Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2014

Ουκρανία: Εύθραυστη η εκεχειρία

Εύθραυστη παραμένει η εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς υπάρχουν εκατέρωθεν κατηγορίες για παραβίαση της. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις δέχτηκαν παρατεταμένα πυρά πυροβολικού αργά το βράδυ του Σαββάτου κοντά στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα της ανατολικής Ουκρανίας, στην πρώτη σοβαρή παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ περίπου πριν από 30 ώρες.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς άκουσε παρατεταμένα πυρά πυροβολικού αργά το Σάββατο στα ανατολικά της Μαριούπολης, όπου την τελευταία εβδομάδα είχαν σημειωθεί σφοδρές μάχες μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών. Ο ίδιος ανέφερε ότι μια βιομηχανική εγκατάσταση ένα φορτηγό και ένα βενζινάδικο εντός των ορίων της πόλης τυλίχθηκαν στις φλόγες. Ο δημοσιογράφος είδε επίσης φορτηγά να σπεύδουν προς τα ανατολικά προάστια μεταφέροντας εθελοντές φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες. Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινήθηκαν επίσης προς την ίδια κατεύθυνση.

«Υπήρξε μια επίθεση πυροβολικού. Έχουμε κάποια προβλήματα αλλά δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά με θύματα» είπε ένας ουκρανός αξιωματούχος στο Ρόιτερς. Μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή επικρατούσε ηρεμία αλλά πολλοί κάτοικοι και πολιτφύλακες τόσο στη Μαριούπολη όσο και στο Ντόνετσκ το άλλο βασικό σημείο σύγκρουσης είχαν εκφράσει αμφιβολίες ότι η εκεχειρία μπορεί να διαρκέσει.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, είχαν νωρίτερα δηλώσει ότι η κατάπαυση του πυρός, είναι μέρος του ειρηνευτικού «οδικού χάρτη» για τον τερματισμό της πεντάμηνης σύγκρουσης. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε ότι είχε συμφωνήσει κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «για μια συνολική κατάπαυση του πυρός» και ότι έπρεπε να βρουν τρόπους για να την κάνουν να αντέξει. Πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχειρούσαν να απωθήσουν μεγάλη επίθεση των πολιτοφυλάκων με στόχο τη Μαριούπολη, που είναι ένα βασικό λιμάνι για τις εξαγωγές χάλυβα της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός είχαν καταγγείλει οι ουκρανοί και στη βιομηχανική πόλη του Ντόνετσκ, όπου υπήρξαν σποραδικά πυρά κοντά στο αεροδρόμιο, το οποίο παραμένει στα χέρια της ουκρανικής κυβέρνησης. «Η κατάπαυση του πυρός ισχύει αλλά ξέρουμε ότι (η ουκρανική πλευρά) τη χρησιμοποιεί για να φέρει εδώ περισσότερες δυνάμεις και πυρομαχικά και στη συνέχεια, να μας χτυπήσει με ισχυρές δυνάμεις» είπε ένας διοικητής των πολιτοφυλάκων στο Ντόνετσκ γνωστός με το προσωνύμιο Μοντάνα.Ουκρανία: Παρατεταμένες εκρήξεις στο Ντονέτσκ

Παρατεταμένες εκρήξεις ακούγονταν σήμερα το πρωί από μια περιοχή στα βόρεια του Ντονέτσκ ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς είπε ότι βλέπει πυκνό καπνό στον ουρανό.

Οι εκρήξεις προέρχονταν από μια τοποθεσία κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το οποίο ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις αν και η ίδια η πόλη είναι στα χέρια των πολιτοφυλάκων. Πηγές των ρωσόφωνων είπαν ότι το αεροδρόμιο έχει αδειάσει και η σύγκρουση επικεντρώνεται σε ένα κοντινό στρατόπεδο. «Ακούστε τον ήχο της εκεχειρίας» είπε ειρωνικά ένας από τους πολιτοφύλακες. «Εκεί πέρα γίνεται κανονική μάχη», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα νοτίως του Ντονέτσκ αναφέρθηκε παραβίαση της εκεχειρίας. Νωρίς το πρωί, η κατάσταση στη Μαριούπολη ήταν ξανά ήσυχη όμως στην ανατολική είσοδο της πόλης, κοντά στο φυλάκιο ελέγχου του ουκρανικού στρατού, ήταν εμφανή τα σημάδια από τη νυχτερινή μάχη. Ένα φορτηγό, σταθμευμένο στην άκρη του δρόμου καιγόταν ακόμη ενώ πολλά κτίρια είχαν υποστεί ζημιές.

1 σχόλιο:

  1. Μάλλον για προετοιμασία παρά για εκεχειρία πρόκειται, όπως λένε οι αντάρτες.

    http://en.ria.ru/world/20140907/192717283/Self-Defense-Forces-to-Return-Fire-if-Provoked-by-Kiev-Forces-.html

    http://en.itar-tass.com/world/748482

    Decadent

    ΑπάντησηΔιαγραφή