Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014

Επιχείρηση Κίνα, άξονας δεύτερος: Τζιχάντ ενάντια στην Κίνα μέσω Αφγανιστάν και Πακιστάν (Ι)

Πεκίνο, Κουνμίνγκ, Ουρουμκί και Γκουαγκζού: Το μετασχηματιζόμενο τοπίο των αντι-Κινέζων Τζιχαντιστών
Jacob Zenn
China Brief, Τομ. 14, Αρ. 10, 23 Μαϊου 2014
Μτφρ.: Lenin Reloaded

Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που μεσολάβησαν από όταν η Κίνα υπέστη την πρώτη έκρηξη αυτοκινήτου-βόμβας, στις 31 Οκτωβρίου 2013 και στην πλατεία Τιαν Αν Μεν, η Κίνα υπέστη σειρά από άλλες τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφός της. Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν μαζική επίθεση με μαχαίρια σε σιδηροδρομικό σταθμό στην Κουνμίνγκ, όπου σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι, διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιοχής Xinjiang Uighur, το Ουρουμκί, και μαζικά μαχαιρώματα σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Γκουαγκζού, όπου τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι. Οι παγιδεύσεις αυτοκινήτων με βόμβες στο Ουρουμκί στις 22 Μαϊου έκαναν ακόμα σαφέστερο ότι οι πρόσφατες επιθέσεις στην Κίνα είναι μέρος συντονισμένης στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της, η οποία είναι πιθανό να οργανώνεται εκτός Κίνας, και η οποία χρησιμοποιεί την τακτική των Τζιχαντιστών στις γειτονικές χώρες Αφγανιστάν και Πακιστάν.

Ένας συνδετικός κρίκος είναι το γεγονός ότι οι επιθέσεις διενεργήθηκαν από Ουιγούρους, μέλη μιας μουσουλμανικής εθνοτικής ομάδας από τη Xinjiang. Ο Xi Jinping και οι υπεύθυνοι στρατηγικής για την αντιτρομοκρατία στην Κίνα αντιμετωπίζουν την ευθύνη να ταυτοποιήσουν τις ξένες και ντόπιες δυνάμεις που κρύβονται πίσω απ' αυτές τις επιθέσεις—μαζί με άλλες 15 περίπου μαζικές επιθέσεις με μαχαίρια και αυτοκίνητα στην Xinjiang, που έγιναν απ' το 2011—και να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης αυτής της βίας. Το εσωτερικό δίκτυο αυτών των βίαιων οργανωτικών πυρήνων βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα ήδη σε λειτουργία και είναι πιθανό να επεκτείνεται, πράγμα το οποίο θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στο Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκιστάν (TIP), του οποίου ηγούνται οι Ουιγούροι, και του στενά συνδεδεμένου με αυτό Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν (IMU) να επεκτείνουν την Τζιχάντ πέρα απ' τα σύνορα, απ' το Αφγανιστάν και το Πακιστάν μέσα στην Κίνα. 

Το άρθρο αυτό θα αναλύσει την πολιτική φύση των πρόσφατων επιθέσεων στην Κίνα, δίνοντας έμφαση στις επιχειρησιακές διασυνδέσεις ανάμεσα στους επιτιθέμενους και σε διεθνείς Τζιχαντιστικές ομάδες όπως τα TIP και IMU. 

1 σχόλιο:

 1. Επειδή στα μέσα ακούγονται πολλά για oppression των Ουιγούρων από την ΛΔΚ.
  Οι Ουιγούροι ήταν από το 1940 και είναι μέχρι σήμερα μειοψηφία στην αυτόνομη περιοχή του Xinjiang. Για να γίνουν μειοψηφία είχε φροντίσει ο Sheng Shicai κυβερνήτης της Xinjiang, εκλεκτό μέλος της Kuomintang, πράκτορας των Γιαπωνέζων. Το pogrom του Sheng κατά των μη εθνικά Κινέζων είναι ανάλογο της σφαγής της Nanjing ή των αντίστοιχων pogrom κατά των Εβραίων στην Ουκρανία και αλλού.
  Το 1943 ο Sheng συνέλαβε και εκτέλεσε ανάμεσα σε άλλους τον Mao Zenin (αδελφό του Zedong) που οργάνωνε την αντίσταση του λαού του Xinjiang. Λέγεται ότι οι Ουιγούροι την εποχή του Sheng έφτασαν να είναι το 5% του πληθυσμού στην Xinjiang, ενώ με την απογραφή του 2000 έφτασαν το 40%.
  Μετά την επανάσταση και την ίδρυση της ΛΔΚ: Οι Ουιγούροι αναγνωρίζονται πρώτη φορά ως εθνότητα, αναγνωρίζεται η γλώσσα τους (που ανήκει στην ομάδα των τουρκικών γλωσσών[1]) αναγνωρίζεται ως επίσημη γραφή της γλώσσας η αραβική και φυσικά διδάσκεται στα σχολεία. Μάλιστα το πρώτο λεξικό της γλώσσας είναι το κινεζο-ουιγουρικό λεξικό που εκδόθηκε τα πρώτα χρόνια της ΛΔΚ. Σήμερα η γλώσσα τους μαζί με την Κινεζική αποτελεί επίσημη γλώσσα της Xinjiang.

  http://1.bp.blogspot.com/-J5OA1P4rcmQ/TvogKVwkhrI/AAAAAAAAB9Q/h2qHRX1xXYQ/s1600/chinese-signs-1.jpg

  Η δε θρησκεία των Ουιγούρων αναγνωρίζεται όπως και στις περίπου 20 άλλες μουσουλμανικές θρησκευτικές ομάδες της ΛΔΚ. Οι λατρευτικοί χώροι παραχωρούνται από την ΛΔΚ. Για παράδειγμα στην Guanzhou ένα από τα αξιοθέατα της πόλης είναι το τζαμί και ο μιναρές όπου οι μουσουλμάνοι ασκούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα. H δε αποκατάσταση και συντήρηση του μνημείου είναι υποδειγματική, όπως και σε όλα τα ιστορικά μνημεία της ΛΔΚ.

  Αυτά το ολίγα για την εθνική θρησκευτική oppression.

  geokakk

  [1]Ο πρώτος που ασχολήθηκε επιστημονικά με την τουρκική και όλες τις τουρκικές γλώσσες είναι ο μεγάλος σοβιετικός γλωσσολόγος Nikolai Baskakov. Δυστυχώς η άνοδος των εθνικισμών μετά το 1990 γενικά και ειδικά η άνοδος των εθνικισμών στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που ομιλούν τις τούρκικες γλώσσες καταδίκασε το έργο του σε προσωρινή λήθη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή