Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Τζιμάκος Rewind


Είναι γνωστή η φράση με την οποία περιγράφεται το ηθικό σκάνδαλο του αθεϊσμού στους Αδελφούς Καραμαζόφ του Ντοστογιέφσκι: "Μα αν δεν υπάρχει Θεός, τότε όλα επιτρέπονται!" Αυτή η φράση μπορεί να χρησιμεύσει ως το κλειδί για την μικροαστική αντίληψη για το ΚΚΕ που επικράτησε και εδραιώθηκε στην ελληνική κοινωνία από τα μέσα του 1980 και μετά, και μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: "Μα, αν το ΚΚΕ είναι συστημικό, τότε όλα επιτρέπονται!"

Η εξέλιξη των πραγμάτων από τη σκοπιά της ψυχικής ιστορίας έχει ως εξής: αρχικά, υπάρχει ο ένοπλος αγώνας, ο μοναδικός στην ιστορία της χώρας μετά την εθνική επανάσταση, και ο μοναδικός στον οποίο πρωταγωνιστεί ένα πολιτικό κόμμα. Αυτό είναι το τραύμα προς μικροαστική διαχείριση, το σκάνδαλο που ο μικροαστός προσπαθεί να εκλογικεύσει.


Μετά, υπάρχει η ήττα του ένοπλου αγώνα. Ο μικροαστός έχει αρχικά δυο επιλογές: επιλέγει την νικήτρια πλευρά και θριαμβολογεί εκδικητικά (και εκμεταλλεύεται πρακτικά) την ήττα, ή καλλιεργεί μια συνειδησιακά βολική "συμπάθεια" για τον ηττημένο, εφόσον βέβαια έχει βεβαιωθεί ότι είναι ηττημένος και άοπλος. Αυτή η φάση διαρκεί ως από το 1949 ως το 1981.

Το 1981, δίνεται η ευκαιρία για άφεση αμαρτιών: οι ενοχές των "νικητών" εξαργυρώνονται και ο ηττημένος τιμάται συμβολικά, αφού βέβαια έχει αποκρυφθεί από την συζήτηση το πραγματικό επίδικο και ο αγώνας έχει αναδρομικά πλήρως ταυτιστεί είτε με την "αντίσταση κατά του κατακτητή" (μέχρι τον εμφύλιο) είτε με τις "τραγωδίες του πολύπαθου ελληνισμού" (στην περίπτωση του εμφυλίου).

Καθώς η συμβολική αποκατάσταση ξεφορτώνεται το άχθος της ενοχής, αρχίζει, λόγω της παντοιότροπης διάβρωσης της εργατικής τάξης και της ραγδαίας μικροαστικοποίησης, η φάση του "έλα μωρέ τώρα", όπου, αρκούντως δαφνοστεφανωμένος, ο ένοπλος αγώνας και μαζί και ο κομματικός του φορέας, περνούν στη θέση του ευκατοφρόνητου μπανάλ.

Είναι η εποχή των Πανούσηδων. Οι Πανούσηδες ανθούν στην περίοδο όπου η "κόκκινη απειλή", έχει, μέσω της διαμεσολάβησης της πολιτικής και κατόπιν συμβολικής νομιμοποίησης, μεταμορφωθεί σε αξιογέλαστη μπαναλιτέ. Ανθούν στην περίοδο όχι της άμεσης καταστολής, ούτε του ρεβανσισμού, ούτε του εξορκισμού δια του εξευμενισμού του φαντάσματος, αλλά σ' αυτή του δεύτερου εξορκισμού, δια της γελοιοποίησης.

Από αυτή την περίοδο έλκει την καταγωγή του ένα σημαντικό και σήμερα κομμάτι του ελληνικού αντικομμουνισμού, το οποίο όμως έχει υπό τις πιέσεις της κρίσης συντηχθεί πλήρως με τον original, φασιστογενή αντικομμουνισμό της περιόδου 1944-1981.

Ο εξορκισμός δια της γελοιοποίησης ήταν εξαιρετικά επικερδής υλικά και ψυχικά-συμβολικά για τους φορείς του: έξαφνα, ήταν εφικτό να είσαι πιο αριστερός από το ΚΚΕ και να μην κινδυνεύει η ζωή σου. Και όχι μόνο να μην κινδυνεύει, αλλά να ανταμείβεται από την αναπτυσσόμενη show biz της χώρας. Ήταν γλυκό να βγάζεις λεφτά, να κερδίζεις φήμη και να περνιέσαι για αριστερότερος των κομμουνιστών, πιο ριζοσπάστης από αυτούς, λιγότερο κομφορμιστής από αυτούς. Γλυκό και εύκολο. Όλο και πιο εύκολο. Αφού το ΚΚΕ είναι συστημικό, τότε όλοι όσοι το αφήσαμε πίσω ή δεν το ακουμπήσαμε ποτέ είμαστε "αριστεροί" και "εναλλακτικοί" και μπορούμε ταυτόχρονα να είμαστε δημοφιλείς, πλούσιοι και επιτυχημένοι. Αφού το ΚΚΕ είναι συστημικό, τότε όλα επιτρέπονται!

Ύστερα, ήρθε η στιγμή που δεν περίμενε κανείς. Και ξάφνου ανατράπηκαν τα δεδομένα, μπήκαν τα πράγματα σε μιαν άλλη προοπτική, και τώρα φαίνονται, αυτοί που θεοποίησε η μάταιη γενιά μου, μικροί, τόσο μικροί που δεν σου πάει να τους πεις με τ' όνομά τους, αυτούς που έζησαν μια ζωή πίσω απ' το μαξιλαρένιο κάστρο ενός υποκοριστικού, αυτά τα κάπως βολικά αμέριμνα "παιδιά της παρέας."

Ε, Τζιμάκο;

Πρώτη δημοσίευση Lenin Reloaded, 18 Φλεβάρη 2013.

17 σχόλια:

 1. Το ΚΚΕ ήταν το άλλοθι δια πάσα νόσον και πάσαν μαλακίαν.
  Όχι πια όμως, αυτό το κόλπο δεν πιάνει πλέον.
  Το μεγάλο ξεβράκωμα έχει ήδη αρχίσει.

  Decadent

  Decadent

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προς τι η βαβούρα; Είπε κάτι καινούριο;

  rednready2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι, τίποτε. Γι αυτό δεν βρήκα κι εγώ κανένα λόγο να γράψω τίποτα καινούργιο.

   Διαγραφή
 3. Προσέξτε συλλογισμό:

  -Τι δουλειά έχει το ΚΚΕ να κατεβαίνει στις εκλογές και να νομιμοποιεί τους δοσίλογους και να μού τρώει εμένα και τα λεφτά από την κρατική χρηματοδότηση;

  -Να μην κατέβει, αλλά να μαζέψει 1 μύριο κόσμο, να τα κάνουν όλα λίμπα και να επιβάλλουν να φύγουν οι προδότες!
  -Δεν το κάνει, άρα είναι πουλημένο…

  Και ταυτόχρονα:

  -Επιτρέπεται το ΚΚΕ μέσα σε συνθήκες κρίσης, αντί για 15-20%, να παίρνει 3%,κάτω κι απ` τους ξεφτίλες του Ποταμιού,- φταίει το ιερατείο κι ο Κουτσούμπας που είναι άχρηστοι και φασίστες…

  Λογικό συμπέρασμα: Μην κατεβαίνετε στις εκλογές αν δεν έχετε εξασφαλίσει εκ των προτέρων 20%, (έτσι κι αλλιώς, εγώ δε θα σας ψηφίσω, αφού είστε πουλημένοι…)


  Κλινική περίπτωση...


  Μάνος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. και δυο δικα μου rewind απο την προηγουμενη ελληνοφρενεια, οταν ειχε ξαναβγει ο πανουσης να διαφημισει το θιασο του

  http://poexania.wordpress.com/2013/02/18/%CE%B7-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CE%BC%CF%8C%CE%BB%CF%85%CE%BD%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD/

  http://poexania.wordpress.com/2013/02/21/%CF%84%CE%B6%CE%AF%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CF%85%CE%BF-%CE%AC%CE%BA%CF%81%CE%B1/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα ίδια έλεγε τελικά και το 2013...
   Εκτός από το να πετάει λάσπη τελικά, δεν ξέρει τίποτα άλλο; Ούτε να την πετάει με άλλο τρόπο κάθε φορά; Έλεος, και κρίμα γιατί στα "πάνω" του, είχε κάνει καλή δουλειά στην σάτιρα...

   Κώστας

   Διαγραφή
 5. 1η Νοέμβρη όσους μπορούμε να τους έχουμε στο δρόμο είναι κομβικό.

  Giorgio Lazer

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Νομίζω πως έπρεπε να τονιστεί (με μπολντ, υπογράμμιση, παράγραφο ή και τα τρία) το κομμάτι:

  "Από αυτή την περίοδο έλκει την καταγωγή του ένα σημαντικό και σήμερα κομμάτι του ελληνικού αντικομμουνισμού, το οποίο όμως έχει υπό τις πιέσεις της κρίσης συντηχθεί πλήρως με τον original, φασιστογενή αντικομμουνισμό της περιόδου 1944-1981."

  Είναι ένα κομμάτι που θρέφει διαρκώς τον φασισμό, και μάλιστα φορώντας την "αντιφασιστική" μάσκα.
  Νομίζω πως έχουν κάνει περισσότερη ζημιά από τα βιβλία του Πλεύρη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ιδού:

   http://ethnikismosblog.wordpress.com/2014/10/16/%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%BC%CE%B7%CF%83-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%83-%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CF%81%CE%B9/

   Μάνος

   Διαγραφή
  2. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Τζίμι για την ευόδωση του φλερτ με τη Χ.Α.

   Ελπίζω να οργανώνουν και φεστιβάλ, μην πάνε χαμένοι τόσοι έπαινοι, να βγει και κανά φράγκο.

   Διαγραφή
 7. Ειπε ο αριστερος ο ''οριτζιναλ'' να δωσει το κομμα τον περισσο στους αστεγους.Ξεκινα εσυ ''οριτζιναλ'' με τα 9 σου σπιτια οπως ειπες και εμεις οι σφετεριστες ακολουθουμε.

  Oxy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ή και σας είπε κανείς συντρόφια ότι ο γελωτοποιός του βασιλιά είναι επαναστάτης? Περιμένατε ν ακούσετε τίποτα άλλο απ τον τζουτζέ του αγά? Μα αυτών, αυτός ακριβώς είναι ο λόγος ύπαρξης. Διασκέδαση και μια "αντισυστημική" αλλά ακίνδυνη κριτική.Μια βαλβίδα εκτόνωσης στη χύτρα της λαικής οργής. "τι ωραία που τους τα χωσε ο μπαγάσας!!!" αλλά μέχρι εκεί. Και φυσικά το σύστημα βγάζει κέρδος και μάλιστα διπλό.Ένα απ την εμπορική εκμετάλευση των πολιτιστικών προιόντων (χωρίς εισαγωγικά - αυτά είναι τα πολιτισμικά καπιταλιστικά προιόντα) κι άλλο ένα αφανές απ την ενδυνάμωση της κυρίαρχης ιδεολογίας που εμμέσως αυτά προωθούν. Καταλάβατε τώρα πόσο μεγάλη είναι η αυλή του τσάρου? Ξεκινά απ την Αράχωβα και φτάνει μέχρι την Μύκονο.Καταλάβατε που βρέθηκε τόσος κόσμος που γέμιζε τις ψαρόβαρκες για να φύγει απ το Βιετνάμ στην πτώση της Σαιγκόν? Γιατί ξέρουν το τι μαλ@κίες λένε- ειδικά κάποιοι κομμουνιστογενείς (παλιοί ΚΝΙΤΕΣ κι έτσι) Πάντως εγώ θα γούσταρα κι ένα αφιέρωμα στη διανόηση. Ξέρετε τώρα, ίδρυμα Ford, "η καθ υμάς Ανατολή", " φταίει η κουλτούρα μας σαν έλληνες που οδηγηθήκαμε στην κρίση" , "καταλαγή","καταδικάζομε την βία απ όπου κι αν προέρχεται" κι άλλα τέτοια ωραία. Α κι ένα ειδικό αφιέρωμα στον Άγι Στίνα και στο βιβλίο του "ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ"
  Τζίμης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Για πολλά από τα ζητήματα που θίγεις στο τέλος υπάρχουν άρθρα. Για παράδειγμα, σειρά για το Ίδρυμα Φορντ, σειρά για την έννοια "δεν έχουμε αστική τάξη", σειρά για το "καταδικάζουμε τη βία", κλπ.

  Για τον Στίνα δεν έχω γράψει, δεν έχω βρει την όρεξη να διαβάσω το βιβλίο του. Για τον Καστοριάδη όμως έχω γράψει και μεταφράσει αρκετά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και συμφωνώ με τα περί χρησιμότητας των γελωτοποιών, ειδικά στην εποχή αυτή.

   Διαγραφή
 10. Αν και αργοπορημένο σχόλιο. Το θεωρώ παράσημο να σε κράζει αυτός ο γελοίος. Το φάουλ είναι της Ελληνοφρένειας που κάλεσε ένα τύπο που κατά καιρούς έχει διατυπώσει οριακά φασιστικές απόψεις.
  "Αυτοί (σ.σ. η ΧΑ εννοεί) θα εξαφανιστούν σε λίγο καιρό που θα λυθεί το πρόβλημα με τους μετανάστες. Γιατί έχουμε γεμίσει καλάσνικοφ και μπαίνουν παντού και κάποιος πρέπει να κάνει μήνυση στο Σαμαρά που είχε ανοίξει τα σύνορα και γέμισε η χώρα από τους φυλακισμένους της Αλβανίας."
  Ο.Χ.Ε.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή