Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014

Το LR πηγαίνει την ελληνική "αριστερά" στο 11: Κάτω η ελληνική αποικιοκρατία στην Πελοπόννησο

Η αποικιοκρατούμενη από τους Έλληνες Πελοπόννησος. Διακρίνονται τα μη ελληνικά τοπωνύμια Kalavrita, Patra, Andritsena, κλπ.

Το αποικιοκρατούμενο από τους Κινέζους Χονγκ Κονγκ
Οι διαδηλωτές που βλέπουμε δεν έχουν μια ιδεολογική σύσφιγξη. Δεν είχαμε ποτέ δικαίωμα ψήφου, ούτε κάτω από την Κινέζικη ούτε κάτω από την Βρετανική αποικιοκρατική αρχή. Ήμασταν σε μεγάλο βαθμό πειθήνια αποικιακά υποκείμενα λόγω του αυξημένου βιοτικού επιπέδου.
Άρθρο για το Χονγκ Κονγκ από το σάιτ της "Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης", Βαθύ Κόκκινο

Συγκλονιστικά στοιχεία αποικιοκρατίας στις δύο περιοχές που δεν έδωσε η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση κατά την παρουσίαση του κειμένου:

Εθνικότητα Πελοποννήσιων: Πελοποννήσιοι
Εθνικότητα κατοίκων Χονγκ Κονγκ: Χονγκ Κονγκέζοι

Γλώσσα Πελοποννήσιων: Πελοποννησιακά
Γλώσσα Χονγκ Κονγκέζων: Χονγκ Κονγκέζικα

Θρησκεία Πελοποννήσιων: Πελοποννησιασμός
Θρησκεία Χονγκ Κονγκέζων: Χονγκ Κονγκιανισμός

Λευτεριά τώρα στο Αίγιο!

21 σχόλια:

 1. Για μη "αριστερούς", θυμίζω ότι η εθνικότητα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ είναι...Κινέζοι και η γλώσσα τους...Κινέζικα. Υπάρχουν αρκετοί Χριστιανοί, που άλλωστε βρίσκονται στον πυρήνα του φιλοαμερικανισμού του Occupy Central οργανωτικά.

  Επίσης για μη "αριστερούς", δηλαδή για ανθρώπους με στοιχειώδη αντίληψη της ιστορίας:

  Το Χονγκ Κονγκ έγινε Βρετανική αποικία ως συνέπεια του πολέμου του οπίου που εξαπέλυσε η Βρετανία κατά της Κίνας, πολέμου με τον οποίο την εξανάγκαζε να εισάγει καταστροφικό για τον πληθυσμό της όπιο από την Ινδία. Η Κίνα ηττήθηκε στον πόλεμο και αναγκάστηκε να παραχωρήσει το Χονγκ Κονγκ στους Βρετανούς αποικιοκράτες.

  Στον Β Παγκόσμιο, ο Ιαπωνικός ιμπεριαλισμός ήταν αυτός που ακόνισε τα δόντια του στο Χονγκ Κονγκ. Μετά την ήττα των Ιαπώνων, η περιοχή ξαναπέρασε στον αποικιακό έλεγχο των Βρετανών. Φυσική συνέπεια της μακρόχρονης αποικιοκρατίας είναι μια έντονα αγγλοφιλική κουλτούρα και ο Χριστιανισμός ανάμεσα στις πιο ευνοούμενες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, στα πιο ευκατάστατα κοινωνικά στρώματα. Φυσικά, ως Βρετανική αποικία, το Χονγκ Κονγκ όπως είναι γνωστό σε όλους πλην "αριστερών" ήταν ο θύλακας αναπτυγμένου καπιταλισμού πριν τις μεταρρυθμίσεις που έφεραν και την υπόλοιπη Κίνα σε καπιταλιστική κατεύθυνση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παρά το αυτονόητο υπάρχουν separatists ή independentists που έκαναν και κάποιες εκδηλώσεις το 2012 (μάζεψαν 1000 άτομα το πολύ). Ένα από τα αιτήματα ήταν να απαγορεύεται στις εγκυμονούσες από την ΛΔΚ να επισκέπτονται το ΗΚ.

   Δυο παρατηρήσεις για την γλώσσα και μια για το ρόλο του Χριστιανισμού:

   1. Στο ΗΚ μιλούν την Καντονέζικη η οποία θεωρείται πλέον ξεχωριστή γλώσσα και όχι διάλεκτος της Κινεζικης. Καντονέζικα μιλούν στην Guangzhou (Καντόνα) ως δεύτερη γλώσσα και στο Μακάο ως πρώτη γλώσσα. H Kαντονέζικη έχει τόσες διαφορές με την Κινεζική στο βαθμό που στο ΗΚ διδάσκεται η Κινεζική ως ξένη γλώσσα.

   2. Στο ΗΚ χρησιμοποιούν την παραδοσιακή κινέζικη γραφή που καταργήθηκε στην ΛΔΚ στα πλαίσια της γλωσσικής μεταρρύθμισης το 50. Στο Μακάο και την Καντόνα (ΛΔΚ) δεν χρησιμοποιούν την παραδοσιακή γραφή. Στην ΛΔΚ διδάσκονται την παραδοσιακή γραφή μόνο όσοι Κινέζοι σπουδάζουν κλασσική φιλολογία.

   Η γραπτή και προφορική επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων ΗΚ και ΛΔΚ παρουσιάζει λοιπόν αρκετές δυσκολίες. Η επανένταξη του ΗΚ στην ΛΔΚ δεν έφερε την γλωσσική μεταρρύθμιση, αλλά πολλαπλασιάστηκαν οι δίγλωσσοι κάτοικοι ΗΚ, δεδομένου ότι διδάσκεται πλέον στα σχολεία η Κινεζική. Ακόμη και γι' αυτό ακούγονται σποραδικά αντιρρήσεις.

   Προσωπικά θεωρώ το γλωσσικό ένα κατάλοιπο της προσπάθειας των Άγγλων να κρατήσουν σε απομόνωση τους κατοίκους του ΗΚ από την Κίνα.

   Η ανάπτυξη του Χριστιανισμού στο ΗΚ ξεκίνησε τις αρχές του περασμένου αιώνα με κάποιες ιεραποστολές. Γρήγορα έχασε τον ιεραποστολικό χαρακτήρα και σήμερα έχει γίνει ένα όργανο χυδαίας προπαγάνδας και μια μπίζνα εκατομμυρίων. Εκκλησίες κυρίως Ευαγγελιστών υπάρχουν στα ακριβότερα κτήρια της πόλης, οι πάστορες (κυρίως Αμερικάνοι, Άγγλοι και Αυστραλοί) αμείβονται με αστρονομικά ποσά και ο προσηλυτισμός γίνεται ακόμη αγοράζοντας prime time στα τηλεοπτικά κανάλια του ΗΚ.

   Κάθε Σαββάτο & Κυριακή πρωί 2-3 μη συνδρομητικά κανάλια δείχνουν "Εκκλησίες" σε απευθείας σύνδεση και χωρίς την παρεμβολή διαφημίσεων.

   geokakk

   Διαγραφή
  2. ποτε ακριβως οι ιεραποστολες ειχαν καποιο αλλο σκοπο εκτος εκτος της χυδαιας προπαγανδας, του προσυλητισμου, της κατασκοπιας, της αλλιωσης των ντοπιων πλυθησμων και της κουλτουρας τους;
   ποτε ακριβως οι ιεραποστολες δεν ηταν το πρωτο βημα για να βαλουν ποδι αρχικα τα αποικιακα κρατη απο τον μεσαιωνα κιολας μεχρι τις μερες μας;
   δεν υπαρχει ιεραποστολη που να ειναι εκτος της "μητρικης" χωρας και να μην εχει πολιτικο λογο υπαρξης. ρωτα και τους παπαδες που χαθηκαν με το ελικοπτερο στο αγιο ορος

   Διαγραφή
  3. Όχι ότι με κοφτεί ιδιαίτερα η διάδοση των θρησκειών, ότι προοδευτικό είχαν εξαφανίστηκε προ πολλού, αλλά οι θρησκείες δεν έχουν άλλο τρόπο να επεκταθούν γεωγραφικά πλην της ιεραποστολής. Η ιεραποστολή είναι μια αποστολή ξένων που διαδίδει μια ξένη θρησκεία και δεν έχει άλλο τρόπο από τον προσηλυτισμό. Ο προσηλυτισμός αλλοιώνει τις ντόπιες κουλτούρες. Ως εδώ συμφωνώ απόλυτα.

   Η χυδαία προπαγάνδα κ.α. ξεκινάνε για παράδειγμα όταν ο ιερέας αντί για τον μετά τον θάνατον παράδεισο μου υπόσχεται μια παχυλή ανταμοιβή εν ζωή αν συνεργαστώ στην αντιμετώπιση της κόκκινης πανούκλας και επιπλέον μου δίνει και οδηγίες πως να το κάνω.

   Δεν μπορώ να κατηγορήσω όλες τις ιεραποστολές ότι κάνουν κάτι ανάλογο. Υπάρχει και αντίθετη εμπειρία όπως οι προτεστάντες ιεραπόστολοι ιατροί αδελφοί Maxwell που εργάστηκαν για την οικοδόμηση της ΛΔΚ από το 1949. Δέχομαι εκ των προτέρων ότι είναι εξαίρεση, αλλά αυτό με εμποδίζει να βάλω όλες τις ιεραποστολές στο ίδιο τσουβάλι.

   Στο ερώτημα αν οι ιεραποστολές ήταν το πρώτο βήμα για την αποικιοκρατία θα απαντήσω μπορεί, σίγουρα συνεργάστηκαν, αλλά δεν ήταν αναγκαία ούτε ικανή συνθήκη για την αποικιοκρατία (δεν έγραψες κάτι τέτοιο, αλλά δεν θέλω να το αφήσω να αιωρείται). Οι αιτίες της αποικιοκρατίας παλαιότερα και του ιμπεριαλισμού στις μέρες μας είναι γνωστές.

   Οι θρησκείες ανήκουν σε προγενέστερα στάδια της προϊστορίας της ανθρωπότητας από το σημερινό. Έχουν ξεπεραστεί από την ίδια την πραγματικότητα. Το ότι επιβιώνουν σήμερα και κατά καιρούς διευρύνουν την επιρροή τους είναι μια επιπλέον ένδειξη ότι το στάδιο της προϊστορίας της ανθρωπότητας που ζούμε έχει ξεπεραστεί προ πολλού και αυτό μας καλεί αν μη τι άλλο για δράση.

   Νομίζω ότι ξέφυγα πολύ από το θέμα και δεν προτίθεμαι να επανέλθω.

   geokakk

   Διαγραφή
 2. Τότε έφερε την ελεύθερη οικονομία. Τώρα θα φέρει το ελεύθερο πολίτευμα.

  Αυτή είναι η Δύση και γι αυτό μας αρέσει. Ακόμα και στα δύσκολά της, επεμβαίνει ανθρωπιστικά.
  Η Δύση απελευθερώνει.
  Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς.

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όταν θα υλοποιηθεί απ' το καλό μας Στέιτ Ντιπάρτμεντ η εθνική ανεξαρτησία της Θράκης από την ελληνική αποικιοκρατία να δω τι θα λένε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Να επαινέσω και τη μετάφραση ξέχασα: "δεν έχουν μια ιδεολογική σύσφιγξη". Ε ρε σύσφιγξη που πρέπει να πέσει σε κάποιους πρωκτούς...νισάφι γμ τον Τρότσκι σας μέσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. "Δεν είχαμε ποτέ δικαίωμα ψήφου, ούτε κάτω από την Κινέζικη ούτε κάτω από την Βρετανική αποικιοκρατική αρχή"

  Ακριβώς όπως οι Πελοποννήσιοι, που ως γνωστόν, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου κάτω απ' την ελληνική αποικιοκρατία:

  National People's Congress[edit]
  The National People's Congress (NPC) has 3,000-3,500 members, elected for five year terms. Deputies are elected (over a three-month period) by the people's congresses of the country's 23 provinces, five autonomous regions and the four municipalities directly under the Central Government, the special administrative regions of Hong Kong and Macau and the armed forces. The size of each college of delegates is related to the number of electors in the constituency. 36 deputies are elected in Hong Kong.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Elections_in_the_People's_Republic_of_China

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Άρθρο για το Χονγκ Κονγκ της "Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης", ο επίλογος.

  " Η μάχη για την δημοκρατία δεν είναι απλά μια μάχη για την θεμελίωση ψήφου, είναι μια μάχη για την πραγματική δημοκρατία, για το δικαίωμα της αυτοκυβέρνησης των ανθρώπων. Η καθολική ψηφοφορία θα είναι απλά το εφαλτήριο μέρος για μια μακριά διαδικασία αλλαγών που θα πάρει την εξουσία από τα χέρια των ελίτ και θα τα δώσει για πρώτη φορά στα χέρια των καθημερινών ανθρώπων."

  Τιτανοτεράστιο Κοαν.

  Decadent

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τον Τροτσκιστή κι αν τον πλύνεις, το σαπούνι σου χαλάς.

   Διαγραφή
  2. Άντε να του πεις αυτού του καραγκιόζη, για οικονομική ισότητα που μόνο αυτή θα φέρει πολιτική ισότητα και άλλα τέτοια ξεπερασμένα...

   Κώστας

   Διαγραφή
  3. Αν δεν έχουν απολαβές για όσα γράφουν, ένα έχω να πω: είναι μεγάλα κορόιδα και δουλεύουν για τις ΗΠΑ τζάμπα τη στιγμή που ένα σωρό κόσμος που έκανε το ίδιο ακριβώς έκανε την τύχη του. Βλέπε και ανάρτηση για απολαβές "επαναστατών" του 1989.

   Διαγραφή
  4. Έχουν την πίττα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Έχουν απολαβές τις οποίες οι ίδιοι δεν συνειδητοποιούν. Η επί του πρακτέου συμπόρευση με τον ιμπεριαλισμό από... επαναστατικές θέσεις τους επιτρέπει να συμμετέχουν στους αστικούς ιδεολογικούς μηχανισμούς και να δρέπουν τους υλικούς καρπούς της συμμετοχής τους ενώ ταυτόχρονα συντηρούν το "ριζοσπαστικό" και "ανατρεπτικό" τους προφιλ, ταϊζοντας έτσι τον ναρκισσισμό τους. Όταν έχεις δουλειά, μπορείς να είσαι "αριστερός διανοούμενος". Όταν δεν έχεις, δεν σε ξέρει κανένας και δεν είσαι κανένας όσον αφορά το ευρύ κοινό.
   Το πρόβλημα της διάβρωσης από την ιδεολογία της αστικής τάξης είναι πολύ πιο βαθύ από το ότι τα παίρνουν κάποιοι (πράγμα αδιαμφισβητητο)

   Διαγραφή
  5. Απολύτως αληθές, τα ίδια έγραψα πρόσφατα για την "εξαγορά."

   Διαγραφή
  6. Απλά τρόλαρα λίγο στην πίκρα και την οργή μου πάνω. Δεν καταπίνεται τόση οσφυοκαμψία στον αφέντη και ταυτόχρονα τόσο θράσος να πουλάς "επαναστατικότητα."

   Διαγραφή
 7. Σίγουρος πως δεν αντιπαρέβαλες τυχαία.

  "Τατούλης προς Ράιχενμπαχ: Απελευθερώστε τις Περιφέρειες από τον σφιχτό εναγγαλισμό του κράτους"
  ...
  "η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιθυμεί να αναπτύξει ένα τέτοιο πρόγραμμα στη λογική απεγκλωβισμού από τον σφιχτό εναγκαλισμό της κεντρικής Διοίκησης ώστε να μπορεί θεσμικά να λάβει τολμηρές πρωτοβουλίες."

  http://ppel.gov.gr/2012/07/%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF/

  graf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τίποτε δεν γράφω τυχαία, δυστυχώς...προειδοποίησα κι εγώ, και το κόμμα αναλυτικά στην περίπτωση της Θράκης, για το πού οδεύουμε. Οι έλληνες αστοί μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξοι ότι θα σφάζουν τρίτους και θα πλουτίζουν, αλλά όπως θύμησα, εξίσου όχι τυχαία, και το 1919 όταν έστελναν στρατό στην Ουκρανία να διώξουν τους Μπολσεβίκους και ετοιμαζόντουσαν για πετρέλαια Μοσούλης, αισιόδοξοι ήταν. Ποιος την πλήρωσε, το ξέρουμε όλοι. Ένα κόμμα ιδρύθηκε τότε στην Ελλάδα, και αυτό το κόμμα έχει, επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά, βαριά ιστορική αποστολή -- τη μόνη σημαίνουσα ιστορική αποστολή σ' αυτή τη γελοία χώρα.

   Διαγραφή
 8. Θυμήθηκα αντιεξουσιαστικό σύνθημα της εποχής του "Μακεδονικού":

  Η Μακεδονία ανήκει στο Λουτράκι
  σε ποιόν ανήκουν άραγε η Στερεά και η Θράκη;

  Που να φαντάζονταν πόσο προφητικό ήταν το χιούμορ τους στις αρχές του '90;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Κύριοι δεν αντιλαμβάνομαι την παρεξήγηση. Το κείμενο αυτό δεν έχει γραφτεί από την αντιπολεμική διεθνιστική κίνηση ούτε συμπυκνώνει τις θέσεις της συλλογικότητας για το ζήτημα. Απότελεί κομμάτι μιας μεταφραστικής δουλειάς που γίνεται εδώ και καιρό και περιλαμβάνει μεταφράσεις κειμένων που επιλέγονται με κριτήριο τα στοιχεία που παρέχουν. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο- εξάλλου στην κατεύθυνση αυτή έχουν μεταφραστεί και νεοφιλελεύθερα ή κείμενα διεθνών οργανισμών και think tanks μεταξύ άλλων. Στην κατεύθυνση αυτή επίσης αναδημοσιεύονται μια σειρά κείμενα αντιδραστικού περιεχομένου που έχουν όμως να μας δώσουν στοιχεία. Μιας και αντιλαμβάνομαι ότι ίσως κάποιος παραπλανήθηκε από την φύση του κειμένου προστέθηκε επεξήγηση στο τέλος του κειμένου http://diktiospartakos.blogspot.gr/2014/10/occupy-central.html .
  Αναμένουμε με ειλικρινή διάθεση να ανακληθεί η τοποθέτηση ότι το κείμενο αποτελεί άρθρο της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μεταφράσατε ένα κείμενο χωρίς καμία δική σας εισαγωγική παρέμβαση ή παρατήρηση. Ως εκ τούτου, δηλώνετε ότι είτε α) υιοθετείτε τις θέσεις του είτε β) παρουσιάζετε τοποθετήσεις πάνω σε κρίσιμα διεθνή πολιτικά ζητήματα χωρίς πολιτικό κριτήριο, με τη λογική του ποτ πουρί.

   Το δεύτερο αποκλείεται, διότι είστε πολιτικά ενεργοί.

   Πουθενά δεν σας αποδόθηκε η συγγραφή του κειμένου. Σας αποδόθηκε η ευθύνη της παρουσίασής του χωρίς την παραμικρή τοποθέτηση, για το τι σημαίνει πχ --για να αναφερθώ στο ποστ εδώ-- "κινέζικη αποικιοκρατία στο Χονγκ Κονγκ."

   Αν θεωρείτε δικαίωμά σας να παρουσιάζετε ανιστόρητες και διαστρεβλωτικές της στοιχειώδους ιστορίας θέσεις στο ελληνικό κοινό, θεωρώ δική μου πολιτική υποχρέωση να παρεμβώ.

   Διαγραφή
  2. Έχω κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές για να είναι σαφές και σε σας και στους φίλους του σάιτ σας τι ευθύνες σας καταλογίζω--ότι δηλαδή αυτές δεν είναι της συγγραφής του κειμένου, αλλά της επιλογής και προβολής του χωρίς καμία κριτική.

   Διαγραφή