Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014

Το Ισλαμικό Κράτος γεννήθηκε στα νατοϊκά στρατόπεδα (ΙI)

(πρώτο μέρος)

Δημιούργησέ τους, χρησιμοποίησέ τους, πολέμησέ τους

Το ΙΚ δεν έπεσε απ' τον ουρανό. Εξοπλίστηκε, χρηματοδοτήθηκε και εκπαιδεύτηκε στα στρατόπεδα προσφύγων που χτίστηκαν για "σύριους πρόσφυγες" στην Τουρκία και την Ιορδανία. Και οι δύο χώρες είναι σταθεροί σύμμαχοι της Δύσης. Η Τουρκία είναι επιπρόσθετα μέλος του ΝΑΤΟ.

Πολλοί ρεπόρτερ της περιοχής, περιλαμβανομένου του δημοσιογράφου-ερευνητή Huseyin Guler και του σκηνοθέτη ταινιών τεκμηρίωσης στην Ulusal TV, Serkan Koc, περιέγραψαν τα στρατόπεδα ως εγκαταστάσεις εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα το Apaydin στην περιοχή Χατάι, κοντά στα τουρκικά σύνορα.


Το γεγονός ότι η Ιορδανία προσφέρει το έδαφός της για την "εκπαίδευση της αντιπολίτευσης" δεν είναι μυστικό. Νωρίτερα φέτος, εργάστηκα σε δύο στρατόπεδα προσφύγων κοντά στα Ιορδανο-Συριακά σύνορα: το παλιό και συνωστισμένο στρατόπεδο Zaatari και ένα καινούργιο, το οποίο ακόμα δεν λειτουργεί πλήρως, το Azraq.

Από τις μαρτυρίες που μου έδωσαν τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι ντόπιοι, το Zaatari χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτική εγκατάσταση για "Σύριους μαχητές της αντιπολίτευσης" εδώ και χρόνια. Υπήρχε σαφής παρουσία αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ στην περιοχή.

Το Associated Press ανέφερε: "Η Ιορδανία ... αρνείται επισήμως ότι λαμβάνει χώρα οποιαδήποτε εκπαίδευση αντικυβερνητικών δυνάμεων στο έδαφός της, αν και τόσο οι Ιορδανοί όσο και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν παραδεχτεί ότι λαμβάνει χώρα." 

Η National, εφημερίδα που εκδίδεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέφερε στις 28 Δεκεμβρίου του 2013:

Κέντρο διοίκησης στο Αμάν, ή 'κέντρο επιχειρήσεων' όπως το περιγράφουν οι αντάρτες της Συρίας, παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, καθώς και όπλα ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ...Οι αντάρτες λένε πως υπάρχει επίσης ένα πολύπλοκο, σκιώδες σύστημα προώθησης όπλων, με πολλές, και κάποιες φορές παράλληλες διαδρομές προμήθειας. Το κέντρο διοίκησης συνεργάζεται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο - η ανώτατη διοίκηση του ΕΣΚ διευθύνεται από τον στρατηγό Selim Idriss και συνδέεται με την Συριακή Εθνική Συμμαχία, την πολιτική συμμαχία της αντιπολίτευσης που στηρίζουν τα αραβικά κράτη και η Δύση.”

Ερεύνησα την κατάσταση στα Τουρκο-Συριακά σύνορα, κοντά στην πόλη Χατάι, αρκετές φορές, τόσο για το ντοκυμαντέρ που έφτιαχνα για το κανάλι της Βενεζουέλας TeleSur, όσο και για πολλά απ' τα γραπτά μου ρεπορτάζ.

Η ανεκτική και πολυπολιτισμική πόλη Χατάι ζει εδώ και χρόνια στο φόβο, τρομοκρατημένη από μουσάτους Τζιχαντιστές που μετακινήθηκαν εδώ απ' τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες του Κόλπου, ώστε να εκπαιδεύσουν και να ριζοσπαστικοποιήσουν τους "μαχητές της αντιπολίτευσης" στη Συρία.

Το στρατόπεδο Apayadin είναι το μέρος όπου βρίσκονται οι ρίζες πολλών μαχητών του ΙΚ.

Ο Serkan Koc, ο οποίος ήταν παραγωγός πολλών πρωτοποριακών ρεπορτάζ για το ζήτημα της "Συριακής αντιπολίτευσης" μου εξήγησε στην Κωνσταντινούπολη:

Καταλαβαίνετε βέβαια ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πραγματικά 'Συριακή αντιπολίτευση.' Είναι σύγχρονοι μισθοφόροι, μαζεμένοι από διάφορες Αραβικές χώρες, περιλαμβανομένου του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, πληρωμένοι από δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Μερικοί είναι μέλη της Αλ Κάιντα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι περισσότεροι είναι ακραιφνείς Σουνίτες Μουσουλμάνοι. Μπορεί να τους περιγράψει κανείς ως εγκληματικά στοιχεία που προσλήφθηκαν για να πολεμήσουν την κυβέρνηση Άσαντ.”

Κάποιοι από αυτούς τους μισθοφόρους, περιλαμβανομένων αυτών που ανήκουν στο ΙΚ, είχαν μεταλλαχθεί και άρχισαν να εμφανίζονται με πολλά προσωπεία (ο πρόεδρος Άσαντ προειδοποιούσε για μήνες ότι αυτό θα συνέβαινε). Εξακολουθούν να καταδιώκουν τον Άσαντ, τον οποίον μισούν επειδή είναι κοσμικός, και επειδή είναι Αλαουϊτης, μέλος δηλαδή θρησκευτικής ομάδας που κάποιοι Σουνιτικοί κύκλοι, ιδίως οι πιο ακραίοι, θεωρούν αιρετικό. Αλλά τώρα καταδιώκουν και τους μη Μουσουλμάνους και τους μη Άραβες, και επιτίθενται ακόμα και στα συμφέροντα αυτών που τους έφεραν στη ζωή -- της Δύσης.

Δεν διαφέρουν πολύ όλα αυτά απ' το πώς γεννήθηκε η Αλ Κάιντα. Μεταλλάχθηκε από τους Μουντζαχεντίν που εκπαίδευσε και χρηματοδότησε η Δύση στον πόλεμο ενάντια στη Δημοκρατία του Αφγανιστάν, και αργότερα, στη Σοβιετική Ένωση.

Ιστορικά, η Δύση, χρησιμοποιεί και ενθαρρύνει τους πιο αποτρόπαιους συμμάχους -- είτε είναι οι Μουντζαχεντίν στο Αφγανιστάν, είτε ο στρατός και οι θρησκευτικές ομάδες στην Ινδονησία του 1965, είτε ο φασιστικός στρατός στη Χιλή, την Παραγουάη και την Αργεντινή, είτε οι σημερινοί Ουκρανοί φασίστες.

Η "Συριακή αντιπολίτευση" είναι απλώς μια απ' τις πιο πρόσφατες εκδοχές του ίδιου πράγματος. Είναι σαφές το ποιος κερδίζει: το στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο της Δύσης, που παρέχει τα όπλα, αποσταθεροποιεί χώρες και ακόμα και ολάκερες περιοχές, και προσπαθεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο σε όλο τον κόσμο.

Αν και όταν η κατάσταση αλλάξει και οι κινήσεις ενός πρώην πελάτη αποτρελαθούν, υπάρχει κι άλλος τρόπος να χρησιμοποιηθούν: μπορούν να λειτουργήσουν ως νομιμοποίηση για άμεσες επεμβάσεις και περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της περιοχής, και όλου του πλανήτη.

Πρώτα τους δημιουργείς, μετά τους χρησιμοποιείς, και τελικά τους πολεμάς.

Τα μόνα θύματα είναι εκατομμύρια ανθρώπων που πεθαίνουν και ξεριζώνονται στις περιοχές που καταστρέφουν αυτά τα κτηνώδη ιμπεριαλιστικά παιχνίδια.

2 σχόλια:

 1. "Το γεγονός ότι η Ιορδανία προσφέρει το έδαφός της για την "εκπαίδευση της αντιπολίτευσης" δεν είναι μυστικό. Νωρίτερα φέτος, εργάστηκα σε δύο στρατόπεδα προσφύγων κοντά στα Ιορδανο-Συριακά σύνορα: το παλιό και συνωστισμένο στρατόπεδο Zaatari και ένα καινούργιο, το οποίο ακόμα δεν λειτουργεί πλήρως, το Azraq."

  εάν είναι πλάγιος λόγος θέλει εισαγωγικά

  εάν δεν είναι: πότε πήγες βρε θηρίο;Νίκος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νίκο αν δεις το πρώτο κείμενο, θα δεις ότι είναι μετάφραση. Δηλαδή είναι ολόκληρο σε «εισαγωγικά».

   Διαγραφή