Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014

Πανικός, χυδαιότητα και στρεψοδικία

Η αλήθεια πονάει. Και τεκμήριο της δύναμης της αλήθειας στην ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στο κοινοβούλιο είναι η πανικόβλητη όσο και αξιοθρήνητη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καραγιαννίδη. Σε ένα κατάπτυστο άρθρο, το οποίο, αναστυλώνοντας για μια ακόμα φορά τις ιταμές πρακτικές του Αυριανισμού (και μάλιστα στο υποτίθεται "high profile" Red Notebook), επιχειρεί να συνδέσει την κυρία Παπαρήγα με την "ακροδεξιά" δια του φωτογραφικό-τιτλικού συνειρμού, ο κύριος Καραγιαννίδης προδίδει την τεράστια αμηχανία του κόμματός του γράφοντας, ανάμεσα σε άλλα:

«Δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα» μας είπε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ. Μας ρώτησε μάλιστα τι είναι η ανθρωπιστική κρίση και γιατί επιμένουμε σε αυτή την περιγραφή εμείς του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγα πως όταν υπάρχει κόσμος χωρίς πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά, και αυτή η εξέλιξη μειώνει την ποιότητα του βιοτικού επιπέδου του μέχρι του σημείου να πεθαίνουν άνθρωποι, κι όταν αυτή η εξέλιξη αφορά εκατομμύρια πολίτες στη χώρα, τότε μάλλον πρόκειται περί ανθρωπιστικής κρίσης.
Επειδή η μόνιμη τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνεται στον "ελάχιστο κοινό παρανομαστή", να μιλά δηλαδή λες και απευθύνεται σε πολιτικά αγράμματους και ηθικά εξαχρειωμένους ανθρώπους, λειτουργεί και για να παράξει αυτήν ακριβώς την πολιτική και ηθική εξαχρείωση, είναι απαραίτητο να θυμήσουμε τα εξής:

Πρώτον, η κυρία Παπαρήγα δεν λέει σε κανένα σημείο της ομιλίας της ότι «Δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο κύριος Καραγιαννίδης, και αυτό μπορεί ευκολότατα να διαπιστωθεί και από το βίντεο και από το γραπτό κείμενο της ομιλίας. Αυτό που λέει η κυρία Παπαρήγα, και που είναι εξαιρετικά απλό να το καταλάβει και μαθητής δημοτικού, είναι ότι η "ανθρωπιστική κρίση" είναι ένας πολύ κουτοπόνηρος και στρεψόδικος τρόπος του να παρουσιαστούν τα συμπτώματα της καπιταλιστικής κρίσης ως συμπτώματα που αφορούν κάτι άλλο από τον καπιταλισμό. Συνεπώς, η κυρία Παπαρήγα, και το ΚΚΕ σύσσωμο, λέει ότι η επίκληση της "ανθρωπιστικής κρίσης" είναι, ανάμεσα σε άλλα, μέσο αθώωσης και συγκάλυψης της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού συστήματος.

Κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει πως η αντίρρηση στον όρο "ανθρωπιστική" δεν αφορά τις υλικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα (που είναι βεβαίως ταξικές και όχι γενικώς "ανθρωπιστικές" συνέπειες) αλλά τις οικονομικές αιτίες της κρίσης και τον ταξικότατο καθορισμό των θυμάτων της, ο κύριος Καραγιαννίδης προσποιείται με τον χυδαιότερο των τρόπων πως η κυρία Παπαρήγα, και κατ' επέκταση το κόμμα της, αδιαφορεί για αυτές ακριβώς τις υλικές συνέπειες: "υπάρχει κόσμος χωρίς πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά, και αυτή η εξέλιξη μειώνει την ποιότητα του βιοτικού επιπέδου του μέχρι του σημείου να πεθαίνουν άνθρωποι, κι όταν αυτή η εξέλιξη αφορά εκατομμύρια πολίτες στη χώρα τότε μάλλον πρόκειται περί ανθρωπιστικής κρίσης", μας ανακοινώνει ειρωνικά και περισπούδαστα.

Το ότι αυτό είναι χοντροκομμένο προπαγανδιστικό κολπάκι για μωρούς και μωρά αποδεικνύεται βέβαια από το τι λέει η κυρία Παπαρήγα στην ίδια αυτή ομιλία:
Θέλω, πραγματικά, να φέρετε ένα παράδειγμα, όχι του 21ου αιώνα, του 20ού, του 19ου αιώνα που η κρίση και η διέξοδος από την κρίση, την καπιταλιστική κρίση (ανεξάρτητα από το ποια κόμματα ήταν στις κυβερνήσεις) δε συνοδεύτηκε από τα εξής συνυφασμένα φαινόμενα: Πρώτον συνειδητά επεξεργασμένα μέτρα υποτίμησης, πλήρους απαξίωσης της αξίας της εργατικής δύναμης. Αφαίρεση κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Πλήγματα στα φτωχά λαϊκά στρώματα, στα κατώτερα μεσαία στρώματα. Δεύτερον, καταστροφή και ενός μέρος του κεφαλαίου, και ενός μέρους των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Οι κατεστραμμένοι καπιταλιστές, βεβαίως, δεν πεθαίνουν στην ψάθα, δεν πάνε στα συσσίτια. Η υποτίμηση, η απαξίωση της αξίας της εργατικής τάξης και των όποιων κατακτήσεων είχε, είναι αληθινή καταστροφή, η οποία είναι και ως ένα βαθμό ανεπίστρεπτη, για μια γενιά ή και για δεύτερη γενιά.
[...] 
Καλλιεργείτε τη λογική ότι πρέπει να αρκείται στα ψίχουλα. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα. Δράμα είναι η ανεργία, δράμα είναι να περνάς το χειμώνα σου χωρίς θέρμανση, τα είχαμε και παλιότερα αυτά, αλλά ο λαός μπορεί να υποτασσόταν, μπορεί να μην πάλευε αλλά ζητούσε περισσότερα, καταλάβαινε ότι είχε δικαίωμα για περισσότερα. Τώρα περνάτε την αντίληψη ότι δεν έχει ούτε το δικαίωμα. Λέει ο κ. Σαμαράς, δώσαμε το μέρισμα, 500 ευρώ εφάπαξ σε 300.000 οικογένειες. Και 50 λεπτά να πάτε το πετρέλαιο θα υπάρχουν οικογένειες που δεν θα μπορούν να το αγοράσουν. Οταν το πετρέλαιο έκανε 50 και 60 λεπτά το λίτρο είχαμε άλλες συντάξεις κι άλλους μισθούς. Και δεν υπήρχαν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, μην το ξεχνάμε.
[...] 
Ξέρουμε πάρα πολύ καλά και στην πλάτη μας ποια κατάσταση έχουμε σήμερα. Εχουμε παγκόσμια δραματική υποχώρηση και προσωρινή ήττα.
Αυτά απλώς για το τι είπε η κυρία Παπαρήγα, και αν έχει ανάγκη μαθημάτων για το αν "υποφέρει ο λαός" απ' τον κύριο Καραγιαννίδη. Αφήνοντας εντελώς έξω το τι κάνει το κόμμα της κυρίας Παπαρήγα έμπρακτα για αυτά τα ζητήματα, και τι κάνει το κόμμα του κυρίου Καραγιαννίδη. Πράγμα στο οποίο αναφέρθηκε άλλωστε έτσι κι αλλιώς η κυρία Παπαρήγα, λέγοντας το προφανές: τίποτε δεν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά εξόν από δημόσιες σχέσεις, χάπενινγκ και ρητορεία στην καλύτερη περίπτωση, γιατί στη χειρότερη δίνει γη και ύδωρ ανοιχτά στο κεφάλαιο.

Έρχεται λοιπόν ο κύριος Καραγιαννίδης να "σώσει" την αμήχανη κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ πώς; Με τη συκοφαντία και την στρεψοδικία χειρίστου είδους. Να τη "σώσει" προσποιούμενος πως το ζήτημα που έθεσε η κυρία Παπαρήγα για την στρεβλότητα της συριζαϊκής γραμμής περί "ανθρωπιστικής κρίσης" σημαίνει πως η ίδια και το ΚΚΕ δεν αποδέχονται πως υπάρχουν τρομακτικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα από την παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού. Αλλά δεν είναι το ΚΚΕ που δεν το κατανοεί αυτό. Άλλος γελοιοποιεί με ξεδιάντροπα πολιτικάντικο τρόπο τα προβλήματα του ελληνικού λαού, και αυτό ακριβώς ανέδειξε η κυρία Παπαρήγα στην ίδια αυτή ομιλία:
Σήμερα το πρωί άκουσα τον κ. Χρυσόγονο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει το εξής, στη συνέχεια της λογικής του κ. Τσίπρα που λέει, συνάντησα μια γυναίκα και μου είπε και τα μισά να κάνετε εμείς θα είμαστε ευχαριστημένοι... Τι είπε ο κ. Χρυσόγονος; Πρέπει, λέει, να αντιμετωπίσουμε την «ανθρωπιστική κρίση». Δεν ξέρω, πού το βρήκατε αυτόν τον όρο, αλλά εν πάση περιπτώσει. Λέει λοιπόν: «Θα δώσουμε επίδομα ενοικίου στους ξεσπιτωμένους, για να πάνε να νοικιάσουν κάποια σπίτια σε υποβαθμισμένες περιοχές» Πόσοι είναι οι άστεγοι; Λένε για καμιά εικοσαριά χιλιάδες. Αυτό είναι η έξοδος απ' την «ανθρωπιστική κρίση»;
Κύριοι και κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ, δεχόμαστε πως η αλήθεια πονάει. Δεχόμαστε πως ήταν βαριά όσα σας έπεσαν στο κεφάλι απ' το στόμα της κυρίας Παπαρήγα. Κατανοούμε ότι, όπως κάθε τσαρλατάνος και δημοκόπος, βρίσκεστε σε δύσκολη θέση μετά από τέτοια πλήγματα. Μια συμβουλή: Επιλέξτε τη σιωπή. Είναι σοφότερος δρόμος απ' την ακόμα μεγαλύτερη αυτογελοιοποίηση στην οποία σας οδηγούν τέτοιου είδους "απαντήσεις."

Κάτι τελευταίο, κύριε Καραγιαννίδη: Οι κομμουνιστές δεν είναι "αντι-ΣΥΡΙΖΑ." Πολύ ψηλά τον πήρατε τον αμανέ και θεωρείτε ότι εκπροσωπείτε κάτι κοσμοϊστορικό. Αντικαπιταλιστές είναι, απλώς, όπως κάθε σοσιαλιστής. Κι εσείς έχετε προ πολλού διαλέξει πλευρά με αυτό στο οποίο αντιτίθενται οι σοσιαλιστές. Μην καυχιέστε λοιπόν τόσο για την ιστορική σας σημασία. Σαν εσάς χιλιάδες οι σοσιαλδημοκράτες, δηλαδή οι διαφθορείς του σοσιαλισμού, σε όλον τον κόσμο. Δεκαετίες τώρα. 

24 σχόλια:

 1. ορίστε και συμπλήρωμα χυδαιότητας
  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2014/10/blog-post_828.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Tempus (με συγχωρείς)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αντι-συριζα κομμουνιστες εγραψε ο ''αυριανιστακος'',,βρε ουστ! σιγα σιγα σας παιρνει χαμπαρι ο λαος.Πασοκικα κολπακια και ακομα δεν πηρατε και καρεκλες.Λερες

  Oxy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 14:40 του βίντεο λέει "[...] αμφισβητούμε τον όρο ( "ανθρωπιστική κρίση") ". Αλλά ο Καραγιαννίδης γνωρίζει τι σόι άτομα τον στηρίζουν και γιαυτό λέει αβέρτα ψέμματα. Αλητεία για γέλιο.

  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Έχουν ξεπεράσει τους πασόκους στον αυριανισμό, τα εξαπτέρυγα τους είναι ακόμη χειρότερα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανθρωπιστική κρίση, πολιτιστική κρίση, πολιτισμική κρίση, οικολογική κρίση, κρίση αξιών, ηθική κρίση, κρίση δημοκρατική, κοινοβουλευτική κρίση.
  Χαμός,πουτάνα όλα κρίση παντού εκτός του Καπιταλισμού αυτός δε φταίει ποτέ.
  Στα επιμέρους αποκλειστικά να κάνει φόκους ο "αντίλογος" κι η "ανάλυση" μη γίνει και καμιά μαλακία και δούμε το πρόβλημα στην ολότητα του, ε αριστεροί ριζοσπάστες?

  Decadent

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Kάτι άσχετο ¨προς admin: Μπορείς να ανεβάσεις την ομιλία Παπαρήγα για το κομμα Παντός καιρού από 902. Είναι άξια πολλών σχολίων και μεγάλης συζήτησης.

  Σταύρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι άσχετο, καθώς στην ομιλία αυτή η Παπαρήγα διευκρινίζει αναλυτικότερα το πρόβλημα με τον όρο "ανθρωπιστική κρίση."

   Ανέβηκε λοιπόν.

   Διαγραφή
 8. Το άρθρο είναι για γέλια και για κλάματα. Δεν έχει αρχή-μέση-τέλος, νοηματική σύνδεση, δε καταλήγει σε συμπέρασμα.
  Η βιασύνη και η προχειρότητα τους αυτή δείχνει πολλά και πρώτον, ότι η ομιλία της πρέπει να αξιοποιηθεί. Πραγματικά τους ξεβρακώνει.

  Χαϊνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Νοηματική σύνδεση μεταξύ των παραγράφων" , έννοούσα.

   http://www.avgi.gr/article/4380702/g-dragasakis-i-kubernisi-einai-entolodoxos-sumferonton

   Εδώ η Αυγή μαζί με το promotion Δραγασάκη, αναλαμβάνει και να κουράρει και το σοσιαλιστή Καμμένο , ένεκα έλλειψης μέσου δικτύωσης απο το αδελφό κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

   Να μην περάσει απαρατήρητη και η σύγκλιση των λέξεων ακροδεξιός και κομμουνιστής. Δε θεωρώ οτι γίνεται τυχαία. Όσο περισσότερο μπάινει στο σοσιαλδημοκρατικό του ρόλο (και αν δεν έχει ήδη μπεί με τα μπούνια) ο ΣΥΡΙΖΑ, θα βλέπουμε πιο ωμά στοιχεία αντικομμουνισμού. Όμοια με αυτά της ευρωπαϊκης σοσιαλδημοκρατίας έναν αιώνα πρίν.
   Τα τελευταία υπολείμματα οπορτουνισμού, από ανθρώπους μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να είχαν μία "συναισθηματικά" ευνοϊκή θέση προς το ΚΚΕ -πάντα με την Απογοήτευση ,Αντώνη, ως σημαία- μας κουνάνε το μαντήλι.

   Χαϊνης

   Διαγραφή
  2. "Να μην περάσει απαρατήρητη και η σύγκλιση των λέξεων ακροδεξιός και κομμουνιστής. Δε θεωρώ οτι γίνεται τυχαία."

   Τι τυχαία; Ποιος ανακάλυψε πρώτος τη θεωρία των δύο άκρων; Οι σοσιαλδημοκράτες της δεκαετίας του 20, να ποιος.

   "Ούτε Πάπεν, ούτε Χίτλερ, ούτε Τέλμαν": http://www.crestock.com/uploads/blog/2008/propagandaposters_de/15.jpg

   Διαγραφή
  3. Νούμερο δύο πόστερ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών: http://www.spd-net-sh.de/dith/jusos/images/user_pages/W_hlt_Sozialdemokraten.jpg

   Διαγραφή
  4. Το πόστερ μιλάει απο μόνο του.
   Είχα διάβασει και κάτι άρθρα σου πιο παλιά περί του θέματος.

   Εννούσα οτί μετά τα διαπιστευτήρια που έδωσε για την οικονομία, ήρθε η ώρα να δώσει και εξετάσεις αντικομμουνισμού. Τον οποίο έως τώρα δε τον είχαμε δει σε μεγάλη κλίμακα (άντε κάτι πενιχρά μισόλογα για την ανελευθερία που επικρατούσε στη ΣΕ). Τώρα χρειάζεται μπόλικη λάσπη με τα όλα της. Πως θα περάσει αλλιώς την τάξη;

   Χαϊνης

   Διαγραφή
  5. http://left.gr/news/akraies-skepseis-gia-tin-theoria-ton-dyo-kentron

   Γράψε άκυρο, μας διαψεύδουν με αυτό το τεράστιου βάρους άρθρο.

   Νεοφιλελεύθερη Σοσιαλδημοκρατία = κακό.
   (Υπάρχει καλύτερη Σοσιαλδημοκρατία και τη θέλουμε- μία "άλλη" Σοσιαλδημοκρατία)

   Χαϊνης

   Διαγραφή
  6. Ανέβασα τρία πόστερ του 1932, για να μην νομίζουν κάποιοι ότι για τα δύο άκρα πρωτομίλησαν οι γερμανοί αναθεωρητές του Ολοκαυτώματος. Φρόντισαν οι γερμανοί προπαππούδες του Δραγασάκη, του Λαφαζάνη, και των άλλων παιδιών αρκετά πριν...

   Διαγραφή
 9. Για "κουπόνια σίτισης" μιλάει ο βουλευτής της Αριστεράς "κι όχι για συσσίτια".
  Επιτέλους όχι άλλη αντί-σύριζα λάσπη ρε ακροδεξιά κομμουνίστρια Παπαρηγα (βάσει της πλευράς που κάθεται στη φωτο και όχι έτσι όπως τη βλέπουμε εμείς) :
  "Η τρίτη παρατήρησή της ακολουθούσε την ροή των τακτικών ελιγμών στους λόγους που τα στελέχη του ΚΚΕ ξέρουν να χειρίζονται με εμπειρία: «Θα φτιάξετε συσσίτια για τους φτωχούς, μα αυτό το κάνουν όλοι, η εκκλησία, τα φιλανθρωπικά σωματεία κλπ» μας είπε. Εν προκείμενω, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε κουπόνια σίτισης κι όχι για συσσίτια."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κουπόνια σίτισης λοιπόν αλλά ταυτόχρονα :
   "ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλούσε με Ερώτησή του τη γερμανική κυβέρνηση που δε συναινεί στην «αξιοποίηση των αδρανών κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προς όφελος των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας»." (από το σημερινό Ρ)
   για να σταματήσει επιτέλους αυτή η φρικτή Ανθρωπιστική κρίση που δείχνει πόσο άκαρδοι είναι οι Μερκελιστες και οι Σαμαροβενιζελοι !!!


   Αυτά είναι.
   Και όχι λόγια του αέρα όπως :
   "Ο λαός ένα πράγμα δεν πρέπει να δεχτεί: Να έχει μειωμένες απαιτήσεις. Πρέπει να κάνει άλλη ιεράρχηση στα αιτήματά του. Και, τέλος, να σκεφτεί το εξής: Αν είναι ρεαλιστικό να γυρίσει το βιοτικό επίπεδο 50 χρόνια πίσω, γιατί δεν είναι ρεαλιστικό να ξεκινήσω μια πορεία για να νικήσω. Εμείς αυτό το ερώτημα βάζουμε στο λαό, και το ΚΚΕ αυτό θα προσπαθήσει να κάνει, δεν εξαρτώνται όλα απ' το ΚΚΕ, αλλά το ΚΚΕ, αν δεν υπήρχε, δεν ξέρω αν θα υπήρχε σήμερα η κρίσιμη μάζα του ριζοσπαστισμού. Εάν είχε μπει στη λογική της συμμετοχής σε κυβερνήσεις, δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε σήμερα να μιλάμε ότι είναι ρεαλιστικό να νικήσει ο λαός."
   (από την ομιλία της Παπαρηγα, επίσης από το σημερινό Ρ)

   Διαγραφή
 10. Ραγδαία ΠΑΣΟΚοποίηση και για του λόγου το αληθές, μια σύγκριση μ' αυτό εδώ αρκεί. Τι άλλο θα δούμε; Άντε, ν' ακούσω και το ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλει το βρώμικο '89 κι ας πεθάνω!

  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι "Πασοκοποίηση" γενικά όμως. Άκου την Παπαρήγα πόσο θετικά αποτιμά τη συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ στο κίνημα στη δεκαετία του 1970. Πώς λέμε ΣΥΡΙΖΑ; Καμία σχέση!

   Διαγραφή
  2. Σωστά, μόνο που "τα στερνά τιμούν τα πρώτα" κι ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω σ' αυτά τα στερνά φύεται - ή μάλλον στα αποκαΐδια τους.

   gdmn1973

   Διαγραφή
 11. απύθμενο θράσος φανερώνουν το τελευταίο καιρο οι διάμεσοι του κεφαλαίου.
  'ζωγράφησες' Αντώνη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή