Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014

Η Ζηνωνική θεωρία των σταδίων προς τον σοσιαλισμό, aka πολιτική θεωρία αλά ΣΥΡΙΖΑ

Αράχτε εκεί που είστε μάγκες. Ζήνων speaking!
Στόχος της ελληνικής αριστεράς είναι η μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό.

Αλλά επειδή η απόσταση αυτή είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να διανυθεί μεμιάς, ανακύπτει ο ενδιάμεσος στόχος της κυβέρνησης της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Αλλά αυτός ο ενδιάμεσος στόχος είναι επίσης πολύ μεγάλος και δεν μπορεί να διανυθεί μεμιάς, οπότε η ριζοσπαστική αριστερά πρέπει πρώτα να εγκολπώσει σύσσωμο τον ιδεολογικό και οργανωτικό κορμό του ΠΑΣΟΚ. Διότι το ΠΑΣΟΚ έχει εμπειρία από αριστερή κυβέρνηση.

Αλλά αυτός ο ενδιάμεσος στόχος του ενδιάμεσου στόχου του στόχου είναι επίσης πολύ απαιτητικός, οπότε η ριζοσπαστική αριστερά πρέπει επίσης να ανοιχτεί σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα και να κάνει μεταγραφές στελεχών απ' αυτά σε όλα τα επίπεδα. Διότι χρειάζεται το κύρος και την εμπειρία τους, καθώς και την συναίνεση των υποστηρικτών τους.

Αλλά αυτός ο ενδιάμεσος στόχος του ενδιάμεσου στόχου του ενδιάμεσου στόχου του στόχου είναι επίσης πολύ απαιτητικός, οπότε η ριζοσπαστική αριστερά πρέπει να θέσει ως νέο ενδιάμεσο στόχο την συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα και στην κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστεί "η συνέχεια του κράτους", "η δημοκρατία" και η "σταθερότητα."

Αλλά για να φτάσεις σ' αυτόν τον ενδιάμεσο στόχο του ενδιάμεσου στόχου του ενδιάμεσου στόχου του ενδιάμεσου στόχου του στόχου, πρέπει να μην φαίνεσαι ότι πολυδιαφέρεις από την κυβέρνηση και άρα πρέπει να δρας και να αποφασίζεις όπως αυτή, αλλιώς πώς θα σε εμπιστευτεί το κεφάλαιο να κυβερνήσεις;

Αλλά έτσι δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα περισσότερο από ό,τι είχε γίνει 40 χρόνια πριν, και εξακολουθούμε να είμαστε στα ίδια ακριβώς σκατά, οπότε χρειάζεται ένα νέο κόμμα για να επαναλάβει τις ίδιες ακριβώς κινήσεις που ήδη επανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ ώστε να παραμείνουμε συνολικά ακίνητοι, ενώ θα μιλάμε για "μεταίχμια" και "σταυροδρόμια" για τα επόμενα 187.847.987 χρόνια, την ίδια βέβαια στιγμή που θα στηλιτεύουμε οργίλοι τον "σοσιαλισμό της δευτέρας παρουσίας."

Διότι ο σοσιαλισμός είναι σαν το ριζότο: άμα βιαστείς και δεν το ανακατώσεις σιγάαααα-σιγάαααα, το καψες και σου βγήκε αντί για ριζότο Γκούλαγκ. Από την άλλη, δεν γίνεται να είσαι έλλην σοσιαλιστής και να μη λες "ριζότο θέλω, τώρα το θέλω." Ο συνδυασμός της μικροαστικής ανυπομονησίας και της εξίσου μικροαστικής απραγίας και κοροϊδίας της κοινωνίας είναι τέχνη, όχι αστεία.

Τέλος της ζηνωνικής θεωρίας των σταδίων προς τον σοσιαλισμό.

7 σχόλια:

 1. Ο Ζήνων ήταν ο αρχαιότερος ΠΑΣΟΚτζής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. το παράδοξο του Ζήνωνα δουλεύει και αν τα στάδια ο επίδοξος δρομέας αντί στο μισό τα βάζει στα 9/10 της διαδρομής που τον χωρίζει από το τέρμα κάθε φορά.

  ΑΧΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Μπέρνσταιν αν δεν κάνω λάθος (ή μήπως ο Κάουτσκυ;) το είπε καθαρά: ''Η κίνηση είναι το παν, ο στόχος το τίποτα'', που τονίζει ακόμη μια φορά το τρομαχτικό γεγονός ότι οι ορίτζιναλ παλιοί σοσιαλδημοκράτες φαίνονται έντιμοι μπροστά στους σύγχρονους μας, δείχνοντας μας τι έχουμε να περιμένουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα υπάρχει κίνηση στην σοσιαλδημοκρατία και θα το αποδείξω και μαθηματικά: αρχικά, η απόσταση που πρέπει να διανυθεί ως τον σοσιαλισμό είναι 1/2, μετά 1/4, μετά 1/8, μετά 1/16, μετά 1/32, κοκ. Απλώς, είναι κίνηση ατέρμονα προς τα πίσω.

   Διαγραφή
  2. Ή με άλλους όρους, δεν απομακρύνεται ο σοσιαλισμός, στη θέση του κάθεται ο κακομοίρης και περιμένει. Η σοσιαλδημοκρατία οπισθοχωρεί διαρκώς, ένεκα το παράδοξο του Ζήνωνα. "Μια ζωή δεν φτάνει για να φτάσεις στο επόμενο χωριό", που έλεγε ο Κάφκα. Ο Λένιν βέβαια απλά πήρε το τρένο και κατέβηκε στην Πετρούπολη, Ζήνωνας ξεΖήνωνας.

   Παράξενος τύπος ο Λένιν.

   Διαγραφή
  3. Ώπα, διόρθωση. ορθή επανάληψις:

   "αρχικά, η απόσταση που ΕΧΕΙ διανυθεί ως τον σοσιαλισμό είναι 1/2, μετά όμως φαίνεται πως έχει διανυθεί μόνο 1/4, μετά 1/8, μετά 1/16, μετά 1/32, κοκ. Απλώς, είναι κίνηση ατέρμονα προς τα πίσω."

   Επίσης, στο παρόν στάδιο, η διαφορά της σοσιαλδημοκρατίας από την δεξιά έχει τιμή 10%. Όταν φτάσει στο 0, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάβασης στον καπιταλισμό. Και αυτό δεν είναι λάθος πληκτρολόγηση.

   Διαγραφή
 4. ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΕΛΕΑΤΗ ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΚΙΤΙΕΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

  Αντώνη, καλημέρα και —καθυστερημένα— καλό μήνα.

  Η προτομή της φωτογραφίας που συνοδεύει την ανάρτηση δεν απεικονίζει κανέναν από τους δυο φιλόσοφους Ζήνωνες της αρχαιότητας, τον Ελεάτη και τον Κιτιέα, αλλά τον Πλάτωνα.

  Χαιρετώ,

  Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

  ΑπάντησηΔιαγραφή