Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014

Όνειρα γλυκά στο Άουσβιτς


Ο ισπανικός γίγαντας ρουχισμού Ζάρα απέσυρε ένα ριγέ μπλουζάκι για βρέφη το οποίο έφερε ραμμένο σήμα ίδιο με το Αστέρι του Δαβίδ, όταν οι πελάτες του εξοργίστηκαν με την ομοιότητά του με στολές κρατουμένων στα Ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης.

"Το συγκεκριμένο προϊόν είναι μέρος της συλλογής μας Καουμπόι για μωρά και είχε ως έμπνευση τον σερίφη στις ταινίες για το άγριο Γουέστ", είπε σε δήλωσή της η εταιρία μόδας μετά την έκρηξη σκανδάλου εντός λίγων ωρών από τη στιγμή που το μπλουζάκι διατέθηκε προς πώληση.


Οι πελάτες είχαν διαφορετική αντίληψη.

Από άποψη χρώματος και θέσης το "άστρο του σερίφη" -η λέξη σερίφης είναι σχεδόν αόρατη- αντιγράφει πιστά το Αστέρι του Δαβίδ, το θρησκευτικό σύμβολο του Ιουδαϊσμού που αναγκαζόντουσαν να φορούν οι Εβραίοι, και που τους στιγμάτιζε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αυτό συμπληρώθηκε από ένα ριγέ σχέδιο, το οποίο απηχεί τα σχέδια στις νυχτικιές που φορούσαν οι έγκλειστοι Εβραίοι στα στρατόπεδα εξόντωσης των SS.

Η μομφή για αναισθησία θα ήταν ευκολότερο να αποκρουστεί αν μπορούσε οποιοσδήποτε στο διαδίκτυο να θυμηθεί μια ταινία για το Άγριο Γουέστ όπου οποιοσδήποτε χαρακτήρας είναι ντυμένος σαν έγκλειστος του Άουσβιτς.

Η εταιρεία, η οποία έχει στην κατοχή της 2000 καταστήματα σε 88 χώρες, απολογήθηκε σε όλες τις βασικές γλώσσες της πελατείας της, ενώ τα γραφεία της στο Ισραήλ έφτασαν στο σημείο να δηλώσουν ότι θα "εξολοθρεύσουν" τις πυτζάμες, προκαλώντας άλλο ένα μίνι σκάνδαλο.
RT, μτφρ.: Lenin Reloaded

3 σχόλια:

 1. Σε παρόμοιο τόνο ακολουθούν και άλλες εταιρίες ρουχισμού: http://www.thejc.com/news/uk-news/116198/boy-london-fashion-brand-rejects-concern-over-nazi%E2%80%99-logo
  Το χειρότερο είναι ότι έχω δει κοπέλα που φορούσε τέτοια μπλούζα...

  Ο.Χ.Ε.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αξίζει να αναφέρω ότι παρόλο που έχει ο συγκεκριμένος αετός χρησιμοποιηθεί στην ιστορία ήταν πάντα με το κεφάλι αριστερά ή αλλιώς "προς την δύση" (όπως της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας) με εξαίρεση τον ναζιστικό και της εταιρίας που κοιτάει δεξιά ή "προς την ανατολή" που σημαίνει ότι πρόκειται για πιστή αντιγραφή του ναζιστικού συμβόλου.

   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
 2. Θυμήθηκα αυτό: http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/09/agkarra.html
  κι ένα βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=qoVsw7bjZhw

  graf

  ΑπάντησηΔιαγραφή