Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

O, say, can you see?

Then conquer we must,
when our cause it is just,
and this be our motto,
"In God we trust."
Αμερικανικός εθνικός ύμνος

Χίλιοι ναζιστές στην υπηρεσία των ΗΠΑ
ΑΘΗΝΑ 27/10/2014

Χίλιους και πλέον Γερμανούς ναζιστές χρησιμοποιούσε ως κατασκόπους η αμερικανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Β’Παγκοσμίου Πολέμου παρόλο που γνώριζε ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν εγκληματίες πολέμου.


Πρωτοσέλιδο των New York Times αναφέρεται σε έγγραφα της CIA και του FBI, που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα και μεταξύ άλλων αναφέρουν πως και ακόμα και αν το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητούσε τη σύλληψη κάποιου ναζιστή που είχε καταφύγει στις ΗΠΑ, κάποια μυστική υπηρεσία παρενέβαινε και εμπόδιζε την σύλληψη.

Και γράφει χαρακτηριστικά: «Η ευρεία χρησιμοποίηση των ναζιστών κατασκόπων έλαβε διαστάσεις στον ψυχρό πόλεμο και υποστηριζόταν από τους δυο τιτάνες των μυστικών υπηρεσιών της δεκαετίας του '50 - τον επί μεγάλο διάστημα αρχηγό του FBI Xούβερ και τον διευθυντή της CIA Ντάλες».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως αξιωματικός των Ες-Ες, ο Ότο φον Μπόλσβιγκ, δεξί χέρι του συγγραφέα του Μεθοδολογίου για το πώς πρέπει να τρομοκρατούνται οι Εβραίοι, είχε το 1954 την κάλυψη του αρχηγού του FBI, γεγονός που αδρανοποίησε την εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης για τη σύλληψή του.

Ένα απόρρητο έγγραφο του 1995 της CIA προς την επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής βουλής ομολογεί ότι πρώην αξιωματούχοι ναζιστές «χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ ως κατάσκοποι», ενώ παράλληλα δεν παραλείπει να τονίσει ότι η υπηρεσία «δεν έχει συγκεκριμένες αποδείξεις για τη δράση του κατά τον πόλεμο».

Και τονίζει: «Ο αμερικανικός στρατός, η CIA καθώς και άλλες κρατικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν τουλάχιστον 1.000 πρώην ναζιστές και συνεργάτες τους ως κατασκόπους και πληροφοριοδότες μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με τον Ρίχαρντ Μπράιτμαν, του Αμερικανικού πανεπιστημίου, ο οποίος ήταν μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου που έκανε τον καταμερισμό των Γερμανών εγκληματιών πολέμου».

Μάλιστα, το δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως το 1994 ετοιμάζονταν να παραπέμψουν σε δίκη έναν συνεργάτη των Ναζιστών με το όνομα Αλεξάντρας Λιλέικις, για τον οποίον υπήρχαν στοιχεία ότι με δική του διαταγή εκτελέστηκαν με πολυβόλο 60.000 Εβραίοι στη Λιθουανία.

Ωστόσο, η CIA εμπόδισε κάθε ενέργεια εναντίον του, καθώς τον είχε στρατολογήσει το 1952 για κατάσκοπο στην τότε Ανατολική Γερμανία με μισθό 1.700 δολάρια το χρόνο και δυο χρόνια αργότερα μετακόμισε στην Αμερική.

12 σχόλια:

 1. Γυναίκα στο Κονκγρέσσο παρουσίασε νομοσχέδιο για να σταματήσει τους Ναζί να εισπράτουν παροχές της Κοινωνικής Ασφάλισης

  Η Ρεποθμπλικάνα Carolyn Maloney (DN.Y.) είναι έξαλλη, επειδή κάποιοι πρώην Ναζί εξακολουθεί να τσεπώνουν παροχές κοινωνικής ασφάλισης από τις ΗΠΑ και σκοπεύει να εισαγάγει ένα νομοσχέδιο για να τους τα πάρει.
  «Είναι βαθιά ανησυχητικό και είμαι βαθιά διαταραγμένη ότι τα άτομα αυτά συνεχίζουν να λαμβάνουν παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης, ακόμη και αφού το Υπουργείο Δικαιοσύνης τους χαρακτήρισε ως ναζί εγκληματίες πολέμου," είπε η Maloney στο Business Insider την Τρίτη.
  Το Associated Press ανέφερε την Κυριακή ότι δεκάδες ύποπτοι ναζί εγκληματίες πολέμου έχουν μαζέψει εκατομμύρια σε παροχές κατά τα έτη που εκδιώχθηκαν από τις ΗΠΑ. Σε έρευνα του AP βρέθηκαν Αμερικανοί αξιωματούχοι που είχαν χρησιμοποιήσει τις πληρωμές Κοινωνικής Ασφάλισης ως διαπραγματευτικό εργαλείο, όταν εξασφάλιζαν συμφωνίες με τους Ναζί, ώστε να εγκαταλείψουν οικειοθελώς την αμερικανική υπηκοότητα και να εγκαταλείψουν τη χώρα.
  " Η Νομοθεσία μου θα κλείσει αυτό το κενό," ορκίζεται ο βετεράνος νομοθέτης τοθ Upper East Side. "Αν είστε ένα Ναζί εγκληματίας πολέμου, είστε ένας Ναζί εγκληματίας πολέμου. Δεν θα πρέπει να παίρνετε παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης. Τελεία και παύλα."

  http://www.businessinsider.com/congresswoman-introducing-bill-to-stop-nazis-from-getting-social-security-benefits-2014-10

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χωρίς τους Ναζί, δεν θα υπήρχε ο σύγχρονος αστικός φιλελευθερισμός. Το ελάχιστο που τους οφείλουν λοιπόν είναι κοινωνικές ασφαλίσεις.

   Διαγραφή
 2. στην πραγματικότητα πολλοί περισσότεροι από χίλιους, αφού οι ΗΠΑ με το τέλος του Πολέμου και στα πλαίσια της επιχείρησης paperclip, μάζεψαν την αφρόκρεμα των Γερμανών επιστημόνων, πολλοί απ τους οποίους ήταν ενεργά μέλη του ναζιστικού κόμματος, εγκληματίες πολέμου κλπ...μεταξύ αυτών και ο wernher von braun, που κατασκεύασε τις ιπτάμενες βόμβες v2, με τις οποίες βομβαρδίστηκε το Λονδίνο, και αργοτερα τον πύραυλο saturn, που έστειλε τους πρώτους αστροναύτες στη σελήνη.
  alex

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εγώ νομίζω ότι είναι περισσότεροι, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη πόσοι ήταν αυτοί που στήριξαν παθητικά ή ανέχτηκαν τον φασισμό και μετά έκαναν καριέρα ως "φιλελεύθεροι" (Γιουνγκ, Μίζες, κλπ)

   Διαγραφή
  2. όντως...όταν ακόμα και το wikipedia που δεν είναι δα και η πιο αριστερή εγκυκλοπαίδεια το παραδέχεται, φαντάζεται κανείς τι γινόταν τότε...
   http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Paperclip
   http://en.wikipedia.org/wiki/Klaus_Barbie
   "...Ιn 1947, Barbie was recruited as an agent for the 66th Detachment of the U.S. Army Counter Intelligence Corps (CIC).[10] The U.S. used Barbie and other Nazi Party members to further anti-communist efforts in Europe...."

   δεν ξέρω αν πήρατε πρέφα και το ακολουθο.....(δεν σχετίζεται άμεσα με το θέμα αυτής της ανάρτησης, αλλά ...)
   Ο Στάγκος της Καθημερινής σκανδαλίστηκε αρκετά με τον ύμνο του ΕΑΜ που παίχτηκε στο Χαλάνδρι για να γράψει ολόκληρο κατεβατό, στο οποιο αναφερει μεταξύ άλλων:
   "Οτι ο άσημος μέχρι πρότινος Σίμος Ρούσσος είναι δήμαρχος όλων των Χαλανδριωτών και όχι μόνο των ακραιφνών ομοϊδεατών του, ότι προσπαθεί να αναβιώσει ένα διχαστικό παρελθόν που η χώρα δεν το χρειάζεται ειδικά στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία και ότι συμβάλλει από μια θεσμική θέση στη στήριξη όλων εκείνων των μικρών μειοψηφιών που δεν χάνουν ευκαιρία να δημιουργούν χαώδεις καταστάσεις."
   "Διχαστικό παρελθόν" η Εθνική Αντίσταση και το ΕΑΜ!
   Αυτό κι αν είναι παθητική στήριξη του φασισμού.....και φυσικά και αυτός κάνει καριέρα ως "φιλελεύθερος", με τα ελληνικά μέτρα παντα
   alex

   Διαγραφή
  3. Σε ό,τι αφορά τον Ρούσσο και τον κάθε Ρούσσο, αυτός κρίνεται από την έμπρακτη στάση του (όπως ο Πελετίδης και οι άλλοι δήμαρχοι του ΚΚΕ) και όχι από τι παίζει στις παρελάσεις. Αν το ζητούμενό μου από ένα δήμαρχο είναι να παίζει τον όποιο ύμνο, ευχαριστώ, τον βάζω μόνος μου στο youtube.

   Όσο για το συνηθισμένο ακροδεξιό τρόλινγκ, είναι απλώς το συνηθισμένο ακροδεξιό τρόλινγκ και ουδόλως προσφέρεται το γεγονός ότι ο Στάγκος είναι αντιδραστικός για να βγάλει οποιοσδήποτε συμπεράσματα για το τι είναι ο Ρούσσος. Η πολιτική στάση δεν ετεροκαθορίζεται, απορρέει από τον καθένα και τις έμπρακτες αποφάσεις του.

   Διαγραφή
  4. συμφωνώ ότι ο καθένας κρίνεται απο την έμπρακτη στάση του. Το θέμα μου, όμως, δεν είναι ο Ρούσσος, τον οποιο δεν ξέρω καθόλου (αλλά που απ' ό,τι μολις είδα ακολουθεί στο θέμα της αξιολόγησης την στάση του Πελετίδη και μπράβο του), αλλά η συστηματική διαμόρφωση ενός πολύ επικίνδυνου αντικομμουνιστικού κλίματος, που φτάνει στο σημείο να ενοχοποιεί την Αντίσταση. Αυτή η τάχα μου νηφάλια και "φιλελεύθερη" προσέγιση νομίζω ότι υπερβαίνει κατά πολύ το συνηθισμένο ακροδεξιό τρόλινγκ και γι αυτό είναι πιο επικίνδυνη
   alex

   Διαγραφή
  5. Η ενοχοποίηση του κομμουνισμού αρχίζει παγκόσμια τουλάχιστο από το 1945, όταν εκδίδονται τα βιβλία του Πόππερ και του Χάγιεκ και συνεχίζεται αδιάκοπα και σε όλα τα επίπεδα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες από τότε, περιλαμβάνοντας απαγορεύσεις κομμάτων, ποινικοποίηση δράσης, φυλακίσεις, απαγορεύσεις συμβόλων, κλπ κλπ, και βεβαίως ευρωενωσιακά νομοσχέδια. Δεν πρόκειται ούτε για "ελληνική ιδιοσυγκρασία", ούτε για τίποτε τέτοιο. Φυσικά, στην Ελλάδα είχε προηγηθεί η "επιστημονική" αναθεώρηση της ιστορίας από τους Καλύβα-Μαραντζίδη, αλλά και αυτό είναι στη βάση των διεθνών πρακτικών.

   Διαγραφή
  6. Ίσως η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης (ως "εθνικής", όχι ως ταξικής) να κάνει τα πράγματα σήμερα να φαίνονται κάπως, αλλά η εξαίρεση στον κανόνα ήταν η ίδια η αναγνώριση και όχι όλα τα υπόλοιπα. Διωγμοί άλλωστε βάσει πεποιθήσεων γινόταν με διάφορες μορφές ως τις αρχές του 1980.

   Διαγραφή
  7. έτσι είναι.... από την διακήρυξη της Πράγας για τα "εγκλήματα του κομμουνισμού" μέχρι τις χώρες της βαλτικής και από την θεωρία των δύο άκρων στα όσα συμβαίνουν τώρα στην ουκρανία ή την απενοχοποίηση των ταγματασφαλιτών από τους Καλύβα-Μαραντζίδη η ενοχοποίηση του κομμουνισμού συνεχίζεται.
   alex

   Διαγραφή
 3. Πώς είχε απαντήσει παλιότερα η CIA για τον πολιτισμικό ψυχρό πόλεμο μετά την δημοσίευση του βιβλίου της Saunders; "Shocked, shocked I tell you...", το ίδιο μπορεί να κάνει και τώρα αν κρίνω από τις αντιδράσεις στην είδηση. Αφού βάλαμε τον Μπραντ Πιτ να τους σφάξει λέμε... Απ'την άλλη δεν ξέρω αν το έχει παρατηρήσει και κάποιος άλλος, αλλά όταν διαβάζω αγγλόφωνα σχόλια για σοβιετική ταινία για τον Β ΠΠ αυτά είναι του στυλ "πού είναι οι βιασμοί γερμανίδων από τους σοβιετικούς στρατιώτες;". Και δεν νομίζω πως έχουν απλώς ξαμολυθεί καμιά 100σταριά ακροδεξιά τρολλς, υπάρχει πρόβλημα.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Για το συγκεκριμένο θέμα αξίζει πραγματικά να διαβάσει κανείς την τετραλογια του γιουλιαν σεμιονοφ με ηρωα τον διπλό πράκτορα Μαξ φον στιρλιτς όπου μπορεί να είναι μυθιστορηματα όμως στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα που είχε ψάξει επί μακρον και ο σεμιονοφ ξεσκεπαζοντας τη δράση και τις κολεγιες των αδερφών Νταλες και του χουβερ με τους αρχιαξιωματικους και όχι μόνο των ναζί καιρό πριν τελειώσει ο πόλεμος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή