Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

Εραστές του ανύπαρκτου

Ένας από τους σχολιαστές του "Βαθύ Κόκκινο", στα πλαίσια συνολικής επίθεσης στην Αλέκα Παπαρήγα, κάνει λόγο για "καθεστώτα του ανύπαρκτου", εννοείται "σοσιαλισμού." Δεν είναι δα ο μοναδικός: ένα πολύ μεγάλο φάσμα της λεγόμενης "αριστεράς", από την Τροτσκιστική πρωτοπορία αυτής της γραμμής περί "ανύπαρκτου σοσιαλισμού" μέχρι την νέα σοσιαλδημοκρατία που έχει ούτως ή άλλως απορροφήσει ένα μεγάλο κομμάτι του Τροτσκισμού λέει, ουσιαστικά, το ίδιο πράγμα: δεν υπήρξε σοσιαλισμός, ή αλλιώς, αυτό που εκπροσώπησε η ΕΣΣΔ δεν ήταν σοσιαλισμός.

Όλα αυτά είναι γνωστά μέχρι εξουθένωσης, αλλά έχω μια απορία: αν δεν υπήρξε σοσιαλισμός το 1917-1990, δεν υπήρξε ποτέ.

Οπότε για ποιον ακριβώς σοσιαλισμό και εκ μέρους ποιου σοσιαλισμού μιλούν όλοι αυτοί που παριστάνουν τους "αριστερούς"; Εμείς ρε αδερφέ όταν μιλάμε για σοσιαλισμό μιλάμε για κάτι το οποίο ισχυριζόμαστε πως υπήρξε, πως ήταν ιστορικά εφικτό και για αυτό το λόγο εξακολουθεί να είναι. Αυτοί εδώ ως τι ποζάρουν; Ως εραστές του ανύπαρκτου; Αυτοδιαφημίζονται ως Δον Κιχώτες που αναζητούν την Δουλτσινέα στους διαδρόμους του Δρομοκαϊτίου; Αν δεν έφτασε η Οκτωβριανή επανάσταση για να θεμελιώσει τον σοσιαλισμό, απ' την άλλη, αν δεν ήρκεσε ο εμφύλιος πόλεμος, πώς εδραιώνεται αυτός ο περιώνυμος σοσιαλισμός, που κατά την δική τους ευθαρσώς διατυπωμένη άποψη δεν υπήρξε ποτέ και πουθενά και είναι απλώς μια λέξη; Μήπως με εκλογές αλά Ελλάδα 1981;

Πόσο ακόμα θα πονάνε τα μυαλά μας από Πασοκτζήδες που δεν λένε να αποδεχτούν ότι γεννήθηκαν και θα πεθάνουν ΠΑΣΟΚ;

9 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. Η ουσία είναι μία (και ο μπακλαβάς γωνία): Δεν μπορείς να λες "εγώ σοσιαλιστής είμαι, αλλά δεν υπήρξε ποτέ σοσιαλισμός."

   Είναι σα να δηλώνεις Χριστιανός Άθεος. Να λες εγώ πιστεύω στο Θεό αλλά Θεός δεν υπάρχει.

   WTF ας πούμε.

   Διαγραφή
 2. Tην απορία περί της χρήσης του όρου "υπαρκτός σοσιαλισμός" την έχω εκφράσει και παλιότερα.
  Είναι δηλαδή ποτέ δυνατόν να υπάρχει και (αντιστικτικά) "ανύπαρκτος";

  -Δεν αποτελεί αντίφαση εν τοις όροις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Trash, στα αγγλικά η αντίστοιχη φράση για τον "υπαρκτό σοσιαλισμό" είναι "real socialism" που βγάζει περισσότερο νόημα.

   Κάποιος που είχε άλλο nick

   Διαγραφή
  2. Όχι, ο όρος ιειναι actually existing socialism, δηλ πραγματικά υπαρκτός σοσιαλισμός. Αλλά και real να ήταν, δεν αλλάζει κάτι. Είτε το αντίθετο είναι το ανύπαρκτος είτε το ψευδής, η ουσία είναι η ίδια: αυτοί που ειρωνεύονται τον υπαρκτό αυτό παρουσιάζονται ως επίσημοι ιδεολόγοι του τίποτα με μπόλικο καθόλου.

   Διαγραφή
  3. Έχω ακούσει ότι ο όρος "υπαρκτός σοσιαλισμός" χρησιμοποιήθηκε από μαρξιστές διανοούμενους της ΛΔΓ για να αναφερθούν στο σοσιαλισμό που είχε υλοποιηθεί π.χ. στη χώρα τους, σε αντιδιαστολή με οραματισμούς ή στόχους που αφορούσαν το απώτερο μέλλον.

   Αυτή η χρήση του όρου δεν είχε την ειρωνική χροιά που απέκτησε αργότερα στις δυτικές κοινωνίες, αλλά ούτε την υπεροψία που της καταλόγιζαν διανοούμενοι της δύσης - δεν σήμαινε δηλαδή "ο σοσιαλισμός υπάρχει εδώ ως κάτι πλήρες, τέλειο, ακλόνητο, ιδεατό κ.ο.κ" Αντίθετα, ο όρος χρησιμοποιήθηκε με κριτική διάθεση (υπαρκτός = πραγματικός, επομένως όχι χωρίς προβλήματα) αλλά επίσης με την πρόθεση να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού (υπαρκτός = ό,τι έχουμε καταφέρει με σκληρή προσπάθεια).

   Επειδή όμως αυτά είναι "εξ ακοής μαρτυρία", υπάρχει κάποιος που γνωρίζει περισσότερα για την προέλευση του όρου;

   gdmn1973

   Διαγραφή
  4. gdmn1973, δεν το ήξερα. Μέσω της γερμανόφωνης wiki (βλ. Realsozialismus) οδηγήθηκα εδώ: http://www.bpb.de/izpb/10111/die-ddr-in-den-siebziger-jahren (σελ. 2/3).

   «Die "Hauptaufgabe" des Fünfjahresplans 1971 bis 1975 sollte die Erfüllung "der Bedürfnisse der Menschen" in der DDR sein. Kennzeichnend für diese Orientierung an den "realen Gegebenheiten" ist die Formel vom "real existierenden Sozialismus", die Honecker auf der 9. Tagung des ZK der SED im Mai 1973 zum ersten Mal benutzte und die danach immer wieder in offiziellen Verlautbarungen zur Charakterisierung der gesellschaftlichen Verhältnisse in der DDR verwendet wurde.»

   Μεταφράζω πρόχειρα, βιαστικά και ελεύθερα. Οι υποδείξεις σφαλμάτων είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.

   «Το κύριο καθήκον του 5ετούς πλάνου 1971-1975 ήταν η εκπλήρωση των «αναγκών των ανθρώπων» στη ΛΔΓ. Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του προσανατολισμού στις «πραγματικές συνθήκες» είναι η φόρμουλα του «υπαρκτού σοσιαλισμού», την οποία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ο Χόνεκερ στην ΚΕ του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος το Μάη του 1973 και έκτοτε χρησιμοποιούταν στα επίσημα έγγραφα για να χαρακτηρίσει τις κοινωνικές συνθήκες στη ΛΔΓ.»

   Διαγραφή
 3. Το κύριο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην Ελλάδα κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα μέσα σε τρία χρόνια. Την ίδια στιγμή η λογική της σοσιαλδημοκρατίας είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Δεν μοιάζει παράδοξο αυτό;
  Ο.Χ.Ε.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είναι ακριβώς όπως το είπε η Αλέκα: ένας κουραμπιές. Στη νοοτροπία του κόσμου ενδεχομένως η καττάρευση της σοσιαλδημοκρατίας να είναι ακόμα ένα γεγονός το οποίο να βρίσκεται σε ισχύ. Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πλασσάρεται ως "ριζοσπαστική αριστερά" και ο κόσμος τσίμπησε και τσιμπάει.
  Η ουσία όμως είναι ότι ο ριζοσπαστισμός στο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσος όση είναι η ποσότητα της άχνης στο σύνολο των υλικών του κουραμπιέ.

  Μ.Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή