Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014

Ζήνων ο Ελεάτης, θεωρητικός των σοσιαλδημοκρατικών σταδίων


Η διχοτομία
Ένας δρομέας ξεκινά με σκοπό να φτάσει στο τέρμα του στίβου. Όμως για να φτάσει στο τέρμα θα πρέπει να τρέξει άπειρο αριθμό από διαδρομές που προστίθενται η μία στην άλλη. Καταρχήν πρέπει να φτάσει στο μέσο της διαδρομής ως το τέρμα. Στη συνέχεια πρέπει να φτάσει στο ενδιάμεσο σημείο μεταξύ του μέσου και του τέρματος, μετά στο μέσο του δεύτερου μέσου, κ.ο.κ. Όσο ο χώρος μπορεί και χωρίζεται (κάθε φορά στο μισό του μισού κλπ) σε όλο και πιο μικρά μέρη, οι διαδρομές όλο και προστίθενται και τελικά γίνονται άπειρες σε αριθμό. Όμως κανείς δε μπορεί να τρέξει άπειρο αριθμό διαδρομών. Ακόμα και αν η απόσταση από την αρχή ως το τέρμα είναι μόνο ένα μέτρο, ή ένα εκατοστό, ή ακόμα και μόνο ένα χιλιοστό του μέτρου, μια άπειρη σειρά διαδρομών δεν μπορεί να την εκτελέσει κανείς. Συνεπώς η κίνηση είναι αδύνατη.Στο Σβέντμποργκ, το καλοκαίρι του 1934, ο Μπρεχτ διάβαζε την σύντομη παραβολή του Κάφκα "Το επόμενο χωριό" ως παραλλαγή του παράδοξου της κίνησης στον Ζήνωνα. Το να αποσυνθέσεις μια διαδρομή στα μικρότερα επιμέρους τμήματά της σημαίνει να αποκηρύξεις τη δυνατότητα να φτάσεις ποτέ σε ένα στόχο, ακόμα και στον πιο ταπεινό, ρεφορμιστικό στόχο "του επόμενου χωριού". Σχετικά με το οποίο ο πραγματιστής Μπρεχτ πέταξε ότι η ζωή είναι απλά "πολύ σύντομη" για τέτοιες σκέψεις. Σύμφωνα όμως με την ανάγνωση του διηγήματος του Κάφκα από τον Μπένγιαμιν, ο καβαλάρης της ιστορίας δεν φτάνει ποτέ στο επόμενο χωριό γιατί επιμένει να επιστρέφει ατέρμονα και να ξαναγράφει την αρχή, σε μια διαδικασία αναθεώρησης η οποία διαλύει τόσο την αυτο-ταυτότητα του υποκειμένου όσο και την "ενότητα της ζωής."
Rebecca Comay, "Benjamin's Endgame"

Σύγχρονοι Ζηνωνικοί:
14 Ιουλίου 2013
9 Ιουνίου 2014:

10 Ιουνίου 2014

13 Ιουνίου 2014

18 Ιουνίου 2014

25 Οκτωβρίου 2014


3 σχόλια:

 1. 10/8/2012-25/10/2014: Αποδείχτηκε ή όχι ότι η κίνηση είναι αδύνατη, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει "στο σταυροδρόμι" και το "μεταίχμιο" επί δύο και χρόνια, δηλαδή ακίνητος; Κορόιδα επικριτές του Ζήνωνα, δεν ξέρατε από ΣΥΡΙΖΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Verstecke sind unzählige, Rettung nur eine, aber Möglichkeiten der Rettung wieder so viele wie Verstecke. Es gibt ein Ziel, aber keinen Weg; was wir Weg nennen, ist Zögern."
  Kafka

  (Κρυψώνες υπάρχουν άπειρες, σωτηρία μόνο μία, αλλά δυνατότητες σωτηρίας πάλι τόσες όσες οι κρυψώνες. Υπάρχει o στόχος, αλλά όχι η διαδρομή· αυτό που ονομάζουμε διαδρομή είναι δισταγμός")

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 2028: Ο ΣΥΡΙΖΑ στο μεταίχμιο
  2045: Ο ΣΥΡΙΖΑ στο σταυροδρόμι
  2100: O ΣΥΡΙΖΑ στο μεταίχμιο προς το σταυροδρόμι
  2199: Ο ΣΥΡΙΖΑ στο σταυροδρόμι του μεταιχμίου
  159898: Ο ΣΥΡΙΖΑ στο μεταίχμιο
  159899: Ο ήλιος εκρήγνυται και ο γαλαξίας γίνεται στάχτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο μεταίχμιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή