Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

Πρωτογενές και βιβλιογραφικό υλικό για ένα πιθανό πανεπιστημιακό μάθημα με τίτλο "Ψευδείς αξίες: Λογοτεχνία, σπέκουλο, χρεοκωπία, 1700-1914"

Στόχος του μαθήματος είναι η μελέτη της σχέσης λογοτεχνικής μυθοπλασίας, χρηματιστικού σπέκουλου και καπιταλιστικής κρίσης από την πρώτη χρηματιστική "φούσκα" του 1711 στην εποχή της ανάδυσης του ιμπεριαλισμού, και στην πορεία αυτής της ανάδυσης προς τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

1. Ντάνιελ Ντεφόου, "Δοκίμιο για το εμπόριο στις Νότιες Θάλασσες: Συνοδευόμενο από μια διερεύνηση της βάσης και των αιτιών της παρούσης δυσαρέσκειας και παραπόνων για την εταιρεία των Νοτίων Θαλασσών" ("Essay on the South-Sea trade: with an enquiry into the grounds and reasons of the present dislike and complaint against the settlement of a South-Sea company"). Αγγλία, 1711.


2. Ντάνιελ Ντεφόου, Ταγματάρχης Τζακ (Colonel Jack). Αγγλία, 1722.

3. Γκαίτε, Φάουστ (Faust) [αποσπάσματα]. Γερμανία, 1832.

4. Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Σεζάρ Μπιροτώ (César Birotteau). Γαλλία, 1838.

5. Τσαρλς Ντίκενς, Ντόμπεϊ και υιός (Dombey and Son). Αγγλία, 1848.

6. Άντονι Τρόλοπ, Ο τρόπος που ζούμε τώρα (The Way We Live Now). Αγγλία, 1875.

7. Γουίλιαμ Ντιν Χάουελς, Η άνοδος του Σάιλας Λάφαμ (The Rise of Silas Lapham). ΗΠΑ, 1885.

8. Εμίλ Ζολά, Το Χρήμα (L' argent). Γαλλία, 1891.

9. Φρανκ Νόρις, Το ανταλλακτήριο: Μια ιστορία του Σικάγο (The Pit: A Story of Chicago). ΗΠΑ, 1903.

10. Άπτον Σινκλαίρ, Η ανταλλαγή χρήματος (The Moneychangers). ΗΠΑ, 1907.

11. Θίοντορ Ντράιζερ, Ο χρηματιστής (The Financier). ΗΠΑ, 1910.

Το υλικό ανεβαίνει ως μια πρώτη απόπειρα χοντροκομμένης χαρτογράφησης του πεδίου, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμα λογοτεχνικά κείμενα που αφορούν το ζήτημα της πολιτικής οικονομίας, του χρηματιστικού κεφαλαίου και της καπιταλιστικής κρίσης.

Προτάσεις για άλλα σημαντικά λογοτεχνικά έργα πάνω στο πεδίο καλοδεχούμενες (αυτός είναι ο δεύτερος λόγος της ανάρτησης).

Μερικές από τις πηγές που έχω υπόψη για δευτερεύουσα (κριτική) βιβλιογραφία:

George Caffentzis. Clipped Coins, Abused Words, Civil Government: John Locke’s Philosophy of Money. Autonomedia, 1989.
Nancy Henry and Cannon Schmitt (ed). Victorian Investments: New Perspectives on Finance and Culture. Indiana UP, 2008.
Audrey Jaffe. The Affective Life of the Average Man: The Victorian Novel and the Stock-Market Graph. Ohio State UP, 2010.
Paul A. Jarvie. Ready to Trample on All Human Law: Finance Capitalism in the Fiction of Charles Dickens. Routledge, 2014.
Borislav Knezevic. Figures of Finance Capitalism: Writing, Class and Capital in Mid-Victorian Narratives. Routledge, 2003.
Anna Kornbluh. Realizing Capital: Financial and Psychic Economies in Victorian Form. Fordham UP, 2014.
Jonathan Levy. Freaks of Fortune: The Emerging World of Capitalism and Risk in America. Harvard UP, 2012.
Francis O’ Gorman. Victorian Literature and Finance. Oxford UP, 2007.
Sara Malton. Forgery in Nineteenth-Century Literature and Culture: Fictions of Finance from Dickens to Wilde. Palgrave Macmillan, 2009.
Walter Benn Michaels. The Gold Standard and the Logic of Naturalism: American Literature at the Turn of the Century. U of California P, 1988.
Stephen Mihm. A Nation of Counterfeiters: Capitalists, Con Men, and the Making of the United States. Harvard UP, 2009.
Jeff Nunokawa. The Afterlife of Property: Domestic Security and the Victorian Novel. Princeton UP, 2003.
Donald Pizer. Realism and Naturalism in Nineteenth-Century American Literature. Southern Illinois UP, 1984.
Donald Pizer. Theory and Practice of American Literary Naturalism. Southern Illinois UP, 1993.
Mary Poovey. Genres of the Credit Economy: Mediating Value in Eighteenth and Nineteenth-Century Britain. U of Chicago P, 2008.
Mary Poovey (ed). The Financial System in Nineteenth-Century Britain. Oxford UP, 2002.
Georg S. Simmel. The Philosophy of Money. Routledge, 2011.
Tamara S. Wagner. Financial Speculation in Victorian Fiction: Plotting Money and the Novel Genre, 1815-1901. Ohio State UP, 2010.
(και φυσικά τμήματα απ' το Κεφάλαιο και μάλλον και από το Οι ταξικοί αγώνες στη Γαλλία. καθώς και από τον Ιμπεριαλισμό, Ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού).

26 σχόλια:

 1. Ε. Ζολά, Ευτυχία των Γυναικών (Au Bonheur des Dames), 1882-83, αναφορά στο φαινόμενο -σχετικά πρόσφατο -των μεγάλων πολυκαταστημάτων και στις εμπορευματικές σχέσεις
  Γκι ντε Μωπασσαν, Μπελ Αμί (Bel Ami), 1885, κεφάλαιο, τύπος και πολιτική, αρριβισμός κι οπορτουνισμός στο Παρίσι στα τέλη του 19ου αιώνα
  Αυτά πολύ πρόχειρα προς στιγμήν.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Του Ζολά το έχω υπόψη, αλλά αφορά το φετίχ του εμπορεύματος, όχι την άνοδο του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και την έννοια της χρεοκωπίας που με ενδιαφέρει συγκεκριμένα εδώ.

   Ευχαριστώ για την πρόταση από Μωπασσάν, θα το κοιτάξω.

   Διαγραφή
  2. Πλούσιοι και Φτωχοί του Ξενόπουλου, πέρα απ τη περίεργη ντετερμινιστική και βιολογική θεώρηση του Ξενόπουλου για το ζήτημα, έχει σχέση με χρεωκοπία κι άνοδο τραπεζικού κεφαλαίου... εν μέρει και Η Πιάτσα του Κατηφόρη αν κι έχει περισσότερη σχέση με την ανταλλακτική κι εμπορεύσιμη αξία της γυναίκας.... (ανάλογες αναφορές και στου Ξενόπουλου)....
   Α Ζιντ (A Gide) Les Faux-monnayeurs 1925 εμνευσμένο εν μέρει απ το έργο του θείου του Charles Gide Principes d’économie politique 1883, διεξοδικές αναλύσεις του μυθιστορήματος απ αυτήν την σκοπιά εδώ: Jean-Joseph Goux Les Monnayeurs du langage, éd. Galilée, Paris 1984 και Jean Joseph Goux, Frivolité de la valeur, essai sur l’imaginaire du capitalisme, Blusson, 2000 και Çinla Akdere, Christine Baron, “Les Faux-monnyeurs au prisme de l’économie monétaire : une relecture de Gide sur les traces de Jean-Joseph Goux”, La Revue Epistemocritique vol 12. Littérature et économie, 2013

   Dos Passos Big Money.....

   αυτά για σήμερα το βράδυ,
   συντροφικά.

   Διαγραφή
  3. Μερσί. Τους Κιβδηλοποιούς τους απέκλεισα γιατί εκδόθηκαν μετά τον ΑΠΠ.

   Η πρόταση από Goux όμως ακούγεται πολύ πολύ καλή για δευτερεύουσα βιβλιογραφία!

   Τις προτάσεις από ελλ. λογοτεχνία δεν τις είχα υπόψη, ευχαριστώ.

   Διαγραφή
  4. Vic, παρήγγειλα ήδη το βιβλίο του Goux, ευχαριστώ πολύ για την πρόταση.

   Διαγραφή
 2. Τί εισαγωγικό μάθημα θα μου άρεσε για τέτοιο θέμα, τί θα ήθελα να με βάλει να σκεφτώ κάποιος στα πρώτα 40-60 λεπτά.

  1. Κάποια πατάτα του χρηματιστηρίου π.χ.
  Great Stock Exchange Fraud of 1814 ή μερικές από αυτές, μέσα από κείμενα λογοτεχνικά, αν υπάρχουν.

  Συμπληρωματικά


  2. leninreloaded.blogspot.com/2014/08/blog-post_26.html


  3.
  Κριτική της πολιτικής οικονομίας - πρόλογος.
  Με έμφαση στο γενικό συμπέρασμα του Μαρξ και στο ποιος καθορίζει τί : η συνείδηση το είναι ή το κοινωνικό είναι τη συνείδηση.


  Έτσι, με το 1. με βάζεις να σκεφτώ "κοίτα τι γίνεται στην ποτάνα την κοινωνία, πως μια ηλίθια ιδέα καταστρέφει περιουσίες, έξυπνους ανθρώπους κλπ" αλλά με τα 2 και 3 με βάζεις να σκεφτώ "τελικά γιατί πιστεύουμε στο χρηματιστήριο, στο χρήμα, στα ομόλογα κλπ; Γιατί μου τα γυρνάει τώρα; Γιατί επιμένει ότι είναι συμπεριφορά μιας συγκεκριμένης εποχής" ;

  Δεν ξέρω όμως κατά πόσο έχουν καταγραφεί λογοτεχνικά τέτοιες φούσκες και μπορεί π.χ. να περιγράφεται η κατάντια μιας αστικής οικογένειας, οι αλλαγές στην πρωτεύουσα τις μέρες της φούσκας κλπ.

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το μάθημα θα το σχεδιάσω είτε για τριτοετείς και τεταρτοετείς είτε για μεταπτυχιακούς. Δεν θα είναι εισαγωγικό, καθώς το να φέρεις την πολιτική οικονομία σε φιλόλογους είναι απαιτητικό πράγμα και η θεωρητική ύλη θα είναι δύσκολη.

   Οπωσδήποτε η καταστροφή των αστικών οικογενειών και οι αλλαγές που αναφέρεις είναι κεντρικά θέματα σε πολλά μυθιστορήματα απ' τα προαναφερθέντα.

   Μέρος του μαθήματος αναγκαστικά θα είναι να μιλήσουμε για συγκεκριμένες χρηματιστιριακές φούσκες και κρισιακούς κύκλους, αφού τα μυθιστορήματα τα αφορούν άμεσα και ρητά.

   Διαγραφή
  2. Δεν έχω καμία σχέση (προφανέστατα) με σχεδιασμό ακαδημαϊκού μαθήματος και δε νομίζω πως αυτό που έγραψα σχετίζεται ακριβώς με το σκοπό του μαθήματος ή το πως το έχεις εσύ στο μυαλό σου.

   Να φανταστείς έγραφα μόνο για τις 1-2 πρώτες ώρες. Αρχικά ένα "ανθολόγιο" τέτοιων κειμένων (όχι απαραίτητα ολοκληρωμένα, αποσπάσματα) και στη συνέχεια σημειώσεις δικές σου, με βάση αυτό που έχεις γράψει για την πίστη και σημειώσεις πάνω στον "πρόλογο".
   Αυτό που έγραψα δηλαδή, είναι μια ιδέα ενός που η συνείδησή του ήτανε στο πάτωμα και ανέβηκε ένα σκαλοπατάκι. Δηλαδή, βλέπω τι βοηθάει σε μένα να κάνω το κλικ για να μπαίνει το ταξικό κριτήριο και το προτείνω. Μακάρι λοιπόν, μέσα από το μάθημά σου να αποκτούνταν ένα στοιχειώδες ταξικό κριτήριο.
   Στοιχεία πολιτικής οικονομίας και ιστορικού υλισμού σε τμήματα τίγκα στον ιδεαλισμό και σε ηλικίες που η εργοδοτική ασυδοσία δεν είναι βίωμα, στα πλαίσια μαθήματος λογοτεχνίας;; ...γιατί όχι. Μάλλον βαρύ.

   Τέλος πάντων, φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Προχώρησέ το.


   τσαφ

   Διαγραφή
  3. Ενθαρρύνθηκα, ομολογουμένως, από την πολύ θετική ανταπόκριση σε ένα μάθημα 3ου-4ου έτους που δίνω τώρα πάνω στην Αμερικανική λογοτεχνία 1800-1914 και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Γίνονται πολιτικές συζητήσεις, υπάρχει πολύ ενδιαφέρον και ιδεολογική κινητκότητα στους φοιτητές.

   Οπότε ελπίζω να δουλέψει ανάλογα και αυτό, που σίγουρα θέλει στήσιμο και σκέψη αρκετή.

   Διαγραφή
  4. Συμπληρωματικά, για πρωτεύουσα βιβλιογραφία, ξεχάσαμε το σημαντικό του

   Thomas Mann, Buddenbrooks. Verfall einer Familie 1901...(έχω υπ όψη μου τη γαλλική έκδοση μιας και δεν διαβάζω γερμανικά....)

   Απ την λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία,

   τα έργα των
   Julián Martel (ψευδώνυμο του José María Miró, 1867-1896), La Bolsa (Buenos Aires: Imprenta de La Nación, 1891 (το κείμενο εδώ http://www.biblioteca.clarin.com/pbda/novela/bolsa/bolsa_00indice.html),

   Carlos María Ocantos, Quilito (1891) και

   José Asunción Silva, De sobremesa (1885-1896, Bogota)
   (το κείμενο εδώ με πρόλογο του G G Marquez:
   http://www.medellindigital.gov.co/Mediateca/repositorio%20de%20recursos/Silva,%20Jos%C3%A9%20Asunci%C3%B3n/Silva_Jose%20Asuncion-De%20Sobremesa.pdf )

   αναφέρονται ακριβώς στη χρηματοπιστωτική κρίση της Αργεντινής του 1890...

   Για δευτερεύουσα βιβλιογραφία:
   1. γαλλικά, Γαλλία κυρίως:

   Littérature et économie, La Revue Epistemocritique vol 12, όλο το περιοδικό σ ελεύθερη πρόσβαση εδώ: http://www.epistemocritique.org/spip.php?rubrique72

   Martial Poirson, Yves Citton, Christian Biet, Les Frontières littéraires de l’économie (XVIIe-XXe siècles) Éditions Desjonquères, Collection « Littérature et idée » 2008 (για τα περιεχόμενα εδώ: http://lire.ish-lyon.cnrs.fr/spip.php?article403 )

   François Vatin, Nicole Edelman (eds), Economie et Littérature, France Grande Bretagne 1815-1848, éd. Le Manuscrit, Paris, 2007 (για τα περιεχόμενα εδώ: http://www.manuscrit.com/Book.aspx?id=10239)

   Geneviève Sicotte, Martial Poirson, Stéphanie Loncle, Christian Biet, Fiction et économie. Représentations de l'économie dans la littérature et les arts du spectacle, XIXe-XXIe siècles, Presses de l'Université Laval, 2013

   Christophe. Reffait La Bourse dans le roman du second XIXe siècle. Discours romanesque et imaginaire social de la spéculation, Honoré Champion, Coll. "Romantisme et modernité" 106, 2007.

   Alexandre Péraud, Le Crédit dans la poétique balzacienne, Paris : Classiques Garnier, coll. "Études romantiques et dix-neuviémistes", 2013
   ( http://www.classiques-garnier.com/editions-tabmats/ApdMS01_tabmat.pdf )

   (μια σύντομη και περιεκτική παρουσίαση εδώ: Pauline Goul, « Balzac, roman de crédit & crédit du roman », Acta fabula, vol. 14, n° 2, Notes de lecture, Février 2013, URL : http://www.fabula.org/acta/document7542.php)

   REY Jean-Michel, Le Temps du crédit, Paris, Desclée de Brouwer, 2004
   και μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με αναφορά στην χρηματοπιστωτική κρίση του 1720 στη Γαλλία και την πρόσληψή της απο συγγραφείς:
   REY Jean-Michel, Qu’est-ce que faire crédit? Entre littérature et économie. (Entretien), http://www.esprit.presse.fr/archive/review/article.php?code=7624

   Τέλος, ετοιμάζετα για το 2015 ένα τεύχος του περιοδικού L’homme et la société αφιερωμένο στο θέμα Économie et littérature, σχετικα εδώ http://calenda.org/283183

   Διαγραφή
  5. (συνέχεια απ το προηγούμενο)


   2. Για Λ Αμερική, στα αγγλικά:

   Rosa, Richard, Finance and Literature in 19th Century Latin America. University of Pittsburgh Press, 2013

   Ericka Beckman, Capital Fictions: The Literature of Latin America's Export Age, University of Minnesota Press, 2012 ειδικά τα κεφάλαια 3-5, για τα περιεχόμενα εδώ:
   http://www.jstor.org/stable/10.5749/j.ctt2jccpt

   στα ισπανικά:

   Luis Perdices y Santos Redondo (Coord.), Economía y literatura, Ecobook, Instituto de España-Comunidad de Madrid, 2006. 660 páginas, 38 euros
   (http://books.google.fr/books?id=LgE4py1E6HMC&printsec=frontcover&hl=fr&source=gbs_atb#v=onepage&q&f=false )

   Rogelio Demarchi Para leer el Martín Fierro. Literatura y política, economía y saber,
   https://pendientedemigracion.ucm.es/info/especulo/numero40/mfierro.html

   Για το έργο Buddenbrooks του Τόμας Μανν:

   Stephan Finsterbusch, « Les Buddenbrook, une œuvre économique « totale » in Economie et littérature, Problèmes économiques n°3079, La Documentation française, 2013
   (το πρωτότυπο κέιμενο στα γερμανικά: Stephan Finsterbusch, “Ein Mann von Welt und Geld”, Frankfurter Allgemeine Zeitung 3/07/2013 http://www.gbv.de/dms/faz-rez/FFB201307033924017.pdf )


   Πιστεύω οτι έχεις αρκετό υλικό για ένα εξαμηνιαίο εισαγωγικό μάθημα, ήδη για να προσεγγίσεις όσα ανέφερε ο τσαφ θα σου χρειαστούν κάμποσες ώρες!!!! Αν μάλιστα υπάρχει ενδιαφέρον κι ιδεολογική κινητικότητα, τότε είσαι τυχερός....

   Διαγραφή
  6. Εξαμηνιαίο! Αυτά είναι ένας χρόνος και βάλε σε μεταπτυχιακό επίπεδο βάσει του πόσο διάβασμα αναμένεται εδώ.

   Ευχαριστώ πάρα πολύ πάντως, μπορώ να φτιάξω μια βάση και να την διαφοροποιώ με τόσο υλικό.

   Διαγραφή
  7. Στο μάθημα για ιμπεριαλισμό κάνουμε τώρα Μέλβιλ, και απ' την μεθεπόμενη εβδομάδα Χοσέ Μαρτί και Μαρία Αμπάρο Ρουίζ ντε Μπερτόν. Αυτής το Squatter and the Don, το τελευταίο τμήμα του τουλάχιστο, συνδέει ευθέως ιμπεριαλισμό και μονοπωλιακό κεφάλαιο. Μεξικανικής καταγωγής η συγγραφέας, παντρεύτηκε και έγραψε στις ΗΠΑ.

   Διαγραφή
  8. Παρεμπιπτόντως, ξέρεις ότι το César Birotteau δεν είναι πλέον διαθέσιμο στα αγγλικά οπότε δεν μπορώ και να το παραγγείλω για μάθημα στο τμήμ μου! Μόνο σε κάτι εκδόσεις της πλάκας. Οποία ξεφτίλα, να μην βρίσκεις έργα του Μπαλζάκ!

   Διαγραφή
  9. προφανώς δεν μπορείς να διδάξεις Μπαλζάκ στο αγγλικό τμήμα απ το γαλλικό πρωτότυπο, ας το ως συμπληρωματική αναφορά στους φοιτητές....ή κάνε αποσπάσματα απο διάφορα έργα του Μπαλζάκ. Ενδιαφέροντα αποσπάσματα έχει και το Germinal
   Το Squatter and the Don δεν το ήξερα, από Χοσέ Μαρτί τί κάνετε;;;;
   Καλό βράδυ,
   συντροφικά

   Διαγραφή
  10. Τις προάλλες έπεσα σε αυτήν την έκδοση του 1926 του έργου του Μπαλζάκ

   https://archive.org/details/riseandfallcsar01saingoog

   Καρνάγιο

   Διαγραφή
  11. Πολύ σημαντικό είναι και το L'Or. La merveilleuse histoire du général Johann August Suter (Ο Χρυσός) του Blaise Cendrars ( Frédéric Louis Sauser, ελβετός) που ναι μεν πρωτοδημοσιεύθηκε το 1925 είναι όμως μια μυθιστορηματική βιογραφία του ελβετού στρατηγού Johann Sutter που πλούτισε χαρις στην γεωργία κατα τον εποικισμό της Καλιφόρνια και καταστράφηκε το 1848 όταν ανακαλύφθηκε χρυσός στα κτήματά του.... Η πρώτη αγγλική έκδοση είναι Sutter's Gold, 1926, Harper & Bros
   και στα ελληνικά: Ο Χρυσός, Ερατώ 1990

   Τα άρθρα της Βικι είναι αρκετά κατατοπιστικά:
   http://en.wikipedia.org/wiki/John_Sutter
   http://fr.wikipedia.org/wiki/L%27Or._La_merveilleuse_histoire_du_g%C3%A9n%C3%A9ral_Johann_August_Suter

   http://en.wikipedia.org/wiki/Blaise_Cendrars
   http://fr.wikipedia.org/wiki/Blaise_Cendrars

   Αυτά, νομίζω οτι έχεις πολύ υλικό για αρχή!!!!!!!!!

   Διαγραφή
  12. Ήξερα τον "Τρανσιβηρικό" του Σεντράρ, αλλά όχι αυτό. Ευχαριστώ και πάλι.

   Διαγραφή
  13. @ Καρνάγιο: Το πρόβλημα δεν είναι να βρω εγώ την έκδοση, βρίσκω. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να είναι in print για να μπορούν να το πάρουν οι φοιτητές.

   Διαγραφή
 3. Μπράβο ρε Αντώνη, να ήταν όλοι οι καθηγητές έτσι...
  Civ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. μπραβο ρε παιδια ,φκιαξτε πολλους διανοουμενους κομμουνιστες εκει, να βοηθανε κι εμας τα εργατακια και το κομμα μας ,μπας και ξεκολησει ο τροχος της Ιστοριας απ την λασπη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Honoré de Balzac - Ο οίκος Νυσενζέν (La Maison Nucingen) (Εξάντας, 2000)

  "Θέμα του, το ψεύτικο χρήμα και ήρωες νεοφώτιστοι παίκτες του χρηματιστηρίου, αδίστακτοι κερδοσκόποι και διάφοροι άσχετοι που φιλοδοξούν να πλουτίσουν μέσα με ελάχιστο χρονικό διάστημα."

  Psychopomp

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έξοχη ιδέα, θα το ψάξω. Ευχαριστώ.

   Διαγραφή
  2. Armine Kotin, « La Maison Nucingen, ou le récit financier », Romanic Review, 1978, n° 69, p. 60-71.

   Διαγραφή
 6. Ισως χρήσιμο στο μάθημα για τον Ιμπεριαλισμό, Smedley Butler "war is a racket". Δεν είναι λογοτεχνικό αλλά η εμπειρία του Butler σαν αξιωματικού του αμερικανικού στρατού που ανακάλυψε ότι όλη του την ζωή ήταν ο μπράβος (muscle) του κεφαλαίου.

  ΑΧΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή