Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014

Χονγκ Κονγκ: Κινήματα και "κινήματα"

Αντι-αποικιοκρατικές διαδηλώσεις, Χονγκ Κονγκ 1967

Όπως αναφέρει και η Guardian, από τότε που πάρθηκε με άγρια βία από την Κίνα κατά τον πρώτο ‘’πόλεμο του οπίου’’, για 155 χρόνια το Χονγκ Κονγκ ήταν Βρετανική αποικία, μέχρι πρόσφατα το 1997 που πέρασε ξανά στα χέρια της Κίνας. Όλοι οι κυβερνήτες του ήταν διορισμένοι κατευθείαν από την Βρετανική κυβέρνηση. Κάτω από την Βρετανική διοίκηση το Χονγκ Κονγκ δεν έζησε ούτε καν ομοίωμα δημοκρατίας (δηλαδή εκλογή αντιπροσώπων και κυβερνώντων, λαϊκή κυριαρχία και συμμετοχή στην διακυβέρνηση κτλ.). Κυβερνιώταν από το Λονδίνο 6000 μίλια μακριά. Η ιδέα της οποιασδήποτε δημοκρατίας εισήχθει για πρώτη φορά από την Κινεζική κυβέρνηση: Το 1990 η Κίνα υιοθέτησε τον ‘βασικό νόμο’, που περιλάμβανε την δέσμευση ότι μέχρι το 2017 το ανώτατο κυβερνών σώμα του Χονγκ Κονγκ θα εκλεγόταν με γενική, καθολική ψηφοφορία.


Εδώ και δεκαετίες, κανένας αριστερός ή φιλελεύθερος, ποτέ και πουθενά, δεν έθεσε θέμα διεκδίκησης δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, κανένας από τους σημερινούς θιασώτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θυμήθηκε να ψέξει την Βρετανία για την κατοχή του. 

Παράξενα πράματα.


Χονγκ Κονγκ, 1967

Το 1967 ήταν ίσως η τελευταία φορά που οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ βγήκαν στους δρόμους για δημοκρατία ενάντια στην Βρετανική αποικιοκρατία. Τότε, η Βρετανική διοίκηση σκότωσε 51 διαδηλωτές και η βασίλισσα βράβευσε την τοπική αστυνομία για αυτό το επίτευγμα. Από τότε κανείς πουθενά δεν έβγαλε μιλιά για την όποια δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ, μέχρι που η Κίνα ανέλαβε την διοίκηση, τότε ξαφνικά ‘’ξύπνησαν’’ οι δημοκρατικές ευαισθησίες από διοργανωτές που, τυχαία, είναι αποδεδειγμένα έμμισθοι των ΗΠΑ και από τόσους αριστερούς ανά τον κόσμο. Ο αγώνας για δημοκρατικά δικαιώματα είναι ένα. Το να αναλαμβάνεις τον ρόλο του νεροκουβαλητή για τα συμφέροντα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στους γεωπολιτικούς του ανταγωνισμούς μεταξύ αυτού και της Κίνας και να νομίζεις ότι υποστηρίζεις επανάσταση είναι άλλο. Η Κίνα βεβαίως και έχει κάποια μορφή καπιταλισμού. Η ιδέα όμως ότι η υποστήριξη και η στράτευση στο πλευρό του δυτικού ιμπεριαλισμού απέναντι στην οποιαδήποτε Κίνα, είτε το Ιράκ του Σαντάμ, είτε την Ουκρανία του τάδε, συνιστά υποστήριξη κάποιων δημοκρατικών λαϊκών δικαιωμάτων ξεπερνά την φαντασία. Αν μη τι άλλο, η σημερινή πραγματικότητα του Ιράκ (Ισις κανείς;), του Αφγανιστάν, της Ουκρανίας, της Λιβύης κ.α. αποτελεί ηχηρή απόδειξη.


Χονγκ Κονγκ, 1967

Μετά τα τόσα παραδείγματα, από τους εθνικόφρονες αγανακτισμένους, την Συρία, το Ιράκ, τους μεσοαστούς ‘’αγανακτισμένους’’ στην Βενεζουέλα, μέχρι και το ξώφθαλμα ακροδεξιό Ουκρανικό ‘’κίνημα’’ Μέινταν, θα νόμιζε κανείς ότι τόσοι και τόσοι επίδοξοι επαναστάτες και αριστεροί θα καταλάβαιναν έστω και κάτι στο πώς να κρίνουνε ένα κίνημα, με ποιους όρους να βλέπουν τι διακυβεύεται σε έναν αγώνα. Θα νόμιζε κανείς ότι θα καταλάβαιναν επιτέλους ότι επειδή κάποιος/α βγήκε στο δρόμο με ένα πλακάτ και μια χαριτωμένη πολύχρωμη ομπρέλλα, επειδή έριξε μια πέτρα ‘’στους μπάτσους’’ (λες και οι αστοί ή οι φασίστες δεν μπορούν να ρίξουν πέτρες. Την τελευταία φορά που κάποιοι στην Κύπρο συγκρούστηκαν σφόδρα με αστυνομία και δακρυγόνα έξω από το Προεδρικό ήταν οι Ελαμίτες στα γεγονότα με το Μαρί….ζήτω η επανάσταση), δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνει επανάσταση ή ότι ο αγώνας του είναι δίκαιος και δικός μας. Αλλά είναι βαθιά και μόνιμη φαίνεται η βλάβη.

12 σχόλια:

 1. Ίσως, ίσως λέω, μερικοί την πατάνε επειδή στην Ελλάδα δεν έχουμε παράδοση "δεξιών" διαδηλώσεων.

  Θυμάμαι το 2002, που καλούσαν όλα τα φερέφωνα των αστών σε συγκέντρωση "καταδίκης της τρομοκρατίας" δεν μαζεύτηκαν πάνω από 500 άτομα και γέλασε και το παρδαλό κατσίκι...

  Βέβαια, πρόσφατά είχαμε και τους "αγανακτισμένους", άλλα αυτό ήταν ένα μάλλον απολίτικο ανομοιογενές "κίνημα", χωρίς να υποβαθμίζω τις συνέπειές του για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, που διαφάνηκαν στις εκλογές.

  Εν γένει, οι δεξιοί στην Ελλάδα σιχαίνονται το πεζοδρόμιο, οπότε με βάση αυτό το δεδομένο, αν κάποιος ανόητος και πολιτικά άπειρός βλέπει κόσμο να διαμαρτύρεται μαχητικά κάπου στη γη...θεωρεί ότι διαδηλώνει σώνει και καλά για προοδευτικά αιτήματα...

  Φυσικά, μιλάμε για αφελείς, και μετά από τόση συσσωρευμένη πείρα κανείς δε δικαιούται να είναι ή να παριστάνει τον αφελή...  Μάνος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ισχύει, για τους αφελείς. Οι οποίοι δεν μπορώ να ξέρω πόσοι τελικά είναι, γιατί όλα αυτά τα "κινήματα" σπρώχνονται από υποτιθέμενους πολιτικούς επαϊόντες, ανθρώπους δηλαδή που δεν έχουν κανένα περιθώριο να επικαλεστούν άγνοια του τι λένε, γιατί ασχολούνται ολημερίς με την πολιτική και είναι υποχρεωμένοι να μιλούν συνειδητά.

   Διαγραφή
  2. Και νομίζω και το Αγκάρρα κι εγώ απευθυνόμαστε σε αυτούς τους επαϊοντες με τις παρεμβάσεις μας και τους λέμε ότι πολύ απλά δεν δικαιούνται να επικαλεστούν άγνοια. Άρα, δρουν συνειδητά για να πλύνουν τον εγκέφαλο της όποιας μερίδας αφελών.

   Άκου "κινεζική αποικιοκρατία"! Το λέω και δεν μπορώ να το πιστέψω ακόμα.

   Διαγραφή
  3. Μιλώντας για την δύση και τα διάφορα "κινήματά" της, λόγω της πολύ κακής κατάστασης του εργατικού κινήματος, υπάρχουν κάποιες αριστερές γκρούπες (3 κι ο κούκος συνήθως) που όταν βλέπουν κόσμο να κατεβαίνει κάτω πάνε κι αυτές και μετά μιλάνε για επαναστάσεις κτλ. Εκεί μπορώ να καταλογήσω αφέλεια, είναι οι σφαλιάρες που τρώνε διαρκώς, η απόσταση από την ταξική πάλη κα. Αλλά στους καθηγητές, διανοούμενους κτλ, στις διάφορες αριστερές οργανώσεις που είναι μεγαλύτερες και έχουν μεγαλύτερη πείρα, δεν υπάρχει θέμα αφέλειας, μιλάμε για στράτευση πίσω από συγκεκριμένα συμφέροντα.

   Τώρα εκτός δύσης τα πράγματα είναι αλλιώς. Στην ουκρανία είδαμε μόνο κάτι αναρχικούς της κακιάς ώρας να λένε για "επανάσταση" στο μάινταν. Τα υπόλοιπα που ακούσαμε από συριζα και ουρές ήταν η επίσημη ιμπεριαλιστική προπαγάνδα με σάλτσες. Στο χονγκ-κονγκ τώρα τα ίδια, παρόμοια η κατάσταση με συρία και "αραβική άνοιξη".

   Ijon Tichy

   ΥΓ1: Το "κίνημα των αγανακτισμένων" το δικό μας κι εγώ σούπα το θεωρώ, αλλά είχαν εφραστεί και εξόχως αντιδραστικές απόψεις εντός του. Πχ υπό προϋποθέσεις άρση της μονιμότητας των δυ, "καλές" ιδιωτικοποιήσεις (θυμηθείτε και την ατάκα του "πιτσιρίκου"), μείωση αριθμού βουλευτών κτλ

   ΥΓ2: Από bbc για τις αντιδιαδηλώσεις στο ΧΚ:
   http://www.bbc.com/news/world-asia-china-29477731
   ".."I don't support Occupy Central. We have to work and make money. Occupy is just a game," said a construction worker who gave his name as Mr Lee, quoted by AFP news agency..."
   Οι "επαναστάτες" ακτιβιστές-hedge fund managers απ'την μια, και απ'την άλλη οι "καθεστωτικοί" αντεπαναστάτες εργατάκοι που δουλεύουν οικοδομή.

   ΥΓ3: "Umbrella revolution" το βάφτισαν αμέσως. Εδώ το γιατί (μόνοι τους τα λένε πλέον - δύσκολοι καιροί για "αντισυνωμοσιολόγους"):
   http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1231352759

   Διαγραφή
 2. "Βέβαια, πρόσφατά είχαμε και τους "αγανακτισμένους", άλλα αυτό ήταν ένα μάλλον απολίτικο ανομοιογενές "κίνημα", χωρίς να υποβαθμίζω τις συνέπειές του για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, που διαφάνηκαν στις εκλογές."

  καθολου απολιτικο καθολου ανομοιογενες. ηταν καθολα πολιτικοποιημενο με σαφη χαρακτηριστικα. αυτο που δεν ξερω ειναι το αν ειχαν υπολογισει στο οτι θα εβλεπαν φως και θα εμπαιναν διαφορες γκρουπες αριστεροαναρχικο κτλ κτλ ή απλα προεκυψε και το αφησαν αφου τους βολευε καθως εδινε "αριστερο" αλλοθι η κατω πλατεια που στη τελικη δεν ειχε και καμια σημασια στο προσημο των "διεκδικησεων" της πλατειας.

  η δεξια στην ελλαδα δεν σιχαινεται το πεζοδρομιο. οποτε μπορουσε το διεκδικουσε (βλ. αντισυγκεντρωσεις, μακεδονικο κτλ) απλα ηταν το πεδιο που δεν μπορουσε να επιβληθει ως πολιτικος χωρος. αλλωστε απο ενα σημειο και μετα ηταν ποιο ευκολο για το κρατος της "δεξιας" ειτε με νδ ή με πασοκ να ελεγχει το πεζοδρομιο με αλλους τροπους.
  στην ελλαδα να την πατανε 16χρονα ή καποιοι που μπηκαν στο κινημα απο τον καναπε το τελευταιο διαστημα. να την πατανε ομως οι τρισμεγιστοι αναλυτες του εξωκοινοβουλιου ή του τσυριζα και μαλιστα με τοσο εξωφθαλμα πραγματα δεν το πιστευω.
  οπως εχω ξαναπει δυο τινα συμβαινουν ή ειναι ασχετοι ή χαφιεδες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. προ β'ππ υπήρχαν δεξια κινηματα στην ελλαδα ιδιατερα από το 1910 ως το 1936 οπου βασιλικοι και βενιζελικοι εναλλασονταν στις διαδηλωσεις και στα πραξικοπηματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 1. Και ένα φιλμάκι από το 67:

  https://www.youtube.com/watch?v=r2fe8dceMSQ

  Τα 30' πρώτα δευτερόλεπτα είναι ανατριχιαστικά αλλά και διδακτικά. Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι τα low impact projectiles χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο ΗΚ το 1967 με κάποια fatalities: fatalities λόγω της λανθασμένης χρήσης των "επιτευγμάτων της τεχνολογίας" από τους Κινέζους λακέδες των αποικιοκρατών.

  Τα υπόλοιπα 10 & 1/2 λεπτά δείχνουν σε όσους κάνουν πως δεν ξέρουν τι είναι μια λαϊκή εξέγερση.

  2. Στο ΗΚ υπάρχει και η "επιστημονική" θεωρία ότι το ΚΚΚ τα έκανε πλακάκια με τους Άγγλους για να χρησιμοποιήσει το ΗΚ για εμπόριο (sic), πλουτισμό των στελεχών του (sic^2) και προπαγάνδα (sic^3). Σε τελική ανάλυση το ΚΚΚ ευθύνεται για τα δεινά του ΗΚ:

  Christine Loh (2010) Underground Front: The Chinese Communist Party in Hong Kong, Hong Kong University Press.

  The Communist Party (of China - GK) ...... being involved in every aspect of society and the economy, and yet never really accountable to anyone in Hong Kong—is the cause of many of the area’s problems.

  Η Cristine Loh είναι και αυτή πρόεδρος εταιρειών και "ακτιβίστρια" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Οι συνθήκες για μια Eжовщина στο ΗΚ ωριμάζουν γρήγορα.

  geokakk

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. --Το Πεκίνο (..) προειδοποίησε πως οποιαδήποτε ιδέα να εισαχθεί "μια έγχρωμη επανάσταση" στην ηπειρωτική Κίνα αποτελεί "φαντασίωση".

   http://www.tanea.gr/news/world/article/5166085/h-kinezikh-mafia-paroysa-stis-diadhlwseis-sto-xongk-kongk/

   --Ποιό BBC ??? Εδω η Αυγή τα λέει ξάστερα (παραθέτοντας τα λόγια του Σιαομπο- μέγα Μ-Λ επαναστάτη του '89)
   "Τα γεγονότα του Μαΐου του 1989 στην Πλατεία Τιενανμέν μας υπενθύμισαν την περίφημη ρήση του Λένιν: «Οι επαναστάσεις είναι η γιορτή των καταπιεσμένων και των αδικημένων»"

   http://archive.avgi.gr/avgi/www.syriza.eu/ArticleActionshow.action?articleID=515013

   Χαϊνης

   Διαγραφή
 5. Αυτή τη στιγμή βλέπω ντοκυμαντερ στο κανάλι της βουλής για την Κίνα .... ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος. Είναι γεμάτο αναφορές για τους απολίτιστους ασιάτες που τους αρέσει να κυβερνώνται από αυταρχικά καθεστώτα του αυτοκράτορα παλιά και του ΚΚΚ τώρα. Μάλιστα ο θεός παρουσιαστής λέει πως η Κίνα έχει το ίδιο πολίτευμα (εστιάζοντας στην αυταρχικότητα) εδώ και 2000 χρόνια!!.
  Επίσης απορεί κιόλας πως ενώ πολύ μικρότερες εθνότητες στην ΕΣΣΔ και στην Γιουγκοσλαβία προκάλεσαν εμφυλίους και τις διέλυσαν μετά το 89 πως γίνεται η Κίνα να έχει τόση σταθερότητα?? Και καταλήγει πως αυτό που τους κρατάει ενωμένο είναι η iron fist του καθεστώτος και αυτοί ως απολίτιστοι ασιάτες που είναι συνιθισμένοι σε τέτοιου είδους διακυβέρνηση.
  Έχεις απόλυτο δίκιο για τα σχέδια της δύσης σε Ρωσία και Κίνα Αντώνη η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι όλο και περισσότερο και κλιμακώνεται επικίνδυνα. Εκτός αν θεωρήσουμε τυχαία την προβολή τέτοιων ντοκυμαντέρ ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στο Χονγκ Κονγκ.
  Αριστόνικος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. http://program.nerit.gr/details.asp?pid=3428861&chid=8

  CHINA: TRIUMPH & TURMOIL - ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ, ΜΙΑ ΣΥΖΕΥΞΗ
  Έτος παραγωγής: (2012)
  Κύκλος επεισοδίων: 3
  Ο βρετανός ιστορικός Νάιαλ Φέργκιουσον ταξιδεύει στην Κίνα για να γνωρίσουμε, πώς το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να ζει κάτω από ένα κομμουνιστικό σύστημα διακυβέρνησης με μια καθόλα καπιταλιστική οικονομία, σε αντίθεση με κάθε ιστορικό προηγούμενο.

  Eπεισόδιο 1

  Παραγωγή:BBC

  Έχουν σπάσει τα νεύρα μου αλλά για κάποιο λόγο θέλω να το δω μέχρι το τέλος.... Το χουν αυτό τα αντικομμουνιστικά ντοκυμαντέρ. Μερικές φορές λατρεύεις να τα μισείς. Καλό ξημέρωμα.
  Αριστόνικος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @ Αριστόνικος

   Πρέπει να είναι ο ίδιος Niall Ferguson που εμφανίστηκε πρωτοχρονιά του 2013 στο talk show του Yang Rui στο αγγλόφωνο CCTV. Δυο θέσεις του NL μου έκαναν εντύπωση (για αστό επιστήμονα):

   1. Η αντεπανάσταση έγινε από τα "πάνω" στην ΕΣΣΔ. Βέβαια ο ίδιος την ονομάζει "επανάσταση".
   2. Η μετάβαση στην "φιλελεύθερη αστική δημοκρατία" σε "οικονομίες της αγοράς" απέτυχε σε πολλές περιπτώσεις και έφερε παράδειγμα χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Αίγυπτος.
   (ορολογία δική του).

   Η συνέντευξη υπάρχει εδώ:

   http://english.cntv.cn/program/dialogue/20130502/100709.shtml

   και είναι ενδιαφέρον να δει κανείς αν υπάρχουν διαφορές στις απόψεις που εκφράζει στο BBC και το CCTV.

   geokakk

   Διαγραφή
 7. http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2014/10/occupy-central.html?m=1

  Δειτε σχολια η "αντικσπιταλιστικη αριστερα" ...
  Και αυτα τα πλυντηρια του ιμπεριαλισμου κουνανε το δαχτυλο στο ΚΚΕ....

  ratm

  ΑπάντησηΔιαγραφή