Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

Πέντε μήνες φυλακή στην πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου για συμμετοχή σε εργατικές κινητοποιήσεις

Η Σοφία Καλαντίδου ήταν βουλευτής του Ν. Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ ως το 2012, όταν και δεν επανεξελέγη, λόγω του χαμηλού ποσοστού του κόμματος στις τότε βουλευτικές εκλογές. Έκτοτε, επέστρεψε στην εργασία της ως ταμίας σε σουπερμάρκετ της Θεσσαλονίκης, ενώ συνέχισε την ενεργό συμμετοχή της στους εργατικούς αγώνες από τη θέση της Προέδρου της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων της πόλης.
LR
---

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση να καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης η Σ. Καλαντίδου
Δημοσίευση: Πέμ, 23/10/2014 - 18:16

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση να καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης η συνδικαλίστρια και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου αναφέρει:

«Σε 5 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε η πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου, μετά από μήνυση της εργοδοσίας για κινητοποίηση που έγινε στις 13 Φλεβάρη του 2010, έξω από το κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ στη Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση είχε γίνει με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων που είχε κάνει η εργοδοσία δύο μέρες πριν.

Η απαράδεκτη και προκλητική δικαστική απόφαση εντάσσεται στο δόγμα "νόμος και τάξη", κατά πιστή εφαρμογή των κυβερνητικών επιταγών.

Ο λαός χρειάζεται να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική δικαστική απόφαση που στόχο έχει να τρομοκρατήσει τους εργαζομένους, έτσι ώστε να μην οργανώνονται, να μη διεκδικούν, να σκύβουν το κεφάλι, ακόμη κι όταν συνάδελφός τους απολύεται άδικα. Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται να προστεθεί σε σωρεία αντιδραστικών άλλων αποφάσεων της δικαιοσύνης που υπηρετούν συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα, αυτά της μεγαλοεργοδοσίας και στοχεύουν ενάντια στους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, που με αυταπάρνηση προσπαθούν να οργανώσουν τους αγώνες των εργαζομένων και συνολικά του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Δεν θα τους περάσει. Η λύση βρίσκεται μόνο στους ταξικούς αγώνες, στη διεκδίκηση, την αλληλεγγύη. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη, με αιχμή την ανεργία, μαζί με εκατοντάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, Συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών και φοιτητών - σπουδαστών. Για να ακουστεί η δική μας φωνή! Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας!».

Την καταδίκη του στην προκλητική απόφαση σε βάρος της Σ. Καλαντίδου εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις Καρφούρ - Μαρινόπουλος - DIA (παράρτημα Θεσσαλονίκης), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ενωση Λογιστών Αθήνας - Πειραιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών.
902

Καταδίκη πρώην βουλευτή του ΚΚΕ μετά από μήνυση προϊσταμένου καταστήματος

Πέντε μήνες φυλακή, με τριετή αναστολή, ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για την πρώην βουλευτή του ΚΚΕ αλλά και πρόεδρο της Ένωσης Εμπορουπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου. Η κ. Καλαντίδου είχε μηνυθεί από την εργοδοσία καταστήματος και πιο συγκεκριμένα από την προϊσταμένη του για κινητοποίηση που έλαβε χώρα στις 13 Φλεβάρη του 2010 έξω από το κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης στη Θεσσαλονίκη.

Η κινητοποίηση είχε γίνει με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων που είχε κάνει η εργοδοσία δύο μέρες πριν.

Η προϊστάμενη μήνυσε την πρώην βουλευτή, κατηγορώντας την ότι της επιτέθηκε, ότι πήρε τη φωτογραφική μηχανή με την οποία φωτογράφιζε τους εργαζόμενους διαδηλωτές και έσβησε τις φωτογραφίες.

Όμως, τόσο αυτή η κατηγορία όσο και άλλες με τις οποίες διώκονταν (άσκηση βίας, παρακώλυση λειτουργίας της επιχείρησης κ.λπ.) καταρρίφθηκαν.

Το μονομελές πλημμελειοδικείο την καταδίκασε για φθορά ατομικής ιδιοκτησίας με το σκεπτικό ότι ψυχολογικά επηρέασε και δεν σταμάτησε αυτούς που έσβησαν τις φωτογραφίες.

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«Δεν περιμένουμε καμία απόφαση δικαστηρίου να μας δικαιώσει ή να μας τρομάξει. Η συνεπής στάση και δράση του σωματείου έχει αναγνωριστεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους της εταιρείας «Αρβανιτίδη». Από το διάστημα εκείνο, το 2010, με οργανωμένη δουλειά χτίστηκε το πανελλαδικό σωματείο στην επιχείρηση.

Αυτός ήταν και ο στόχος μας, αυτό ήταν που είχε τρομάξει τότε τη διοίκηση της εταιρείας και πήρε το μέτρο των μηνύσεων. Δεν τα κατάφερε, οι εργαζόμενοι συσπειρώθηκαν και έχτισαν το δικό τους σωματείο, που έδωσε τις μάχες για να μην περάσουν οι αλλαγές των ατομικών τους συμβάσεων, να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους, σήμερα οργανώνουν την πάλη τους απέναντι στις απολύσεις».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ποινή φυλάκισης στην πρόεδρο των Εμποροϋπαλλήλων
Καταδικάστηκε, μετά από μήνυση προϊσταμένης των σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης»

Σε 5 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου, μετά από μήνυση της εργοδοσίας για κινητοποίηση που έγινε στις 13 Φλεβάρη του 2010 έξω από το κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ στη Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση είχε γίνει με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων που είχε κάνει η εργοδοσία δύο μέρες πριν.

Τη μήνυση σε βάρος της Σοφίας Καλαντίδου κατέθεσε η προϊσταμένη του καταστήματος, κατηγορώντας τη συνδικαλίστρια ότι δήθεν της επιτέθηκε, ότι πήρε τη φωτογραφική μηχανή με την οποία φωτογράφιζε τους εργαζόμενους διαδηλωτές και έσβησε τις φωτογραφίες. Τόσο αυτή η κατηγορία όσο και άλλες με τις οποίες διώκονταν (άσκηση βίας, παρακώλυση λειτουργίας της επιχείρησης κ.λπ.) καταρρίφθηκαν.

Ωστόσο, το μονομελές πλημμελειοδικείο την καταδίκασε για φθορά ατομικής ιδιοκτησίας με το πρωτοφανές σκεπτικό ότι ψυχολογικά επηρέασε και δεν σταμάτησε αυτούς που έσβησαν τις φωτογραφίες! Οπως και στην περίπτωση του κατηγορητηρίου με το οποίο σέρνονται σε δίκη αγροτοσυνδικαλιστές για κινητοποιήσεις στα μπλόκα, παρεισφρέει η κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας» για τους συνδικαλιστές που συμμετέχουν σε εργατικές διαδηλώσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται σαν «αδίκημα» από τη Δικαιοσύνη. Αυτή καθ' αυτή η απόφαση δίνει συνέχεια στο μπαράζ των διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών, με στόχο την τρομοκράτηση του κινήματος.

Σε ανακοίνωσή του, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Δεν περιμένουμε καμία απόφαση δικαστηρίου να μας δικαιώσει ή να μας τρομάξει. Η συνεπής στάση και δράση του σωματείου έχει αναγνωριστεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους της εταιρείας "Αρβανιτίδη". Από το διάστημα εκείνο, το 2010, με οργανωμένη δουλειά χτίστηκε το πανελλαδικό σωματείο στην επιχείρηση.

Αυτός ήταν και ο στόχος μας, αυτό ήταν που είχε τρομάξει τότε τη διοίκηση της εταιρείας και πήρε το μέτρο των μηνύσεων. Δεν τα κατάφερε, οι εργαζόμενοι συσπειρώθηκαν και έχτισαν το δικό τους σωματείο, που έδωσε τις μάχες για να μην περάσουν οι αλλαγές των ατομικών τους συμβάσεων, να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους, σήμερα οργανώνουν την πάλη τους απέναντι στις απολύσεις».

1 σχόλιο:

  1. Σοφία Καλαντίδου: "Κατοχή; Με το ΚΚΕ για το νέο ΕΑΜ!"
    https://www.youtube.com/watch?v=JxihfyjJ1-U

    Λαϊκή βουλευτίνα απαντάει στα εαμοαναρχικά πασόκεμον του ΣΥΡΙΖΑ
    http://tro-mpa-xtiko.blogspot.com/2014/01/blog-post_683.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή