Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

Sergei Kirichuk-Για τον Λένιν, στο Χάρκοβο

Sergei Kirichuk*
Για τον Λένιν, στο Χάρκοβο

Το μνημείο του Βλαντιμίρ Λένιν καταστράφηκε πρόσφατα από ένα δεξιό και φασιστικό όχλο στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Οι οργανωτές αυτής της επιχείρησης δεν απέκρυψαν ότι η πράξη τους ήταν εκδίκηση για την προσπάθεια ακτιβιστών του Κομμουνιστικού Κόμματος να διοργανώσουν πορεία ειρήνης την προηγούμενη μέρα, στις 27 Σεπτέμβρη. Αυτή η πορεία καταστάλθηκε από την αστυνομία, σε συνεργασία με νεοναζιστικές συμμορίες.

Ορίστε τι έγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών Arsen Avakov στο Facebook: “Ο Λένιν; Άστε τον να πέσει...φτάνει να μην τραυματιστεί κόσμος και να μην προσθέσει αυτό το αιμοσταγές κομμουνιστικό είδωλο νέα θύματα στη λίστα του καθώς αποχωρεί. Φτάνει οι αλήτες και οι απατεώνες να μην εκμεταλλευτούν την καταιγίδα συναισθημάτων των Χαρκοβιτών και να μην την χρησιμοποιήσουν για τον επόμενο γύρο συγκρούσεων.”

Ο υπουργός λοιπόν αναγνωρίζει πως η πράξη βανδαλισμού θα δημιουργούσε κορύφωση της έντασης, αλλά εξακολουθεί να κάνει τη χάρη των νεοναζί. Βεβαίωνει ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Γράφει ο Avakov: “Οι δυνάμεις του Υπουργείου Εσωτερικών και της Εθνικής Φρουράς είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τους προβοκάτορες που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Οπότε ας μην προσπαθήσουν καν.


Παρεμπιπτόντως, δεν έχουμε αμφιβολία. Καμία αμφιβολία για το ότι όποιος συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία ως αποτέλεσμα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης θα αποκληθεί “προβοκάτορας.” 

Η Inna Bohoslovska, επιφανές μέλος του "Κόμματος Επαρχιών" του Γιανουκόβιτς και πλέον υποστηρίκτρια του νέου καθεστώτος, αγαλλιάζει με την ισοπέδωση του αγάλματος του Λένιν. “Τόσα χρόνια αγωνιστήκαμε για φυσιολογική αστυνόμευση στο Χάρκοβο. Και τώρα, το 20% των αστυνομικών είναι εντελώς πατριώτες. Η αστυνομία ανέλαβε τη σκληρή δουλειά και κάθε μέρα συλλαμβάνει τρομοκράτες και αποσχιστές.”

Η Bohoslovska δεν ήταν ποτέ ανεξάρτητη πολιτικός. Ήταν πάντα μαριονέτα του ολιγάρχη Pinchuk. Η φωνή της εκπροσωπεί την Ουκρανική ολιγαρχία. Χτίζουν το κράτος των ονείρων τους, όπου μπορούν να λεηλατούν και να αρπάζουν ενώ οι διαφωνούντες ονομάζονται “τρομοκράτες”. Οι φιλελεύθεροί μας πανηγυρίζουν ανοιχτά, καθώς η χώρα ακολουθεί το δρόμο των δικτατοριών στη Λατινική Αμερική της δεκαετίας του 1970 -- νεοφιλελεύθερη οικονομία και από πίσω στρατιωτική δικτατορία: ο δρόμος του Πινοσέτ, του ειδώλου του νεοφιλελεύθερου κόσμου.

Σήμερα, η ουκρανική ολιγαρχία περνά μια "χρυσή εποχή", αφού οι συμμετέχοντες σε οποιαδήποτε διαδήλωση μπορούν να κηρυχτούν τρομοκράτες. Διαλύουν τις διαδηλώσεις, χρησιμοποιούν νεοναζιστικές συμμορίες. Φυσικά, αυτό το σύστημα απαιτεί την κορύφωση της υστερίας και την εκτεταμένη πλύση εγκεφάλου σε ό,τι αφορά την ιστορία. Ολάκερη η ιστορία της σύγχρονης Ουκρανίας περιγράφεται ως πάλη του έθνους για ανεξαρτησία, που οδηγεί στην απαραίτητη εγκαθίδρυση του σημερινού καθεστώτος. Ο πόλεμος σήμερα είναι ανάμεσα στον πολιτισμό και τη βαρβαρότητα.

Το Χάρκοβο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Έχτισε αεροπλάνα και πυραύλους, διέσπασε το άτομο και δημιούργησε το τανκ T-34. Έφτιαξε τουρμπίνες για εργοστάσια που στάληκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Χωρίς τον Λένιν, το Χάρκοβο είναι στενόμυαλος εθνικισμός, απλουστευτική εμμονή με την διακοσμητική παράδοση, εκχυδαϊσμός της παιδείας και της επιστήμης. Δεν τραυματίστηκαν για το τίποτε κάποιοι νεοναζί κατά την καταστροφή του μνημείου. Το επίπεδο της παιδείας τους δεν αρκεί για να καταστρέψουν ένα αντικείμενο, πόσο μάλλον για να δημιουργήσουν ένα.

Το να πούμε ότι ο Λένιν είναι ο ιδρυτής της Ουκρανίας θα ήταν υπερβολή. Αλλά το γεγονός είναι ότι η Ουκρανία υπάρχει με τα σημερινά της σύνορα ως αποτέλεσμα των πράξεων του Λένιν και του πολιτικού του κόμματος. Η καταστροφή του μνημείου ενός από τους θεμελιωτές της χώρας από τους νεοναζί αποτελεί στην πραγματικότητα καταδίκη σε θάνατο της περαιτέρω ύπαρξής της με τα σημερινά σύνορα.

* Ο Sergei Kirishuk είναι μέλος του Borotba. Ζει ως πολιτικός πρόσφυγας στη Γερμανία.
Πηγή: Roger Annis
Μτφρ.: Lenin Reloaded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου