Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Συνέντευξη με Αφγανό εθελοντή στην Ουκρανία

11 σχόλια:

 1. Μ' έφτιαξε ο τύπος...

  Γιώργος-Σ.
  (Γιώργος Παύλα Σίγμα Κεφαλαίο Τελεία)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λέει πολλά και καλά ο μαχητής, με την πιο απλή γλώσσα...
  Ευχαριστώ για το βίντεο!

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μαρξιστής σίγουρα δεν είναι, αλλά άντε πείσε αυτόν τώρα να πάει να υποδουλώσει άλλο λαό. Και δεν έζησε στην Σοβιετική Ένωση παρά μόνο ένα μικρό μέρος της ζωής του απ' ό,τι κατάλαβα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λέει βέβαια πως στο Αφγανιστάν οι σύμμαχοι των αμερικάνων μουτζαχεντίν είχαν σκοτώσει τον πατέρα του που ήταν στο πλευρό των σοβιετικών.

   Διαγραφή
  2. Αυτό σκέφτηκα κι εγώ, ένας νέος άνθρωπος που πάει να πολεμήσει επειδή νιώθει μια ηθική υποχρέωση απέναντι στους λαούς της ΕΣΣΔ, αλλά μαρξιστής δεν είναι. Γενικά το "μαρξιστές δεν είναι" είναι η κυρίαρχη αίσθηση που έχω για (σχεδόν) όλους τους και στεναχωριέμαι.
   ozu

   Διαγραφή
  3. Γιατί στενοχωριέσαι; Αυτοί που πολέμησαν στον ΕΛΑΣ ήταν "μαρξιστές"; Ούτε να διαβάσουν δεν μπορούσαν πολλοί.

   Από την άλλη, ο τόπος είναι γεμάτος μαρξιστές, ανθρώπους που δηλώνουν τέτοιοι τουλάχιστο. Κέρδισε κάτι η ανθρωπότητα απ' αυτό εκτός από άρθρα;

   Το σημαντικό είναι αν υπάρχει ή δεν υπάρχει επαναστατική ηγεσία κάπου. Αυτό είναι το κρίσιμο. Ο Αφγανός έχει ξεκάθαρο κριτήριο του γιατί πολεμά, του φτάνει αυτό: "ήμουν σε μια χώρα (ΕΣΣΔ) όπου όλοι οι λαοί ήταν ίσοι και ενωμένοι, και αυτή τη χώρα τη διέλυσαν και τώρα αιματοκυλούν τους λαούς της."

   Διαγραφή
  4. Αυτό, από Θουκυδίδη, μου το στειλε φίλος και ανατρίχιασα με το πόσο κοντά είναι στην δυνητική σύνδεση ιμπεριαλιστικού πολέμου και επαναστατικού εμφυλίου στο μυαλό του Λένιν -- ο Θουκυδίδης, βέβαια, είναι απέναντι, απεχθάνεται τις "επαναστάσεις" [στάσεις στα αρχαία]:

   "σε καιρούς ειρήνης κι όταν υπάρχει σχετική ευημερία, τόσο οι πολιτείες όσο και τα άτομα, είναι πιο καλοπροαίρετοι ο ένας για τον άλλον, επειδή δε φτάνουνε σε απόγνωση από άκρα ανάγκη που δεν τους ήρθε με τη θέλησή τους· ο πόλεμος όμως, που παίρνει ύπουλα κάτω απ' τα πόδια των ανθρώπων την ευκολία να κερδίζουν το καθημερινό τους, τους διδάσκει την ωμότητα, κ' εντείνει την αγανάχτηση των πολλών ανάλογα με την κατάσταση όπου τους φέρνει. [3.82.3] Γίνονταν λοιπόν επαναστάσεις στις πολιτείες"

   Διαγραφή
 4. It's time for us to pay our toll.

  Τα λέει όλα τόσο απλά.

  Χαϊνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλησπέρα, κατ'αρχήν το μπλγκ είναι εξαιρετικό, τα συγχαρητηρια μου, μιας και είναι το πρώτο επώνυμο ποστ μου. Στο ψητό τώρα, μπορεί κάποιος να μου δώσει ένα δύο λινκ, ή να γράψει περιληπτικά για την πολιτική κατάσταση στο Ντόνετσκ; Κάπου πήρε το μάτι μου ότι σε διαδηλώσεις υπήρχε αφθονία από σφυροδρέπανα, αυτοαποκαλούνται λαική δημοκρατία κλπ. Δεν μπορώ να βρώ κάτι συγκεντρωτικό και κατατοπιστικό. Γνωρίζουμε αν έχουν σοσιαλιστικό προσανατολισμό; Απλά θέλουν την ανεξαρτησία τους από τους ναζι πραξικοπηματίες; Ευχαριστώ για το χώρο.

  DogTired

  ΑπάντησηΔιαγραφή