Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

5η Τριμερής Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης: Δεν θα περάσουν η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και οι πόλεμοί του

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 5ης Τριμερούς Συνάντησης των Κινημάτων Ειρήνης από Τουρκία, Κύπρο και Ελλάδα στη Σμύρνη στις 11-12 Οκτώβρη.

Η συνάντηση, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), επιβεβαίωσε τις στενές φιλικές σχέσεις της ΕΕΔΥΕ με την Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης. Η συνάντηση είχε ως σύνθημα «Δεν θα περάσουν η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και οι πόλεμοί του».

Στις πολύμορφες εκδηλώσεις και συζητήσεις συμμετείχε και μεγάλη αποστολή αγωνιστών της ειρήνης από την Ελλάδα με συνολικά 38 συμμετέχοντες από τη Σάμο, τη Χίο, τα Χανιά, τον Πειραιά και την Αθήνα.


Σημαντικές παρεμβάσεις

Η σύνοδος των τριών κινημάτων στις 11 Οκτώβρη ξεκίνησε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σμύρνης με το θερμό καλωσόρισμα της προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας Zuhal Okuyan, η οποία τόνισε στην παρέμβασή της «την κρισιμότητα της περιόδου τόσο για τους λαούς των τριών χωρών όσο και για όλους τους γειτονικούς λαούς με την ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή και την ανοιχτή εμπλοκή της Τουρκίας στα εγκληματικά του σχέδια. Είναι γνωστό ότι οι "ιεροί πολεμιστές" κυρίως μέσω Τουρκίας περνάνε τα σύνορα προς τη Συρία, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν τους βοηθά και ενισχύει με πολλούς τρόπους. Η Επιτροπή Ειρήνης της Τουρκίας καταγγέλλει ταυτόχρονα τη σφαγή των Κούρδων στην Κομπανί από τους ισλαμιστές και την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή. Ο λαός της Συρίας είναι ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για τις τύχες και την ηγεσία του. Τα τρία κινήματά μας έχουν κοινή δράση σε όλα τα μέτωπα όπως την πρόσφατη κοινή αποστολή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕΔΥΕ και πρόεδρός της Σταύρος Τάσσος υπογράμμισε στην παρέμβαση του: «Η συνάντησή μας συμπίπτει με την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού στην περιοχή μας, όπως φαίνεται επίσης από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, το οποίο αποτελεί το οπλισμένο χέρι του που επεμβαίνει ανά τον κόσμο με ευέλικτες, καλά εξοπλισμένες δυνάμεις εναντίον των λαών. Τα σχέδια και ενέργειες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και κάθε μέλους τους υπηρετούν τα γενικά συμφέροντα του κεφαλαίου και των πολυεθνικών εταιρειών από τη μια, αλλά και τα συμφέροντα της κάθε αστικής τάξης που προσπαθεί να πάρει καλύτερο μερίδιο στο διεθνή ανταγωνισμό. Οι ιμπεριαλιστές θέλουν τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών στη Μέση Ανατολή και ήδη έχουν λάβει θέσεις οι εταιρείες "EXXON Mobil" και "Chevron" στο Βόρειο Ιράκ, εποφθαλμιώντας και τα κοιτάσματα στη Βόρεια ΣυρίαΗ ελληνική κυβέρνηση εμπλέκει ανοιχτά τη χώρα μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τώρα με την αποστολή πυρομαχικών στους Κούρδους του Ιράκ, αλλά και από πριν με την απλόχερη παραχώρηση της βάσης της Σούδας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ… Η αιτιολόγηση από μεριάς του υπουργού Εξωτερικών ότι αυτό γίνεται για να διατηρηθεί η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, εννοώντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, περιπλέκει παραπέρα τα πράγματα. Αυτή η πολιτική δεν αμφισβητείται και από τα υπόλοιπα κόμματα που αποδέχονται την παρουσία της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Η πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης Σύλβια Τιγγιρίδου, αφού μετέφερε το θερμό χαιρετισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων προς την Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας, τόνισε στην εισήγησή της ότι «40 χρόνια από την εισβολή και κατοχή του 37% του Νησιού μας η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί όπως φάνηκε από τις πρόσφατες ωμές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, έχοντας τις πλάτες των ιμπεριαλιστών... Παρατηρούμε με μεγάλη ανησυχία την αύξηση της στρατιωτικοποίησης στην περιοχή, τον ανταγωνισμό χωρών για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών και δρόμων, καθώς και αλλαγές συνόρων υπό το δόγμα της "Νέας Μέσης Ανατολής", αλλά και τη συνεχιζόμενη σφαγή του παλαιστινιακού λαού και τις απειλές προς άλλους λαούς της περιοχής… Η αντιδραστική κυβέρνηση της Κύπρου, χωρίς να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει παραχωρήσει όλες τις διευκολύνσεις στους ιμπεριαλιστές για τα εγκλήματά τους. Απαιτούμε ως Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης την άμεση απεμπλοκή της Κύπρου από όλα τα ιμπεριαλιστικά σχήματα και σχέδια…Υψώνουμε τη φωνή μας ως αντιιμπεριαλιστικά κινήματα της περιοχής εκφράζοντας την αλληλεγγύη στους λαούς που μάχονται για τα δίκαιά τους».

Στην παρέμβασή του ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, τόνισε τη σημασία που έχουν οι πρωτοβουλίες των τριών κινημάτων για το ΠΣΕ και τη συμβολή τους στον προσανατολισμό του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης, συγχαίροντας ιδιαίτερα την Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας για τη συνεπή και πρωτοπόρα δράση της.

Πλήθος κόσμου στην ανοιχτή εκδήλωση

Στην ανοιχτή εκδήλωση, με εκατοντάδες συμμετέχοντες, που οργανώθηκε την Κυριακή 12 Οκτώβρη από την Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας, μίλησαν ο Aydemir Güler, μέλος του προεδρείου της, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση στην Τουρκία, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας Κούρδων, στην αστυνομική καταστολή, αλλά και στην ενεργοποίηση φασιστικών ένοπλων ομάδων που έχουν οδηγήσει σε 37 νεκρούς στη χώρα. Αναφέρθηκε επίσης στην επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή και την εμπλοκή της κυβέρνησης Ερντογάν. Από την Κύπρο μίλησε η Σύλβα Τιγγιρίδου και από την ΕΕΔΥΕ η Ελένη Παπαδοπούλου, οργανωτική γραμματέας της. Εκ μέρους του ΠΣΕ χαιρέτισε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης. Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία διεθνιστικής φίλιας με τη συμμετοχή των μουσικών σχημάτων από τη Σμύρνη και τη Σάμο και προοδευτικό πολιτικό τραγούδι.

Δυναμική πορεία

Οι εκδηλώσεις της Τριμερούς Συνάντησης κορυφώθηκαν με την πορεία ειρήνης στους δρόμους της Σμύρνης και τη μαζική συμμετοχή των φίλων της Επιτροπής Ειρήνης της Σμύρνης με πανό και σημαίες, αλλά και συνθήματα στα τουρκικά, ελληνικά και αγγλικά. Μαζική και μαχητική ήταν παρουσία του «μπλοκ» της ΕΕΔΥΕ.

Τα συνθήματα «Ζήτω η φιλία των λαών κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», «ΟΧΙ στην εμπλοκή της Τουρκίας στη σφαγή των λαών στη Μέση Ανατολή», «Αλληλεγγύη στο Kobane - Κάτω ο Ιμπεριαλισμός» ακούστηκαν στους δρόμους και στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, ενώ πολλοί ήταν οι περαστικοί που χειροκροτούσαν την πορεία. Η 5η Συνάντηση των Κινημάτων Ειρήνης κατέληξε σε κοινή ανακοίνωση που σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου