Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2014

Η Δύση, η Κίνα και η Ρωσία σε ιστορική προοπτική ΙI

Ο λεγόμενος "κίτρινος πυρετός" ή "πυρετός του χρυσού" που ξέσπασε μετά την ανακάλυψη του πολύτιμου μεταλλεύματος στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ δημιούργησε την ανάγκη για φτηνά εργατικά χέρια στις πόλεις που ουσιαστικά ίδρυσαν οι χρυσωρύχοι. Η φήμη των Κινέζων ως υπάκουων εργατών που δούλευαν εξοντωτικά και αδιαμαρτύρητα συνέβαλλε στην αυξημένη τους εισαγωγή για τις σκληρές και φθηνές εργασίες που προέκυψαν. Η μαζική τους μετανάστευση στην Καλιφόρνια οδήγησε όμως γρήγορα σε ρατσιστικές επιθέσεις, περιλαμβανομένης της Κινεζικής σφαγής του Λος Άντζελες το 1871.

Enter ο φίλος των Ναζί και πρωτεργάτης του μύθου του Ουκρανικού λιμού William Randolph Hearst, επινοητής του όρου "κίτρινος πυρετός" για να αναφερθεί όχι ο "πυρετός του χρυσού" αλλά το πρόβλημα με τους Κινέζους μετανάστες, ενάντια στους οποίους είχαν κινητοποιηθεί και τα αμερικανικά εργατικά συνδικάτα. Το 1911 δημοσιεύεται βιβλίο με τίτλο Κίτρινος πυρετός, ή Ανατολή εναντίον Δύσης. Ένα χρόνο πριν, ο Τζακ Λόντον δημοσιεύει το διήγημα επιστημονικής φαντασίας "Η χωρίς προηγούμενο εισβολή", με σενάριο που θέλει την Κίνα να πλημμυρίζει τον κόσμο δια του κτηνωδώς αυξανόμενου πληθυσμού της. Ιδού τα μέτρα με τα οποία ο Λόντον φαντάζεται ότι επιτυγχάνεται η "τελική λύση" στο "κινεζικό πρόβλημα":
Αν την πρώτη Μάη 1976 ο αναγνώστης είχε βρεθεί στην αυτοκρατορική πόλη του Πεκίνου, με τον πληθυσμό της τότε των έντεκα εκατομμυρίων, θα έβλεπε κάτι παράξενο. Θα έβλεπε τους δρόμους γεμάτους από τον φλύαρο κίτρινο πληθυσμό, κάθε κοτσιδάτο κεφάλι σκυμμένο προς τα πίσω, κάθε σχιστό μάτι να κοιτάει στον ουρανό. Και ψηλά πάνω, στο γαλάζιο, θα έβλεπε μια μικροσκοπική κουκίδα την οποία, εξαιτίας της φυσιολογικής της κίνησης, θα ταύτιζε με αεροσκάφος. Από αυτό το αεροσκάφος, καθώς πετούσε πάνω από την πόλη, έπεφταν ρουκέτες, άκακες ρουκέτες, φιάλες από εύθραυστο γυαλί που έσπαζαν σε χιλιάδες κομμάτια στους δρόμους και τις σκεπές. Τίποτε δεν συνέβη. Δεν υπήρχαν εκρήξεις. Είναι αλήθεια ότι σκοτώθηκαν τρεις Κινέζοι από τις φιάλες που έπεσαν στα κεφάλια τους από τέτοιο ύψος. Αλλά τι σημασία έχουν τρεις Κινέζοι μπροστά στον υπεράριθμο πληθυσμό γεννήσεων είκοσι εκατομμυρίων;  [...]

Όπως βομβαρδίστηκε το Πεκίνο με γυάλινες φιάλες, το ίδιο έγινε και σε όλη την Κίνα. Τα μικροσκοπικά αεροσκάφη, που απογειωνόταν από πολεμικά πλοία, περιείχαν μόνο δύο άνδρες το καθένα, και έκαναν ελιγμούς πάνω από όλες τις πόλεις, τις κωμοπόλεις και τα χωριά, ο ένας οδηγώντας το αεροπλάνο, ο άλλος πετώντας τις γυάλινες φιάλες. [...] Αν ο αναγνώστης επέστρεφε στο Πεκίνο λίγες βδομάδες αργότερα, μάταια θα έψαχνε τα έντεκα εκατομμύρια. Μερικούς θα τους έβρισκε, τα κουφάρια τους να σαπίζουν στα σπίτια και στους εγκατελειμμένους δρόμους [...] Και όπως έγινε στο Πεκίνο, έγινε σε όλες τις πόλεις, κωμοπόλεις και τα χωριά της αυτοκρατορίας. Ο ιός τους σκότωσε όλους. Και δεν ήταν μία η πανούκλα, ούτε δύο. Ήταν δεκάδες πανούκλες. [...]
Οι πρώτες αποστολές [των πολιτισμένων χωρών στην εκκαθαρισμένη από τον τελευταίο Κινέζο Κίνα] δεν έγιναν μέχρι τον επόμενο Φλεβάρη, στον ψυχρότερο καιρό. Αυτές οι αποστολές ήταν μικρές, και αποτελούντουσαν από επιστήμονες και σώματα στρατού. Αλλά μπήκαν στην Κίνα από παντού. Παρά τα πιο προσεκτικά μέτρα κατά της μόλυνσης [από τον θανατηφόρο ιό με τον οποίο οι πολιτισμένες χώρες επιτέθηκαν στην Κίνα] αρκετοί στρατιώτες και κάποιοι γιατροί μολύνθηκαν. Αλλά η αποστολή συνεχίστηκε γενναία. Βρήκαν την Κίνα κατεστραμμένη, μια έρημο στην οποία περιπλανιόντουσαν ομάδες από άγρια σκυλιά και απελπισμένοι ληστές που είχαν επιζήσει. Εκτέλεσαν όλους τους επιζήσαντες όπου τους βρήκαν. Και μετά άρχισε το μεγάλο έργο, η εξυγίανση της Κίνας. Καταναλώθηκαν πέντε χρόνια και εκατοντάδες εκατομμύρια θησαυρού και μετά ο κόσμος μετακόμισε [στην άδεια Κίνα]. Δεν μετακόμισε σε ζώνες, όπως ήταν η ιδέα του Βαρόνου Άλμπρεχτ, αλλά ετερογενώς, σύμφωνα με το δημοκρατικό Αμερικάνικο πρόγραμμα. Δημιουργήθηκε μια τεράστια και ευτυχής μίξη εθνοτήτων που εγκαταστάθηκαν στην Κίνα το 1982 και στα χρόνια που ακολούθησαν-ένα τρομερό και επιτυχημένο πείραμα αλληλογονιμοποίησης. Ξέρουμε σήμερα την εξαίσια μηχανική, διανοητική και καλλιτεχνική παραγωγή που ήρθε ως αποτέλεσμα.
Στην αμερικανική πολιτική δεν μεταφράστηκαν ωστόσο ακριβώς οι λοντονικές φαντασιώσεις εξόντωσης μέχρι τον τελευταίο των Κινέζων με ένα είδος προφητικού Zyklon B και εποικισμού της χώρας τους. Οι Αμερικανοί περιορίστηκαν στη δια νόμου απαγόρευση της Κινεζικής μετανάστευσης το 1875, ξανά το 1882, και ξανά το 1892. Οι επιμέρους πολιτείες απαγόρευσαν στους κινεζικής καταγωγής εργάτες να αγοράζουν ιδιοκτησία, να ψηφίζουν, να συμμετέχουν σε ένορκα σώματα, κλπ. Το 1917 δημιουργήθηκε η "Ζώνη μη πρόσβασης σε Κινέζους" δια νόμου. Τα περιστατικά ξυλοδαρμού τους από ομάδες λευκών ανέβηκαν στα ύψη. Η πινακίδα "απαγορεύεται η είσοδος σε σκυλιά και Κινέζους" κρατά από εκείνη τη μαγική εποχή. Το Generalplan Ost, που ο Χίτλερ θα μπορούσε να έχει αντιγράψει από το διήγημα του Λόντον, θα αργούσε λίγα χρόνια χρόνια ακόμα.

1 σχόλιο:

 1. http://www.cinarc.org/violence.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Chinese_legislation_in_the_United_States
  http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Chinese_sentiment_in_the_United_States
  http://marchand.historyproject.ucdavis.edu/2012/04/16/19th-century-advertising-anti-chinese-sentiments/
  https://history.state.gov/milestones/1866-1898/chinese-immigration
  http://www.archives.gov/education/lessons/chinese-boycott/
  http://en.wikipedia.org/wiki/Yellow_Peril
  http://en.wikipedia.org/wiki/Seattle_riot_of_1886
  http://immigrants.harpweek.com/ChineseAmericans/2KeyIssues/TheAntiChineseHysteria.htm
  http://www.sandiegohistory.org/journal/72spring/br-enemy.htm
  http://www.dartmouth.edu/~hist32/History/S01%20-%20Wash%20State%20riots.htm
  http://memory.loc.gov/ammem/award99/cubhtml/theme9.html
  http://www.understandingrace.org/history/gov/antichin_law_spanam_war.html
  http://www.lawenforcementtoday.com/2013/07/13/prohibition-the-war-on-opium-and-the-chinese-“yellow-peril”/

  ΑπάντησηΔιαγραφή