Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2014

Συμφωνία για εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία υπογράφτηκε στο Μινσκ

Το Κίεβο και οι ρωσόφωνοι της Ανατολικής Ουκρανίας υπέγραψαν μια συμφωνία για να τεθεί σε εφαρμογή μια εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία από τις 18:00 σήμερα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο πηγές που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Την πληροφορία επιβεβαίωσαν ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο και εκπρόσωποι των ρωσόφωνων. Στη συνάντηση συμμετείχε ο πρώην Ουκρανός πρόεδρος Κούτσμα, οι ηγέτες των λεγόμενων αυτόνομων "Λαϊκών Δημοκρατιών" σε Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, ο Ρώσος πρέσβης στην Ουκρανία καθώς και εκπρόσωποι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, έσπευσε να δηλώσει ότι η απόφαση για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μπορεί να ανασταλεί, εφόσον κρατήσει η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.

Επίσης, το Interfax μετέδωσε ότι λίγο νωρίτερα σήμερα οι ρωσόφωνοι μπήκαν στην Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όμως ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων στο Κίεβο δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να ελέγχουν την πόλη και το λιμάνι της, το οποίο θεωρείται στρατηγικής σημασίας.

Ακόμη, για πρώτη φορά, η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ρεπορτάζ για ένα Ρώσο στρατιώτη, ο οποίος σκοτώθηκε στην Ουκρανία. Αντίθετα, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού σημείωσε ότι περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.

902

Αισιόδοξος αλλά επιφυλακτικός για την εκεχειρία στην Ουκρανία δηλώνει ο Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι είναι αισιόδοξος αλλά και επιφυλακτικός, αναφορικά με τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών ανταρτών

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι «σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για εκεχειρία, προφανώς είμαστε αισιόδοξοι, όμως βάσει της προηγούμενης εμπειρίας είμαστε και επιφυλακτικοί για το αν οι αυτονομιστές θα την τηρήσουν πραγματικά και για το αν οι Ρώσοι θα σταματήσουν να παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οπότε θα πρέπει να ελεγχθεί», σημείωσε.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο στην ανατολική Ουκρανία και πρόσθεσε ότι μετά τη συμφωνία θα πρέπει να ακολουθήσουν ενέργειες στο πεδίο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους του να συμφωνήσουν σε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες μπορούν να αρθούν, αν τηρηθεί η συμφωνία εκεχειρίας.

«Επίσης στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία ότι οι πράξεις έχουν συνέπειες. Σήμερα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη οριστικοποιούν μέτρα για να επιβάλλουν βαθύτερες και ευρύτερες κυρώσεις στους ρωσικούς τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και της άμυνας», είπε ο Ομπάμα.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου