Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014

Ανάρτηση απλής καταγραφής γεγονότων

...σε άμεση συνέχεια όσων, με τον ένα ή άλλο τρόπο, καταγράφονται στο "Διάλειμμα φαιδρόν και ιλαρόν", και χωρίς κανένα σχόλιο απ' τον ιστολόγο. Εδώ που τα λέμε, όταν λες και τεκμηριώνεις κάτι επί τρία χρόνια, είναι πλεονασμός να συνεχίσεις να το λες και να φωνάζεις για την τεκμηρίωσή του όταν αρχίζουν να το συνειδητοποιούν και αυτοί που ήταν απέναντι -- απ' τη δική τους ιδεολογική σκοπιά βέβαια. Ο ρόλος αυτός --της προειδοποίησης δηλαδή-- δεν έχει πλέον και πολύ νόημα για το LR. Ο κόσμος θα βγάλει συμπεράσματα, και για πολλούς (μάλλον τους περισσότερους), το ξέρουμε ήδη, το μόνο συμπέρασμα θα είναι η επανάληψη των ίδιων αυταπατών με άλλο όνομα. Κάποιοι όμως θα τα ξανασκεφτούν τα πράματα. Καλώς να ορίσουν.
---
LR


Με συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει ο δρόμος της απελευθέρωσης της αγοράς Φυσικού Αερίου
του Σπύρου Κοντομάρη
μέλος ΔΣ Ένωση Εργαζομένων Φυσικού Αερίου Αττικής


Αρχικά την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014 και τελικά την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου, μέσα σε δύο άσχετα Νομοσχέδια για την Εφοδιαστική και τις Θρησκευτικές Κοινότητες (!) υπερψηφίστηκε στο ΄Γ θερινό τμήμα της Βουλής, η τροπολογία-προσθήκη του ΥΠΕΚΑ για την διεύρυνση του ορισμού των Επιλεγόντων Πελατών Φυσικού Αερίου.

Η σχετική τροπολογία εισήχθη προς ψήφιση με το σκεπτικό του επείγοντος χαρακτήρα των ζητημάτων που ρυθμίζονται με αυτή.

Ας δούμε όμως ποιο το επείγον και ποια τα ζητήματα.

Ήδη από τον Απρίλιο 2014 η ΕΕ και η Τρόικα έχει υπαγορεύσει την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φ.α., δεσμεύσεις που έχουν αποτυπωθεί σε δημόσια κείμενα, το 2ο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής[1] και τον Οδικό Χάρτη που έχει δοθεί στη δημοσιότητα από το ΥΠΕΚΑ[2].

Οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και αναμένεται σύντομα να αποτυπωθούν σε σχετικό νομοσχέδιο, συνοψίζονται σε τρεις άξονες:
1. μείωση των εισαγωγών φ.α. από την Ρωσία μέσω της τόνωσης των εισαγωγών LNG
2. ενίσχυση της επιλεξιμότητας παρόχου για τη βιομηχανία και τους μεγάλους πελάτες
3. διαχωρισμός των δραστηριοτήτων εμπορίας και διανομής των υφιστάμενων (Αττικής, Θεσσαλονικής, Θεσσαλίας) και των προς σύσταση ΕΠΑ.

Η εν λόγω τροπολογία αποτελεί προπομπό για την αποχώρηση από τις ΕΠΑ και την ΔΕΠΑ πελατών με μεγάλες και σταθερές καταναλώσεις (σε αντίθεση με τις οικιακές που έχουν μικρό και εποχιακό προφίλ κατανάλωσης), στερώντας τους το κύριο όπλο διαπραγμάτευσης της τιμής από την χονδρική αγορά. Η απώλεια αυτών των καταναλώσεων σημαίνει χειρότερη τιμή αγοράς και άρα μετακύλιση του κόστους στους εναπομείναντες οικιακούς πελάτες.

Με μια προσεκτικότερη ματιά όμως, ακόμα και η δυνατότητα επιλογής παρόχου ωφελεί τους μη οικιακούς πελάτες μόνο βραχυπρόθεσμα. Μπορεί πράγματι συγκυριακά να βρουν καλύτερες τιμές (ιδιαίτερα μέσα στην συγκυρία της ευρωπαϊκής πολιτικής κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές), αλλά μεσοπρόθεσμα είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσουν πολύ εύκολο θύμα της χονδρεμπορικής αγοράς φ.α. στα πλαίσια της μικρής διαπραγματευτικής τους δύναμης και των διακυμάνσεων στις ανάγκες κατανάλωσης τους.

Ας μην λησμονάμε ότι το βιομηχανικό κεφάλαιο σκέφτεται πολιτικά. Παρότι γνωρίζει τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους απόσπασης από την ΔΕΠΑ και τις ΕΠΑ κοιτάει προς τους εναλλακτικούς παρόχους ανταγωνιστές της Gazprom, και μάλιστα χωρίς εγγυημένες τιμές.

Με αυτά τα δεδομένα και με την ομολογία του ΥΠΕΚΑ, ότι δεν έλαβε χώρα καμία δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς λόγω του επείγοντος χαρακτήρα, είναι απορίας άξιο γιατί τόσο ο κ. Συρμαλένιος στις 25/9/14 όσο και ο κ. Δρίτσας την 1/10/14 δεν περιορίστηκαν σε μια τοποθέτηση καταψήφισης, αλλά ψήφισαν ΠΑΡΩΝ.

Στα πρακτικά της Βουλής[3] καταγράφονται πράγματι επιφυλάξεις για την τροπολογία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, παρά ταύτα υπερισχύει μια λογική υπέρ του ανταγωνισμού. Ο κ. Συρμαλένιος υπερασπίζεται το δικαίωμα κάποιων βιομηχανικών μονάδων της Δυτ. Μακεδονίας (!) να εισέλθουν (!) στην αγορά του φυσικού αερίου. Ο κ. Δρίτσας το προχωράει ακόμα περισσότερο εκτιμώντας ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα να υπάρχουν πολλοί που να εμπλέκονται στη διανομή και εμπορία του φυσικού αερίου -δεν μπορεί να απαγορεύεται.

Πρόκειται για διατυπώσεις που δεν αποτελούν απλώς κατάθεση διαπιστευτηρίων ως προς στην διατήρηση μιας κοινωνικής σταθερότητας, αλλά συγκλίνουν με τα επιχειρήματα των πιο επιθετικών μορφών του Κεφαλαίου στον χώρο της Ενέργειας.

Στο έδαφος του να λειτουργήσει επιτέλους η αγορά, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας διαπιστώθηκε όψιμα τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ (Καφαντάρη), όσο και από τον Υπουργό το υψηλό κόστος τελικής διάθεσης του φ.α.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το 2ο εξάμηνο του 2013 οι εταιρείες παροχής αερίου στην Ελλάδα προσφέρουν το φ.α. στους βιομηχανικούς πελάτες κατά μ.ο. στα 0,0569 €/KWh (συμπ. φόρων), τιμή που φέρνει την Ελλάδα στην 8η πιο ακριβή θέση σε 30 χώρες. Στην ίδια κλίμακα εισαγωγών, η Ελλάδα βρίσκεται 16η ανάμεσα σε 30 χώρες. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. η θέση της Ελλάδας στην ακρίβεια των οικιακών τιμολογίων είναι 6η συμπ/νων φόρων και 1η χωρίς !.

Πράγματι οι όγκοι εισαγωγών της Ελλάδας θα δικαιολογούσαν μια χαμηλότερη τιμή τελικής διάθεσης. Όμως αν απομονώσουμε την μέση τιμή εισαγωγής του φ.α στην Ελλάδα, από την εξοντωτική φορολογία και το κέρδος για τους αλλεπάλληλους ενδιάμεσους εγχώριους εμπόρους του φ.α. [4] που συνοδεύει την τελική τιμή διάθεσης, θα διαπιστώσουμε ότι τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνονται για την τιμή του φ.α. στην πραγματικότητα αποσκοπούν στην διάλυση κάθε οργανισμού που δημιουργήθηκε για το φ.α. στη χώρα μας, δηλαδή των ΕΠΑ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Η εξασφάλιση χαμηλότερου ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία δεν είναι δυνατόν να αποτελεί πανάκεια. Θα αναμέναμε από την εν αναμονή "κυβέρνηση της Αριστεράς" να είναι πιο συγκρατημένη αναλογιζόμενη τις συνολικές επιπτώσεις της τροπολογίας, ή έστω να διατυπώνει τις περίφημες ρήτρες κοινωνικού χαρακτήρα. Μείωση στο ενεργειακό κόστος σημαίνει αύξηση των θέσεων εργασίας, αύξηση στα μεροκάματα, μείωση στις τιμές διάθεσης των προϊόντων ή απλά αύξηση του ποσοστού κέρδους της Βιομηχανίας;

Τι πρόκειται να πράξει η εν αναμονή "κυβέρνηση της Αριστεράς" ενόψει και του Νομοσχεδίου για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς του φ.α.; Θα αποδεχθεί την παρουσία ιδιωτικών κεφαλαίων στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας; Θα αποδεχθεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο σε ένα τόσο ευαίσθητο εθνικά και κοινωνικά ζήτημα; Θα συναινέσει στο πλέγμα κυρώσεων της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία αποδυναμώνοντας τα συμβόλαια ΔΕΠΑ-Gazprom; Θα συνεχίσει να μιλά για παραγωγική ανασυγκρότησή εννοώντας την παραγωγική ανασύνθεση του καπιταλισμού; Ή θα την απασχολήσουν στα σοβαρά τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας για την οποία οι όροι πρόσβασης στην ενέργεια καθίστανται συνεχώς δυσμενέστεροι;

Γιατί και τα δύο μαζί προφανώς δεν γίνεται.


[1] The Second Economic Adjustment Programme for Greece, Fourth Review, European Commission, Arpil 2014, p.61,62 http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2014/pdf/ocp192_en.pdf
[2] http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=280&language=el-GR
[3] http://www.parliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/syne140925.doc
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/syne141001.doc
[4] http://www.poenergias.gr/uplds/746_protovoulia%20for%20liberalisation.pdf

10 σχόλια:

 1. "Η APIΣTEPA ΣHMEPA ή ΘA EINAI PIZOΣΠAΣTIKH ή δεν ΘA YΠAPXEI !!!
  Και η ΔΗΜΑΡ μπορεί να λειτουργήσει Aποκλειστικά σαν KATAσκευασμένο, Eξωκοινωνικό Συστημικό ANTIBAPO !! Η Πραγματική KOINΩNIA MIΣEI και τις ''παρθενορραφές'' και τους ''Frankenstein'''.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠPEΠEI NA αναζητήσει την ΠPOOΠTIKH της KOINOβουλευτικής Πλειοψηφίας και των Aριστερών ΣYNεργασιών πρώτα από όλα στο Mεγάλο Kοινωνικό Πεδίο. Εκεί όπου ο PIZOσπαστισμός συναντιέται με την Πραγματική Yπευθυνότητα. Την Yπευθυνότητα Tων Λαϊκών Aναγκών και του Aνατρεπτικού PIZOσπαστισμού. !!"

  "TA ΛOΓIA EITANE KAΛA, KAΛA KAI TIMHMENA ...!!" EMEIΣ TA "XPΩMATIΣMENA ΠAIΔIA- Tα.Xει.Πει.-", ΣE AΠOΛYTO BAΘMO, ΛEMAI OTI: KAMMIA "ΣYNEPΓAΣIA" ME .. ΔHMAP KAI AΛΛEΣ ... ΠAPAΦYAΔEΣ TOY ΣAΠIOY EΔΩ KAI ΔEKAETIEΣ ANΘEEΛΛHNIKOY ΣYΣTHMATOΣ !! XPEIAZOMAΣTAIE MIA ΠOΛITIKH ME AΛΛEΣ ΣYNTETAΓMENEΣ, MIA ΠOΛITIKH ME ΠATPIΩTIKO EΘNIKO OΦEΛOς (ΠEOς) !!! ME TON EΛΛHNIKO ΛAO, ΓIA TON EΛΛHNIKO ΛAO, ΓIA TON MEΛΛON TΩN .... AΓΓENNHTΩN EΛΛHNΩN !!!
  ΓIA NA ΔIKAIΩΘEI TO AIMA TO EΛΛHNIKO ΠOY ΠOTHIΣE AYTHN THN ΓH, AYTA TA XΩMATA, ΓIA EΛEYΘEPIA, ANEΞAPTHΣIA, AYTOΔIAΘEΣH, EΘNIKH KYPIAPXEIA, EΘNIKH AΞIOΠPEΠEIA KAI AYTOΠPOΣΔIOPIΣMO - "KAI EΣY ΛAE BAΣANIΣMENE MHN ΞEXNAΣ TON ΩPOΠO" !!!

  Y.Γ. ...... AΛΛOIΩΣ: ΠOIOΣ EIΔE ZΩNTANO/(NOYΣ) NEKPO/(OYΣ) NA BΓAINEI/(NOYN) ΓIA ΣEPΓIANI !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. EΔΩ KAI ΔEKAETIEΣ ANΘEEΛΛHNIKOY ΣYΣTHMATOΣ !! XPEIAZOMAΣTAIE MIA ΠOΛITIKH ME AΛΛEΣ ΣYNTETAΓMENEΣ, MIA ΠOΛITIKH ME ΠATPIΩTIKO EΘNIKO OΦEΛOς (ΠEOς) !!! ME TON EΛΛHNIKO ΛAO, ΓIA TON EΛΛHNIKO ΛAO, ΓIA TON MEΛΛON TΩN .... AΓΓENNHTΩN EΛΛHNΩN !!!

   Βγάλε την περικεφαλαία, φίλε. Είπαμε τρέλα με περικεφαλαία, αλλά όχι κι έτσι!

   Διαγραφή
 2. Άντε πάλι. Μικρά γράμματα, νικνέιμ, χάπια. Με αυτή τη σειρά ή με άλλη, δεν ξέρω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τι ρόλο βαράω; Να σου πω τι ρόλο βαράω. Του μαλακομαγνήτη. Πας εγκεφαλικά πειραγμένος εδώ βρίσκει να κάνει ψυχοθεραπεία.

  Μπαν λόγω έλλειψης αντζέντας ψυχοθεραπευτικού χαρακτήρα. Δεν είναι δουλειά μου. ΄Αντε σε κανένα ΕΠΑΜ, και πάρε και το κασόνι μαζί να ανεβαίνεις απάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "Ο αναρχικός συγγραφέας-προφήτης Ελένο Σάνια: Δεν εμπιστεύομαι ούτε τους Podemos, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανένα άλλο κόμμα

  http://news247.gr/eidiseis/kosmos/People-world/o_anarxikos_syggrafeas-profhths_eleno_sania_den_empisteuomai_oute_toys_podemos_oute_ton_syriza_oute_kanena_allo_komma.3064567.html
  "  Αυτός ειναι αναρχικός, προυντονικός, οχι "αναρχικός" ούτε "αριστερος".  tkar

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Λαολιμνούλα σήμερα στην ομιλία Τσίπρα (με μια ώρα καθυστέρηση και κλείνοντας όλες τις άλλες σκηνές και περίπτερα- έλα να μαζευόμαστε)

  Β.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Επίσης ενδεικτικό του ήθους- ΣΥΡΙΖΑ είναι το σούπερ γράψιμο στα @@ του των αδελφών της Ενωμένης "Αριστεράς" Ισπανίας για να παίξει με το PODEMOS. Τραγικοί

  Β.

  ΥΓ Ενδιαφέρον: http://l-sysp-florinas.blogspot.gr/2014/10/blog-post_4.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. (Σόρι για το άσχετο, μετακίνησέ το όπου θες ή σβήστο, αλλά δεν έχω δει κανένα δημοσίευμα στα ελληνικά).

  Στο Μεξικό ανακαλύφθηκε μαζικός τάφος κατά πάσα πιθανότητα 43 απεργών μαθητευόμενων δασκάλων που τελευταία φορά εθεάθησαν να τους παίρνουν σε αστυνομικές κλούβες.

  http://www.bbc.com/news/world-latin-america-29493797#sa-ns_mchannel=rss&ns_source=PublicRSS20-sa

  Νίκος SB

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Λαφαζανης στο Τραγκα χθες..

  http://www.youtube.com/watch?v=slzm-QAcNLI#t=525

  απο το 7.00 και μετα αρχιζει το καλο πραμα.. "ο συριζα δεν ειπε ποτε οτι θα φυγουμε απο την ευρωζωνη, εγω εχω ιδιαιτερες αποψεις (aka λεμε και καμια μαλακια να περναει η ωρα), εδω ειμαι σαν κοινοβουλευτικος εκπροσωπος του συριζα και σας ειπα ποια ειναι η αποψη του συριζα (εγω εχω αλλες αποψεις απο το συριζα, αλλα μενω στο συριζα για να δινω αριστερο αλλοθι και γιατι νταξει καλος ο σοσιαλισμος αλλα μη χασουμε και το υπουργειο)

  μιλαμε για θλιβερη περιπτωση

  no pasaran

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Εγώ το είπα απ' την αρχή, είμαι με τον Τσίπρα. Προτιμώ τον τίμιο απατεώνα απ' τον απατεώνα απατεώνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή