Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

Συρία: Προελαύνουν προς την Κομπάνι οι μισθοφόροι του ΙΚ - Ετοιμάζεται να εμπλακεί η Τουρκία

Συρία: Προελαύνουν προς την Κομπάνι οι μισθοφόροι του ΙΚ - Ετοιμάζεται να εμπλακεί η Τουρκία
Δημοσίευση: Τρί, 30/09/2014 - 22:25

Σε «απόσταση βολής» από την πόλη Κομπάνι βρίσκονται πλέον οι μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους» καθώς απέχουν μόνο 2 ή 3 χιλιόμετρα από την πόλη, παρά τα αεροπορικά πλήγματα που έχει εξαπολύσει στην περιοχή ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός των ΗΠΑ και αραβικών κυβερνήσεων. «Το ΙΚ βρίσκεται πλέον 2 ή 3 χιλιόμετρα από την Κομπάνι, μόνο μια κοιλάδα χωρίζει τους "τζιχαντιστές" από την πόλη», δήλωσε εκπρόσωπος οργάνωσης που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών. Χθες οι «τζιχαντιστές» ήταν 5 χιλιόμετρα από την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.


«Δουλειά» έπιασαν από σήμερα και τα βρετανικά αεροσκάφη. Ένα ζεύγος βρετανικών μαχητικών «Tornado» εξαπέλυσε επιδρομές εναντίον στόχων της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στο Ιράκ μετά την έγκριση της διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων στην ιρακινή επικράτεια από το Κοινοβούλιο της Βρετανίας την περασμένη Παρασκευή.

Από την πλευρά της η Τεχεράνη δήλωσε σήμερα πως δεν αναμένει μια χερσαία επίθεση στη Συρία κατά των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. «Δεν είναι στις προθέσεις τους μια χερσαία επέμβαση, επειδή απέτυχαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στην περιοχή από αυτές τις χώρες», δήλωσε ο διευθυντής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αλί Σαμχανί σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από τη Δαμασκό.

Ετοιμάζεται για εμπλοκή η Τουρκία

Την ίδια ώρα η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να εμπλακεί βαθιά στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, έχοντας ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στη Συρία.

Η τουρκική Βουλή αναμένεται να ψηφίσει μεθαύριο Πέμπτη για την επέκταση της εντολής, βάσει της οποίας οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πλήττουν τους Κούρδους αντάρτες στο Βόρειο Ιράκ. Με αυτήν, οι τουρκικές δυνάμεις θα μπορούν να «αμυνθούν» απέναντι σε «οποιασδήποτε απειλή» εκ μέρους των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Επίσης ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, πρόεδρος του βασικότερου κουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), μετέβη σήμερα στην πόλη Κομπάνι, την οποία πολιορκούν οι «τζιχαντιστές» του «Ισλαμικού Κράτους» και ζήτησε από την Άγκυρα να επέμβει άμεσα για να βοηθήσει τον κυρίως κουρδικό πληθυσμό της πόλης. «Η Τουρκία μπορεί να μειώσει την απογοήτευση που προκάλεσε στο λαό της, επεμβαίνοντας», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου