Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014

Κίνα-Ινδία: Υπογράφουν συνεργασίες σε πολλούς κλάδους

ΚΙΝΑ - ΙΝΔΙΑ
Υπογράφουν συνεργασίες σε πολλούς κλάδους

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--
Τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια φτάνουν τα χρήματα που κινεζικά κεφάλαια θα επενδύσουν σε έργα υποδομών στην Ινδία μόνο την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με μία από τις συνολικά 12 συμφωνίες συνεργασίας που υπέγραψαν χτες, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. Τοπικά και διεθνή ΜΜΕ επισήμαιναν ότι η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Τζινπίνγκ στο Νέο Δελχί έχει μεγάλη σημασία (ο Μόντι έκανε λόγο για «ιστορική ευκαιρία»), αν και οι συνομιλίες φαίνεται ότι επισκιάστηκαν σε ένα βαθμό από πρόσφατο επεισόδιο που συνέβη στα αμφισβητούμενα σύνορα των δύο χωρών.


Παραμένουν οι εδαφικές διαφορές

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την κατάσταση στα σύνορα των δύο χωρών που εξακολουθούν να μην τα αναγνωρίζουν από κοινού. Η μεν Κίνα έχει διεκδικήσεις στα ινδικά κρατίδια Αρουνασάλ Πραντές και Τζαμού και Κασμίρ, η δε Ινδία στην κινεζική περιοχή Ακσάι Τσιν.

Ινδικά και διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ότι πριν από μερικές μέρες, περίπου 1.000 Κινέζοι και άλλοι τόσοι Ινδοί στρατιώτες «ενεπλάκησαν» (χωρίς ακριβώς να διευκρινίζεται αυτό) στη μεθοριακή περιοχή Λαντάκ του κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ.

Το ινδικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χτες ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν και για το περιστατικό, ενώ σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Νέο Δελχί θα δημοσιοποιηθεί στο τέλος των επαφών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου