Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ιράκ - Συρία: Για το «συσχετισμό δυνάμεων» και τη «διεθνή αξιοπιστία» η εμπλοκή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ
Ιράκ - Συρία: Για το «συσχετισμό δυνάμεων» και τη «διεθνή αξιοπιστία» η εμπλοκή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση
Δημοσίευση: Σάβ, 27/09/2014 - 16:54

Με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, πως ο λόγος που η χώρα εμπλέκεται όλο και βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή είναι η γεωστρατηγική αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης, η προσπάθεια απόκτησης πλεονεκτήματος έναντι άλλων αστικών τάξεων στην περιοχή, όπως η τουρκική.


Σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ο Ευ. Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση αποστολής πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ, σημείωσε ότι «είναι εθελοντική η συμμετοχή αυτή. Αλλά, αντιλαμβάνεστε ότι για το διεθνή και περιφερειακό συσχετισμό δυνάμεων, για την αξιοπιστία της Ελλάδας, για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, για να έχουμε ισχυρή θέση στο Κυπριακό, στα ελληνοτουρκικά, για να μπορούμε να προστατεύσουμε δικά μας θέματα, τα οποία είναι πάντα στον πυρήνα της πολιτικής μας, πρέπει να έχουμε διεθνή αξιοπιστία».

Στα ίδια ακριβώς πλαίσια, των επιδιώξεων της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή, εντάσσεται και η προσπάθεια της κυβέρνησης για ενίσχυση της συνεργασίας με δυνάμεις όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, τη στιγμή μάλιστα που -όπως φάνηκε και από την ομιλία Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ- οξύνονται ακόμα περισσότερο οι αντιθέσεις μεταξύ Τουρκίας - Αιγύπτου.

Τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευ. Βενιζέλου, της Κύπρου, Ι. Κασουλίδη και της Αιγύπτου, S.H. Shoukry, με τις ΑΟΖ και τις συνολικότερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησης, ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι περιλάμβανε «θέματα ενέργειας, θέματα εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας, αλλά και, κυρίως, θέματα που αφορούν στις τρέχουσες κρίσεις, γι’ αυτό και αποφασίσαμε πολύ σύντομα να πραγματοποιήσουμε νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στη Λευκωσία και να οργανώσουμε μια Συνάντηση Κορυφής, κατά προτίμηση στο Κάιρο, το συντομότερο δυνατό».

Απαντώντας σε ερώτηση ειδικά για το θέμα της οριοθέτησης των ΑΟΖ της κάθε χώρας, ανέφερε ότι «στο διμερές τμήμα της συνάντησης με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου εξετάσαμε την πρόοδο των εργασιών των τεχνικών επιτροπών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Και συμφωνήσαμε η επόμενη συνάντηση των τεχνικών επιτροπών να γίνει, το συντομότερο δυνατόν, τη φορά αυτή στην Αθήνα. Και έχουμε πολύ θετικές ενδείξεις για τη στάση της αιγυπτιακής πλευράς, η οποία είναι πιστή στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, S. H. Shoukry, ανέφερε ότι η χώρα του δεσμεύεται «στην ενίσχυση της συνεργασίας μας και στο διμερές (σσ. με την Ελλάδα) και στο τριμερές επίπεδο (σσ. με την Ελλάδα και την Κύπρο)».

«Έχουμε σίγουρα κοινές φιλοδοξίες αλλά και προκλήσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε και πρέπει να ανταποκριθούμε συλλογικά» σημείωσε, προσθέτοντας: «Η γειτνίασή μας στην ανατολική Μεσόγειο καθιστά επιτακτικό για μας να μπορούμε να συντονίζουμε τις θέσεις μας και να συμβάλουμε θετικά ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας και να έχουμε την δυνατότητα να χτίσουμε ένα δίκτυο για οικονομικό και πολιτικό συντονισμό».

Από κοντά και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδης, σημείωσε ότι «έχουμε αποφασίσει πρακτικούς τρόπους για να δουλέψουμε μαζί, ώστε να συμβάλουμε στην σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας και να είμαστε παρόντες με τρόπο που να δείχνει ότι δεν παρακολουθούμε απλώς τα γεγονότα, χωρίς να αντιδρούμε».

Αλλεπάλληλες επαφές για λογαριασμό των εγχώριων μονοπωλίων

Εκτός της προαναφερόμενης τριμερούς συνάντησης, στα πλαίσια της προσπάθειας για προώθηση των θέσεων των ελληνικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή, ο Ευ. Βενιζέλος είχε και σειρά άλλων επαφών και δραστηριοτήτων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Την Παρασκευή συμμετείχε στην υπουργική συνάντηση του ΟΑΣΕ με θέμα «Η κρίση στην Ουκρανία, ο ΟΑΣΕ και το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας», καθώς και σε σύνοδο κορυφής με θέμα «Ενδυνάμωση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων», όπως «βαφτίζονται» οι κάθε είδους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Την ίδια μέρα είχε επίσης διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, της Βραζιλίας, της Ανδόρας και του Σαν Μαρίνο.

Την Κυριακή, ο Ευ. Βενιζέλος ολοκληρώνει τον κύκλο επαφών του στη Νέα Υόρκη με τη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Α. Λίμπερμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου