Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014

Μια σφαίρα στο κεφάλι

...θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους Ρώσους διευθυντές επιχειρήσεων και ολιγάρχες, που είναι οι στόχοι των κυρώσεών μας, ότι ο Πούτιν είναι δικό τους πρόβλημα και όχι δικό μας. Μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να μην έχουν τη φλόγα της πολιτικής ευφυίας ή τον υψηλόφρωνα πατριωτισμό που καθοδηγούσε τους ιδρυτές πατέρες του έθνους μας, αλλά δεν είναι ηλίθιοι. Δεν θα αργήσουν αρκετοί απ' αυτούς να βρεθούν μαζί για μιαν ήσυχη συζήτηση -- ίσως σε μια αίθουσα συνεδριάσεων της Μόσχας, πιο πιθανό σε ένα γιώτ στην Κοτ ντ' Αζούρ, για να, αχέμ, αποφασίσουν τι είναι το καλύτερο για το μέλλον της Ρωσίας.

Μιας και οι λεπτοί τρόποι δεν έχουν αποτέλεσμα στους Ρώσους, ο πρόεδρος [των ΗΠΑ] και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του θα πρέπει να διασαφηνίσουν πλήρως ότι δεν μας απασχολεί πώς αυτοί οι άνθρωποι θα λύσουν το πρόβλημα του Πούτιν. Αν μπορούν να πείσουν τον καλό μας γερο-Βλαντιμίρ  να εγκαταλείψει το Κρεμλίνο με πλήρεις στρατιωτικές τιμές και χαιρετισμό 21 τυφεκισμών, μας κάνει μια χαρά. Αν ο Πούτιν παραείναι πεισματάρης για να αποδεχτεί ότι η καριέρα του τέλειωσε, και ο μόνος τρόπος για να βγει από το Κρεμλίνο είναι οριζοντίως, με μια τρύπα από σφαίρα στο πίσω μέρος του κρανίου -- κι αυτό μας κάνει μια χαρά.

Ούτε θα μας πείραζε λίγη συμβολική δικαιοσύνη...για παράδειγμα, αν την επόμενη φορά που ο Πούτιν επιστρέψει στη Μόσχα από άλλη μια επίσκεψη στα καλά του φιλαράκια στην Κούβα, τη Βενεζουέλα ή το Ιράν, το αεροπλάνο του γίνει κομμάτια από κάποια αγνώστου ταυτότητας παραστρατιωτική ομάδα που με ανεξήγητο τρόπο έβαλε χέρι σε πύραυλο εδάφους-αέρος.
Herbert E. Meyer*, "Πώς να λυθεί το πρόβλημα Πούτιν", The American Thinker
* Ο Herbert E. Meyer ήταν Ειδικός Βοηθός του Διευθυντή της CIA επί Ρόναλντ Ρήγκαν, καθώς και αντιπρόεδρος του National Intelligence Council της CIA.

25 σχόλια:

 1. Όταν η υπερβολική ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας αποκλείει το σωματικό κάβλωμα, τότε αγωνιωδώς, αναζητείται το φαντασιακό και κάτι τέτοια άρθρα, είναι ότι πρέπει.

  λαθραναγνώστης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όταν φτάνει αξιωματούχος να μιλάει επίσημα κατ' αυτόν τον τρόπο, τότε τα πράγματα είναι πολύ άσχημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν άλλαξε ποτέ η CIA πάντως, αυτή ήταν πάντα. Η πραγματική πολιτική εξουσία στις ΗΠΑ αυτή τη μορφή έχει -- εδώ και πολλές δεκαετίες. Έτσι μιλάει και έτσι σκέφτεται.

   Διαγραφή
  2. έτσι μιλούσανε προφανώς μεταξύ τους και αυτά κάνανε. Αλλά δεν τα λέγανε έτσι και παραέξω.
   Εξ ου και οι λεπτοί τρόποι που δεν ξέρουν οι Ρώσσοι.

   Διαγραφή
  3. Τα έχουν πει πολλές φορές παραέξω αυτά. Για χώρες που θεωρούν αδύναμες και υποδεέστερες βέβαια. Η ευρύτερη ρητορική είναι της αντιμετώπισης ηγετών τύπου "rogue states", κράτους-παρίων, όπου δεν ισχύουν νόμοι διεθνών σχέσεων και μπορείς να μιλάς ανοιχτά έτσι (για Σαντάμ, για Καντάφι, για Μιλόσεβιτς, κλπ).

   Βεβαίως, η πρώτη εφαρμογή αυτής της αρχής μη οφειλής κανενός σεβασμού στο διεθνές δίκαιο ήταν στην αποικιοκρατία, στους λαούς που θεωρούνταν λιγότερο από ανθρώπινοι.

   Διαγραφή
  4. Απ' την άλλη, είχαμε από πριν ενδείξεις ότι οι Ρώσοι θεωρούνται κατώτερο του ανθρώπου είδος απ τους συμμάχους των ΗΠΑ: http://leninreloaded.blogspot.com/2014/05/neue-ukrainisches-kunst-i.html

   Διαγραφή
  5. Η αλήθεια είναι ότι πλέον έχει υπόσταση αυτή η θεωρία, καθ' ότι οι Ρώσσοι προέρχονται απο τον Σοβιετικό άνθρωπο, γνωστό σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο πόσο κατώτερος ήταν των κανονικών ανθρώπων ...

   Διαγραφή
  6. Οι Ρώσοι θεωρούνταν κατώτερος λαός απ' τους Ευρωπαίους από το τελευταίο τουλάχιστο τέταρτο του 19ου αιώνα, όταν πρωτοεμφανίζεται ο ιμπεριαλισμός, καθώς θεωρούνταν απολίτιστοι Ασιάτες. Όταν έγιναν και κομμουνιστές εκτός από Μογγόλοι και Τάταροι, έγιναν ο απόλυτος εφιάλτης. Χρειαζόταν ένας Χίτλερ για να απαντηθεί ένας τόσο τερατώδης συνδυασμός.

   Διαγραφή
  7. Όταν δε, σε μια εμπνευσμένη στιγμή, ο Αδόλφος γράφει ότι όταν εποικίσουν τη Ρωσία οι Ναζί πρέπει να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους όπως οι Αμερικανοί τους Ινδιάνους, τα λέει όλα: είναι ζήτημα στάσης απέναντι σε μη λευκό και μη Χριστιανικό πληθυσμό, πρώτον, και δεύτερον ζήτημα παραδοσιακής αντιμετώπισης μη λευκών και μη Χριστιανικών πληθυσμών από πληθυσμούς που χρειάζονται τη γη της κατώτερης φυλής.

   Αυτές οι ιδέες ενθουσιάζουν όλο και περισσότερους σήμερα. Στην Πολωνία, στη Δυτική Ουκρανία, στις χώρες της Βαλτικής...

   Διαγραφή
 3. Έτσι είναι και δείχνει απροκάλυπτα ότι όποιος δεν συμμορφώνεται με τη γραμμή που επιβάλλεται από μας πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να βγει από τη μέση, έτσι απλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχει ένα επιπρόσθετο ενδιαφέρον ότι καλεί τους επιχειρηματίες να τον βγάλουν απ' τη μέση για να κάνουν μπίζνες όπως παλιά. The American way.

   Διαγραφή
  2. Νομίζω τα πράγματα για την Ευρώπη προδιαγράφονται πάρα πολύ σκοτεινά. Ιδιαίτερα για τις πιο αδύνατες οικονομίες. Προβλέπω όλο και αμεσότερη αμερικανική εμπλοκή στην ήπειρο, και όχι πλέον απλά στην Ανατολική Ευρώπη.

   Διαγραφή
 4. Ο συγκεκριμένος αποφάσισε ότι η καριέρα του Πούτιν τελείωσε, έτσι απλά, και φυσικά πρέπει να αντικατασταθεί με κάποιον μαριονέτα της Αμερικής και ΕΕ. Τότε όλα θα είναι καλά και η σχέσεις δεν θα γίνεται να είναι καλύτερες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπανάνα ρεπάμπλικ την αντιλαμβάνονται τη Ρωσία. Αυτά έχει η πτώση του σοσιαλισμού.

   Διαγραφή
  2. Ανέτρεξα στο (μεγαλύτερο) πρωτότυπο και τα σχόλια. Και μόνο η αντιπαραβολή των τελευταίων με το κείμενο, και μόνο η αυξημένη δημοφιλία της απομονωτιστικής δεξιάς στις ΗΠΑ δείχνει οτι αυτή η αντίληψη που διακινεί ωμά αλλά εντελώς αντιπροσωπευτικά ο συγγραφέας, έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα. Ναι, έτσι ήταν επί Γέλτσιν και Μπερεζόφσκι. Άλλη όμως η «ιστορική/ταξική» αποστολή του Γέλτσιν ως επικεφαλής του ρεσάλτου, άλλη αυτή του Πούτιν, πράγμα άλλωστε του οποίου ο μεθύστακας είχε πλήρη συνείδηση όταν παρέδωσε στον «κοντό». Τώρα δεν είναι έτσι, και μάλλον όλοι το ξέρουν.
   Φοβάμαι λοιπόν οτι το πραγματικό νόημα τέτοιων εκκλήσεων προς βογιάρους, είναι η προετοιμασία ενός μεγάλου πολέμου.

   Διαγραφή
  3. τα πράγματα δεν είναι έτσι = ο Πούτιν είναι πιθανόν η πιό συνεργάσιμη γραμμή που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν από το ρωσσικό κράτος.

   Διαγραφή
  4. Δεν πέρασε πολύς καιρός που ο Μαργαρίτης επεσήμανε τη σημασία του δείκτη των αμυντικών δαπανών.

   Και να που στην Ουαλία αποφασίστηκε και τυπικά όλες οι χώρες-μέλη --και η Ελλάδα του 30% ανεργία-- να αυξήσουν τις μυντικές τους δαπάνες υποχρεωτικά.Στο 2% του ΑΕΠ τους τουλάχιστο, αν αντιλήγθηκα σωστά.

   ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, επαναλαμβάνω.

   Διαγραφή
  5. @ Μαύρο πρόβατο: Δεν νομίζω ότι έχουν περιθώρια "λογικής" οι Αμερικάνοι. Η λογική τους λέει ότι πρέπει να προκαλέσουν πόλεμο. Οι BRICS θέλουν να επικρατήσουν με οικονομικά μέσα, και οι ΗΠΑ εξίσου λογικά ξέρουν ότι δεν μπορούν να σώσουν τον καπιταλισμό που πρεσβεύουν παρά μόνο με τη βία.

   Η χώρα μας έχει ήδη πάρει θέση, και μόνο μια επανάσταση μπορεί να αποτρέψει την ενεργό εμπλοκή της στον επερχόμενο πόλεμο.

   Διαγραφή
  6. Είναι ακριβώς αυτό που σκέφτομαι σφε. Εύχομαι κάπου να έχουμε κάνει λάθος όλοι μας. Προς το παρόν ακόμα και η ανταλλαγή απόψεων εδώ, με τα ασφυκτικά όρια που θέτει το μέσον, μου ενισχύει με δραματικό τρόπο την πεποίθησή μου αυτή.

   Διαγραφή
 5. Το ΝΑΤΟ έχει το "Δόγμα του ΝΑΤΟ". Αυτό δεν αλλάζει ο κόσμος να χαλάσει και "αν κάποιος τρίτος επιτεθεί σε χώρα μέλος, τότε το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει".

  Το ΝΑΤΟ κάθε δέκα χρόνια θέτει τους άξονες της στρατηγικής του για την περαιτέρω πορεία του.
  Για παράδειγμα το 2001 τον Ιούνη έγινε μία συνάντηση και μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα της τρομοκρατίας και οι ασύμμετρες απειλές που ήταν οι άξονες στρατηγικής για την νέα δεκαετία. Όχι, δεν συζητήθηκαν καθόλου οι διαδηλώσεις στο Σιάτλ, ούτε αυτές που γίνονταν απέξω από την συνεδρίαση. Κανένας από τους απέξω δεν ασχολήθηκε με το τι σήμαιναν τρομοκρατία και ασύμμετρες απειλές γιατί έβλεπαν την παγκόσμια επανάσταση να πλησιάζει όταν πλήθη κόσμου κατέκλυζε τις πόλεις που γίνονταν οι διεθνείς συσκέψεις. Ύστερα ήρθε ο Ιούλης της ίδιας χρονιάς και εκεί στις 20-21 έγινε η Γένοβα και της γένοβας. Ο Αύγουστος είχε μπάνια αλλά όχι για τον Κάρλο και επιτέλους μπήκε ο Σεπτέμβρης για να δώσει νόημα σε κάτι παράξενους "άξονες στρατηγικής" με το γνωστό όνομα αυτών "nine eleven"

  Οι σημερινοί "άξονες στρατηγικής" του ΝΑΤΟ είναι καινούργιοι: διαχείριση κρίσεων με παρεμβάσεις ΝΑΤΟ πριν την εκδήλωσή τους(ΠΡΙΝ!), κατά την διάρκεια που αυτές συμβαίνουν και κατά την επίλυσή τους.Θέατρο επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ η Ευρώπη.

  Ο έχων νου μπορεί να υπολογίσει: στο site του ΝΑΤΟ βρίσκονται οι άξονες της στρατηγικής πορείας του; ή είναι όλα αποκυήματα της φαντασίας;

  Giuliani

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το βάζω εδώ: κείμενο του ΚΚΡΟ για την κρίση στην ουκρανία που ανέβηκε στο solidnet πριν 3 μέρες.

  http://www.solidnet.org/russia-communist-party-of-the-russian-federation/cp-of-the-russian-federation-the-crisis-in-ukraine-and-its-deep-roots-en-ru-es

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ετυχε και διαβασα το παρον μετα το "The Parallax View" , και η αισθηση που αποκομισα ειναι οτι η CIA και οι Ιμπεριαλιστες μια χαρα φκιαχνουν και ενισχυουν το "πατριωτικο" προφιλ του Πουτιν στα ματια του Ρωσικου λαου ,βαζοντας εναν τζιτζιφιογκο -λαγο (με τον βαρυγδουπο τιτλο του "ειδικου βοηθού") να καλει σε τοσο "ΧΟΝΤΡΗ" και ανοιχτα αντιμετωπιση του ...Πουτιν ,την ιδια στιγμη που ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ τελεια οι Αμερικανοι οτι 1)η σημερινη Ρωσια ειναι ξεδιοντιασμενη στρατιωτικα ,γεωπολιτικα κλπ σε σχεση με την ΕΣΣΔ 2) Οι ρωσοι ολιγαρχες (και οι αμερικανοι συμμαχοι τους) μια χαρα ελεγχουν τον ρωσικο λαο με τον "σοβαρο" και "στιβαρο"Πουτιν σε σχεση με τα γελοια υποκειμενα τυπου Γιελτσιν 3) Ενας τυπακος σαν τον "πατριωτη " Πουτιν μια χαρα καρικατουρα τους κανει για δαιμονοποιηση στους Δυτικους λαους ,για κατασκευη ενος νεου ΚΑΚΟΥ και για ενισχυση απο την πισω πορτα του αντικομμουνισμου ,ενω με τυπους σαν τον Γιελτσιν μονο γελια θα προκαλουσαν .

  Εκεινο που ξορκιζουν με τετοιες δηλωσεις ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ....ειναι η ταξικη ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των Σοβιετ με την σφραγιδα ενος Μ-Λ ΚΚ (στην Ρωσια ) αλλα ....και κατι αναλογο σαν ντομινο στην ιδια την Αμερικη *

  * κι επειδη σε καποιους θα ερθουν στο μυαλο εικονες απο τις ουρες για το iphone6 θα τους παραπεμψω εδω http://laikhexousia.blogspot.com/2014/09/blog-post.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστά, σωστότατα. Δεν φροντίζουν να ενισχύουν άλλωστε οι εν Ελλάδι ομόλογοί τους το "σοσιαλιστικό προφίλ" ... του ΣΥΡΙΖΑ (;!;!)

   Η διαφορά όμως είναι ότι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ασήμαντη μακροπρόθεσμα και αναλώσιμη επινόηση, η δε Ρωσία πίσω απ' τον Πούτιν μια τεράστια χώρα γεμάτη, μιαμ, μιαμ, δυνατότητες συσσώρευσης!

   Τα διακυβεύματα λοιπόν είναι ΠΟΛΥ σοβαρότερα.

   Διαγραφή
  2. Και κάτι ακόμα σφε. Και ο Σαντάμ ασήμαντος ήταν και έπρεπε να φουσκωθεί αναλόγως για να δικαιολογηθούν όσα έγιναν (Κόλιν Πάουελ και τρομερό powerpoint για Όπλα Μαζικής Καταστροφής), αλλά ότι τον έφαγαν, τον έφαγαν.

   Οι ιμπεριαλιστές μπλοφάρουν και δρουν πραγματικά ταυτόχρονα. Αυτή είναι μια από τις διαστάσεις του parallax view.

   Διαγραφή