Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014

Το μεγάλο βιβλίο της αριστεράς

"Αλλο πράγμα μια κυβέρνηση ανακούφισης των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων, όπως αυτή που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και εντελώς άλλο πράγμα η πολιτική μιας αριστερής κυβέρνησης", γράφει ο ανεξάντλητα διασκεδαστικός Γιώργος, προσπαθώντας, πιθανώς, να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα για τον προηγούμενό του ανοιχτό παιάνα στον Alexis και τα κατά συρροή πονηρά του βλέμματα προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά, ΝΑΡίτης άνθρωπος.

Πολύ ωραία. Έξοχα. Άλλo η "ανακούφιση" --και παρακάμπτουμε αποφασιστικά το πειρασμό να παίξουμε με τις σκατολογικές προεκτάσεις του όρου-- που προσφέρει, έστω στα γνωστά για την φερεγγυότητά τους λόγια, ένας ακόμα μνηστήρας της πρωθυπουργίας, και άλλο η "αριστερή κυβέρνηση."


Αλλά τι ακριβώς κάνει μια "αριστερή κυβέρνηση"; Πώς ορίζεται και από ποιον ορίζεται η απαράβατη εντολή, ο κρυστάλλινος διακριτικός χαρακτήρας μιας κυβέρνησης που λέγεται "αριστερή"; Πού τέλος πάντων μπορεί κανείς να βρει μια λίστα κανόνων απαράβατων που τηρούν οι "αριστερές κυβερνήσεις", ώστε να ξέρει τι οριοθετεί την "αριστερή κυβέρνηση" και την διαφοροποιεί από την "ανακούφιση", ρητορική, ουσιαστική, ντεμί σεζόν, αποχωρητηριακή ή άλλην τινά;

Πού, τέλος πάντων, καλοί μου Γιώργηδες αυτού του κόσμου, είναι αυτό το βιβλίο που όλοι προφανώς διαβάσατε μέχρι αποστηθίσεως και εγώ δεν μπορώ να βρω πουθενά, Το μεγάλο βιβλίο των απαράβατων κανόνων και γκαραντί πολιτικών κάθε αριστερής κυβέρνησης;

14 σχόλια:

 1. Δηλαδή, για να καταλάβω, προκειμένου να "ανακουφιστώ", είμαι υποχρεωμένος να φάω κλύσμα τον Αλέξη?!
  Αυτό προτείνει ο Δρ. Δελαστίκ?

  λαθραναγνώστης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, αυτό προτείνουν οι "αριστερά του ΚΚΕ" δυνάμεις, καλό το χωρατό...

   Διαγραφή
 2. Αριστερή κυβέρνηση =

  1.κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ = οποιοσδήποτε "προοδευτικός" πόλος του αστικού διπολισμού, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. (Μετα-σοβιετικά). Με χαρακτηριστικά την υϊοθέτηση κάποιων συνθημάτων και αιτημάτων διαφόρων κινημάτων για ισότητα, συνειδητή χρησιμοποίηση του "προοδευτικού προφίλ" κάποιων προσώπων και του αγωνιστικού παρελθόντος των λαών για διάσπαση των ψηφοφόρων και της εργατικής τάξης σε κοσμοπολίτες και συντηρητικούς.

  2. σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση= κοινωνικό κράτος πρόνοιας, ευαισθησία σε ζητήματα ίσων δικαιωμάτων, κρατικοποιήσεις βιομηχανιών-τηλεπικοινωνιών κλπ. Συνθηματολογία εθνικής ανεξαρτησίας και αντιμιλιταριστική - δήθεν αντιιμπεριαλιστική. Η εξουσία των συνελεύσεων αντικαθίσταται από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Πήρε τα πάνω της στην Ευρώπη ως αντίδοτο στην ΕΣΣΔ. Διαλύθηκε στη Ν. Αμερική. (Μετά το 2ο παγκόσμιο και μέχρι την πτώση της ΕΣΣΔ)

  2. Κυβέρνηση ρεφορμιστική = συνεχείς μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν το σοσιαλισμό. (Αρχές 20ου αιώνα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ψευδώνυμο, παρακαλώ.

  Επίσης, βρήκες το μεγάλο βιβλίο της αριστεράς;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σόρρυ Αντώνη. Ξέχασα να βάλω.
  Όσον αφορά το δεύτρτο κατά σειρά 2άρι (=3άρι), μιλάω για Β' διεθνή, Κάουτσκι κλπ.
  ΤΟΤΕ, αναφερόταν ως κεντριστές με σαφή στόχο την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, μέσα από τη βουλή.
  ΤΩΡΑ, αναφέρονται ως αριστεροί (και όχι κεντριστές οπορτουνιστές), και μπαίνουν στο ίδιο "ρεύμα" με τον Τσίπρα και κάθε Τσίπρα, Παπανδρέου και άλλους προοδευτικούς διανοητές.

  Αν σκεφτούμε τι είναι οπορτουνισμός τελικά, κάθε εποχή έχει και το δικό της. Τώρα έχουμε Τσίπρα. Καθίστε. Καλή όρεξη.

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν θεωρώ ότι πλέον ο Σύριζα εντάσσεται στον οπορτουνισμό, ορθότερη φαίνεται η ενταξή του στην σοσιαλδημοκρατία.

   Διαγραφή
 5. Με τον Πάπα θα συναντηθεί αύριο ο Τσίπρας!!!!
  Ο τύπος, έχει ξεσκιστεί να φυλάει δαχτυλίδια. Στοιχηματίζω, ότι το έπόμενο ταξίδι του θα είναι στη......... Σικελία.

  λαθραναγνώστης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. TO ΒΙΒΛΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΒΑΖΕΙ Ο ΠΑΝΟΥΤΣΟΣ, ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ, ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟΥΣ ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ, ΝΑ ΤΟ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΛΕΝΕ ΑΛΛΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.

  ΧΑΧΑ

  ΑΥΤΟ ΦΤΑΙΕΙ.

  ΘΕΡΣΙΤΗΣ

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @RNR

  Διάβασέ το, αξίζει τον κόπο.

  www.komep.gr/2009-teyxos-1/o-oportoynismos-os-politiko-reyma-sto-edafos-toy-kapitalismoy

  Ο οπορτουνισμός δεν εξαντλείται σε έναν στατικό πολιτικό σχηματισμό, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαντλήθηκε στο να δηλώνει "εντός του συστήματος-αλλά να το αλλάξουμε". Ο οπορτουνισμός τραβάει εκμεταλλευόμενα στρώματα στα συμφέροντα της αστικής. Μπορεί να γιγαντωθεί και να τραβήξει το λαό μέχρι το τέρμα, τον πόλεμο, το φασισμό.

  Είναι λάθος να θεωρούμε σταθερό το σχήμα κομμουνιστές-σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστές κάπου ανάμεσα.
  Και ο σημερινός οπορτουνισμός, δεν είναι ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΟΣ με αυτόν στις αρχές του 20ου.

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο οπορτουνισμός σήμερα εκδηλώνεται ως φαινόμενο στις "παρυφές" της σοσιαλδημοκρατίας, δηλ. σε ορισμένες "συνιστώσες" του ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως στην λεγόμενη "κομμουνιστική τάση", σε μικρότερο βαθμό στη ΔΕΑ), καθώς και στα "αριστερά" της (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

   Ο οπορτουνισμός αυτός δεν έχει καμία οργανωτική και πολιτικο-ιδεολογική αυτονομία από τη σοσιαλδημοκρατία, όμως, και έτσι δεν αποτελεί τίποτε παρά ρητορικό της επικάλυμμα. Δεν επηρεάζει κομματικές αποφάσεις, δεν χαράσσει πολιτική.

   Για όσα λέει ο RNR --δηλαδή, για την μετάλλαξη του οπορτουνισμού σε σοσιαλδημοκρατία ως κυρίαρχο στοιχείο στο ΣΥΡΙΖΑ-- έχει πολλάκις μιλήσει και ο "Ρ":

   "Σήμερα, η αναδυόμενη νέα σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ..."
   http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7509336&publDate=28/6/2013

   "Οι αντιφάσεις που χαρακτήριζαν το ΣΥΡΙΖΑ ως οπορτουνιστικό μόρφωμα, που άλλο ήταν και άλλο ήθελε να δείχνει ότι είναι, ενισχύονται σήμερα που ενσωματώνει ολοένα και περισσότερα σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά, στην πορεία προς την πλήρη σοσιαλδημοκρατικοποίησή του."
   http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7670550&publDate=23/10/2013

   Συνεπώς, δεν λέει κάτι εκτός της κομματικής ανάλυσης ο RNR.

   Διαγραφή
  2. Αν, δε, θέλαμε να εξετάσουμε ορισμένες από τις βασικές "διαφορές" του σύγχρονου οπορτουνισμού από την μεταπολεμική ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, θα βλέπαμε ότι πολλές απ' αυτές έχουν εξαλειφθεί:

   - "κινηματικός" προσανατολισμός
   - έμφαση στα δικαιώματα των μειονοτήτων
   - φλερτ με τον αναρχισμό και την αντιεξουσία
   - φλερτ με τη ρητορική της εξέγερσης
   - προβολή της εργατίστικης "αυτονομίας"
   - αντιμιλιταρισμός
   - αντιεκκλησιαστική στάση
   - στάση εχθρότητας και καχυποψίας προς τα σώματα ασφαλείας και το στρατό
   - "μπαχαλίστικη" συγκρουσιακότητα
   - πρόκριση νησίδων "αντικαπιταλισμού"

   Όλα αυτά τα στοιχεία είναι σε ραγδαία παρακμή στον ΣΥΡΙΖΑ, παρακμή η οποία συνοδεύτηκε από τεκμηριώσιμα γεγονότα, ιδιαίτερα από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2012 και ένθεν. Γι αυτό άλλωστε ξανάγινε "κριτικός" στον ΣΥΡΙΖΑ ο enosy. Του χάλασαν τη φαντασίωση.

   Διαγραφή
  3. Ακριβώς... Ήταν πολύ έντονα αυτά τα στοιχεία "στα πέριξ" του ΣΥΡΙΖΑ (φίλοι, σύμμαχοι, συνιστώσες, συμπαθούντες, αλληλέγγυοι) μέχρι την επαύριο του 27%, δηλαδή μέχρι τη στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ έγινε ενιαίο κόμμα με κυβερνητική προοπτική.

   Από εκεί και πέρα, εντυπωσιακή δεν ήταν μόνο η ταχύτητα με την οποία έπεφταν οι τόνοι, αλλά και το γεγονός ότι η εγκατάλειψη των ακτιβισμών, του κινηματισμού και της "ριζοσπαστικής" ρητορίας έγινε χωρίς αντιστάσεις "από κάτω" ή "από δίπλα". Κάτι γκρίνιες από 'δω και κάτι νάζια από 'κει δεν ήταν τίποτα σε σχέση π.χ. με τις καρατομήσεις στελεχών και τις μαζικές διαγραφές μελών στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του ('74) μέχρι το '81...

   gdmn1973

   Διαγραφή
 8. @Αντώνης

  Σωστός. Αυτό που πάντα θέλω να τονίζω είναι ότι ο οπορτουνισμός έχει ΕΝΑ σταθερό χαρακτηριστικό, τη μη ρήξη με τον καπιταλισμό, δηλαδή το σταθερό χαρακτηριστικό είναι ότι είναι η τάση εισχώρησης της αστικής ιδεολογίας μέσα στο κίνημα.
  Και όσο αυξάνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των αστών, των κρατών τους και ενώσεων κρατών τους, τόσο τραβάνε μαζί και τους εργάτες- το κίνημα-τα κόμματα.
  Επίσης,
  "Τα διάφορα ζιγκ-ζαγκ της αστικής πολιτικής, οι διάφορες αλλαγές στην τακτική που ακολουθεί η αστική τάξη, μπορούν να προκαλέσουν με ποικίλους τρόπους δυνάμωμα του αναθεωρητισμού, του οπορτουνισμού." + οι παράγραφοι από Λένιν που ακολουθούν. (από το άρθρο της ΚΟΜΕΠ)

  + Ο σοσιαλσωβινισμός είναι οπορτουνισμός, από το δικό σου αρχείο Λένιν.

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. http://www.efsyn.gr/?p=235826

  "Το Κομμουνιστικό Κόμμα οφείλει να συμβάλει στην αρραγή παρουσία του Ενιαίου Κοινωνικού Μετώπου, να προσεταιριστεί έναν ευέλικτο αντιευρωπαϊσμό και να ενισχύσει την εκλογική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ."

  Την πρώτη φορά που το διάβασα γέλασα, γιατί η χυδαιότητα δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον- όχι μόνο βαφτίζουν τις κωλοτούμπες τους τακτικούς ελιγμούς αλλά βρίσκουν και ευφάνταστα ονόματα όπως ευέλικτος αντιευρωπαϊσμός(κάτι σαν το ολίγον έγκυος). Όταν το ξαναδιάβασα συνειδητοποίησα τι σημαίνει το "..οφείλει να ενισχύσει την εκλογική δύναμη του σύριζα.."

  Να μελετήσουμε το "φασισμός και κοινωνική επανάσταση" ξανά και ξανά και να το περάσουμε σε όσους περισσότερους γίνεται. Απ' ότι φαίνεται, θα μας χρειαστεί λίαν συντόμως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή