Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

Η ανταπόκριση στον Ebola

Σκίτσο μέσω Μποτίλια στον Άνεμο
Η ανταπόκριση στον Ebola
του David Lindorff
Μτφρ.: Lenin Reloaded

Πώς σας φαίνεται το ακόλουθο ως αντίθεση σχετικά με το πώς ανταποκρίνονται διαφορετικές χώρες σε μια παγκόσμια κρίση υγείας; Δείτε αυτούς τους δύο τίτλους απ' τις χθεσινές ειδήσεις:
Διαβάζοντας τα ρεπορτάζ, που εμφανίστηκαν στο BBC και το Ρόιτερς αντίστοιχα, μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση της Κούβας, η οποία διοικεί ένα μικρό νησιωτικό έθνος με μεγάλα οικονομικά εμπόδια και 11 εκατομμύρια κατοίκους, με εθνικό προϋπολογισμό 50 δις δολάρια, με ΑΕΠ 121 δις και με κατά κεφαλή εισόδημα λίγο πάνω από 10 χιλιάδες δολάρια, στέλνει 165 μέλη ιατρικού προσωπικού σε περιοχές όπου υπάρχει ξέσπασμα του Ebola, ενώ οι ΗΠΑ, το πλουσιότερο κράτος του κόσμου, με πληθυσμό σχεδόν 320 εκατομμύρια, εθνικό προϋπολογισμό 3.77 τρισεκατομμύρια δολάρια, ΑΕΠ 17 τρις, και κατά κεφαλή εισόδημα πάνω από 53 χιλιάδες δολάρια στέλνει στρατό —3000 για να "καταπολεμήσει"την επιδημία.

Εντάξει, καταλαβαίνω ότι αυτοί οι στρατιώτες υποτίθεται πως πάνε για να "επιβλέψουν" την κατασκευή κέντρων ιατρικής παρακολούθησης, αλλά ας σοβαρευτούμε. Καθώς η επιδημία μαίνεται σε όλη την Αφρική, όπου βρίσκονται μερικά απ' τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη, αυτό που χρειάζεται άμεσα δεν είναι νέες υποδομές. Ιατρικά κέντρα σε αντίσκηνα θα ήταν επαρκή για την θεραπεία ανθρώπων σε μια τέτοιου είδους κρίση. Αυτό που χρειάζεται είναι ιατρικό προσωπικό. Η σημαντική αράδα στο άρθρο του Ρόιτερς για το σχέδιο '"βοήθειας" των ΗΠΑ όμως είναι ότι ο αμερικανικός στρατός θα "δημιουργήσει συντονιστικό κέντρο στρατιωτικού ελέγχου, είπαν στους ρεπόρτερ οι αμερικανοί αξιωματούχοι."

"Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε την αμερικανική εξειδίκευση, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής, οργανωτικής και διοικητικής εξειδίκευσής μας για να ελεγχθεί η εξάπλωση της επιδημίας και να κρατηθεί στην πηγή της, τη Δυτική Αφρική", είπε στο MSNBC η Λίζα Μόνακο, σύμβουλος αντιτρομοκρατίας την Τρίτη, λίγο πριν την ανακοίνωση. 

Προφανώς, η Κούβα δεν αισθάνεται ότι χρειάζεται να εγκαταστήσει κέντρα στρατιωτικού ελέγχου για να στείλει γιατρούς και νοσοκόμες, ούτε θεωρεί ότι αυτό που χρειάζεται είναι "στρατιωτική, οργανωτική και διοικητική εξειδίκευση." 

Όποιος νομίζει ότι η αποστολή αμερικανών στρατιωτών στην Αφρική αφορά την αντιμετώπιση επιδημίας ζει σε κόσμο φαντασιώσεων. Αυτό που πραγματικά εμπλέκεται είναι η περαιτέρω διείσδυση της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος στην Αφρική, πράγμα που είναι ήδη στόχος της κυβέρνησης Ομπάμα, που αγωνιά να παρεμποδίσει την Κίνα απ' το να πάρει τον έλεγχο των Αφρικανικών ορυκτών πόρων, και να τους ελέγξει ώστε να τους εκμεταλλεύονται οι ΗΠΑ. 

Για τις ΗΠΑ, ο Ebola είναι εξίσου μια ευκαιρία για να αποκτήσουν περισσότερο έλεγχο στην Αφρική, και ένας κίνδυνος, σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της ασθένειας στις ΗΠΑ.

Η Κούβα, της οποίας ο πληθυσμός δεν περιλαμβάνει πολλούς τουρίστες, και η οποία δεν είναι προορισμός για πολλούς επισκέπτες από την Αφρική, δεν στέλνει ιατρικό προσωπικό για να ελέγξει τους πόρους της Αφρικής, ούτε για να εδραιώσει εμπορικές σχέσεις με την Αφρική. Δεν έχει ούτε συμφέρον ούτε προσδοκίες να γίνει μείζων παίχτης στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για σφαίρες επιρροής, όπως μπορεί να έχουν οι ΗΠΑ, η Κίνα, ή η Γερμανία. Στέλνει το ιατρικό της προσωπικό γιατί χρειάζεται, όπως έκανε αμέσως μετά το σεισμό στην Αϊτή, όπου οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν και πάλι όχι με ιατρική βοήθεια αλλά με στρατό (στάληκε το αμερικανικό ναυτικό με σημαντική καθυστέρηση, και όταν έφτασε βρήκε ότι 300 κουβανοί γιατροί και νοσοκόμες είχαν ήδη πάει εκεί και είχαν ήδη καταφέρει να ξαναλειτουργήσουν το μη κατεστραμμένο τμήμα του νοσοκομείου του Πορτ-ο- Πρενς, καθώς και να δημιουργήσουν κλινικές σε αντίσκηνα, πριν πατήσει καν πόδι ο πρώτος αμερικανός γιατρός στο νησί).

Η τελευταία διεθνής κρίση, η οποία απειλεί να επιδεινωθεί καθώς ο ιός εξαπλώνεται περαιτέρω στην Αφρική και πλησιάζει, αναπόφευκτα, στις άλλες ηπείρους, αναδεικνύει την διεστραμμένη φύση των ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν όλο και περισσότερο όλα τα διεθνή θέματα μέσα απ' το στρατιωτικό πρίσμα, αντιμετωπίζοντας κάθε κρίση ως κρίση που απαιτεί στρατιωτική απάντηση

Ο πιο γενναιόδωρος τρόπος για να το ερμηνεύσουμε αυτό θα ήταν να πούμε ότι το αμερικανικό "σύστημα" υγείας, αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε καν σαν κάτι τόσο οργανωμένο, είναι τόσο φτωχά χρηματοδοτημένο και τόσο βασισμένο στο κίνητρο του κέρδους, που είναι ανίκανο να στείλει εκατοντάδες έμπειρων γιατρών στην Αφρική ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της καταστροφής που προκαλεί ένας ιός όπως ο Ebola. Αντ' αυτού, εμείς στις ΗΠΑ έχουμε κάθε είδους πανάκριβους ειδικούς στα πάντα, από την δερματολογία στην λιποαναρρόφηση και τον καρκίνο, οι οποίοι μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε τις ασθένειες που δημιουργεί το δικό μας, όλο και πιο τοξικό περιβάλλον και η όλο και πιο γεμάτη χημικά διατροφή μας.

Απ' την άλλη, η Κούβα, παρά τη φτώχεια της (κυρίως ως αποτέλεσμα του πενηνταετούς και βάλε εμπάργκο που επέβαλλαν οι ΗΠΑ από τότε που η αριστερή κυβέρνηση Κάστρο ανέτρεψε την αποικιακή κυβέρνηση του Φουλγκένσιο Μπατίστα) έχει ένας πρώτης τάξης σύστημα υγείας, το οποίο επανδρώνεται κυρίως απ' αυτούς τους γιατρούς πρώτων βοηθειών που τόση ανάγκη έχει αυτή τη στιγμή η Αφρική.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι με ιατρική εκπαίδευση ανάμεσα στους 3000 στρατιώτες που στέλνουν οι ΗΠΑ, αλλά δεν τους στέλνουν από φιλανθρωπία. Είναι ασφαλές να πούμε ότι από τη στιγμή που ο στρατός εδραιώσει το κέντρο "διοίκησης και ελέγχου" στην Αφρική, δεν πρόκειται να φύγει από κει. Για το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ebola δεν είναι κρίση αλλά ευκαιρία, όπως και ο σεισμός στην Αϊτή ήταν ευκαιρία και όχι κρίση και όπως, θα μπορούσα να προσθέσω, και ο τυφώνας Κατρίνα ήταν ευκαιρία και όχι κρίση: ευκαιρία να ισοπεδωθεί ένα μεγάλο τμήμα της Νέας Ορλεάνης και να ξαναοικοδομηθεί η πόλη ως πόλη για τη λευκή αστική τάξη.

6 σχόλια:

 1. Για το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ebola δεν είναι κρίση αλλά ευκαιρία
  Ευκαιριάρα - συν τοις άλλοις, για να μάθει ο στρατός τους πώς δουλεύουν αυτά τα πράγματα έξω από τα εργαστήρια. Αν προσθέσουμε και τα άλλα του άρθρου, η ευκαιρία γίνεται τόσο μεγάλη, που αν δεν παρουσιαζόταν, θα έπρεπε να δημιουργηθεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μια είδηση για την Κούβα:

  http://www.thestar.com/news/canada/2014/09/27/canadian_businessman_charged_with_corruption_in_cuba_given_15year_prison_sentence.html

  Το μόνο που βρίσκω ενδιαφέρον είναι στο ότι θα ήθελα να μάθω για το τι σόι ξένες επενδύσεις γίνονται στην Κούβα και με ποιούς όρους (κατανοώ ότι κάποιες είναι αναγκαστικές, δεν είναι αυτάρκες το νησί και δεν υπάρχει και ΣΕ). Η καναδική οπτική στο θέμα είναι η γνωστή νεοφιλελέ σαβουροοπτική (και εδώ διαφέρει από την αμερικάνικη αφού δεν υπάρχει το ίδιο νομικό πλαίσιο στα ευρύτερα όρια του εμπάργκο φυσικά, οι καναδοί πολίτες μπορούν να πηγαίνουν κανονικά διακοπές στην Κούβα, να φέρνουν από εκεί πούρα κτλ) που βλέπει την Κούβα ως έναν χώρο "ευκαιριών" και "επενδύσεων". Κι έτσι σε όλα τα ρεπορτάζ που έχω διαβάσει βλέπω παντού τα ίδια: ούτε τι δουλειές έκανε ο κύριος αυτός εκεί, ούτε λεπτομέρειες για την εκστρατεία εναντίον της διαφθοράς κτλ. Μόνο μπαρούφες για το "σκοτεινό" σύστημα δικαιοσύνης του νησιού, και απειλές ότι μ'αυτές τις κινήσεις δεν θα θέλει ο κόσμος να επενδύσει (λες και δεν έχουν σοσιαλισμό εκεί τόσα χρόνια, χώρια το ότι μπερδεύουν την κουβανική επαναστατική κυβέρνηση με τον τσίπρα, και τον μέσο κουβανό για δυτικό μικροαστό).

  Θα γράψουν κι άλλα βέβαια, γιατί αν κοιτάξετε τα σχόλια σε διάφορα μμε (πχ στην globe and mail που είναι κάτι σαν τα νέα και την καθημερινή, κι οι σχολιαστές ίδιοι και χειρότεροι) θα καταλάβετε ότι έχουν προβλήματα οι αστοί και τον κιμ δεν τον έχουν πρώτη μούρη για πλάκα στις ειδήσεις. Πολλά σχόλια είναι ειρωνικά απέναντι στα δυτικά μμε και δίνουν πολλά μπράβο στους κουβανούς που δεν κώλωσαν σε αυτή την περίπτωση.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο νόμος που επιτρέπει ξένες επενδύσεις ψηφίστηκε τον Μάρτη και τέθηκε σε ισχύ απ' τον Ιούνη της φετινής χρονιάς. Δεν ξέρω αν έχει ως τώρα προσελκύσει επενδυτές: http://www.reuters.com/article/2014/03/29/us-cuba-investment-idUSBREA2S0EJ20140329

   Διαγραφή
  2. Για την περίπτωση Tokmakjian διάβασα ότι δραστηριοποιείται χρόνια στο νησί, στον τομέα των μεταφορών. Ίσως να μην έχει σχέση με αυτόν τον νόμο.

   Όπως και να'χει είχα δει διάφορους να προβλέπουν "περεστρόικα" όταν μπήκε στο τιμόνι ο Ραούλ, νομίζω πως δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα.

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  3. Εγώ απλά θα θυμήσω ότι ο Ραούλ ήταν κομμουνιστής πριν γίνει τέτοιος ο Φιντέλ, χωρίς να λέω ότι αυτό από μόνο του σημαίνει κάτι. Απλά επειδή υπάρχει μια τάση να θεωρείται κάπως αυτόματα πιο "φιλελεύθερος."

   Διαγραφή
  4. More than 150 foreign business people and dozens of small South American and European companies have been kicked out of the country under the anti-graft drive. Several dozen defendants have ended up in jail, including a few foreigners and high government officials accused of influence-peddling and taking bribes.

   Kent, whose Thornhill riding includes the company's headquarters, said the sentence is "outrageous," but not entirely unexpected. Tokmakjian's family "hasn't given up hope" but worries because he is in poor health, said the MP, who has known them for years. "We want to get him home as soon as possible," he said. Kent said the case is "a very strong reminder that international investors should beware" when dealing with Cuba.

   Απαράδεκτα πράγματα! Διότι, πώς θα έρθωμε να σας επενδύσωμε, κύριε Ραούλ μου; Χωρίς λαδώματα, χωρίς φοροδιαφυγή και χωρίς ασυλία;

   gdmn1973

   Διαγραφή