Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2014

Το NATO δημιουργεί δύναμη «εξαιρετικά ταχείας» επέμβασης και στέλνει μόνιμη δύναμη στην Ανατολική Ευρώπη

Το NATO δημιουργεί δύναμη «εξαιρετικά ταχείας» επέμβασης και στέλνει μόνιμη δύναμη στην Ανατολική Ευρώπη
Αύξηση των μελών της λυκοσυμμαχίας και των αμυντικών δαπανών στην ανατολική Ευρώπη

Επιταχύνεται η υλοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδίων για επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας της λυκοσυμμαχίας και έντασης της πολεμικής της δράσης παντού στον πλανήτη, όπως φάνηκε και σήμερα, κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία. Η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε το σχέδιο για τη δημιουργία μιας δύναμης εξαιρετικά ταχείας επέμβασης «περίπου 5.000 στρατιωτών για να υπάρχει μια απολύτως άμεση αντίδραση». Θα πρόκειται «για μια δύναμη πολύ υψηλής ετοιμότητας, ικανή να αναπτυχθεί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» και να «αντιδρά σε κρίσεις», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του Άντερς Φο Ράσμουσεν.


Συγκεκριμένα, σήμερα οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των χωρών - μελών του NATO συμφώνησαν να «διατηρηθεί μια συνεχής παρουσία στο ανατολικό» τμήμα της λυκοσυμμαχίας, όπως δήλωσε ο Ράσμουσεν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρουσία αυτή θα είναι κυλιόμενη αλλά μόνιμη.

Το Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης (Readiness Action Plan, RAP) του ΝΑΤΟ στέλνει παράλληλα το σαφές μήνυμα πως «το NATO θα προστατεύει όλους τους συμμάχους ανά πάσα στιγμή», τόνισε ο Ράσμουσεν, με σαφείς αιχμές προς την Ρωσία. Ο ΓΓ του NATO πρόσθεσε ότι το μήνυμα σε οποιονδήποτε δυνητικό επιτιθέμενο είναι: «εάν σκεφτείς καν να επιτεθείς σε ένα σύμμαχο, θα αντιμετωπίσεις όλη τη συμμαχία».

Οι αποφάσεις αυτές -δεν το κρύβουν άλλωστε οι ΝΑΤΟϊκοί- στέλνουν μήνυμα προς τη Ρωσία, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία. Επίσης, ένα μήνυμα στην Μόσχα στέλνει η απόφαση η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του NATO το 2016 να διεξαχθεί στην Πολωνία, όπως επίσης ανακοίνωσε ο Ράσμουσεν σημειώνοντας ότι έτσι γίνεται πράξη η δέσμευση για μια «πιο ορατή παρουσία του NATO στα ανατολικά».

Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας του NATO ανέφερε πως συμφωνήθηκε ότι εάν υπάρξει μια ευρείας κλίμακας επίθεση στις ψηφιακές υποδομές ενός κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ, αυτό θα θεωρηθεί επίσης μια επίθεση εναντίον ολόκληρης της λυκοσυμμαχίας και πιθανόν θα αντιμετωπιστεί με στρατιωτικά μέσα.

Γεωργία και Μαυροβούνιο οι επόμενοι...

Επιπλέον, ο Ράσμουσεν διεμήνυσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να προχωρήσει η προσπάθεια ένταξης της Γεωργίας στο NATO. Ενώ, το Μαυροβούνιο, εντός του 2015, θα λάβει πρόσκληση για ένταξη δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μίλο Τζουκάνοβιτς, τονίζοντας ότι η εκτίμηση αυτή προκύπτει από τα σχόλια που άκουσε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

902

3 σχόλια:

 1. Με συγχωρείτε που ρίχνω το επίπεδο, μια τραγελαφική παρέμβαση:

  http://left.gr/news/enas-kosmos-horis-nato-einai-efiktos

  Το κκε φταίει και για το ότι ο συριζα είναι παρκαδόρος του ιμπεριαλισμού. Για να μην μιλήσουμε και για την "κακοήθη" μετάλληξη της νδ... Σιχάματα.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ακουγα Καρτερό χθες στο "Ε" και έλεγε οτι ασφαλώς δε λέει ο συριζα οτι θα διαλύσει το ΝΑΤΟ αλλά οτι αν παρθεί (γενικώς και αορίστως) η απόφαση για διάλυση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα την υποστηρίξει και θα αποχωρήσει.
  Ξέρω, ακούγεται απίστευτο αλλά το είπε. Σε 3χρονο να το πείς, θα βάλει τα γέλια.


  Α, και ποιο είναι ρε παιδιά το σοβιετικό δόγμα της "περιορισμένης κρατικής κυριαρχίας" που συντηρούσε τη λογική του "παγκόσμιου σερίφη" ;;
  Μάλλον χρειάζομαι μαθήματα ιστορίας απο την ιδεολογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μπας και μάθω τα στραβά του σοσιαλισμού.

  Χαϊνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κρυστάλλινη και υπακούει σε αρχές. Δεν αναγνωρίζει το ΝΑΤΟ..." Κάπου εκεί σταμάτησα. Τα άτομα είναι απλά τσαρλατάνοι σε όλα τα επίπεδα. Για να μην μας πούνε και ψεύτες: https://www.youtube.com/watch?v=J009I6OYoAg.

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή