Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014

"Αυγή"- Occupy Central: το Χονγκ Κονγκ ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό

Διαδηλωτής του Occupy Central με τη σημαία της βρετανικής αποικιοκρατίας
Occupy Central: το Χονγκ Κονγκ ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό
του Τσουν Μινγκ Τανγκ
Αυγή, 05.10.2014
Το κονσόρτιουμ των "αντινεοφιλελεύθερων": Οι χρηματοδότες του NED, που ενορχήστρωσε το "Occupy Central." Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα γνωστά για τις επισκέψεις εκεί του ΣΥΡΙΖΑ Council on Foreign Relations και Brookings Institute


Καθώς οι διαδηλωτές πλημμυρίζουν τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ απαιτώντας ελεύθερες εκλογές το 2017, τα διεθνή μέσα, ακολουθώντας την πάγια τακτική τους, χαρακτηρίζουν τον αγώνα τους ως μια πάλη μεταξύ ενός αυταρχικού κράτους και πολιτών που θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι. Η Aριστερά, εν τω μεταξύ, έχει παραμείνει αξιοσημείωτα σιωπηλή επί του θέματος. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτό οφείλεται στην αδυναμία της να κατανοήσει το πώς έχει η κατάσταση, στην απροθυμία της να υποστηρίξει αξίες που θεωρούνται «φιλελεύθερες», ή στη διστακτικότητά της να επικρίνει την Κίνα.
Διαδηλωτής του Occupy Central ανεμίζει τη σημαία της βρετανικής αποικιοκρατίας
Καθώς οι ιστορίες για το Occupy Central πλημμυρίζουν τα πρωτοσέλιδα των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης, BBC και CNN αμφότερα δημοσιεύουν βολικές εξηγήσεις που περισσότερο περιπλέκουν παρά εξηγούν, χωρίς να κάνουν καμία προσπάθεια να ψάξουν τις οικονομικές αιτίες της δυσαρέσκειας. Η ανησυχία τους περιορίζεται στο εάν «απειλείται το μέλλον του Χονγκ Κονγκ ως χρηματοοικονομικού κέντρου» – σαφής ένδειξη των προτεραιοτήτων του παγκόσμιου κατεστημένου.
Ο σύμφωνα με το USA Today "Πλούσιος χρηματοδότης του Occupy Central",  χρηματιστής Edward Chin,  παρουσιάζεται ως "ακτιβιστής και hedge fund manager" στο BBC

Αλλά ανεξάρτητα από το τι θέλει το BBC να πιστέψει ο κόσμος, το Occupy Central δεν είναι τόσο ένας αγώνας για τη δημοκρατία όσο μια πάλη για κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι αλήθεια ότι οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ είναι θυμωμένοι με τις παρεμβάσεις του Πεκίνου στις εσωτερικές τους υποθέσεις – είτε πρόκειται για μετανάστευση από την Κίνα, είτε για παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, είτε για το εθνικιστικό-προπαγανδιστικό πρόγραμμα «ηθικής και εθνικής εκπαίδευσης».
Occupy Central: Tα αποτελέσματα της εναντίωσης στο "προπαγανδιστικό πρόγραμμα ηθικής και εθνικής εκπαίδευσης"...

Αυτά τα ζητήματα, αν και σοβαρά, ωχριούν σε σύγκριση με την ολοένα και πιο δύσκολη πραγματικότητα στην καθημερινή ζωή στο Χονγκ Κονγκ. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της πόλης του Χονγκ Κονγκ, Τόμπυ Κάρολ (Toby Carroll), ένας στους πέντε κάτοικους του ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ τα επίπεδα ανισότητας έχουν φτάσει να είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο. Οι μισθοί δεν αυξάνονται σύμφωνα με τον πληθωρισμό – πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα έχουν μειωθεί. Ο κατώτατος μισθός --ο οποίος εισήχθη μόλις το 2010-- έχει οριστεί στα 28 δολάρια Χονγκ Κονγκ την ώρα (3,60 αμερικανικά δολάρια): λιγότερο από το μισό σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν υπάρχουν δικαιώματα συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιδόματα ανεργίας και συντάξεις. Η μέση εργάσιμη εβδομάδα είναι 49 ώρες -- αυτό σε περίπτωση που θεωρείτε βάρβαρο το σαραντάωρο. Οι τιμές των σπιτιών είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο. Ακόμη και ο νεοφιλελεύθερος Economist τοποθετεί το Χονγκ Κονγκ στην κορυφή του δείκτη των φιλικών προς τους επιχειρηματίες χωρών, με διαφορά από τις υπόλοιπες.
Ο καρδινάλιος Joseph Zen Ze-chun, εκ των κεντρικών οργανωτών του "Occupy Central"
Ο κατάλογος αυτών που έχουν μιλήσει ενάντια στο Occupy Central είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός: μεταξύ άλλων από τους επιχειρηματικούς κύκλους, o ολιγάρχης Li Ka-shing, η τράπεζα HSBC και οι τέσσερις μεγαλύτερες λογιστικές εταιρείες του κόσμου. Το κύριο πρόβλημα με τη διακυβέρνηση του CY Leung [ο διοικητής της πόλης του Χονγκ Κονγκ, Σ.τ.Μ.] δεν είναι το γεγονός ότι δεν εξελέγη δημοκρατικά, αλλά το ότι υπηρετεί τα συμφέροντα δύο ομάδων: του Πεκίνου από την μια μεριά, της τοπικής ελίτ από την άλλη -- με άλλα λόγια, καμιά σχέση με την έννοια της δημοκρατικής εκπροσώπησης. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι ολιγάρχες είναι τρομοκρατημένοι από το Occupy Central: οποιαδήποτε μετακίνηση προς την πραγματική δημοκρατία, θα τους έκανε να χάνουν την εξουσία και την κυριαρχία τους πάνω στην περιοχή. Από την άλλη, η παρούσα κατάσταση τους εξυπηρετεί μια χαρά.

Αποδείξεις ότι το σενάριο του "Occupy Central" γράφτηκε στην Ουάσινγκτον:  Εκδήλωση του National Endowment for Democracy για τη σημασία του να "εκδημοκρατιστεί" το Χονγκ Κονγκ, Απρίλης 2014

Οι κάτοικοι του Χονγκ Koνγκ δεν είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένοι. Δεν έχουμε ψηφίσει ποτέ στη ζωή μας --ούτε κατά τη διάρκεια των 17 ετών υπό κινεζική κυριαρχία, ούτε κατά τη διάρκεια του ενός αιώνα βρετανικής αποικιοκρατίας πριν-- αλλά ήμασταν καλοί και ήσυχοι, επειδή ζούσαμε μια άνετη ζωή. Ωστόσο, καθώς τα μεσαία και εργατικά στρώματα αρχίζουν να αισθάνονται την κρίση, η άρχουσα τάξη έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί απλώς να τους λέει να φάνε παντεσπάνι. Η μάχη για δημοκρατία δεν είναι μια μάχη για το δικαίωμα ψήφου, αλλά μια μάχη για πραγματική δημοκρατία: για το δικαίωμα των ανθρώπων να αυτοκυβερνηθούν. Η εκλογές είναι απλώς η αφετηρία για μια μακρά διαδικασία μεταρρυθμίσεων που θα πάρουν την εξουσία από τα χέρια των ελίτ του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας και, για πρώτη φορά, και θα τη βάλουν στα χέρια των απλών ανθρώπων.
Συνάντηση "ακτιβιστών" με τα αφεντικά. Από το Land Destroyer.

Ο Chun Ming Tang είναι συγγραφέας γεννημένος στο Χονγκ Κονγκ- και φοιτητής στο Hamilton College (New York), αυτή τη στιγμή στο London School of Economics. Γράφει στο http://clearingtherubble.wordpress.com
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο http://www.globalresearch.ca, στις 30.9.2014.

39 σχόλια:

 1. Αυτή τη φορά, θυμήθηκα να κρατήσω screenshot της "Αυγής"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. διευκρινηση...της σκετης ή της χρυσης;...θα μου πεις τι διαφορα εχει, ετσι για το ονορε

   Διαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ακριβά τα εισιτήρια για Νέα Υόρκη-Ουάσινγκτον. ΠΟΛΥ ακριβά.

   Διαγραφή
  3. Γιατί δεν ζητάνε απ' τον Γλέζο να ΞΑΝΑΝΕΒΑΣΕΙ τη σημαία του Ράιχ στην Ακρόπολη; Έτσι ρε παιδί μου, για συμπαράσταση σ' αυτούς που ανεμίζουν τις σημαίες της Βρετανικής αποικιοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ!

   Διαγραφή
  4. Στα πλαίσια των αξιών του ΔΔ (Δοσιλογικού Διεθνισμού), εννοώ.

   Διαγραφή
  5. Μπααα!! εγω βλεπω τον τσιπρα σαν αλλο σημιτη να λεει "ευχαριστουμε τις επα/νατο"

   Διαγραφή
  6. Και η βασίλισσα στον αγώνα υπερ της δημοκρατίας!
   https://pbs.twimg.com/media/BzIPtCVCQAEpOv8.jpg

   Decadent

   Διαγραφή
  7. Γιατί όχι; Έχει κάθε δικαίωμα να παραβρίσκεται συμβολικά ανάμεσα σε ανθρώπους που αποκαλούν τους άλλους Κινέζους "ακρίδες": http://www.ibtimes.com/anti-locust-protests-hong-kong-call-restrictions-chinese-mainland-tourists-1556457

   Διαγραφή
  8. "Αντινεοφιλελεύθερο" το κίνημα λοιπόν. Σαν το Σύνταγμα, όταν γύρω γινόταν του αντιμεταναστευτικού πογκρόμ το κάγκελο:

   According to the South China Morning Post, protesters marched along Canton Road, a luxury shopping street that is a popular destination for mainland tourists, holding up signs that read “Go Back to China” and “Reclaim Hong Kong.”

   One visitor named Ma He, originally from Shanghai, happened to see the protests. “Are they not Chinese themselves? I heard that Hong Kong people were educated and civilized. It seems I was wrong,” he said.

   Διαγραφή
  9. Δημοκρατικός αντινεοφιλελευθερισμός
   http://en.wikipedia.org/wiki/Early_2012_Hong_Kong_protests#Anti-Chinese_advertisements

   Decadent

   Διαγραφή
  10. Ψόφος στις ακρίδες! Όπως στο διήγημα του Τζακ Λόντον!

   http://leninreloaded.blogspot.com/2014/09/i.html

   Διαγραφή
  11. Ναι ναι! μια πανούκλα εξ ουρανού κάτι ρε παιδιά δε παλεύεται με δαύτους άλλο
   ο γίγαντας αριστερός ριζοσπάστης διανοητής έχει τοποθετηθεί ή βρίσκεται σε "παύση"?

   Decadent

   Διαγραφή
  12. Τυχαίο θα ΄ναι.
   http://leninreloaded.blogspot.gr/2014/03/otpor.html
   http://static.businessinsider.com/image/53b2adaa6bb3f75d34603d78/image.jpg

   Decadent

   Διαγραφή
  13. One visitor named Ma He, originally from Shanghai, happened to see the protests. “Are they not Chinese themselves? I heard that Hong Kong people were educated and civilized. It seems I was wrong,” he said.

   Κάνα-δυο που έχω γνωρίζει εγώ (μηχανικοί & στελέχη εταιριών απ' το Hong Kong) είναι ψωνισμένοι στο έπακρο και εμφανώς θα ήθελαν να θεωρούνται βρετανοί. Θα φάνε καλά.

   gdmn1973

   Διαγραφή
  14. "http://static.businessinsider.com/image/53b2adaa6bb3f75d34603d78/image.jpg"

   Διάλυση Γιουγκοσλαβίας+Διάλυση Ουκρανίας=LFE

   Διαγραφή
 2. Ακόμη και ο νεοφιλελεύθερος Economist τοποθετεί το Χονγκ Κονγκ στην κορυφή του δείκτη των φιλικών προς τους επιχειρηματίες χωρών"
  ¨Εγινε ήδη "χ'ωρα" το ΧΚ;

  rednready2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μολογάνε χωρίς ξύλο πλέον...

   Διαγραφή
  2. Λευτεριά στη χώρα της Πελοποννήσου, κύριε Τσίπρα!!

   Διαγραφή
  3. Όχι μόνο για τον economist έγινε ήδη χώρα το Χονγκ-Κονγκ, αλλά και για κομμουνιστές σχολιαστές μπλογκ:
   http://fadomduck2.blogspot.com/2014/09/1.html?showComment=1412249386916#c4607739542656570838

   Διαγραφή
  4. Κωλύομαι να σχολιάσω, ο ρα αποχώρησε απ' τον σχολιασμό στο LR.

   Διαγραφή
  5. @Αντωνης:
   Δεν το έγραψα για να επιτεθώ στον ρα προσωπικά, αλλά για να δείξω σε τι σημείο έχει ριζώσει η αντίστοιχη προπαγάνδα.

   Διαγραφή
  6. Απλά διευκρίνησα ότι για ηθικούς λόγους δεν μπορώ να το σχολιάσω περαιτέρω.

   Διαγραφή
 3. δες και το επόμενο του.

  http://clearingtherubble.wordpress.com/2014/10/02/on-occupy-centrals-ties-with-the-ned/

  WCD

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. STOP PRESS!!

  Η Ρένα και ο μαρξισμός , μέσα από το ΒΗΜΑgazino:

  Ερ: "Στην εποχή του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, η δημοκρατία, για να το πούμε κομψά, υποφέρει από δομικά προβλήματα με αποτέλεσμα την ανισότητα. Υπάρχει «αριστερή διέξοδος» χωρίς τον έλεγχο των μέσων παραγωγής, όπως τον επιβάλλει ο «ορθόδοξος» μαρξισμός;"

  Απ. «Τα μέσα παραγωγής είναι μεν σημαντικά αλλά δεν μονοπωλούν πλέον το ενδιαφέρον σε έναν κόσμο που έχει γίνει ψηφιακός και όπου οι ροές πληροφορίας παίζουν κεφαλαιώδη ρόλο. Εξ ου και η σημασία των δικτύων επικοινωνίας. Μέσα από αυτά περνά η αντίσταση αλλά και το νέο υπόδειγμα για μια Αριστερά του 21ου αιώνα, χωρίς “προκάτ” σκέψη, ανοικτής σε καθετί που μπορεί να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων».

  Η ερώτηση είναι to the point: έλεγχος των μέσων παραγωγής.
  Η απάντηση είναι ντροπή για την έννοια που εκφράζει η λέξη "απάντηση": είναι σημαντικά τα μέσα παραγωγής αλλά δεν μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Μπασκλασαρία λίγο..
  Ο κόσμος έγινε ψηφιακός (εμ...) και "εξ ου" η σημασία των δικτύων επικοινωνίας. Μέσα από αυτά περνάει το υπόδειγμα της αριστεράς του 21ου αιώνα.

  Πιστέψτε με είμαι πάνω από το πληκτρολόγιο κανα πεντάλεπτο ειλικρινά δεν ξέρω τί να γράψω.
  Τέτοια μαλακία είναι ανίκητη..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και βέβαια. Ο Συριζα το τελευταίο αριστερό οχηρό Ζάιον θα ακινητοποιήσει τις γερμανικές μηχανές. Ρένα ακα Τρινιτη και Τσίπρας ακα Νίο. Βιβα λα Ζάιον. Κάτω το γερμανικό ματριξ.
   Έχουμε να δούμε ακόμα.

   Ntina

   Διαγραφή
 5. Μπασκλασαρία ξεμπασκλασαρία, τους βλέπω να μας τρώνε ζωντανούς και να χορεύουν στους τάφους μας...έχουν κάνει τρελά ντιλς με τους Αμερικάνους κατά την άποψή μου και δεν έχουμε ακόμα δει τίποτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά γελάσαμε με τα ανέκδοτα για το "υπόδειγμα της Αριστεράς", αλλά αυτά που διαφαίνονται μέσω της διαρκούς τους στάσης υπέρ ΗΠΑ/ΝΑΤΟ δεν είναι αστεία. Είναι σοβαρότατα.

   Διαγραφή
  2. Κοίταξε νομίζω ότι η Δούρου κάνει παιχνίδι μόνη της. ( Για την ακρίβεια "με τη Δούρου κάνουν παιχνίδι μόνοι τους"). Το ξέρουν και στο ΣΥΡΙΖΑ είναι νομίζω ζήτημα χρόνου να βγει προς τα έξω.
   Συμφωνώ πάντως: σίγουρα θέλουν "να μας φάνε ζωντανούς"

   Διαγραφή
  3. Τη φοβάμαι τη Rena. Πολλούς φοβάμαι πλέον. Κάτι σε Π.Π να σπάω μόνο πλάκα δεν έχει μείνει; Πολλά δόντια και νύχια βγάλανε τα πρώην κουταβάκια. Πολύ σε κροκόδειλο φέρνουν.

   Διαγραφή
  4. ΠOTE ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΖΝ "ΑΣΤΕΙΟΙ"! Ίσως ορισμένοι είχαν την πολυτέλεια να τους θεωρούν τέτοιους.( Το αυτό για ναρ-μαρ και κακό συναπάντημα για να μην πέσουμε από τα σύννεφα στο μέλλον.)

   rednready2

   Διαγραφή
 6. nikos papas for the next secretary general of nato. ειναι και εγγλεζοσπουδαγμενο το παιδι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ωχ μανούλα μου με ποιους μπλέξαμε...δεν γινόταν να είναι απλώς αστείοι; Όχι, ε;

   Διαγραφή
 7. Και από την σελίδα της καθολικής αρχιεπισκοπής του ΗΚ

  http://www.hkjp.org/index_en.php

  “Action on behalf of justice and participation in the transformation of the world fully appear to us as a constitutive dimension of the preaching of the Gospel, or in other words, of the Church’s mission for the redemption of the human race and its liberation from every oppressive situation”

  Η καθολική αρχιεπισκοπή συνδέεται στενά και οργανωτικά με το Civil Human Rights Front το οποίο έχει ένα και μόνο στόχο: την κατάργηση του Άρθρου 23 του συνταγματικού νόμου (HK Basic Law).

  Τι σχέση έχει το άρθρο 23 με τα ανθρώπινα ή πολιτικά δικαιώματα ? Καμμία απολύτως.

  Είναι το άρθρο με το οποίο η κυβέρνηση του ΗΚ είναι υποχρεώμενη να υπερασπίζεται την ΛΔΚ από κάθε απόπειρα προδοσίας, απόσχισης, στάσης, ανατροπής κλπ.

  Article 23. The Hong Kong Special Administrative Region shall enact laws on its own to prohibit any act of treason, secession, sedition, subversion against the Central People's Government, or theft of state secrets, to prohibit foreign political organizations or bodies from conducting political activities in the Region, and to prohibit political organizations or bodies of the Region from establishing ties with foreign political organizations or bodies.

  Το Front μαζί με την καθολική επισκοπή και εκκλησίες των προτεσταντών, ευαγγελιστών και βαπτιστών οργανώνουν από το 2003 κάθε 1η Ιουλίου πορεία με κύριο αίτημα την κατάργηση του άρθρου 23 και δεύτερο την καθολική ψηφοφορία για την εκλογή του επικεφαλής της κυβέρνησης.

  Το 2003 λέγεται ότι συγκεντρώθηκαν περίπου 500000 άτομα το οποίο δεν λέει τίποτα γιατί συμμετείχαν και οι υποστηρικτές του Falun Gong που μόλις είχε απαγορευτεί στην ΛΔΚ.

  Τις επόμενες χρονιές η συμμετοχή στις πορείες του Ιουλίου μειώθηκε. Το 2011-2014 (αυτόπτης μάρτυς) οι πορείες ήταν πραγματικά υποτονικές με μια αυξητική τάση το 2013-2014.

  Οι διοργανωτές και τα μέσα φούσκωσαν τον αριθμό των συμμετεχόντων σε αστρονομικά επίπεδα.

  geokakk

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ταιριάζει γάντι με την ανάρτηση. Το τουίτ του υποστηρικτή ΣΥΡΙΖΑ που παραπέμπει στο πρωτότυπο άρθρο του Counterpunch (Hong Kong Against Neoliberalism: Occupy Central isn’t so much a fight for democracy as a fight for social justice) και ο αντίλογος του νεοφιλελεύθερου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το άρθρο επιλέγηκε για αναδημοσίευση ΚΑΙ στο Left.gr, μη το χάσουμε: http://left.gr/news/occupy-central-hongk-kongk-enantia-ston-neofileleytherismo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ό,τι και να πούμε...

  www.tovima.gr/vimagazino/interviews/article/?aid=637822

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. PM Cameron says Britain should stand up for Hong Kong rights
  http://www.reuters.com/article/2014/10/15/us-hongkong-china-britain-idUSKCN0I41CP20141015

  Decadent

  ΑπάντησηΔιαγραφή