Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

Μαθητεύοντας, 1965-2014

Παρέμβαση των εισαγγελέων για τις μαθητικές κινητοποιήσεις ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

[...]

η Ευτ. Κουτζαμάνη παραπέμπει τους εισαγγελείς στην εγκύκλιο του 2011 του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά από τους συναδέλφους της να εφαρμόσουν στο ακέραιο τις οδηγίες που συμπεριλαμβάνονται στην εγκύκλιο του Ι. Τέντε, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων και να αποφευχθεί η απώλεια ωρών για τους μαθητές. Παράλληλα, η Ευτ. Κουτζαμάνη ζητά τη «συνεργασία» και των εκπαιδευτικών στην εφαρμογή της εγκυκλίου.

Στην εγκύκλιό του ο Ιωάννης Τέντες ανέφερε:

«Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο της καταλήψεως των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από μερίδα μαθητών. Αυτοί που κατά κανόνα αποτελούν οργανωμένες μειοψηφίες ασφαλίζουν τις εισόδους των σχολείων τους και παρεμποδίζουν την είσοδο των συμμαθητών τους όσο και του διδακτικού προσωπικού. Ανάμεσα στους καταληψίες παρεισφρύουν τις νυκτερινές ώρες και άτομα που δεν ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα τα οποία προβαίνουν σε καταστροφές υποδομών του σχολείου, ενώ οι αφαιρέσεις εκπαιδευτικού υλικού και κυρίως ηλεκτρικών υπολογιστών είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι καταληψίες πολλές φορές έχουν την ηθική στήριξη ενηλίκων, ενώ επιδιώκουν την προβολή τους μέσω των τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι πάντοτε παρέχουν τη δυνατότητα αυτή.

Οι συμπεριφορές αυτές, όπως γνωρίζετε, έχουν αξιόποινο χαρακτήρα με τη μορφή εγκλημάτων α) της διατάραξης οικιακής ειρήνης (α. 334 παρ. 3 του ΠΚ), β) της απρόκλητης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος (α. 382, παρ. 1 και 2 περ. α. του ΠΚ) και γ) της κλοπής (α. 372, παρ. 2 του ΠΚ).

Επειδή τα εγκλήματα αυτά διώκονται αυτεπάγγελτα, είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας μέσω των αστυνομικών αρχών τόσο για τη βεβαίωση των εγκλημάτων αυτών όσο και την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών τους. Στα πλαίσια αυτά να ζητείται η συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου οι οποίοι κατά κανόνα γνωρίζουν την ταυτότητα όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις.

Σε εξαιρετικές και σοβαρές περιπτώσεις επιβάλλεται να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος εξωσχολικών δραστών. Αντίθετα η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος ανήλικων μαθητών θα πρέπει να αποφεύγεται.

Τέλος σε κάθε περίπτωση εξεζητημένης εγκληματικής συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται και η τυχόν συνδρομή των όρων του εγκλήματος της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου από τους γονείς (α. 360 παρ. 1 του ΠΚ)».
902, 4 Νοέμβρη 2014

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
του Γ. Παπανδρέου
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Αριθ. Εμπ. Πρωτ. 1010
Εν Αθήναις τη 11 Μαρτίου 1965

Προς τους Γενικούς Επιθεωρητάς Μέσης Εκπαιδεύσεως

Πανταχόθεν καταγγέλεται ότι η Κομμουνιστική Νεολαία Λαμπράκη καταβάλλει μεγάλας προσπάθειας προσεταιρισμού μαθητών των Γυμνασίων.

Βεβαίως, εφ' όσον διεπιστώθη ποσοστόν 12% οπαδών της ΕΔΑ κατά τας τελευταίας εκλογάς, ευνόητον είναι ότι θα υπάρχουν και μαθηταί εμποτισμένοι από τας οικογενείας των με αριστεράν ιδεολογίαν.

Και αυτούς βέβαια, κατά πρώτον λόγον, θα χρησιμοποεί η Κομμουνιστική προπαγάνδα προς προσυλητισμόν των Νέων.

Εφιστώ διά τούτο και πάλιν την προσοχήν όλων των Καθηγητών των Γυμνασίων και τους καθιστώ υπεύθυνους διά πάσαν σχετικήν δραστηριότητα της Νεολαίας Λαμπράκη.

Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Τούτο πρέπει να καταστή συνείδησις της Νέας Γενιάς.

Ο εθνικός φρονηματισμός, καθώς και η ηθική και πολιτική αγωγή των μαθητών είναι η πρώτη αποστολή του Διδασκάλου. Και εις αυτήν οφείλουν να επιδοθούν.

Τα δικά μας ιδανικά είναι τα ιδανικά του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Εθνική και Πολιτική) και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΓΑΠΗ και ΘΥΣΙΑ. Αυτά είναι τα ιδεώδη μας και μ' αυτά πρέπει να εμποτισθή η Νέα Γενεά, ΕΛΛΑΣ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Αληθής Δημοκρατία.

Πάσα εκτροπή πρέπει να κολάζεται αυστηρότατα. Κι αν συμβή να υπάρξουν διδάσκαλοι όχι ανήκοντες, αλλά και απλώς συμπαθούντες ή ανεχόμενοι την κομμουνιστικήν προπαγάνδαν δεν έχουν θέσιν εις την Εκπαίδευσιν.

Οσοι πιστεύουν εις τα Ιδεώδη των τα υπερασπίζουν. Και την υπεράσπισιν των ιδανικών μας και την έμπνευσιν της Νέας Γενεάς, έχει αναθέσει η Ελληνική Δημοκρατία εις τον Εκπαιδευτικόν κόσμον.

Γνωρίζω ότι έχουν μέχρι τούδε εκδοθή υπό του Υπουργείου Παιδείας, πολλαί σχετικαί εγκύκλιοι. 

Αλλά επεθύμουν, λόγω της μεγάλης σοβαρότητας του θέματος, να επικοινωνήσω και εγώ προσωπικώς μεθ' υμών.

Παρακαλώ όπως εις το τέλος εκάστου μηνός υποβάλλητε (Υπουργείον Παιδείας - Γραφείον Υπουργού) εμπιστευτικώς σχετικήν έκθεσιν.

Δεχθήτε και διαβιβάσατε προς άπαντας διδάσκοντας και διδασκομένους, τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πρόέδρος της Κυβερνήσεως και Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων».
Από το Ριζοσπάστη, 7 Δεκέμβρη 1999

10 σχόλια:

 1. Ο γέρος της δημοκρατίας...

  Α.Κ.Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διόρθωση: Ο σκατόγερος της δημοκρατίας...
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
 2. Ναι μόνο που το πάνω κείμενο αναφέρεται σε παραβάσεις συγκεκριμένων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα (οι οποίες παραβάσεις παρεμπιπτόντως στρέφονται ευθύτατα ενάντια σε δημόσια αγαθά και στις αγαπημένες σου χώρες θα σήμαιναν γκούλαγκ) ενώ το κάτω επικαλείται μόνο πολιτικό προσεταιρισμό. Apples and oranges.

  Ξέρω ξέρω "ο ποινικός κώδικας των αστών κλαψ λυγμ" που περιέργως τον θυμόμαστε τον ποινικό κώδικα αν μας βουτήξουν κανα κομπιούτερ εκεί δεν είναι αστικός είναι φιλεργατικός λολ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπορώ να ξαναγράψω αυτό που έγραψες με πολύ λιγότερες λέξεις. Κοίτα:

   ""Καλή η ιδεολογία, αλλά, αν φας μία στην κεφαλή με το κλομπ, σου φαίνεται ακόμα καλύτερη."

   Διαγραφή
  2. Όσο για την εντυπωσιακή νομική ανάλυση που βασίζεται στην ξεκαρδιστική συλλογιστική ότι η "προάσπιστη της δημοκρατίας" το 1965 ήταν λιγότερο "προάσπιση της δημοκρατίας" από ό,τι είναι το 2014 (τώρα είναι πιο δημοκρατία η δημοκρατία από όταν ήταν δημοκρατία), εγώ εκτιμώ ιδιαίτερα στα δύο κείμενα το ρόλο της ρουφιανιάς και του παιδαγωγού-ρουφιάνου, του δασκάλου-προτύπου χαφιέ ρε παιδί μου, σ' αυτή την προάσπιση:

   1965: "Παρακαλώ όπως εις το τέλος εκάστου μηνός υποβάλλητε (Υπουργείον Παιδείας - Γραφείον Υπουργού) εμπιστευτικώς σχετικήν έκθεσιν."

   2014: "Στα πλαίσια αυτά να ζητείται η συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου οι οποίοι κατά κανόνα γνωρίζουν την ταυτότητα όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις."

   Διαγραφή
  3. "Ρουφιάνεψα για τη δημοκρατία." Θα είναι ωραίο τι-σερτ για εκπαιδευτικούς.

   Διαγραφή
  4. "Ναι μόνο που το πάνω κείμενο αναφέρεται σε παραβάσεις συγκεκριμένων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα (οι οποίες παραβάσεις παρεμπιπτόντως στρέφονται ευθύτατα ενάντια σε δημόσια αγαθά και στις αγαπημένες σου χώρες θα σήμαιναν γκούλαγκ) ενώ το κάτω επικαλείται μόνο πολιτικό προσεταιρισμό. Apples and oranges..."

   Ποιά apples and oranges βρε κουνάβι; Το ότι ζητάει την σύλληψη των καταληψιών γιατί μπορεί να εμφανιστούν στο σχολείο άλλοι άσχετοι με τους καταληψίες και να κλέψουν καναν υπολογιστή (μόνο υποθετικά και ανεξαρτήτως του αν συμβεί κάτι τέτοιο) δεν είναι πολιτική δίωξη;

   "...Ξέρω ξέρω "ο ποινικός κώδικας των αστών κλαψ λυγμ" που περιέργως τον θυμόμαστε τον ποινικό κώδικα αν μας βουτήξουν κανα κομπιούτερ εκεί δεν είναι αστικός είναι φιλεργατικός λολ."

   Ε ρε τι διάβαζουμε από τα τζημεροειδή... Είσαι και συ πανέξυπνος σαν τον αρχηγό, τους κατάλαβες τους άτιμους τους μαθητές, ολόκληρο κύκλωμα κλοπής υπολογιστών υπάρχει από πίσως τους και για αυτό γίνεται και όλη η βαβούρα (να κι ο μαρξ έλεγε πχ για τις οικονομικές αιτίες των πολιτικών φαινομένων στον καπιταλισμό, αυτό πώς και το άφησες έξω;).

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  5. "Ποιά apples and oranges βρε κουνάβι;"

   Τα blue apples: http://www.blemilo.com/

   Διαγραφή
 3. Εντάξει μωρέ. Υπάρχει και συνιστώσα Τζήμερου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και επειδή όπως φαίνεται οταν η ιστορία επαναλαμβάνεται καταλήγει πάντα να επαναλαμβάνεται ως φάρσα τους παιδονόμους εισαγγελείς όπως και τότε ακολουθούν οι πρόθυμοι παιδονόμοι διευθυντές. Ένας απο αυτούς ο διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Δάφνης (και -οποία έκπληξις- υποψήφιος με το συνδιασμό που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δημο Δάφνης Υμηττού ''Πολίτες σε Κίνηση'') δε δίσταζει οχι μόνο να καλέσει την αστυνομία και να συναινέσει στην καταγραφή (ανηλίκων) μαθητών απο τις αρχές αλλά και να κοινοποιήσει το κατόρθωμα του στην ιστοσελίδα του σχολείου:

  ''Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες μετα λύπης μου, σας γνωστοποιώ ότι σήμερα το βράδυ και περί ώρας 21.00 μ.μ έγινε απόπειρα κατάληψης του σχολείου (Δημόσια Υπηρεσία) απο μαθητές του σχολείου μας.
  Εκλήθη η Αστυνομία (Άμεσος Δράση + Ομάδα Δίας), ελήφθησαν φωτογραφίες απο τις εξώπορτες του σχολείου μας, στις οποίες είχαν τοποθετηθεί διάφορα υλικά για να δυσχεραίνουν την πρόσβαση των υπόλοιπων μαθητών στο σχολείο τους, τη Δευτέρα 3/11/2014 και κατεγράφη το συμβάν στο ημερολόγιο των κληθέντων περιπολικών τις Αμέσου Δράσεως.
  Οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια (κατάληψη) που στρέφεται κατά των υπόλοιπων μαθητών που σέβονται και εκτιμούν το σχολείο τους, θα χτυπηθεί αμείλικτα.
  Στην Αστυνομία εδόθησαν περίπου 10 ονόματα μαθητών, που συμμετείχαν σε αυτή την κίνηση. Τα ονόματα αυτών των μαθητών εδόθησαν απο άλλους συνεργούς μαθητές οι οποίοι θέλησαν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους απο τις περαιτέρω συνέπειες που περιμένουν τους οιονεί καταληψίες.''

  (Η συνέχεια του ωραίου αυτού παιδαγωγικού κειμένου στο σύνδεσμο της ιστοσελίδας του σχολείου:

  http://4gym-dafnis.att.sch.gr/autosch/joomla15/index.php?option=com_content&view=article&id=558:2014-11-02-22-59-12&catid=11:2011-12-16-11-06-10&Itemid=5

  Ακολουθεί η καταγγελία της Κομματικής Οργάνωσης ΚΚΕ Δάφνης - Υμηττού και των Οργανώσεων Βάσης ΚΝΕ Δάφνης - Υμήττου η οποία μοιράστηκε στους μαθητές καλώντας τους να μη φοβηθούν:

  Αθήνα 4/11/2014

  ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

  Το KKE και η ΚΝΕ καταδικάζουν και καταγγέλουν την απόφαση του διευθυντή του 4ου Γυμνασίου Δάφνης να καλέσει την αστυνομία και να συναινέσει στην καταγραφή (ανηλίκων) μαθητών απο τις αρχές, με πρόσχημα την παρακώλυση εισόδου στο σχολείο.

  Μάλιστα ο ''παιδαγωγός'' διευθυντής, δε δίστασε να αναρτήσει το ''κατόρθωμα'' του στην ιστοσελίδα του σχολείου και σε ένα παραλήρημα ''δημοκρατίας'' να απειλεί οτι ''θα κτυπηθεί αλύπητα κάθε τέτοια ενέργεια''.
  ....
  Το ΚΚΕ και η η ΚΝΕ καλεί τους μαθητές, τους γονείς, τους προοδευτικούς γονείς να μη φοβηθούν. Η κοινή δράση τους να βοηθήσει για να βρουν τείχος οι απειλές και η τρομοκρατία.
  Οργανωμένα, μέσα απο τα μαθητικά συμβούλια, τις γενικές συνελεύσεις, τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών να παλέψουμε για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει.

  Νίκος Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή