδου θα είναι καταιγιστικές και δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν όσοι έχουν βάλει στην προπαγάνδα τους τα τελευταία τρία χρόνια το στοιχείο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συμμαχίες. Ο νοών νοείτω.

Βόμβα Αβραμόπουλου: «Γιατί όχι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ;»
Ημερησία, 9/11/2014

Ανοιχτό αφήνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». «Σε μια δημοκρατία εφικτό είναι ό,τι αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός. Αυτός αποφασίζει», δηλώνει χαρακτηριστικά ο νέος Έλληνας Επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήταν εφικτή μια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων.

«Οι πολιτικοί και τα κόμματα οφείλουν να βρουν το πιο πρόσφορο και δημοκρατικό δρόμο να εφαρμόσουν την εντολή αυτή», συμπληρώνει με νόημα ο κ. Αβραμόπουλος, για να προσθέσει πως ενόψει της προεδρικής εκλογής, "ο τόπος πρέπει επιτέλους να κυβερνηθεί" και πως "χρειάζεται πάνω απ΄όλα σταθερότητα και ενότητα".

Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιό του στην Κομισιόν του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζει πως η Ευρώπη οφείλει να προφυλάξει τα κοινά της σύνορα, με κύριο εργαλείο "να αδρανοποιήσουμε όσους επενδύουν στην παράνομη μετανάστευση". Προσθέτει πως "Την ανεξέλεγκτη μετανάστευση δεν πρόκειται να τη σταματήσουμε υψώνοντας φρούρια και τείχη. Η λεγόμενη "Ευρώπη Φρούριο", δεν είναι επιλογή. Είναι κίνδυνος και για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών".

Μιλώντας, τέλος, για τις τουρκικές κινήσεις στην Κύπρο σημειώνει πως "η Τουρκία χάνει την ψυχραιμία της" και διαμηνύει ότι "η επένδυση στην ένταση δεν ωφελεί την ευρωπαϊκή της προοπτική, ούτε τα συμφέροντα της Ατλαντικής Συμμαχίας".

4 σχόλια:

 1. Αμάν πια σεχταριστές Λακεδαιμόνιοι! Για το καλό της πατρίδας και της δημοκρατίας θα το κάνουν τα παιδιά, όπως και ο Κουβέλης. Η δημοκρατική δημοκρατία χρειάζεται την δημοκρατική στήριξη του δημοκρατικού συριζα με τις δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες στις οποίες ο πιλαφ δημοκρατικά κάνει τον αριστερό (και δημοκρατικό) μαϊντανό.
  Ο.Χ.Ε.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μέχρι σήμερα, τα αστικά κόμματα που συμμετείχαν σε κυβερνήσεις συνεργασίας ή προετοίμαζαν την κοινή γνώμη γι' αυτό το ενδεχόμενο, είχαν μια συγκεκριμένη αιτιολόγηση ή πρόβαλαν συγκεκριμένους στόχους, έστω προσχηματικούς. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που αοριστολογούν 100% γύρω από αυτό το ζήτημα. Πετάνε λέξεις-κλειδιά, σταθερότητα, ενότητα, διαπραγμάτευση, η θέση της χώρας κλπ. αλλά για που το πάνε, τσιμουδιά. Από μόνο του θα ήταν άκρως ανησυχητικό, αλλά μαζί με τις μεγάλες ατυχίες στο κυπριακό... http://leninreloaded.blogspot.gr/2014/11/blog-post_73.html

  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. μήπως ένα θερμό επεισοδιάκι να τους πέισει να κάτσουν στην ίδια καρέκλα;
  ΑΧΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω πως ολωνών το μυαλό εκεί ακριβώς πάει.

   Διαγραφή