Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

Σήμερα δικάζονται για «ηθική αυτουργία» οι πρόεδροι των Αγροτικών Ομοσπονδιών Καρδίτσας και Τρικάλων

Σήμερα δικάζονται για «ηθική αυτουργία» οι πρόεδροι των Αγροτικών Ομοσπονδιών Καρδίτσας και Τρικάλων
Επικίνδυνο κατηγορητήριο σε βάρος αγροτών

Μια δίκη ιδιαίτερα επικίνδυνη για το εργατικό - λαϊκό κίνημα είναι προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας. Κατηγορούμενοι είναι συνολικά 23 αγρότες από την περιοχή της Θεσσαλίας, που σέρνονται στα δικαστήρια για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις το Γενάρη του 2010, ύστερα από μήνυση που κατέθεσαν σε βάρος τους οι βιομήχανοι της Θεσσαλίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και εκπρόσωποι της εταιρείας που διαχειρίζεται τα διόδια στην περιοχή.


Οι 21 από τους 23 αγρότες κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών, επειδή «το χρονικό διάστημα από 18/1/2010 έως 28/1/2010 στην Εθνική Οδό, στο ύψος του κόμβου Νίκαιας Λάρισας (...) μετά συναπόφαση, από κοινού, συγχρόνως και με ενιαίο δόλο, με πρόθεση παρεμπόδισαν τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί την οδική συγκοινωνία». Κατηγορούνται δηλαδή ότι οι ίδιοι «και πλήθος άλλοι, μη εντοπισθέντες συνεργοί τους» έκλεισαν με τα τρακτέρ την Εθνική Οδό.

Παρά το γεγονός ότι οι αγρότες ποτέ δεν έκλεισαν το δρόμο (η αστυνομία με δική της απόφαση παρέκτρεπε την κυκλοφορία), πρόκειται για τη συνηθισμένη κατηγορία με την οποία στήθηκαν δεκάδες «αγροτοδικεία» μέχρι σήμερα, προκειμένου να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «οι εν λόγω κατηγορούμενοι τυγχάνουν αγρότες και συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά το ως άνω 10ήμερο προς ικανοποίηση αιτημάτων του κλάδου τους. Μεταξύ των μέσων διαμαρτυρίας τους ήταν και η συγκέντρωση τροχοφόρων οχημάτων προς αποκλεισμό της ΠΑΘΕ στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου της Νίκαιας».

Μαζί με τους 21 αγρότες, στο εδώλιο θα κάτσουν ο Βαγγέλης Μπούτας και ο Απόστολος Θωμόπουλος, πρόεδροι των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Τρικάλων, αντίστοιχα, με την κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας» στο «αδίκημα» που διέπραξαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «μετά από συναπόφαση, από κοινού και με ενιαίο δόλο, με πρόθεση, προκάλεσαν σε άλλους την απόφαση να τελέσουν την άδικη πράξη που διέπραξαν. Συγκεκριμένα, στον ως άνω τόπο και χρόνο, λόγω της ιδιότητάς τους ως εκπροσώπων των αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων Ν. Καρδίτσας και Τρικάλων αντίστοιχα, με πειθώ, φορτικότητα, παραινέσεις και συμβουλές έπεισαν τους αγρότες - συναδέλφους τους 21 ανωτέρω κατηγορουμένους να διαπράξουν το πλημμέλημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών από κοινού, κατά τα υπό ψηφίο Α) προαναφερθέντα».

Οι δύο αγροτοσυνδικαλιστές δικάζονται με την κατηγορία ότι προέτρεψαν τους συναδέλφους τους να διαπράξουν το ποινικό αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών! Η προσπάθεια να γίνει ένα βήμα πιο πέρα στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης βγάζει μάτι. Το κατηγορητήριο δεν ποινικοποιεί μόνο το δίκαιο αγώνα της αγροτιάς και τις μορφές πάλης που οι ίδιοι οι αγρότες αποφάσιζαν συλλογικά, αλλά στοχοποιεί με την κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας» τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους!

Να σημειωθεί ότι στον πολυήμερο αγώνα τους οι αγρότες της περιοχής οργάνωσαν πλήθος κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων (συνεντεύξεις Τύπου, συγκέντρωση στη Λάρισα, παραστάσεις σε αρμόδιους φορείς κ.ά.), ενώ μεγάλη ήταν η συμπαράσταση από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

Το κατηγορητήριο που συνέταξε η Δικαιοσύνη, ύστερα από μήνυση της μεγαλοεργοδοσίας, παρουσιάζει τους αγρότες σαν ένα τσούρμο παράνομους, που υποκινούνται από τους προέδρους των συνδικαλιστικών τους οργάνων για να διαπράξουν αδικήματα που εμπίπτουν στον Ποινικό Κώδικα. Πρόκειται για εξέλιξη ιδιαίτερα ανησυχητική, που αφορά συνολικά το εργατικό - λαϊκό κίνημα, και σαν τέτοια πρέπει να απαντηθεί και να αποκρουστεί.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους Ενώσεις Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).


Ενώσεις Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας: Η ποινικοποίηση των αγώνων δεν θα περάσει

Η ποινικοποίηση των αγώνων και του συνδικαλισμού δεν θα περάσει, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Άνοιξη», με αφορμή το νέο αγροτοδικείο στο οποίο οδηγούνται σήμερα Παρασκευή, 23 αγρότες από την Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα - ανάμεσά τους και οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των τριών νομών - για να δικαστούν σαν εγκληματίες για τη συμμετοχή τους στην αγροτική κινητοποίηση του 2010 διεκδικώντας την επιβίωση τους.

Στην ανακοίνωσή τους οι τρεις ενώσεις επισημαίνουν: «Στη βιομηχανία αυτή των μηνύσεων ενάντια στους συνδικαλιστές της μαχόμενης αγροτιάς, ως μάρτυρες κατηγορίας σε βάρος των αγροτών, θα καταθέσουν ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας - Κεντρικής Ελλάδας και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, καθώς και εκπρόσωπος της εταιρείας που βγάζει τεράστια κέρδη από τα διόδια σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.

Τότε όπως και τώρα είχαμε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων και την έχθρα και συκοφάντηση των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αφού στη διάρκεια των κινητοποιήσεων του 2010, τα τρακτέρ των αγροτών ήταν, από τις 18 έως τις 28 Γενάρη, παραταγμένα, κατά μήκος, στις δυο πλευρές της Εθνικής Οδού, στο ύψος του Κόμβου της Νίκαιας, χωρίς, όμως, να αποκλείουν το οδόστρωμα. Ωστόσο ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων και μεγαλοξενοδόχοι της περιοχής, εξαπέλυαν συνεχείς, συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών και ζητούσαν την επέμβαση των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους για να σταματήσει ο αγώνας, επειδή -όπως ισχυρίζονταν- έπληττε τα συμφέροντα της βιομηχανίας και του τουρισμού. Από κοντά η μεγαλοεταιρεία-όμιλος που απομυζά με τα διόδια και με συνεχόμενες αυξήσεις τους οδηγούς, με συνέπεια οι παράδρομοι να βάφονται με αίμα, αφού έχουν μετατραπεί σε εθνική οδό.

Τα νέα αγροτοδικεία σε βάρος των αγροτών που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, δεν μας παραξενεύουν. Δεν μας τρομάζουν, ξέραμε ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα κατέφευγε στο "ρόπαλο του αστυνόμου" και στη "ρομφαία του δικαστή", για να τρομοκρατήσει τους αγρότες και να σταματήσει τον αγώνα μας.

Αλλά, ούτε και το γεγονός ότι μάρτυρες κατηγορίας σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών είναι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και των μεγαλοξενοδόχων, μας παραξένεψε. Αυτοί πάντα ήταν απέναντί μας, πολεμούσαν τους αγώνες μας. Συμμάχους έχουμε τους εργαζόμενους στις βιομηχανικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής μας, τους άλλους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους. Η συμμαχία μαζί τους, δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας, γι' αυτό και συνεχίζουμε.

Το νέο όμως και άκρως επικίνδυνο στοιχείο αυτής της δίκης, που δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο, είναι ότι προσπαθούν να ποινικοποιήσουν όχι μόνο την πάλη, τις διεκδικήσεις, τις μορφές αγώνα των αγροτών αλλά την ίδια τη συνδικαλιστική δράση. Για πρώτη φορά στα εκατοντάδες αγροτοδικεία που έχουν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, πρόεδροι Ομοσπονδιών δικάζονται για "ηθική αυτουργία" λες και οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν καμιά εγκληματική δράση με ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς. Πρόεδροι Ομοσπονδιών, εκλεγμένοι από τους αγρότες, που υλοποίησαν την απόφαση των Ομοσπονδιών για κινητοποίηση, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως οφείλουν, κατηγορούνται ότι με πειθώ, παραινέσεις, φορτικότητα και διάφορα άλλα, πίεζαν τους αγρότες να βγουν στους δρόμους.

Η απόφαση για κινητοποίηση πάρθηκε υπερήφανα και αγωνιστικά από τους αγρότες μέσα από δεκάδες γενικές συνελεύσεις Αγροτικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και των ΔΣ των Ομοσπονδιών. Οι αγρότες δεν είναι πρόβατα, πολύ συνειδητά οργάνωσαν και βρέθηκαν στα μπλόκα της οργής και του αγώνα. Τα ίδια τα προβλήματα μας ανάγκασαν να βγούμε στους δρόμους. Γιατί όταν πληττόμαστε από μια άγρια και αντιλαϊκή πολιτική που μας οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα, δικαιούμαστε να αγωνιζόμαστε για να επιβιώσουν οι οικογένειές μας, να συνεχίσουμε να παράγουμε φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα για το λαό, πρώτες ύλες για τη βιομηχανία ώστε να δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας σε μια χώρα που μετρά σήμερα 1.500.000 ανέργους.

Ας το πάρει απόφαση η κυβέρνηση καθώς και οι διωκτικοί και δικαστικοί μηχανισμοί ότι με τέτοιες τρομοκρατικές δίκες δεν πρόκειται να μας φοβίσουν ούτε να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημά μας. Το δικαστήριο που θα μας δικάσει θα κριθεί και αυτό αν θα ταχθεί με τα συμφέροντα μιας μικρής μερίδας της ολιγαρχίας του πλούτου ή της πλειοψηφίας των αγροτών. Θα συνεχίσουμε και θα δυναμώσουμε την πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς για την επιβίωσή της, την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ, που μας ξεκληρίζει και για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, προς όφελος του ελληνικού λαού. Ας το καταλάβουν και όσοι ελπίζουν ότι μπορούν, με τη βία και την τρομοκρατία, να μας σταματήσουν.

Απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγωνιστών αγροτών, όλων όσοι αντιστέκονται στην αντιλαϊκή λαίλαπα και βαρβαρότητα που ζούμε. Έχουμε το δικαίωμα στο συνδικαλισμό, έχουμε το δικαίωμα να οργανωνόμαστε σε αγροτικούς συλλόγους, έχουμε το δικαίωμα να διεκδικούμε τα αιτήματα επιβίωσής μας».

11 σχόλια:

 1. Ετσι ! Κολλητα ....
  Να τα μαζεψει καποιος ολα αυτα των τελευταιων χρονων να κανει απλη παραθεση και να βαλει τιτλο : "Που ειστε ρε κκεδες ; Εξαφανισμενοι και πουθεναδες απο το λαικο κινημα και τα προβληματα !"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εδώ πάντως είναι ήδη μαζεμένα στην ετικέτα "Συνδικαλιστικές διώξεις".

   Να προσθέσω όμως ότι δεν περιλαμβάνονται σε όλα αυτά οι εκδικητικές απολύσεις στελεχών του ταξικού κινήματος, μια πιθανώς ακόμα μεγαλύτερη κατηγορία.

   Διαγραφή
  2. Και οι αποκλεισμένοι από τη δουλειά Αντώνη, με άλλα λόγια το "άλλο"(που λες παρακάτω) ίδιο με το χθεσινό! Γιατί αν κάποτε η αστική τάξη έστηνε παρθενώνες στα ξερονήσια, τώρα χωρίς δουλειά και διωγμένος είσαι εξόριστος από την ίδια τη ζωή.

   rednready2

   Διαγραφή
  3. @ rednready2
   Έτσι είναι. Η ανεργία και γενικά η οικονομική επισφαλεια είναι, μετά τους πολέμους, το μεγαλύτερο όπλο του καπιταλισμού για τη βιολογική και ψυχική εξόντωση σχεδον όλης της ανθρωπότητας.

   Διαγραφή
  4. @EG
   Αν και μιλούσα ειδικά για τον αποκλεισμό από την δουλειά,με ότι αυτός συνεπάγεται, σαν τιμωρία της πρωτοπορίας της ΕΤ και των εργαζόμενων, για να είμαστε ακριβείς ,η ανεργία που είναι έμφυτη στο καπιταλιστικό σύστημα χρησιμοποιείται ως εργαλείο περισσότερο παρά ως όπλο, προκειμένου, για παράδειγμα, να αντλείται από τη στρατιά των ανέργων όλο και φτηνότερο εργατικό δυναμικό για την αύξηση των κερδών των μονοπωλίων αλλά και εντέλει την διατήρηση και παραπέρα εδραίωση της εξουσίας της αστικής τάξης μιας και οι άνεργοι έχουν αποδεχτεί πολύ πιο πρόθυμοι να γίνουν τροφή για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών όταν δεν είναι ταξικά συνειδητοποιημένοι.Το αν αυτό εξοντώσει "σχεδόν όλη την ανθρωπότητα" είναι ένα θέμα που έχει αναλυθεί και συζητηθεί επαρκέστατα-και στο LR.

   rednready2

   Διαγραφή
  5. Έχεις δίκιο, το εξέφρασα τελείως λάθος.
   Γιατί ο μόνος σκοπός του καπιταλισμού είναι το κέρδος. Οι όποιες ζημιές στους ανθρώπους ή στον πλανήτη είναι συνέπειες.

   Διαγραφή
 2. Αντε τοτε , καλη μας χρονια , και μεις σαν τα σχολεια αρχιζουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πέρυσι, η χρονιά είχε αρχίσει με μια απόπειρα δολοφονίας μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και τη δολοφονία του Φύσσα λίγες μέρες αργότερα. Δεν έλλειψαν όμως ούτε οι δίκες ούτε το μπαράζ καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ. Φέτος η έμφαση έχει δοθεί στην ποινική καταστολή - για την ώρα.

   gdmn1973

   Διαγραφή
 3. Πριν από λίγο:
  "Κάτω από την άμεση και αποφασιστική παρέμβαση της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας αφέθησαν ελεύθεροι το βράδυ της Παρασκευής 10 Οκτώβρη οι τέσσερις συλληφθέντες οικοδόμοι, μέλη του Συνδικάτου. Είχαν προσαχθεί νωρίτερα στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης από αστυνομικές δυνάμεις επειδή έκαναν αφισοκόλληση στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Αττικής, προπαγανδίζοντας τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου που γίνεται την Κυριακή 12 Οκτώβρη.

  Στην προσπάθεια παρεμπόδισης τους οι αστυνομικές δυνάμεις επικαλέστηκαν ότι η αφισοκόλληση είναι παράνομη και προσήγαγαν τα μέλη του Συνδικάτου στο Αστυνομικό Τμήμα. "
  http://902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/52802/eleytheroi-afethisan-oi-oikodomoi-poy-ekanan-afisokollisi-ston-agio
  Και οι αφισοκολλήσεις είναι εγκλήματα ιδιαζόντως απεχθή για τους αστούς και τα τσιράκια τους.
  Να πλερώσετε διαφήμιση στο Μέγκα και στο Αντένα ρε! να μην προσπαθείτε να μάθει ο κόσμος πως
  οι οικοδόμοι έχουν γενική συνέλευση την Κυριακή.

  Γιώργος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τι λέγαμε; Πέρισυ στο Πέραμα, στην ομάδα που έκανε αφισοκόληση την έπεσαν χρυσαβγίτες. Φέτος συλλήψεις και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας... http://e-oikodomos.blogspot.gr/2014/10/blog-post_80.html

  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή