Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014

Επιχείρηση Κίνα, άξονας τρίτος: Εκπαίδευση Κινέζων Τζιχαντιστών στη Συρία (ΙI)

Ασιάτες Τζιχαντιστές, Αλέπο, Συρία
1000 Κινέζοι Τζιχαντιστές εκπαιδεύονται στη Συρία, λέγεται στην [κινεζική] αντιπροσωπεία
28 Ιουνίου 2014
Μτφρ.: Lenin Reloaded

Κινέζοι Τζιχαντιστές εκπαιδεύονται στρατιωτικά σε βάση του Πακιστάν, ενώ ένας άγνωστος ακόμα αριθμός πολιτών της Κίνας πολεμά ήδη στη Συρία, είπε σε αντιπροσωπεία υψηλών αξιωματούχων της Κίνας ο Ζακ Νεριά, αναλυτής για τα θέματα της Μέσης Ανατολής στο Κέντρο για τα Δημόσια Ζητήματα της Ιερουσαλήμ (JCPA).


Ο Νεριά, πρώην σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιτζάκ Ραμπίν, παρουσίασε υλικό στην κινεζική αντιπροσωπεία σχετικά με τον ρόλο των χιλιάδων φανατικών του Ισλάμ της χώρας του στον Συριακό εμφύλιο. Παρουσίασε επίσης πληροφορίες που δείχνουν την ύπαρξη εθελοντών από το Ουζμπεκιστάν και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας που συνορεύουν με την Κίνα, ανέφερε η Jerusalem Post στις 25 Ιουνίου.

Από την οπτική της Κίνας, είναι ακόμα πιο χτυπητό το γεγονός ότι υπάρχει βάση εκπαίδευσης στο Βόρειο Βαζιριστάν, αφού η Κίνα και το Πακιστάν θεωρούνται στενοί σύμμαχοι.

Η Κινεζική αντιπροσωπεία αποτελείται από δέκα μέλη, πολλά απ' αυτά μέλη της Κεντρικής Σχολής του ΚΚΚ, η οποία εκπαιδεύει τους μελλοντικούς ανώτατους αξιωματούχους.

Η αντιπροσωπεία έφτασε αυτή την εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ για να παρακολουθήσει συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού το Κέντρο για τα Δημόσια Ζητήματα της Ιερουσαλήμ και το Κινεζο-Ισραηλινό Παγκόσμιο Δίκτυο και η Ακαδημαϊκή Ηγεσία, για να συζητήσουν αμοιβαία συμφέροντα των δύο χωρών στην Μέση Ανατολή.

Η  Dore Gold, επικεφαλής του JCPA, είπε ότι δεν είναι απαραίτητο μόνο να γίνουν κατανοητές οι επιχειρήσεις και τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα που λειτουργούν στον κόσμο, αλλά να υπενθυμίζεται η στρατηγική της και το γεγονός ότι υπάρχουν κίνδυνοι όταν ξένοι εθελοντές που πολεμούν στη Συρία επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Η Gold είπε πως το Ισραήλ έχει πολλές γνώσεις για την εξάπλωση των φανατικών Ισλαμιστών, καθώς και γνώση της κατανομής τους στην Αφρική και σε τμήματα της Ευρώπης, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί για άλλα μέρη του κόσμου.

Η Gold υπογράμμισε ακόμα ότι αν και πολλοί γνωρίζουν τα όλο και πιο κοινά εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα ανάμεσα στην Κίνα και το Ισραήλ, καθώς και τις εκτεταμένες διασυνδέσεις των επιχειρηματικών τους κοινοτήτων, υπάρχουν περισσότερα κοινά ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι δυο χώρες έχουν κοινά στρατηγικά συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής, με την αντιτρομοκρατία να είναι το σημαντικότερο, είπε η Gold.

Πρόσφατα, το Πεκίνο ξεκίνησε καμπάνια σκληρής αντιμετώπισης των ατόμων και ομάδων που χρησιμοποιούν τρομοκρατικές τακτικές, μετά από το κύμα θανάτων σε τρομοκρατικές επιθέσεις που αποδίδονται σε Μουσουλμάνους αποσχιστές από την βορειοδυτική επαρχία της Xinjiang.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου