Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Χονγκ Κονγκ: Η ώρα της Κινεζικής Ουκρανίας;

Screenshot του άρθρου του Left.gr, που όλως τυχαίως, και για μια ακόμα φορά, "εξαφανίστηκε" από το site μετά το άρθρο αυτό.
"Το Κομμουνιστικό Κόμμα πνίγει το λαό"
Πανώ στο Occupy Χονγκ Κονγκ

Ακολουθούν δύο κείμενα, αρκούντως διαφωτιστικά για την ασμένως προωθημένη από τα δυτικά ΜΜΕ και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης εκστρατεία του "Central Occupy" στο Χονγκ Κονγκ, την Ουκρανία του δεύτερου μεγάλου αντιπάλου του ΝΑΤΟ: το πρώτο από το πάντα χρήσιμο για την ανίχνευση των τάσεων του δυτικού ιμπεριαλισμού Left.gr, το δεύτερο (σε μετάφραση) από τους New York Times -- εξίσου αποκαλυπτικό ως κείμενο, αλλά για διαφορετικούς λόγους.
LR
---

Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους στο Χονγκ Κονγκ


Παραμένουν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ δεκάδες χιλιάδες κόσμου, που διαδηλώνουν υπέρ της Δημοκρατίας. Αποκλεισμένοι δρόμοι και η οικονομική ζώνη.

Στους δρόμους ξημερώθηκαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, που διαδηλώνουν υπέρ της Δημοκρατίας. Παραμένουν τους κεντρικούς δρόμους κρατώντας αποκλεισμένη την οικονομική ζώνη της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των φοιτητών και της αστυνομίας και η διαδήλωση συνεχίστηκε ειρηνικά. Οι επικεφαλείς του κινήματος των φοιτητών απείλησαν μάλιστα ότι θα επεκτείνουν τις διαδηλώσεις εάν η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί με τα αιτήματά τους μέχρι την Τετάρτη.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ταραχές στο Χονγκ Κονγκ από το 1997, τότε που είχε περάσει υπό την κηδεμονία της Κίνας.
"Απ' τα κάτω": Edward Chin: Ακτιβιστής και Hedge Fund Manager (BBC)

Οι διαδηλωτές είναι μαθητές, φοιτητές και υποστηρικτές του κινήματος υπέρ της Δημοκρατίας με την ονομασία Occupy Central και διαμαρτύρονται για την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να μην επιλέξουν οι ψηφοφόροι τους υποψήφιους στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν το 2017.

Το χαρακτηριστικό των διαδηλωτών είναι οι ομπρέλες που κρατούν, οι χειρουργικές μάσκες, τα γυαλιά του σκι και η μεμβράνη για τρόφιμα με την οποία τυλίγουν το πρόσωπο.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ κάλεσε σήμερα το κίνημα Occupy Central να βάλει αμέσως τέλος στις διαδηλώσεις που εδώ και τρεις ημέρες αναστατώνουν τη λειτουργία του οικονομικού κέντρου.

«Οι ιδρυτές του Occupy Central έχουν πει επανειλημμένα πως αν το κίνημα καταστεί ανεξέλεγκτο, θα ζητήσουν τον τερματισμό του. Τους ζητώ τώρα να σεβαστούν τη δέσμευσή τους και να βάλουν αμέσως τέλος στην εκστρατεία τους», δήλωσε ο Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ μετά τις συγκρούσεις που έφεραν το βράδυ της Κυριακής αντιμέτωπους τους διαδηλωτές με τους αστυνομικούς.

Το Λονδίνο, σε ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις, ζήτησε την έναρξη "εποικοδομητικών" συνομιλιών οι οποίες να οδηγήσουν σε "αισθητές προόδους προς τη δημοκρατία". Η Ουάσινγκτον κάλεσε τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση" και "τους διαδηλωτές να εκφρασθούν με ειρηνικό τρόπο", σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Η φωτογραφία του άρθρου των New York Times, σχεδιασμένη για να δημιουργεί ανακλαστικά "Τιεν αν Μεν" στο αμερικανικό αναγνωστικό κοινό

Λαός του Χονγκ Κονγκ!
Louisa Lim

Απ' τη μια μέρα στην άλλη, το παιδικό μου σπίτι έγινε πεδίο μάχης. Οι δρόμοι του Χονγκ Κονγκ όπου μεγάλωσα μεταμορφώθηκαν σε πολιτική μπαρουταποθήκη, με την αστυνομία, φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες, να πετά δακρυγόνα στους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές και πολλούς απ' αυτούς να προστατεύονται από τα τοξικά λευκά νέφη απλώς με τις ομπρέλες τους και με πλαστικό σελοφάν.

Δεν θα έπρεπε να έχω σοκαριστεί, αφού έχω ζήσει για χρόνια στο Πεκίνο, για να ερευνήσω την κληρονομιά της κινεζικής καταστολής των διαδηλώσεων στην Τιεν αν Μεν το 1989. Αφού εξαπέλυσαν το στρατό τουςς ενάντια στο λαό τους εικοσιπέντε χρόνια πριν, οι ηγέτες της Κίνας έμειναν με μια στενάχωρη αίσθηση του πόσο ευάλωτοι είναι, και με την αποφασιστικότητα να μην ξαναξεφύγουν ποτέ από τον έλεγχο οι διαδηλώσεις. Αυτή τους η μέριμνα γέννησε ένα γιγαντωνόμενο μηχανισμό ασφάλειας, του οποίου η αποστολή διευρύνεται και καταστέλει τις από τα κάτω [grassroots] διαδηλώσεις. Για τους ηγέτες της Κίνας η θεμελιώδης προτεραιότητα είναι η σταθερότητα, ανεξαρτήτως κόστους. 

[...]

Την Κυριακή που πέρασε, όταν φάλαγγες της αστυνομίας κινήθηκαν απειλητικά για να εκκαθαρίσουν τους δρόμους από ειρηνικούς διαδηλωτές, το Χονγκ Κονγκ έγινε άλλη μια κινέζικη πόλη. Ήταν η στιγμή που η φόρμουλα "μια χώρα, δύο συστήματα", την οποία η Κίνα υποσχέθηκε στο Χονγκ Κονγκ σε αντάλλαγμα για την κυριαρχία το 1997 αποκαλύφθηκε ότι είναι ανέφικτη.

[...]
Ζήτω η Αγγλική αποικιοκρατία. Με τη ριζοσπαστικά αριστερή έννοια

Αυτό που δημιουργεί σκέψεις είναι ότι οι τακτικές που χρησιμοποιούνται ενάντια στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ είχαν χρησιμοποιηθεί στο Πεκίνο το 1989. Πριν από τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, πράγματι, και καθώς οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ συζητούσαν το μέλλον της δημοκρατίας στην περιοχή, ο κρατικός Τύπος επαναλάμβανε γνωστές κατηγορίες, ότι δηλαδή "εχθρικές ξένες δυνάμεις" ανακινούσαν τη δυσαρέσκεια. Αυτό κορυφώθηκε σε "αποκαλυπτικό ρεπορτάζ" την Πέμπτη, στην φιλο-κινεζική εφημερίδα Wen Wei Po, που κατηγόρησε τον 17χρονο ηγέτη των φοιτητών Joshua Wong ότι συνδέεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ότι χειραγωγείται παρασκηνιακά, κάτι που θυμίζει τρομακτικά τη γλώσσα της εποχής της Τιεν αν Μεν. Ο κύριος Wong είπε ότι οι κατηγορίες είναι ψευδείς. 

Ο κύριος Wong ήταν μόλις 15 ετών όταν ίδρυσε το κίνημα Scholarism, το οποίο πέτυχε να αποσυρθούν σχέδια εισαγωγής φιλοκομμουνιστικής ηθικής και πολιτικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία του Χονγκ Κονγκ. Τώρα, η ομάδα του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του φοιτητικού μποϊκοτάζ τάξεων -- το οποίο έχει ως στόχο να ασκηθεί πίεση ώστε να δοθεί πραγματικά ελεύθερη ψήφος στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ. 

Οι διαδηλώσεις, οι οποίες συνέχισαν να μεγαλώνουν τη Δευτέρα, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε την υποχώρηση της αστυνομίας, καθοδηγούνται από μια νέα γενιά νεαρών ακτιβιστών όπως ο κύριος Wong, για τον οποίο τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι τόσο μέσα οργάνωσης όσο και μέσα άμεσης δημοσιοποίησης των συγκρούσεων με την αστυνομία

Μια άλλη σημαντική φιγούρα που αναγκάστηκε να αρνηθεί ότι συνδέεται με την Αμερικανική κυβέρνηση --και αυτή τη φορά με τη CIA-- είναι ο βαρόνος των ΜΜΕ Jimmy Lai, θαρραλέος υπερασπιστής της δημοκρατίας. Στοχοποιήθηκε για διερεύνηση από την Ανεξάρτητη Επιτροπή ενάντια στη Διαφθορά, αφού του έσπασαν τον κωδικό του email και αποκάλυψαν μεγάλες δωρεές του προς φιλοδημοκρατικούς πολιτικούς και ακτιβιστές.  

[...]

Η χαμηλών τόνων αντίδραση των δυτικών πρωτευουσών έχει προκαλέσει απογοήτευση στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί απ' αυτούς νιώθουν πως  η Βρετανία, ως προηγούμενη αποικιακή δύναμη, δεν έχει εκπληρώσει την νομική και ηθική της υποχρέωση να μιλήσει με θάρρος. 

[...]

Για τους ηγέτες της Κίνας, η κατηγορία ότι ξένες δυνάμεις χειραγωγούν τους φοιτητές είναι ευκολότερη από το να αναμετρηθούν με την ιδέα ότι οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ υπερασπίζονται τον υψηλό βαθμό αυτονομίας που τους υποσχέθηκαν. Καθώς οι φοιτητές και ακτιβιστές αντιμετώπιζαν την αστυνομία ανάμεσα στους ουρανοξύστες, ένα δημοφιλές σύνθημα ήταν απλώς "Λαός του Χονγκ Κονγκ! Λαός του Χονγκ Κονγκ!"

[...]

Το Χονγκ Κονγκ δεν έγινε ακόμα άλλη μια Τιεν αν Μεν, όμως το γεγονός ότι συζητιούνται μαζί δείχνει πόσο λίγο ενδιαφέρεται το Πεκίνο για την κοινή γνώμη στον κόσμο.

79 σχόλια:

 1. Απλώς μια λεπτομέρεια που μπορεί να διαφύγει από κάποιους αναγνώστες: Η Βρετανία χαρακτηρίζεται ως "η προηγούμενη αποικιακή δύναμη", δηλαδή η ιδέα είναι ότι και η Κίνα είναι αποικιακή δύναμη, ότι το Χονγκ Κονγκ είναι κινέζικη αποικία με τον ίδιο τρόπο που ήταν Αγγλική.

  Αυτό είναι εξίσου σημαντικό με το γεγονός ότι σύμφωνα με το άρθρο οι "αποικιακές δυνάμεις" έχουν "ηθική και πολιτική υποχρέωση" να "υπερασπίζονται" τις "πρώην αποικίες τους" από άλλες, νεότερες "αποικιακές δυνάμεις."

  Αυτό, στο λεξικό του Left.gr ονομάζεται "πάλη για τη δημοκρατία."

  Εκπληκτικά και απίστευτα πράγματα.

  "Ρωσικός ιμπεριαλισμός", κανείς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε λίγο Αντώνη θα μας πουν πως ο "Κινέζικος Ιμπεριαλισμός" θέλει το Χονγκ Κονγκ δικό του.
   Μετά τον "Ρώσικο ιμπεριαλισμό" να περιμένεις πολλούς ακόμα.
   Οι άνθρωποι είναι τόσο ΜουΛου αγράμματοι που ιμπεριαλισμό θεωρούν ότι θέλουν.
   Η ιμπεριαλιστική επίθεση έχει αρχίσει όμως και επεκτείνεται.

   Γιώργος

   Διαγραφή
 2. -Η αλήθεια είναι οτι οι Βρετανοί ,σε σχέση με τους Γάλλους που έχουν αυτή τη στιγμή στρατό σε δύο-τρείς πρώην αποικίες τους, έχουν αποδειχθεί πέραν του δέοντος μετριοπαθείς. Ντροπή.

  -Οι NYT επικαλούνται δημοκρατικά δικαιώματα, και παράλληλα την ανάγκη για τους πρώην αποικιοκράτες να επέμβουν. Αχ αυτός ο αμερικανικός Τύπος με σκλαβώνει.
  Δε θυμάμαι όταν χτυπούσαν με tazer τους καραγκιόζηδες του occupy wall street, τέτοια δακρύβρεχτα άρθρα.

  Αντώνη, θεωρείς οτι δύναται να στηθεί σκηνικό αλά Ουκρανία εκεί , "απέναντι" στην Κίνα ;

  ΥΓ. Η γελοιότητα του ριζοσπαστικής αριστεράς μας, εξαντλήθηκε στην Αραβική Άνοιξη. Πλέον, τι να πεί κανείς;

  Χαϊνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Για να ακριβολογούμε, το σκηνικό "Μεϊντάν" σε μια περιοχή της οποίας η σχέση με την Κίνα παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρουσες αναλογίες με αυτή της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ΣΤΗΘΗΚΕ ΗΔΗ. Και προφανώς, προετοιμάστηκε αρκετό καιρό πριν η επιχείρηση.

  Το ερώτημα, και το ερωτηματικό του τίτλου, αφορά το αν θα εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο, αν θα οδηγήσει δηλαδή σε ένοπλη σύρραξη και διεθνές ζήτημα. Πράγμα που βέβαια δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, καθώς αυτό εξαρτάται και από τους χειρισμούς της Κινεζικής κυβέρνησης. Στόχος των ΗΠΑ ασφαλώς είναι η αποσταθεροποίηση ΚΑΙ της Κίνας, και η περαιτέρω φθορά στο ΚΚΚ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εδώ βέβαια υπάρχει ένα προβληματάκι για αυτούς, καθώς το Χονγκ Κονγκ είναι σε αντίθεση με την Ουκρανία, Κινέζικη επικράτεια.
   Και έχοντας υπόψην το προηγούμενο της Τιεν Αν Μεν, δεν βλέπω τους κινέζους να αρκούνται σε χρήση ΜΑΤ εάν αυτά δεν τα βγάζουν πέρα, ούτε και να έχουν και κανένα πρόβλημα "διπλωματικής απομόνωσης" από την δύση...
   Τέλος πάντων, καλή δύναμη στα παιδιά του Λαϊκού Στρατού εδώ που φτάσαμε...

   Διαγραφή
  2. Ακριβώς το ότι είναι κινεζική επικράτεια αμφισβητείται τώρα μέσω του τελευταίου των "κινημάτων" της Ουάσινγκτον και της ντόπιας πλουτοκρατίας.

   Το καλή δύναμη στα παιδιά του Λαϊκού Στρατού το δευτερώνω ανεπιφυλάκτως πάντως.

   Διαγραφή
  3. Globalfascist Pentagon Deputy Calls for Nuclear Strike against Moscow and Beijing

   http://www.kyivpost.com/media/images/2014/10/01/p1935fj3ai1m4618cl41l113im74/big.jpg

   Διαγραφή
 4. Όταν λέω "φθορά" στο ΚΚΚ, εννοώ με στόχο την ανατροπή του στην Κίνα. Είναι σαφές ότι το Occupy Central έχει όχι απλά αντικινεζική αλλά και αντι-ΚΚΚ αντζέντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οπότε, ανατροπή Πούτιν στη Ρωσία, ανατροπή ΚΚΚ στην Κίνα και νεοαποικιοποίηση αμφοτέρων. Αυτό που εκτιμούσα εξ αρχής αρχίζει να διαφαίνεται όλο και πιο ανάγλυφα.

   Διαγραφή
 5. Απαντήσεις
  1. Κι εδώ μια ομορφιά ακόμα.

   http://media.chinaworker.info/2013/08/HK-130-CY-7.jpg

   Decadent

   Διαγραφή
  2. Αποκαλυπτικότατο. Μπήκε.

   Σημαίες της ΕΕ=Σημαίες του αγγλικού, αποικιακού Χονγκ-Κονγκ

   Όλα έτοιμα και στημένα.

   Τους βγάζω το καπέλο τους καριόληδες.

   Διαγραφή
  3. Ας μην περάσουν απαρατήρητες και οι "αντιεξουσιαστικές" μασκούλες, που όλως τυχαίως χρησιμοποιήθηκαν και από τον "δεξιό τομέα" στο Μαϊντάν, αλλά όχι (και πάλι σύμπτωση) από τους αντιφασίστες της Νοβορόσια

   Διαγραφή
 6. Κοίτα να δείς που με ένα copy paste και δυο-τρείς άλλες λέξεις , αλλάζουν πολλά.

  "Hands up, don't shoot !"
  Πανώ στο Φέργκιουσον

  Επείσόδια στο Φέρκιουσον του Μιζούρι.
  http://www.902.gr/eidisi/diethni/49289/mizoyri-ipa-ethnofroyra-pyrovolismoi-kai-thorakismena-ohimata-apenanti-se#/0

  Παραμένουν στους δρόμους του Φέρκιουσον, Μιζούρι δεκάδες χιλιάδες κόσμου, που διαδηλώνουν κατά της αστυνομικής βίας ενάντια στο μαύρο πληθυσμό. Αποκλεισμένοι δρόμοι και η οικονομική ζώνη.

  Στους δρόμους ξημερώθηκαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Φέρκιουσον, που διαδηλώνουν υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων. Παραμένουν τους κεντρικούς δρόμους κρατώντας αποκλεισμένη την οικονομική ζώνη της περιοχής.
  Οι διαδηλωτές είναι μαθητές, φοιτητές, εργάτες, άνεργοι κα υποστηρικτές του κινήματος υπέρ της φυλετικής ισότητας και διαμαρτύρονται για τη δολοφόνια ενός μαύρου εφήβου απο λευκό αστυνομικό.
  Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Μιζούρι κάλεσε σήμερα το κίνημα να βάλει τέλος στις διαδηλώσεις που εδώ και τρεις ημέρες αναστατώνουν τη λειτουργία της πόλης, με συντριπτική πλειοψηφία μαύρου πληθυσμού.
  (...)
  Δεν θα έπρεπε να έχω σοκαριστεί, αφού έχω ζήσει για χρόνια στις ΗΠΑ, για να ερευνήσω ιστορικά την κληρονομιά της αμερικανικής καταστολής των διαδηλώσεων στο Σικάγο του 1866 και στο Λάντλοου το '14. Αφού εξαπέλυσαν την εθνοφρουρά ενάντια στο λαό τους 100 χρόνια πριν, οι ηγέτες των ΗΠΑ έμειναν με μια στενάχωρη αίσθηση του πόσο ευάλωτοι είναι, και με την αποφασιστικότητα να μην ξαναξεφύγουν ποτέ από τον έλεγχο οι διαδηλώσεις. Αυτή τους η μέριμνα γέννησε ένα γιγαντωνόμενο μηχανισμό ασφάλειας, του οποίου η αποστολή διευρύνεται και καταστέλει τις από τα κάτω [grassroots] διαδηλώσεις. Για τους ηγέτες των ΗΠΑ η θεμελιώδης προτεραιότητα είναι η σταθερότητα, ανεξαρτήτως κόστους.

  [...]

  Την Κυριακή που πέρασε, όταν φάλαγγες της αστυνομίας κινήθηκαν απειλητικά για να εκκαθαρίσουν τους δρόμους από ειρηνικούς διαδηλωτές, το Φέρκιουσον έγινε άλλη μια αμερικανική πόλη του Νότου. Ήταν η στιγμή που η φόρμουλα "μια χώρα, δύο ισότιμες φυλές", την οποία οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν στο ισχυρό κίνημα των Μαύρων τις δεκαετίες του '70-'80 και ανανέωσε η "κοσμοιστορική" εκλογή του πρώτου μαύρου Προέδρου, αποκαλύφθηκε ότι είναι ανέφικτη.

  κλτ κτλ

  Χαϊνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "μία καπιταλιστική χώρα, δύο ισότιμες φυλές"

   γράψε λάθος

   Χαϊνης

   Διαγραφή
  2. και "μία καπιταλιστική χώρα, δύο "συστήματα" " επίσης να συμπληρώσω.

   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  3. Μόνο που αυτό ως διατύπωση θέτει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά (πώς γίνεται μια καπιταλιστική χώρα να έχει δύο μορφές καπιταλισμού, πχ).

   Δεν λέω ότι έχω ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματα, λέω ότι τα θέτει.

   Διαγραφή
 7. Μην ξεχνάμε και την εκκολαπτόμενη ένταση στον «Καύκασο» του Ξινγιάνγκ, καθώς και την παρόμοια αναταραχή (τυπου οκιουπάι) διαρκείας (μια πρώτη κορύφωση έλαβε χώρα το χριμώνα που μας πέρασε) στην Ταϊβάν, ενάντια σε ο,τι προωθεί την ενοποίηση. Τα πρακτόρια του ατλαντικού ιμπεριαλισμού ελπίζουν, μάταια πιστεύω προς το παρόν. Η πραγματική τους ευκαιρία, θα είναι αυτή στο χειρισμό της οποίας θα έχουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες: μια καπιταλιστική κρίση στην Κίνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. «για 12 χρόνια είχα μια βιοτεχνία υποδήματα Αιγάλεω. Δύσκολα τα έβγαζε πέρα η επιχείρηση και η κρίση μας πήγε πίσω. Ευτυχως τον απρίλη του 2008, σταματάω την παραγωγή και αποφασίζω με τον αδελφό μου να εισάγουμε κινεζικα υποδήματα, μήπως γλιτώσουμε το κλείσιμο. Η αποδοχή της αγοράς ήταν εκπληκτική, γιατί ο κόσμος που υποφέρει οικονομικά, πχ αγοράζει ένα ζευγάρι μπότες με 17 ευρώ και είναι και αυτός ευχαριστημένος αλλά και εγώ που βγάζω ικανοποιητικό κέρδος, αφου εισάγω με κόστος 6ευρω .»
   «Δεν ξέρω πολλά για την Κίνα και για την Κουανγκζου από όπου έρχονται τα εμπορεύματα. Αυτό που ξέρω είναι ότι σαν σύστημα που βασίζεται στον κομμουνισμό, οι κινέζοι είναι οι καλύτεροι εμπορικοί εταίροι για κάθε επαγγελματία. Είναι οργανωμένοι, τηρουν το χρονογραμμα, δουλεύουν οι εργάτες για ώρες και μέρες με ελάχιστο μισθό και ποτε δεν υπήρχε καθυστέρηση λόγο απεργίας όπως εδώ, αφού οι απεργίες απαγορεύονται και άμα γίνονται σοβαρές αντιδράσεις, οι εργάτες κατηγορούνται σαν «αμερικανόφιλοι», «εχθροί του λαου» ή ακόμα και σαν «σκυλιά του ιμπεριαλισμού» και αντικαθιστουνται αμεσα . Μέσα από την επιχειρηματική μου εμπλοκή με την Κίνα, ομολογώ ότι ήρθα κοντά, αναγνώρισα τα προτερήματα του κομμουνισμού που βρήκε ιδανική εφαρμογή στην κινεζικη εργατική νοοτροπία «δουλεύω σκληρά- παράγω πολύ- πουλάω φθηνά».
   «Μακάρι τα γεγονότα στο Χονγκ κονγκ να αποδειχτούν μια φούσκα, γιατι υπάρχουν πολλοί που θέλουν να διατηρηθεί το υπάρχον status quo στην κομμουνιστική Κίνα και οι πρώτοι από αυτούς είναι οι συνεργαζόμενοι επιχειρηματίες της δύσης.»

   Διαγραφή
  2. Αρκά ωραίο το μονταζάκι των δύο παραγράφων (άλλη μια θες να βγει το στριπ). Αυτός που βάνεις να μιλάει την πρώτη, οκ (ο Χλέμπουρας είναι;). Ο δεύτερος είναι ο ψεύτης της παρέας (ποιός τον κάνει, το σκουλήκι;)

   Διαγραφή
  3. Έχεις τελικά τρίτη φωνή. Άμα συνεχίζεις να κλάνεις να περάσω εγώ μπροστά, που έλεγε και η αρκούδα.

   Διαγραφή
  4. Να σας γνωστοποιήσω ένα μήνυμα που έλαβα χθες το βράδι από κάποιον που έκανε τη δουλειά του κάπως πιο ευθέως:

   γαμημενη ισλαμοφιλη πουτανα γαμω το λενιν σου .κι ερχομαι να σου κοψω εγω το κεφαλι αφου γουσταρεις καριολα ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΧΑΣΩ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΣΟΥ on Σχετικά με την προετοιμασία κλίματος εθνικιστικής υστερίας
   Anonymous
   on 9/30/14

   Ως τώρα, έχω απειληθεί με απόλυση απ τη δουλειά μου (Νέα Σπορά, Αθέμιτα), με σπάσιμο των μούτρων μου (αντιεξουσιαστικό ιστολόγιο), αλλά με δολοφονία άρχισα να απειλούμαι από χτες το βράδι.

   Μάλλον επειδή δεν ξέρω τι μου γίνεται και γράφω ό,τι μου κατέβει.

   Διαγραφή
  5. σε αντίθεση με το τι λέγεται στο παρόν site, με την αξιόλογη ιδεολογική δουλειά που γίνεται, δεν βρίσκω το λόγο να απολογηθώ για το κινεζικο καθεστώς.

   Φτάσανε στο σημείο οι αρχικαπιταλίστες να κραυγάζουν Zητω ο κινεζικός κομμουνισμός! και να κάνουν μπισνες εκατομμυρίων στην πλάτη εργατών ακομα των παιδιών τους.
   Τρανό παράδειγμα η κραταιά apple με τα πανάκριβα κινητά που έβγαλε δισεκατομμύρια επενδύοντας στη κινεζικη παραγωγή. Σε κομμουνιστικό έδαφος υποτίθεται! Ας σκεφτούμε καλά ποιον υπερασπιζόμαστε, όταν μιλάμε για την Κίνα. revolt73

   Διαγραφή
  6. Την "απολογία για το κινεζικό καθεστώς" δεν ξέρω πού την είδες, γιατί δεν την έγραψα.

   Σε αντίθεση ωστόσο με σένα, εγώ τον χειροκροτητή του δυτικού ιμπεριαλισμού από "υπεραριστερισμό" δεν πρόκειται να τον κάνω ποτέ και υπό καμία συνθήκη.

   Κατά συνέπεια, επαναλαμβάνω το καλή δύναμη στον κινεζικό στρατό αν χρειαστεί.

   Διαγραφή
  7. @revolt73
   νομίζω πως δεν ξέρεις να διαβάζεις. Δεν υπάρχει Κινέζικος Ιμπεριαλισμός. Υπάρχει ο Αμερικάνικος και ο Ευρωπαικός Ιμπεριαλισμός. Αυτοί επιτίθενται και πρέπει όλοι οι κομμουνιστές να προστατέψουν τον τελευταίο Κινέζο εργάτη γιατί οι ιμπεριαλιστές αυτόν έχουν σαν στόχο. Είναι καθήκον μας να αντισταθούμε σε κάθε επίθεση που γίνεται σε κομμουνιστές. Αν τώρα έχουν γίνει λάθη - που υπάρχουν ορισμένα- όταν έρθουμε στην εξουσία θα μπορέσουμε να τα συζητήσουμε και να τα λύσουμε. Τώρα δεν πρέπει γιατί είμαστε σε πόλεμο και πρέπει να αμυνθούμε.
   Γιώργος

   Διαγραφή
  8. Βεβαίως και ξέρει να διαβάζει, Γιώργο. Απλά έχει μια δουλειά να κάνει και ο νέος σοσιαλδημοκράτης και το τροτσκιστικό του προσωπείο. Δεν μπορεί να μας αφήσει έτσι. Έχει αφεντικά που πρέπει να προστατευθούν. Εγώ τα κατανοώ αυτά, ο καθένας κάνει τη δική του δουλειά.

   Διαγραφή
 8. Μιλάμε για "απελευθερωτικό αγώνα" κατά του "ολοκληρωτισμού" με λάβαρο την βρετανική αποικιακή σημαία του Χονγκ Κονγκ.
  Επανάσταση όχι μαλακίες!!
  Κάτω ο ολοκληρωτισμός της Ανατολής των βρωμοκομμουνιστών [νυν και πρώην] ζήτω η δημοκρατική Δύση και ο καπιταλιστικός ανθρωπισμός.
  Σλάβα Χονγκ Κονγκ ρε!

  Decadent

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Κάτω ο ολοκληρωτισμός της Ανατολής των βρωμοκομμουνιστών [νυν και πρώην] ζήτω η δημοκρατική Δύση και ο καπιταλιστικός ανθρωπισμός."

   Να πω ότι δεν τα πα από τότε που άρχισε να αποκαλύπτει πώς πάει το πράμα ο Σλαβόι, και ακόμα εκτενέστερα φέτος το καλοκαίρι...

   Διαγραφή
  2. Χαρακτηριστικά, το άρθρο που παρέθεσες πρώτα για το πανώ τιτλοφορείται
   "Democracy Under the Gun Across Asia"

   Πλήν Ιαπωνίας, σαφώς. Αυτοί έχουν εκδυτικιστεί επαρκώς.

   Χαϊνης

   Διαγραφή
  3. Εμ δε τα 'λεγες...τα 'λεγες...
   Ευτυχώς αρκετοί ακούμε.

   Decadent

   Διαγραφή
  4. @ Χαϊνης:

   "Πλήν Ιαπωνίας, σαφώς. Αυτοί έχουν εκδυτικιστεί επαρκώς."

   Lenin Reloaded, 12 Αυγούστου 2012:


   Τώρα, οποιοσδήποτε γνωρίζει την ιστορία του ιμπεριαλισμού του, γνωρίζει ότι οι Ναζί δεν ήταν αυτοί που ανακάλυψαν την ιδέα του "ανατολικού δεσποτισμού" ως απειλής για τη Δύση. Η ιδέα αυτή ανακαλύφθηκε αρκετά πιο πριν, από τους δυτικούς ιμπεριαλιστές στην εποχή που ο Λένιν περιέγραψε στο σχετικό του βιβλίο για τον Ιμπεριαλισμό, δηλαδή, χονδρικά, μεταξύ 1880 και 1914. Ας δούμε μια χαρακτηριστική εικόνα, που τιτλοφορείται "Η κίτρινη απειλή" (δηλ. "Η απειλή των κίτρινων"), από το 1904:


   Ακόμα και ο πιο εικονογραφικά ανίδεος μπορεί να διακρίνει αμέσως ότι η "κίτρινη απειλή" αυτής της εικόνας --από τις εκατοντάδες που έχουμε συστηματικής αντι-ασιατικής προπαγάνδας του αγγλο-αμερικανικού και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού της εποχής-- δεν είναι και τόσο συμβατικά "κίτρινη". Είναι, απλώς, ο Ρώσος. Όχι βέβαια ο Μπολσεβίκος (ούτε η σύγχρονη Ρωσία που φοβάται τόσο ο Ζίζεκ είναι μπολσεβικική, άλλωστε· και στο κάτω-κάτω, δεν ήταν η ΕΣΣΔ, όπως λέγεται από τους "ανανεωτές" στους οποίους απευθύνεται, χώρα "κρατικού καπιταλισμού"); Όχι, είναι ο Ρώσος πίσω από τον Μπολσεβίκο, ο Ρώσος ως φυλετική-πολιτισμική ουσία ξένη προς την "Ευρώπη" και την "Δύση" (υγιεινά "δυτικό" μαρξισμό απαλλαγμένο από κακές "ανατολικές-δεσποτικές" προσμείξεις, κανείς;) Αντιγράφουμε μεταφράζοντας την περιγραφή για την εικονογράφηση (από βιβλίο) από τη συλλογή όπου κρατείται:
   Στο κέντρο η εικονογράφηση απεικονίζει έναν άνδρα που αναπαριστά τη Ρωσία, ο οποίος κρατά ένα μαστίγιο με εννέα ουρές που έχει την ένδειξη "Ρωσία". Οι ουρές του μαστιγίου έχουν τους τίτλους "Απολυταρχία, Καταδίωξη και Τυραννία". Δίπλα του, στα αριστερά, βρίσκονται πολλοί νεκροί ή τραυματίες με την λέξη "Kish[i]neff" να αναγράφεται στη γη, και στο βάθος υπάρχουν σύννεφα με τις λέξεις "Φινλανδία" και "Πολωνία", που αιωρούνται πάνω από μεγάλες ομάδες ανθρώπων που καταδιώκονται από τους Ρώσους. Ο άνδρας καλύπτει τα μάτια του για να προστατευτεί από το φως που εκπέμπεται από μια Ιαπωνέζα με τον χαρακτηρισμό "Σύγχρονη Ιαπωνία", που περιβάλλεται από τις λέξεις "Δικαιοσύνη, Πρόοδος, Ανθρωπιά, Διαφωτισμός, Ανεκτικότητα, Θρησκευτική Ελευθερία". Η μορφή ενός Ιάπωνα με την ένδειξη "Μεσαιωνισμός" βρίσκεται στο έδαφος, έχοντας συντριβεί από το φως της Σύγχρονης Ιαπωνίας.
   Η "Κίτρινη απειλή" (φράση του γερμανού θεμελιωτή του ιμπεριαλισμού στη χώρα, του Βίλχελμ Κάιζερ): Η προεπαναστατική Ρωσία (και η προκομμουνιστική Κίνα --τι σύμπτωση να είναι για τον Σλοβένο πάλι αυτές οι δύο χώρες, στην μετακομμουνιστική τους φάση, που πρέπει πάσει θυσία να αποκλείσουμε από την επιρροή στην Ευρώπη!-- ως ενσαρκώσεις της απολυταρχίας και της τυραννίας. Η Ιαπωνία του μετέπειτα ναζιστικού άξονα, η Ιαπωνία που έθαβε Κινέζους ζωντανούς στη δεκαετία του 1930, η ιμπεριαλιστική Ιαπωνία των εκατομμυρίων θυμάτων μαζικών σφαγών και των σαδιστικών ιατρικών πειραμάτων που κάνουν τον Μέγκελε να ωχριά ως ενσάρκωση "προόδου, διαφωτισμού και ανθρωπιάς". Μεταξύ ιμπεριαλιστών, πάντοτε δέον να υπάρχει αλληλοαναγνώριση και σεβασμός. Και κοινή απέχθεια για τις "ασιατικές αξίες."
   http://leninreloaded.blogspot.com/2012/08/blog-post_12.html

   Διαγραφή
  5. Σωστός. Θυμήθηκα το άρθρο σου και την αναφερόμενη εικόνα.
   To είχες αναδημοσιεύσει σχετικά πρόσφατα νομίζω.
   Η Σύγχρονη Ιαπωνία αξιαγάπητη, καθώς άνοιξε τα λιμάνια της στους δυτικούς μετά την μακροχρόνια απομόνωση της φεουδαρχικής εποχής και προχώρησε σε πολέμους, νικηφόρους, με τους υπανθρώπους :
   http://en.wikipedia.org/wiki/First_Sino-Japanese_War
   http://en.wikipedia.org/wiki/Russo-Japanese_War

   (τι τα 'θελες και τα ανέφερες...μου βγήκαν τα μάθια με μια αναζήτηση των 5 λεπτών)

   Χαϊνης

   Διαγραφή
 9. Θα γελάσουμε πάρα πολύ όταν ομολογήσει ανοιχτά η ηγεσία του δυτικού (ιμπεριαλιστικού) κόσμου πώς εξακολουθεί να έχει ως ιδεολογία της την αποικιοκρατία, να βλέπει τους άλλους λαούς ως κατώτερους και να θεωρεί ότι μπορεί να τους κουμαντάρει καλύτερα απ' ότι αυτοι οι ίδιοι τους εαυτούς τους.

  Το ότι οι ακραιες ρατσιστικές νοοτροπίες της προπολεμικής δύσης (βλέπε μ.βρετανία) δώσαν τη θέση τους σε χλιαρές αναλύσεις για ανέκαθεν δημοκρατική δύση και ανέκαθεν απολυταρχική ανατολή(και λοιπός 3ος κόσμος) δεν ήταν αποτέλεσμα "δημοκρατικοποίησης του κόσμου", παρά αλλαγής συσχετισμών, με ένα σύμφωνο της βαρσοβίας που εντάξει, έβαζε όρια και έστελνε και όπλα σε τοσα απελευθερωτικά κινήματα.

  Τώρα δεν υπάρχει σύμφωνο της βαρσοβίας, υπάρχει ακόμα όμως κομ. κινημα, κι ακόμα, η ινδία, το ιραν, η κινα, η λατινική αμερική δεν ειναι αυτό που ήταν ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ποια είναι η ''ποιότητα'' και η κατεύθυνση της οργάνωσης τέτοιου είδους ''εκδηλώσεων'' είναι προφανές.
  Αυτό που δεν έχω αντιληφθεί είναι εάν, το επιλεγόμενο από το κινεζικό κράτος σύστημα εκλογής θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις εκλογικές διαδικασίες ή εφαρμοζόταν ήδη;

  ΚΡ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το σύστημα εκλογής του Επικεφαλής της Κυβέρνησης του ΗΚ είναι σχεδόν ίδιο από το 1996. Βασίζεται στο άρθρο 45 του Basic Law (Συνταγματικού Νόμου) του ΗΚ. Είναι έμμεσο: Ο Επικεφαλής της Κυβέρνησης του ΗΚ εκλέγεται από ένα σώμα εκλεκτόρων που σταδιακά διευρύνεται (400 το 1996, 1200 το 2012).

   Οι 1200 εκλέγονται από 38 functional constituencies (FC δεν βρίσκω δόκιμο όρο) τα οποία αντιπροσωπεύουν είτε επαγγελματικές ομάδες (Chinese Medicin FC, Health FC, Legal FC κλπ) είτε σωματεία (Labour FC κλπ) είτε καπιταλιστές και αυτοαπασχολούμενους & μικρό EBE (Commercial, Industrial, Tourism κλπ) είτε έχουν γεωγραφικό είτε ιστορικό χαρακτήρα.

   Τα FC προέρχονται από την εποχή της αποικιοκρατίας, έχουν μαζική & αυξανόμενη συμμετοχή από το 1996. Το FC των συνδικάτων συμμετέχει από το 1996 στο εκλεκτορικό σώμα. Στο FC των συνδικάτων συμμετέχουν 700-750 κλαδικά & εργοστασιακά σωματεία.

   Το αίτημα για αλλαγή του συστήματος εκλογής του Επικεφαλής της Κυβέρνησης με γενική καθολική ψηφοφορία πήρε διαστάσεις τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλίες κάποιων ντόπιων πανεπιστημιακών & ευαγγελιστών ιερέων (Η διείσδυση των ευαγγελιστών στην ΛΔΚ & ΗΚ αποτελεί θέμα από μόνο του και χρονολογείται από τo 1950 όταν o καθολικισμός σταμάτησε την διείσδυση του λόγω της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας του Mao Zedong από τον Antonio Riva, εμπορικό ακόλουθο της Πρεσβείας του Βατικανού. Έκτοτε ΛΔΚ & Βατικανό δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις). Το Occupy Central "στοχεύει" την σπουδαστική/φοιτητική κοινότητα δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των φοιτητών/σπουδαστών στο ΗΚ προέρχονται από την ΛΔΚ μέσω ανταλλαγών & υποτροφιών. Οι φοιτητές αυτοί θα επιστρέψουν εν καιρώ στην ΛΔΚ με ότι συνεπάγεται αυτό για την διάδοση των σάπιων ιδεών για δημοκρατία του Occupy Central στην ΛΔΚ.

   Προσθέτω μόνο ότι υπάρχει το Alliance for Peace and Democracy που είχε μαζικότατες διαδηλώσεις τον Αύγουστο κατά της ατζέντας του Occupy Central. Στο Alliance συμμετέχει και το ιστορικό Hong Kong Federation of Trade Unions που ηγήθηκε το 1967-68 των κινητοποιήσεων κατά της αποικιοκρατίας.

   Συγνώμη για τον πλατειασμό.

   geokak   Διαγραφή
  2. Καθόλου. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα και χρήσιμα στοιχεία, ευχαριστώ.

   Διαγραφή
  3. "Το Occupy Central "στοχεύει" την σπουδαστική/φοιτητική κοινότητα δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των φοιτητών/σπουδαστών στο ΗΚ προέρχονται από την ΛΔΚ μέσω ανταλλαγών & υποτροφιών. Οι φοιτητές αυτοί θα επιστρέψουν εν καιρώ στην ΛΔΚ με ότι συνεπάγεται αυτό για την διάδοση των σάπιων ιδεών για δημοκρατία του Occupy Central στην ΛΔΚ"

   Mike Prysner
   U.S. State Dept has been giving $500k grants to University of #HongKong students "to explore possible reforms leading to universal suffrage"

   Decadent

   Διαγραφή
  4. Παρακαλώ. Μου προξενεί εντύπωση ότι η Αμερικάνικη Κυβέρνηση δίνει grands άμεσα χωρίς την μεσολάβηση πανεπιστημίων, ιδρυμάτων ΜΚΟ. Τόσο απροκάλυπτη επέμβαση πια ?

   geokakk

   Από το CNC μέχρι το ΣΚΑΙ μιλάνε για μαζικότητα του Occupy Central ή "κινήματος της ομπρέλας".

   Οι φωτο από τον τοπικό τύπο δείχνουν την μαζικότητα της συγκέντρωσης στις 17/8/2014 κατά του Occupy Central. Οι κόκκινες σημαίες είναι φυσικά της ΛΔΚ. Η δεύτερη φωτο είναι αντιπροσωπευτική για το ποιοι συμμετείχαν στην πορεία στις 17/8.

   https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/10553493_10152319190231984_539415267377797398_n.jpg?oh=eaf456fc3440c21943b8b656c8c1a3e9&oe=54620602&__gda__=1415485266_037e2cc4a7b18eef9059d22a02933952

   http://big5.chinanews.com:89/tp/hd2011/2014/08-17/392087.shtml


   Διαγραφή
 11. To ότι έφτασε η μέρα που κάποιοι λένε, ότι προσπαθούμε να απελευθερωθούμε από την χώρα μας, και θέλουμε να μας βοηθήσει η χώρα της οποίας ήμασταν κάποτε αποικία, η οποία δεν παρεμβαίνει αρκετά ποια, και ότι τους παίρνει ο κόσμος στα σοβαρά, νομίζω δείχνει το πόσο έχει αντιστραφεί η πραγματικότητα και πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα...

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κώστα, η δημοσιογράφος των NYT λέει μια μεγάλη, πικρή αλήθεια:

   "Ήταν η στιγμή που η φόρμουλα "μια χώρα, δύο συστήματα", την οποία η Κίνα υποσχέθηκε στο Χονγκ Κονγκ σε αντάλλαγμα για την κυριαρχία το 1997 αποκαλύφθηκε ότι είναι ανέφικτη."

   Στο Χονγκ Κονγκ, η Κίνα αποπειράθηκε να υλοποιήσει στο έπακρο το "πάτημα σε δύο βάρκες." Ελεγμένος καπιταλισμός στην Κίνα, ανεξέλεγκτος καπιταλισμός στο ήδη υπεραναπτυγμένο Χονγκ Κονγκ, όταν το ανέλαβαν.

   Φάτην τώρα απ' τους "ακτιβιστές και hedge fund managers" και τους βαρόνους του Τύπου. Όποιος τρέφει φίδια στο κρεβάτι του κάποια στιγμή δαγκώνεται.

   Διαγραφή
  2. Πολύ σωστό. Έρχεται η ώρα (πιστεύω) που η αντίφαση σοσιαλιστικής μορφής - καπιταλιστικού περιεχομένου στην Κίνα θα κλυδωνιστεί πάρα πολύ σοβαρά - δεν ξέρω αν θα λυθεί κιόλας προς τα πίσω, με κάποιον Κινέζο Γιέλτσιν ίσως.

   Ακόμη είναι νωρίς για να δούμε που θα πάει το πράγμα. Όπως το καταλαβαίνω εγώ πάντως, η Δύση ρίχνει το βάρος προς τα εκεί.

   Και ανοιχτός, πολυκομματικός, "δυτικού τύπου" καπιταλισμός στην Κίνα σημαίνει διάλυση της χώρας.

   Μακάρι η κινέζικη εργατική τάξη να δείξει αντανακλαστικά αυτή τη φορά και να λυθεί η αντίφαση προς τα μπρος.

   Αν και δεν νομίζω - δεν φαίνεται απο πουθενά κάτι τέτοιο στον ορίζοντα.

   Φ.

   Διαγραφή
  3. Η εσωτερική αντίφαση ανάμεσα στην ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ μορφή (δεν θα την έλεγα σοσιαλιστική, προτιμώ τον όρο κομματική εδώ) και το οικονομικό περιεχόμενο είναι η θεμελιώδης πολιτική αδυναμία της Κίνας.

   Με διαφορετικούς όρους, αυτούς της αντίφασης ανάμεσα στην ανάγκη να στηριχθεί ο καπιταλισμός και της ανάγκης να διασωθεί η ιστορική συνέχεια με τον σοσιαλισμό, στο ίδιο αδιέξοδο βρίσκεται η Ρωσία.

   Ο ιμπεριαλισμός είναι ένα καλά εκπαιδευμένο σκυλί. Εντοπίζει τα αδύνατα σημεία και δαγκώνει φλέβα κατευθείαν.

   Αλλά είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να αναγνωρίζεις τις αδυναμίες αυτών των κρατών και να κλείνεις τα μάτια προς το βαθύ σκοτάδι που εγκυμονούν οι δυτικές προθέσεις απέναντί τους. Δεν μπορεί να είσαι σοσιαλιστής και να ανέχεσαι τα σχέδια αποικιοποίησής τους επειδή είναι χώρες σε βαθιά αντίφαση, χώρες που ο καπιταλισμός έχει σφόδρα αδυνατίσει ως πολιτικές οντότητες ικανές να αντιπαρατεθούν στο δυτικό ιμπεριαλιστικό τέρας.

   Διαγραφή
  4. στην ανάγκη να στηριχθεί ο καπιταλισμός και της ανάγκης να διασωθεί η ιστορική συνέχεια με τον σοσιαλισμό

   η πρώτη είναι αντικειμενική ανάγκη που επιβάλλεται από τον μετασχηματισμό του τρόπου παραγωγής, η δεύτερη ιδεολογική ανάγκη αναπαραγωγής αυτού του τρόπου μέσω της εξασφάλισης κοινωνικής συναίνεσης. Η ρωσική αντίφαση δηλαδή έχει τη μορφή "πείσε τον κόσμο ότι δεν φτύνουμε τον σοσιαλισμό, ότι σεβόμαστε το σοσιαλιστικό παρελθόν, για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον καπιταλισμό". Και δεν είναι απλά προσχηματική αντίφαση, είναι πραγματική αντίφαση, γιατί δεν έχει τη δύναμη η ρωσική αστική τάξη να σταθεί, να εξασφαλίσει λαϊκή συναίνεση, αν τεθεί ανοιχτά και συστηματικά ενάντια στο σοσιαλισμό με τον τρόπο που είναι εφικτός σε όλες τις δυτικές χώρες.

   Αυτή είναι η δική μου οπτική και θέση.

   Διαγραφή
  5. το "πείσε τον κόσμο ότι δε φτύνουμε τον σοσιαλισμο" ομως δεν ειναι απλά ένα ιδεολογικό πρόταγμα. Ή μάλλον είναι αλλά οφείλει να έχει υλική βάση για να σταθεί. Και εδώ ερχόμαστε σε γεγονοτα όπως η οικονομική στηριξη κούβας και ανατολικής ουκρανίας και τα μοικτά οικονομικά συστήματα. Το κομμ. κίνημα έχει χρέος να υπερασπιστεί κάθε χώρα που δέχεται οργανωμένη επίθεση απ' τον ιμπεριαλισμό καθώς και να πάρει ότι μπορει η ιδια απ' τους μικρότερους παίχτες του παιχνιδιού.

   Ομολογώ ωστόσο ότι το ζήτημα δε το χω ξεδιαλύνει ακριβώς και πολλοί ακόμα είμαστε στην ιδια κατάσταση.

   Διαγραφή
  6. Όποιος έχει μιλήσει με Ρώσους θα του ήταν πολύ εύκολο να κατανοήσει την οπτική σου.
   Το Σοσιαλιστικό παρελθόν είναι αδιαπραγμάτευτο κομμάτι τους πως αλλιώς να το εκφράσω δεν ξέρω, είναι Αδιαπραγμάτευτο.
   Πλήρης ρήξη είναι αδύνατη,το μόνο δυνατό είναι η αποιδεολογοποίηση κι η συντήρηση του παρελθόντος σε "πατριωτικά" πλαίσια.
   Τώρα αν αυτή την αντίφαση κάποιοι δεν μπορούν να την κατανοήσουν ως δυνατότητα και σε αυτή την οπτική σου βλέπουν επιλογή ιμπεριαλισμού τότε λυπάμαι.

   Decadent

   Διαγραφή
  7. Συμφωνούμε απολύτως στα βασικά.

   Η μόνη μου ένσταση είναι η εξής: δυστυχώς, η αντίφαση στην Κίνα δεν παίρνει στενά κομματικό χαρακτήρα. Υπάρχουν πολύ περισσότερα εξωτερικά χαρακτηριστικά της κοινωνικής και κρατικής δομής που προσιδιάζουν στο σοσιαλιστικό σύστημα παρά στον καπιταλισμό, δεν είναι μόνο το ΚΚΚ.

   Αυτό το γεγονός, ίσα ίσα, κάνει την αντίφαση βαθύτερη (ή οξύτερη, ό,τι προτιμάμε).

   Εμένα μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση το πως δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο νωρίτερα. Δεν εννοώ απαραιτήτως πορτοκαλί επανάσταση υποστηριζόμενη απέξω, εννοώ να χωριστεί σε μερίδες η κινεζική αστική τάξη και να το γυρίσουν σε πολυκομματισμό κλπ.

   Τέτοιο πράγμα συλλογικής άσκησης εξουσίας από μια εκμεταλλευτική τάξη χωρίς σημαντικά παρατράγουδα από την Τιενανμέν και μετά νομίζω δεν έχει ματαδεί η πολιτική ιστορία.

   (Το κόβω εδώ γιατί πλατιάζω :))) ).

   Φ.

   Διαγραφή
  8. Πολύ σωστό νομίζω το συμπέρασμα σου.
   Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, έχει νομίζω η υπόθεση του πώς θα αντιδράσει ο κόσμος σε αυτές τις χώρες που πατάνε σε 2 βάρκες, όταν η ταξική πάλη οξυνθεί στο έπακρο. Που θα ψάξουν να βρουν διέξοδο, στο φασισμό; Μα έχουν πολύ πήρα από το τι εστί φασισμός...
   Είναι κάτι για το οποίο δεν έχουμε εμπειρία. Και νομίζω θα είναι ένας από τους παράγοντες των εξελίξεων στο μέλλον που δεν μπορούμε να προβλέψουμε, τουλάχιστον όχι εύκολα!

   Υ.Γ: Με τον "ακτιβιστή" των Hedge funds, σαν να μου φάνηκε πως προσπαθούν και να πλασάρουν την αστική τάξη σαν κάτι προοδευτικό...

   Κώστας

   Διαγραφή
  9. @ Φ.: Προφανώς, είναι έλλογη αντίρρηση ότι η αντίφαση δεν παίρνει στενά κομματικό χαρακτήρα. Τότε θα εμπλεκόταν απ' τη μια η βάση μόνο και από την άλλη το εποικοδόμημα μόνο, και τα πράγματα δεν έχουν ποτέ τόσο απλή μορφή. Ούτε όμως και λύνεται το πρόβλημα μιλώντας για σοσιαλιστική μορφή, διότι απλά δεν είναι τέτοια· είναι μορφή κρατικού καπιταλισμού με ορισμένες σημαντικές ιδιαιτερότητες, κυρίως σε ό,τι αφορά το ασαφές του νομικού της χαρακτήρα, την έλλειψη δηλαδή της νομοθετικής βάσης της απελευθερωμένης ατομικής ιδιοκτησίας. Δύσκολο πολύ να βρεις ένα προϋπάρχον μοντέλο για αυτό, οπότε φυσικό είναι κάθε διαθέσιμος όρος να "πιέζεται".

   Αλλά αυτό που δεν κατάλαβα στο σχόλιό σου δεν είναι η εύλογη αντίρρησή σου στον όρο που χρησιμοποίησα. Είναι η κάτωθι πρόταση:

   "Τέτοιο πράγμα συλλογικής άσκησης εξουσίας από μια εκμεταλλευτική τάξη χωρίς σημαντικά παρατράγουδα από την Τιενανμέν και μετά"

   Τι ακριβώς ισχυρίζεσαι για την Τιενανμέν ότι ήταν; Αντίσταση σε "μια εκμεταλλευτική τάξη"; Από ποια τάξη;

   Διαγραφή
  10. "το "πείσε τον κόσμο ότι δε φτύνουμε τον σοσιαλισμο" ομως δεν ειναι απλά ένα ιδεολογικό πρόταγμα. Ή μάλλον είναι αλλά οφείλει να έχει υλική βάση για να σταθεί"

   Συμφωνώ απολύτως με αυτό, Ούτε Καν. Γι αυτό άλλωστε έγραψα ότι δεν είναι "προσχηματική" απλώς η αντίφαση κατά τη δική μου εκτίμηση, δεν είναι καθόλου απλά ζήτημα "αστικής υποκρισίας." Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα από τα ζητήματα στα οποία έχω επιμείνει το τελευταίο διάστημα.

   Διαγραφή
  11. Τι ακριβώς ισχυρίζεσαι για την Τιενανμέν ότι ήταν; Αντίσταση σε "μια εκμεταλλευτική τάξη"; Από ποια τάξη;

   Ξεκαθαρίζω ότι δεν γνωρίζω πολλά πράγματα περί Κίνας, αλλά, από αυτά που έχω καταλάβει, η πραγματική ιστορία της Τιενανμέν δεν έχει καμία σχέση με την κυρίαρχη δυτική αφήγηση με την οποία μεγαλώσαμε (τότε ήμουνα 9 χρονών). Αντί για την "πάλη για την ελευθερία από τον κομμουνισμό", που λέγανε οι τηλεοράσεις τότε, ήταν περισσότερο από κάθε τι άλλο (χωρίς να είναι και το μοναδικό στοιχείο βέβαια), η διαμαρτυρία ευρύτατων κοινωνικών ομάδων στις "νεοφιλελεύθερες" μεταρρυθμίσεις της εποχής Ντενγκ. Αυτής της διαδικασίας δηλαδή που οδήγησε την Κίνα στο να γίνει αυτό που είναι σήμερα.

   (Υποθέτω ότι γνωρίζεις την εργασία για το νεοφιλελευθερισμό του Θοδωρή από το εξαιρετικό ιστολόγιο Cogito Ergo Sum - έχει ενα καταπληκτικό κομματάκι εκεί μέσα για το ζήτημα).

   Αυτό που υποστηρίζω στο παραπάνω σχόλιό μου είναι ότι η Τιενανμέν ήταν ο μόνος σοβαρός κλυδωνισμός στην πορεία της ΛΔ Κίνας προς την πλήρη καπιταλιστικοποίηση. Και δεν μιλάμε για μικρό χρονικό διάστημα, μιλάμε για 25 χρόνια. Μια γενιά ολόκληρη και παραπάνω κρατικός καπιταλισμός και συλλογική άσκηση της εξουσίας από την κινεζική αστική τάξη, μέσω του...ΚΚΚ. (Τους βγάζω το καπέλο τους κινέζους, πραγματικά. Πιο σατανική ιδέα δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς).

   Δεν ξέρω αν διαφωνείς με αυτό, ευχαρίστως να το συζητήσουμε.

   ΥΓ: Ελπίζω το σχόλιό μου να μην ταϊσει τα τρολ που παραμονεύουν, πάντως. Αν θεωρείς ότι μπορεί να το κάνει, καλύτερα να μην το δημοσιεύσεις και μπαχαλέψω άθελά μου την κουβέντα που άνοιξε. Μπορείς να απαντήσεις με μια ξεχωριστή ανάρτηση παρακάτω, αν το κρίνεις σκόπιμο.

   Ευχαριστώ.
   Φ.

   Διαγραφή
  12. Ώπα.

   Έγραψες, συγκεκριμένα: "Τέτοιο πράγμα συλλογικής άσκησης εξουσίας από μια εκμεταλλευτική τάξη χωρίς σημαντικά παρατράγουδα από την Τιενανμέν και μετά νομίζω δεν έχει ματαδεί η πολιτική ιστορία."

   Αυτό σημαίνει:

   α) ότι υπήρχε το 1989 "εκμεταλλευτική τάξη" και
   β) ότι οι της Τιενανμεν στάθηκαν ΑΠΕΝΑΝΤΙ στην εκμετάλλευση, ότι ήταν δηλαδή ένα χειραφετητικό κίνημα.

   Σε ρωτάω να διευκρινήσεις τι έγραψες και απαντάς ότι "δεν γνωρίζεις πολλά πράγματα περί Κίνας";

   Αν δεν γνωρίζεις "πολλά πράγματα" τότε με ποια λογική το έγραψες;

   "ήταν περισσότερο από κάθε τι άλλο (χωρίς να είναι και το μοναδικό στοιχείο βέβαια), η διαμαρτυρία ευρύτατων κοινωνικών ομάδων στις "νεοφιλελεύθερες" μεταρρυθμίσεις της εποχής Ντενγκ."

   Σε τι το βασίζεις αυτό; Στην ενθουσιώδη υποστήριξη των ΗΠΑ στους φοιτητές της Τιενανμεν;

   Διαγραφή
  13. α) ότι υπήρχε το 1989 "εκμεταλλευτική τάξη"

   "εθνική αστική τάξη" υπήρχε, (δεν εξαφανίστηκε και ποτέ εδώ που τα λέμε), εμπορευματοχρηματικές σχέσεις υπήρχαν, άρα εκμετάλλευση υπήρχε. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι το συγκριτικό μέγεθος του κοινωνικού τομέα στην Κίνα το 89 για να σου πω με βεβαιότητα ποιος τρόπος παραγωγής είναι κυρίαρχος - όταν λέω ότι δεν γνωρίζω, δεν το λέω για να αποφύγω κάτι, το λέω επειδή πραγματικά συμβαίνει.

   Αλλά το ότι υπάρχουν καπιταλιστές το 89 στην Κίνα, υπάρχουν σαφώς.

   Αρκεί αυτό το γεγονός της ύπαρξής τους για να τους θεωρήσουμε συγκροτημένη τάξη;

   Όχι, δεν αρκεί; Τί είναι δηλαδή, pressure group μεσα στο Κόμμα;

   Είναι αρκετά ισχυροί για να αναλάβουν μόνοι τους;

   Απ' ότι φαίνεται όχι, γιατί αλλιώς θα γινόταν ότι έγινε στην ΕΣΣΔ, επιστροφή και τυπικά στον καπιταλισμο.

   Εγώ κατανοώ το φαινόμενο αυτό ως μια εξελικτική διαδικασία που κράτησε χρόνια και που ολοκληρώθηκε χοντρικά καμιά δεκαετία μετά με την ένταξη της σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΠΟΕ, ΓΚΑΤΤ, ΔΝΤ κλπ.).


   β) Μα οι ΗΠΑ τι άλλο θα έκαναν, από το να πιέσουν με όλους τους τρόπους για την διάλυση και τυπικά του σοσιαλιστικού συστήματος; Τι προτιμούσαν δηλαδή, μια Κίνα σαν τη Ρωσία του Γέλτσιν μπάτε σκύλοι αλέστε ή μια Κίνα σε ελεγχόμενη μετάβαση που θα γινόταν - νομοτελειακά - αυτό που είναι σήμερα; δεν τους έχω για μαλάκες τους Αμερικανούς, κάθε άλλο.

   Ωστόσο, υπάρχουν πολλές μαρτυρίες από τότε που μιλούν για μια δυσαρέσκεια απέναντι στις μεταρρυθμίσεις του ΚΚΚ, που ήταν ένα στοιχείο που εκφράστηκε πολύ έντονα και στην Τιενανμέν. Αν αυτό δεν είναι μια (εμβρυώδης, έστω), αντίδραση προς την εκμετάλλευση τότε τί είναι; Να διαφωνήσουμε στο αν ήταν κυρίαρχο το στοιχείο αυτό, ή αν ήταν κάτι άλλο, (αιτήματα άμεσης επιστροφής στον αστικό πολιτικό σύστημα π.χ.) ωραία.

   Είναι όμως ίδιο με αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Χ-Κ;

   Φ.

   Διαγραφή
  14. "Τι προτιμούσαν δηλαδή, μια Κίνα σαν τη Ρωσία του Γέλτσιν μπάτε σκύλοι αλέστε ή μια Κίνα σε ελεγχόμενη μετάβαση που θα γινόταν - νομοτελειακά - αυτό που είναι σήμερα;"

   Εσύ κατάλαβες τι είπες; Εγώ σίγουρα δεν κατάλαβα τι είπες.

   "υπάρχουν πολλές μαρτυρίες από τότε που μιλούν για μια δυσαρέσκεια απέναντι στις μεταρρυθμίσεις του ΚΚΚ, που ήταν ένα στοιχείο που εκφράστηκε πολύ έντονα και στην Τιενανμέν."

   Ναι; Για δώσε μου μερικές τέτοιες μαρτυρίες.

   Διαγραφή
  15. Μήπως, ξερωγώ, της ΟΑΚΚΕ;

   http://kokkinometerizi.blogspot.com/2011/06/22-o-4-1989.html

   Διαγραφή
  16. Όχι. Του κάθε άλλο παρά φιλοκομμουνιστικού wiki, με ένα πολύ πρόχειρο ψάξιμο.

   [παραπομπές από τα κάθε άλλο παρά ύποπτα συμπαθειών προς το σοσιαλισμό - και το ΟΑΚΚΕ - περιοδικό Foreign Affairs, και πανεπιστήμιο George Washington]:


   The protesters called for government accountability, freedom of the press, freedom of speech, and the restoration of workers' control over industry.[9][10]

   http://en.wikipedia.org/wiki/Tiananmen_Square_protests_of_1989

   Δεν σου φαίνεται λίγο παράξενο μια αυθεντική πορτοκαλί επανάσταση να έχει ως ένα από τα αιτήματά της την επαναφορά του εργατικού ελέγχου στη βιομηχανία;

   "Εσύ κατάλαβες τι είπες; Εγώ σίγουρα δεν κατάλαβα τι είπες".

   Λέω: η ιστορία μας έδειξε ότι υπάρχουν δύο τρόποι επιστροφής απ τον σοσιαλισμό στον καπιταλισμό: ο ένας, η Ρωσία του Γιέλτσιν. Πρωτοφανής καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, διαμελισμός της χώρας, εξαφάνιση για μια δεκαετία και παραπάνω της Ρωσίας ως υπολογίσιμη δύναμη σε διεθνές επίπεδο, περικύκλωση με κράτη-δορυφόρους του ΝΑΤΟ, και τρελά κέρδη για τα ξένα μονοπώλια σε όλη τη δεκαετία του 90.

   Ο άλλος είναι της Κίνας: ελεγχόμενη, από τα πάνω, με ελάχιστους κραδασμούς, μετατροπή της χώρας σε εργοστάσιο του πλανήτη, μπίζνες παντού, κατάκτηση της οικονομικής πρωτοκαθεδρίας αργά αλλά σταθερά.

   Εσύ, αν ήσουν Αμερικανός, ποιόν από τους δύο θα διάλεγες;

   ΥΓ: Σοβαρά τώρα, ΟΑΚΚΕ; Πώς σου ήρθε; LOL

   Φ.

   Διαγραφή
  17. Είναι καλό που γελάς, γιατί αυτό ήταν το τελευταίο σου σχόλιο ως "Φ.", αφού διεκρίβωσα όσα χρειαζόταν να διακριβώσω από τις απαντήσεις σου.

   Πάρε και αυτά για το δρόμο, βικιπαίδεια και φόριν αφαίρς "υπεραριστερέ" του "εργατικού ελέγχου":

   "Που είναι σήμερα οι πρωταγωνιστές της Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου

   ΤΣΑΪ ΛΙΝΓΚ: Την εποχή των γεγονότων ήταν τελειόφοιτη ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Κατόπιν, διέφυγε στη Γαλλία και αργότερα πήγε στις ΗΠΑ όπου ζει μέχρι σήμερα. Εκανε διδακτορικό στο Χάρβαρντ και το 2009 έγινε Χριστιανή. Το 2012 έγραψε σε δημόσια επιστολή ότι συγχωρεί εκείνους που έδωσαν εντολή για τη σφαγή, γεγονός που προκάλεσε την οργή πολλών άλλων πρώην ηγετικών μορφών της φοιτητικής εξέγερσης.

   ΓΟΥΑΝΓΚ ΝΤΑΝ: Ηταν από εκείνους που άρχισαν την απεργία πείνας των φοιτητών. Το 1989 συνελήφθη και πέρασε τέσσερα χρόνια στη φυλακή. Τον συνέλαβαν ξανά το 1996 με την κατηγορία ότι επιχειρούσε την ανατροπή του καθεστώτος. Δυο χρόνια μετά αφέθηκε ελεύθερος και πήγε στις ΗΠΑ όπου έκανε διδακτορικό στην ιστορία στο Χάρβαρντ. Είναι λέκτορας σε πανεπιστήμιο της Ταϊβάν και πριν από δυο χρόνια δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του.

   ΣΕΝ ΤΟΝΓΚ: Ηταν πρωτοετής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου όταν εξελίχθηκε σε μια από τις ηγετικές φιγούρες της εξέγερσης. Στη συνέχεια, κατέφυγε και αυτός στις ΗΠΑ, όπου εξακολουθεί να διαμένει. Εργάστηκε ως freelancer αρθογράφος, ίδρυσε δική του εταιρία πληροφορικής και σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Φαίνεται ότι δεν ξέχασε το επαναστατικό του παρελθόν, καθώς το 2011 συμμετείχε στο κίνημα «Occupy Wall Street»."

   Μην υπερτιμάς την "εξυπνάδα" σου, ιδιαίτερα όταν θέλεις να πασάρεις χοντράδες.

   Διαγραφή
  18. Ομπαμόπαιδα, σας το έχω πει πολλές φορές: δε γεννήθηκα χτες.

   Διαγραφή
  19. A, ναι, παρεμπιπτόντως, η Τιενανμέν δεν είχε καμία σχέση με "διαμαρτυρία ενάντια στις μεταρρυθμίσεις" και άλλες ευφάνταστες αρκούδες που γράφεις, αλλά με διαμαρτυρία ΓΙΑ ταχύτερες μεταρρυθμίσεις φιλελευθεροποίησης και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΗΠΑ.

   Μέχρι και η βικιπαίδεια τα λέει, αλλά ούτε αυτή δεν ξέρεις πώς να την χρησιμοποιήσεις σωστά:

   In December 1986, student demonstrators, taking advantage of the loosening political atmosphere, staged protests against the slow pace of reform, confirming party elders' fears that the current reform program was leading to a kind of social instability, the same kind that killed hundreds of millions between the years of the Opium War and the founding of the PRC. Inspired by Fang Lizhi, a physicist from the University of Science and Technology of China who gave speeches criticizing Deng's go slow policies, students took to protest. Students called for campus elections, the chance to study abroad, and greater availability of western pop culture.
   http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_People's_Republic_of_China_(1976–89)

   Διαγραφή
  20. Αυτό που αποσιωπάται παντελώς είναι ορισμένα από τα επιτεύγματα της μεταβίβασης (handover το λένε) του ΗΚ στην ΛΔΚ: κοινωνική ασφάλιση, ελάχιστη κοινωνική σύνταξη στους υπερήλικες (62+), δωρεάν μετακινήσεις στους υπερήλικες (62+), αποζημίωση απόλυσης, επίδομα ανεργίας, επιδότηση ενοικίου ή στέγαση με χαμηλό ενοίκιο σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Όλα αυτά μετά το 1997.

   Τα περισσότερα από αυτά είναι αποσπασματικά ίσως και στρεβλά, σίγουρα πολύ κάτω από τις δυνατότητες της οικονομίας του ΗΚ, αλλά 99 χρόνια αποικιοκρατίας έδωσαν πολύ λιγότερα στην εργατική τάξη του ΗΚ παρά τους σκληρούς αγώνες με κορύφωση το 1952-56 και το 1967-68.

   geokakk

   Διαγραφή
  21. Να πω κάτι αισιόδοξο; Εγώ βλέπω ότι η γνώση που χρειαζόμαστε υπάρχει. Την έχετε εσείς. Άλλος για τη Ρωσία, άλλος για την Ουκρανία, άλλος για τη Βόρεια Κορέα, άλλος για το Χογκ Κογκ. Υπάρχουν σε μια τόσο μικρή χώρα όπως η Ελλάδα άνθρωποι που κρατούν ο καθένας και ένα κομμάτι μιας εικόνας που με τη συλλογική δουλειά σχηματίζεται και ξεκαθαρίζει.

   Αν δεν ήταν το κόμμα, αυτοί οι άνθρωποι πιθανό να μη συναντιόντουσαν. Το κόμμα μας δίνει αυτή τη δυνατότητα να σκεφτούμε μαζί, να διαφωτίσουμε ο ένας τον άλλο. Αξίζει τον κόπο.

   Διαγραφή
 12. Απολογούμαι που είμαι εκτός θέματος, αλλά (επειδή είναι πολλά και δεν προλαβαίνονται) θα ήθελα να φέρω στην προσοχή σου και αυτό εδώ το μαργαριτάρι του left.gr:

  http://left.gr/news/otan-i-sovietiki-enosi-prostateye-israil

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Δεν παίζουν μόνοι τους όμως. Έχω μια αίσθηση συσχετισμών Βενεζουέλας στο Χονγκ Κονγκ. Προσωπικά πιστεύω - το ξαναγράφω καθαρότερα εδώ - οτι μόνο η καπιταλιστική κρίση θα ταράξει τα πράγματα εκεί, με έναν τρόπο τέτοιο όμως που η δυνατότητα εσωτερικής παρέμβασης από τον «ατλαντικό» ιμπεριαλισμό δεν θα είναι καθόλου δεδομένη. Θα δούμε πόσο θα δοκιμάσουν να το χοντρύνουν, από το αν θα σκάσει τίποτα εντός ηπειρωτικής Κίνας (πρώτα και κύρια, στη Σαγγάη).
  Τον κύριο Τάι και τον αιδεσιμότατο Γιου Μιν τους γνωρίζουν και οι πέτρες εκεί, τίνος πελάτες είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Για λόγους πληρότητας, παραπομπή που επεξηγεί τα περί πελατών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ωχ, δουλειά μου έβαλες σύντροφε:P. Πρέπει να το μεταφράσω...

   Ευχαριστώ, να σαι καλά.

   Διαγραφή
 15. https://www.ndi.org/wherewework

  Πολλή δουλειά τα παιδιά!
  Εκτός βέβαια απ' τις χώρες που η "Δημοκρατία" επικρατεί, εκεί δε δουλεύουν .

  Decadent

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Μέχρι και φιλελεύθεροι ξεσκεπάζουν το ''occupy hong kong''

  ''It should be remembered, however, that for 155 years until its handover to China in 1997, Hong Kong was a British colony, forcibly taken from China at the end of the first opium war. All its 28 subsequent governors were appointed by the British government. Although Hong Kong came, over time, to enjoy the rule of law and the right to protest, under the British it never enjoyed even a semblance of democracy. It was ruled from 6,000 miles away in London. The idea of any kind of democracy was first introduced by the Chinese government. In 1990 the latter adopted the Basic Law, which included the commitment that in 2017 the territory’s chief executive would be elected by universal suffrage; it also spelt out that the nomination of candidates would be a matter for a nominating committee.''

  http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/sep/30/china-hong-kong-future-protesters-cry-democracy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ξέρουν αυτοί βρε. Ευτυχώς που το εξυμνεί το Left.gr και απέκτησε "αριστερή νομιμοποίηση".

   Διαγραφή
  2. Μάγκες του ΣΥΡΙΖΑ, κακάκια στην άμμο πάλι;

   http://left.gr/news/hiliades-diadilotes-paramenoyn-stoys-dromoys-sto-hongk-kongk=Δεν είναι δυνατό να βρεθεί η σελίδα "/news/hiliades-diadilotes-paramenoyn-stoys-dromoys-sto-hongk-kongk" που ζητήθηκε.


   Διαγραφή
  3. Ξέχασα να κρατήσω screenshot απ' τους απατεώνες γμτ. Έχει κανένας screenshot?

   Διαγραφή
  4. Εγώ όχι αλλά γιατί αγχώνεσαι;;
   Δε μας απογοητεύουν, επανέρχονται με νέο χτύπημα.
   http://left.gr/news/hongk-kongk-ethniki-giorti-me-aitimata-gia-eklogiki-aytonomia

   Σινικό τείχος του ίντερνετ έχτισαν οι Κινέζοι, λεέεμεεε.
   Και το άλλο : Οι φοιτητές μίσθωσαν το drone(!) για να βιντεοσκοπήσει τη διαδήλωση ;;; Ή ήταν των αμερικώνων και πέρασε τυχαία απο πάνω; Θα μας τρελάνουν τελείως.

   Χαϊνης

   Διαγραφή
  5. Κόψαν το chow mein τους για μια μέρα και βάλανε ρεφενέ για ένα drone ρε. Τι θες;

   Εγώ απ την άλλη θέλω το screenshot αυτού που εξαφάνισαν...

   Διαγραφή
  6. To cache: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:3K1EqEEjiyAJ:left.gr/news/hiliades-diadilotes-paramenoyn-stoys-dromoys-sto-hongk-kongk+&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr

   Διαγραφή
  7. Ωραίος, μπήκε. Δώσε και κανένα νικ όμως.

   Διαγραφή
  8. Εγώ είμαι. Έγραφα βιαστικά από τη δουλειά και στη φούρια μου να προωθήσω την ανάκαμψη του καπιταλισμού, μη τυχόν και γλιτώσουμε τον παγκόσμιο πόλεμο, ξέχασα την υπογραφή. :-)

   Διαγραφή
 17. Αυτό Αντώνη, μάλλον ούτε εσύ το περίμενες:
  Occupy Central: Χόνγκ Κόνγκ εναντίον νεοφιλελευθερισμού

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2014/10/occupy-central.html
  μετάφραση από την Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση

  Τι είπαμε για την "επαναστατική αριστερά";

  ΑπάντησηΔιαγραφή