Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

Η πολιτικο-ιδεολογική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα

Αναδημοσιεύω τα πορίσματα έρευνας της Κάπα Research που παρουσίασε ο "Ριζοσπάστης" χωρίς κανένα σχολιασμό, επειδή θεωρώ ότι είναι γονιμότερος σ' αυτή τη φάση ο προβληματισμός πάνω στα ερωτήματα παρά οι απαντήσεις. Με έντονα στοιχεία κάποια από τα στοιχεία που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικά, και μάλλον και αποκαλυπτικά, για το ποιος και τι κυριαρχεί ιδεολογικά στη χώρα. Το γιατί δεν θα το απαντήσω εγώ, ας το απαντήσει ο καθένας για τον εαυτό του. Ίσως έτσι μπορεί να γίνει ένας παραγωγικός διάλογος για το τι δείχνει (αν δείχνει κάτι) αυτή η έρευνα.
Μια ενδιαφέρουσα και στοχευμένη έρευνα της «ΚΑΠΑ RESEARCH» δημοσιοποίησε την προηγούμενη Κυριακή το «ΒΗΜΑ», σχετικά με το «πόσο άλλαξε η κρίση τη ζωή και τις αντιλήψεις των Ελλήνων», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι περνάμε «από το σοκ και την αντίδραση στο ρεαλισμό», ενώ σημειώνει ότι «οι Ελληνες δείχνουν ρεαλισμό», «εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για το μέλλον», «έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα της επιχειρηματικότητας», «ενισχύουν την εμπιστοσύνη τους στις Ενοπλες Δυνάμεις και την ΕΕ», «εγκαταλείπουν την υπερκαταναλωτική συμπεριφορά» κλπ. 
Εχουν σημασία τόσο τα ερωτήματα που μπήκαν στην έρευνα, όσο και οι απαντήσεις που δόθηκαν με τη μέθοδο της πολλαπλής επιλογής (δυνατότητα να επιλέξει κανείς περισσότερες από μία από τις προκαθορισμένες - δοσμένες στο ερωτηματολόγιο απαντήσεις): 
-- Στο ερώτημα «Ποιες από τις παρακάτω κοινωνικο - επαγγελματικές ομάδες μπορούν να συνεισφέρουν περισσότερο στην ανάπτυξη της χώρας μας τα επόμενα χρόνια;», το 72% των ερωτώμενων απαντά οι «επιχειρηματίες», 53,1% οι «εφοπλιστές», 32,6% οι «Ελληνες κεφαλαιούχοι της Διασποράς» κ.ο.κ. 
-- Στο ερώτημα «Κατά πόσο εμπιστεύεστε καθέναν από τους παρακάτω θεσμούς για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας μας;», 43% απαντά ότι εμπιστεύεται «πολύ» ή «αρκετά» τον στρατό, 40% τις επιχειρήσεις, 33,7% την αστυνομία, 28,8% τη Δικαιοσύνη κ.ο.κ. Αποτελέσματα, βεβαίως, που θα μπορούσαν να διαβαστούν και αλλιώς, π.χ., ότι το 60% και άνω δεν εμπιστεύεται τους προαναφερόμενους μηχανισμούς, ωστόσο, έτσι όπως δίνονται ενισχύουν μια τάση αποδοχής τους ως πυλώνες της κοινωνίας. Στον αντίποδα, τα «πολιτικά κόμματα» γενικώς, τα εμπιστεύεται μόλις το 7,6% και τα «συνδικάτα», επίσης γενικώς, μόλις το 5,7%
-- Στο ερώτημα «Τι θα ήσασταν διατεθειμένος να κάνετε για να βρείτε εργασία;», το 59,6% εμφανίζεται διατεθειμένο να αλλάξει τομέα απασχόλησης, το 44,1% να δεχτεί μερική απασχόληση, το 41,9% να εργαστεί για «μαύρα», το 38,2% να μεταναστεύσει σε άλλη χώρα, το 30,9% να δεχτεί χαμηλότερο μισθό. 
-- Στο ερώτημα «Για τη δημιουργία θέσεων εργασίας εσείς θεωρείτε καλή ή κακή ιδέα να θεσπιστούν κίνητρα για δημιουργία επιχειρήσεων μεγάλου μεγέθους (πάνω από 500 εργαζόμενους) ακόμα και αν οι μισθοί που θα προσφέρουν είναι χαμηλότεροι;», το 53,9% των ερωτηθέντων βρίσκει την... ιδέα «καλή» και «μάλλον καλή», στη λογική στήριξης μιας μεγάλης επιχείρησης που θα βάλει λουκέτο δυσκολότερα από μια μικρή και μεσαία. 
-- Τέλος, η ερώτηση «Η κρίση στην Ουκρανία επιδείνωσε τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ με αμφίπλευρη επιβολή κυρώσεων. Εσείς τι στάση πιστεύετε ότι πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα;» και η απάντηση του 51,6% των ερωτώμενων, η χώρα «να ταχθεί με το μέρος των δυτικών χωρών», έρχεται να κουμπώσει τη στρατηγική ταύτιση του εγχώριου κεφαλαίου με τον ευρωατλαντικό άξονα. 
Είναι προφανές, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην εν λόγω έρευνα, καθώς και τη σκοπιμότητά της, πως ορισμένα στοιχεία της επιβεβαιώνουν τάσεις που κυριαρχούν μαζικά στη συνείδηση των εργαζόμενων και λαϊκών στρωμάτων, όπως άλλωστε έρχονται και από την καθημερινή πείρα στους χώρους δουλειάς, τις λαϊκές γειτονίες. Επιβεβαιώνουν ότι η εργατική - λαϊκή συνείδηση βρίσκεται σε αντίφαση με το μέγεθος της αντιλαϊκής επίθεσης, την όξυνση των εργατικών - λαϊκών προβλημάτων ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Via Οικοδόμος 

51 σχόλια:

 1. Τελικα το ΚΚΕ που βλεπει αυτη την συντηρητικη στροφη της κοινωνιας και την επισημαινει ειναι εξω απο το λαο και την κοινωνια ή οι υπολοιποι της αλλης "αριστερας" που μιλανε οτι συντελειται "αριστερη" στροφη? Παντως πριν λιγα χρονια οποιος ελεγε οτι νουμερο ενα θεσμος που εμπιστευεται ειναι ο στρατος και η αστυνομια ηταν ενας φασιζων δακτυλοδεικτουμενος ή καποιος απο στρατιωτικη οικογενεια...

  ratm

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το ΒΗΜΑ βγάζει το συμπέρασμα οτι οι Έλληνες «εγκαταλείπουν την υπερκαταναλωτική συμπεριφορά» . Βέβαια, πλην του έμμεσου συμπεράσματος οτι η υπερκατανάλωση λειτούργησε αιτικά για την κρίση, που κρύβει ταυτόχρονα και την ίδια τη φύση της, βλέπουμε και καταστάσεις όπως το να σου κόβουν το ρεύμα και να λιποθυμάει το παιδί σου απο ασιτία να ονομάζονται απεμπόληση υπερκαταναλωτικής μανίας.
  Το ΒΗΜΑ βγάζει το συμπέρασμα οτι οι Έλληνες δείχνουν "ρεαλισμό". Το να είσαι διατεθειμένος να αλλάξεις τομέα απασχόλησης, να δουλεύεις με μαύρα, να δουλεύεις 4ωρά (με ανάλογο μισθό βεβαίως) ή για πιο ψίχουλα και απο τα ψίχουλα που ήδη σου δίνουν, είναι διέξοδος απο την κρίση, άρα ρεαλισμός.
  Δε θα συνεχίσω, γιατί μου ανεβαίνει η πίεση. Το ζήτημα είναι οτι οι απόψεις που εκφράζονται, έχουν έρεισμα στα λαϊκά στρώματα.

  Νομίζω, οτι αυτό που αναφέρεται στις θέσεις του ΚΣ περί "μείωσης των απαιτήσεων", είναι σημαντικό.
  π.χ. Το ωρομίσθιο των 3Ε/ώρα κρίνεται επαρκές απο έναν 20άρη, μπρος στο να μη δουλεύει καθόλου.
  Και αυτό γιατί δε βλέπουν στο πεδίο άλλη λύση, πέρα απο τη συνεχή υποχώρηση για να χωρέσουν όλοι στις απαιτήσεις της εποχής. Ετσι είναι ο καπιταλισμός, αυτόν έχουμε. Δεν αλλάζει, μόνο μαλακώνει.

  Όσο για το στρατό γιατί είναι, θεωρώ, σημαντικό ζήτημα :
  Γύρω στο '10 - '11 λοιπόν ξεκίνησαμε να παίζουμε Βόρειοι - Νότιοι στην Ευρώπη γιατί βέβαια πολύ συμφέρει την Βορειοευρωπαϊκή άρχουσα τάξη να κατηγορεί για την κρίση του τεμπέληδες νότιους. Και αντίστοιχα τη Νότια, να κατηγορεί τους λιτοδίαιτους Βόρειους.
  Και αποπροσανατολισμός του κόσμου σχετικά με τη φύση της κρίσης και πλήρης διάλυση και του τελευταίου ίχνους ταξικής συνείδησης των λαών,ενώ οι μεν και οι δε λύνουν τις διαφορές τους σε coctail parties κάπου στο Μονακό. Μ' ένα σμπάρο 2 τρυγόνια που λέμε.
  π.χ. http://www.youtube.com/watch?v=lVtiQu03fJc
  Spiegel κτλ κτλ.
  Όπως είναι λογικό, τα λαϊκά στρώματα, εν απουσία ταξικής συνειδήσεως, πήραν ανάποδες που λέμε. Θίχτηκε η εθνική μας υπερηφάνια. Η Madam Merkel , μετετράπει μέσα σε ελάχιστο διάστημα, στον πιο λυσσασμένο εχθρό που έχει αντιμετωπίσει το έθνος, ορκισμένη -μέχρι και της τελευταίας ρανίδος του αίματός της- να γονατίσει το περήφανο έθνος μας , λειτουργώντας ίσως ρεβανσιστικά για τη λυσσαλέα άμυνα μας απέναντι στους Ναζί στο Ρούπελ, κάποιες ανοιξιάτικες μέρες του '41.
  Μετά το '10 λοιπόν και τις πλατειούλες, που συμφωνήσαμε -ούλοι μαζί σαν Έλληνες, ανεξάρτητα απο κομματικά στεγανά- "να καεί, να καεί.." , η εμπιστοσύνη μας στον πολιτικό κόσμο κλονίστηκε. Βρεθήκαμε χωρίς ηγέτη ώστε να ανταπεξέλθουμε την εθνική ταπείνωση. Τον βρήκαμε εκεί.
  Δεν είναι πρώτη φορά , που ο στρατός προβάλλει ως το μοναδικό αδιάφθορο, πατριωτικό και πλέον ικανό στοιχείο για να διαχειριστεί τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις, όπου οι αστοί πολιτικοί κρίνονται ανεπαρκείς.
  Πάντα "παίζει", πάντα βρίσκεται στις εφεδρείες του συστήματος αν πάρουν τα πράγματα συγκεκριμένη τροπή.

  Μίλησα πολύ και κλείνω.

  Εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα Αντώνη.

  Χαϊνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Aντι δικού μου σχολίου, ενα copy paste σχόλιο ενός αναγνώστη ,από την στήλη Μπογιόπουλου στο enikos.gr που πιστεύω μας δίνει κάποια σημεία προβληματισμού διότι δείχνει την επικρατούσα στο λαό νοοτροπία

  "Σωστά (θεωρητικά)τα λες Νίκο πες μου όμως σύντροφε πως θα λύσουμε τα προβλήματα μας βγαίνοντας απο την ΕΕ και το ΝΑΤΟ περικυκλωμένοι από αντιπάλους για να μη πω εχθρούς, απομονωμένοι , χωρις να μπορούμε να θρέψουμε τον πληθυσμό χωρις συμμάχους χωρις αμυντική επάρκεια πέρα της εβδομάδος.
  Γράψε σε παρακαλώ σε επόμενο άρθρο την απάντηση και εγω θα είμαι μαζί σου και όχι με το δεξιό Τσίπρα ... απαντήσεις θέλω στην καθημερινότητα μου και όχι επιδειξη κομμουνιστικής καθαρότητας .
  Ο 20ος αιώνας απέδειξε την αποτυχία του υπαρκτού παρά τα όποια θετικά του στοιχεία , το να αναμασάμε τσιτάτα του Λένιν μοιάζει με θεολογία και όχι πολιτική για τη σωτηρία του κόσμου που βρίσκεται σε δραματική κατάσταση με την επέλαση της ακροδεξιάς στη Ευρώπη !
  Το να συμφωνήσουμε να βελτιώσουμε βασικά πράγματα σε συνθήκες καπιταλισμού και να επαναφέρουμε τις αστικές ελευθερίες που έχουν καταργηθεί σήμερα αποτελεί επαναστατική πράξη .. τόοοσο δύσκολο είναι αυτό να το καταλάβουμε . Ποιός σας είπε ότι το διακύβευμα στο επόμενο διάστημα είναι η κατάργηση του καπιταλισμού .. σε ποιό κόσμο ζεις Νίκο ;
  Εξάλλου ο Τσίπρας δήλωσε οτι δεσμευεται (ο ΣΥΡΙΖΑ) σε αυτά που μπορεί και όχι σε αυτά που θέλει !!!

  ΥΓ Σε διαβάζω καθημερινά και τις πιο πολλές φορές συμφωνώ μαζί σου."

  Και αυτός ο φίλος ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ!! Αν αυτό δεν είναι δείγμα συντιρικοποιήσης του λαού τότε τι να πώ?


  Σταύρος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλε (επέτρεψε μου την προσφώνηση) Σταύρο, το πρόσεξα και εγώ αυτό το σχόλιο. Εκτός από συντηρικοποίηση του λαού (που ίσως να είναι και η πιο εύκολη και βολική ανάλυση), εγώ θα ερμήνευα αυτές τις απόψεις ως δείγμα βαριάς απογοήτευσης του κόσμου, αλλά και αδυναμίας της πέρα του Σύριζα αριστεράς (αντικαπιταλιστικής, κομμουνιστικής, πες την όπως θες) να δημιουργήσει ένα μέτωπο/σχήμα ικανό και στριβαρό, ώστε να κατευθύνει τον κόσμο προς πιο ριζοσπαστικές λύσεις. Φυσικά, κάτι τέτοιο απαιτεί τεράστια δουλειά, σε επίπεδο προπαγάνδας, ιδεολογικής ζύμωσης κτλ, το οποίο αμφιβάλλω αν στην προκειμένη περίσταση μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα, σε ένα βάθος χρόνου, όμως, κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να μην βρεθούμε μπροστά στα πολύ χειρότερα   Γιάννης

   Διαγραφή
  2. Και αν σου έλεγα ότι η χρόνια προπαγάνδα που έχει κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν σε κάθε κωμικοτραγική "είδηση" για το x,y,z που και καλά έκανε ο Κιμ της Β.Κορέας, ως όφειλε να γίνεται σε ένα "ολοκληρωτικό κομμουνιστικό καθεστώς", παίζει τον κύριο ρόλο? Η συντηρητικοποίηση έσκασε δηλαδή έτσι ξαφνικά?

   JKL

   Διαγραφή
  3. Φίλε Γιάννη , γνωρίζώ πολλούς ανθρώπους που σκέφτονται όπως ο φίλος στο enikos.gr Ολοι ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ μεχρι το 2009 και μετά ΣΥΡΙΖΑ.

   Το ΚΚΕ μου προτείνει ένα "1917" του 21ο αιώνα με ότι αυτό συνεπάγεται και γιαυτό ακριβώς το στηρίζω. Ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει όρεξη να κινητοποιηθεί. Δεν νομίζω ότι θέλει να αναλάβει την ευθύνη τησ ίδιας του της διακυβέρνησης . Αυτό είναι σημάδι της πολιτικής της ανωριμότητας, το γεγονός δηλαδή , να αναθέτει σε άλλους την λύση των δικών του προβλημάτων. Γιαυτό δεν νομίζω ότι ένα τέτοιο μέτωπο θα μπορούσε να έχει μεγάλη επιρροή. ¨Ετσι όπως το σκέφτομαι μόνο όταν το "κόστος παραμονής στην ιδια κατάσταση είναι μεγαλύτερο από το κόστος της "αλλαγής΄ και της ανατροπής, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για το μέτωπο που γράφεις! Εχουμε να δουμε ακόμη πολλά και στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο. Η σαπίλα θα συνεχιστεί .

   Ωστόσο κάποιες από τις ανησυχίες αυτές του "μέσου ψηφοφόρου" είναι εύλογες ! Ενα ριζοσπαστικό πρόγραμμα όπως του ΚΚΕ με αποδέσμευση από ΕΕ, ΝΑΤΟ με διαγραφή μονομερή κλπ θα είναι ενα γεγονός με σημαντικες περιφεριακες αλλά και παγκόσμιες επιπτώσεις!

   Η μη πληρωμη του χρεους θα απειλήσει τη σταθερότητα του Ευρό με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγετε, ενώ η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ θα ανατρέψει τις γεοπολιτικές ισορροπίες της περιοχής μας ! Ο φόβος είναι ότι με τις ενεργειές αυτές θα τσαντίσουμε πολύ κόσμο! Αλλωστε τα συμφέροντα είναι τεράστια! Μία ελληνική κυβέρνηση που θα ακολουθήσει ένα τετοιο δρόμο είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει μέγάλη αντίδραση και ό κόσμος φοβάται ότι οι ¨"σύμμαχοι και εταίροι" θα βάλουν τον σουλτάνο Ερντογάν να μας επαναφέρει, με το αζημίωτο φυσικά, στην τάξη. Αλλώστε άλλο που δεν ήθελε ο σουλτάνος! Τα ιστορικά παραδείγματα "παρεμβατισμού" άλλωστε είναι πολλά και ό φόβος ενός ελληνικού "Μπρεστ Λιτόφσκ" μέσα στο λαό έχει εντέχνως καλλιεργηθεί από διάφορους !

   Η χώρα είναι πιθανό να υποστεί εμπάργκο από τις χώρες της Δύσης, όπως η Κούβα! Μια κυβέρνηση θα χρειαστεί να δώσει συγκεκριμένες λύσεις ,ιδιαίτερα στο θέμα των καυσίμων.

   Απόλυτη ουδετερότητα στην εξωτερική πολιτική και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου πρός όφελος του λαού σημαίνει αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις για την διασφάλιση αυτης της ουδετερότητος και την προστασία των πηγών αυτών.

   Τα ζητήματα αυτά δεν εχουν απαντηθεί αρκετά, εγώ μόνο γενικόλογες διατυπώσεις έχω διαβάσει αλλά τίποτα το συγκεκριμένο και αυτό πιστέυω είναι μια αδυναμία που δεν βοηθά στην ριζοσπαστικοποιηση!

   Σταύρος   Αποψη μου είναι ότι το ΚΚΕ οφείλει να καταστήσει σαφές στα μέλη, φ

   Διαγραφή
 4. Πολύ ενδιαφέρων όντως! Πολύ πιο καταθλιπτικό όμως, από ότι ενδιαφέρων. Τι να κάνει κανείς όμως; Να πάει έξω που είναι τα ίδια;

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. "πολύ απαιτητικός είστε και δε θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις απαιτήσεις σας" (απάντηση αφεντικού, στην ερώτηση "τι ώρα να περάσω για συνέντευξη γιατί μόνο μετά τις 12 γίνεται") --- "δεν πιστεύω να πάρεις άδεια 7 μήνες ενώ μπορείς να δουλέψεις;" (αφεντικό σε φίλη, αμέσως μόλις έχει υπογράψει τη σύμβαση, με σαφείς υπαινιγμούς για πιθανή εγκυμοσύνη και μάλιστα σε εργοστάσιο που δουλεύει φουλ και έχει κέρδη) --- αυτά ήταν από πολύ πρόσφατες συζητήσεις και ακούς δεκάδες κάθε μήνα, όμως αυτό που μου έχει πάντα μείνει : "τι θα πει τι ώρες είναι η δουλειά; εγώ μπορεί να σε θέλω πρωί για τις παραγγελίες, ποιος θα έρθει άμα σε πάρω τηλέφωνο" (απάντηση αφεντικού, αρκετά χρόνια πίσω, στους καλούς καιρούς, όταν πρωτοζητούσα δουλειά, σε ταβέρνα!!) --- άλλο ένα πολύ πρόσφατο "και το πτυχίο να πάρω, στον κώλο μου θα το βάλω, σερβιτόρος θα δουλεύω, γι αυτό σου λέω, δεν ασχολούμαι με αυτά, σημασία έχει να περνάς καλά" (φοιτητής σε τμήμα γεωπονία, 20 χρονών).

  Τα αφεντικά δεν μπορώ να πω ότι άλλαξαν πολύ, απλά η λογική τους έχει περάσει στους εργαζόμενους. Και αυτό διατρέχει όλη τη δραστηριότητα της κοινωνίας. Δηλαδή, ανταγωνισμός όλων με όλους και όποιος προλάβει να βολευτεί προσωρινά καμαρώνει σα γύφτικο σκεπάρνι. Αυτοκαταστροφικός, φασιστικός οπορτουνισμός. Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε...

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 1) Πόση αξία έχει οποιαδήποτε έρευνα που γίνεται τηλεφωνικά? Δηλ. τα μέλη του δείγματος απαντούν χωρίς καμία εγγύηση ανωνυμίας.

  2) Έπειτα, ίσως το ίδιο σημαντικό για να χαρακτηρισθεί η έρευνα μιδαμινής αξίας, είναι ότι οι ερωτηθέντες καλούνται να επιλέξουν μία, δύο, πόσες(?) απαντήσεις (δεν γίνεται γνωστό στη δημοσίευση του ΒΗΜΑτος) μεταξύ 5-15 επιλογών, δίχως να τις έχουν μπροστά στα μάτια τους και (πολύ πιθανά) χωρίς δικαίωμα στην πράξη να ξανασκεφτούν την απάντηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις εκείνο που μένει στη μνήμη των περισσοτέρων είναι ή η πρώτη και η τελευταία επιλογή ή εκείνη που μπορεί να τονίσει για κάποιον λόγο ο οπερέιτορ ή μία από αυτές που "καλοκάθεται" στο μυαλό, ενώ οι υπόλοιπες διαφεύγουν της προσοχής (σκεφτείτε για παράδειγμα πόσα πιάτα του μενού συγκρατείτε στη μνήμη όταν τα ακούτε να σας τα λέει ο σερβιτόρος ... μπορείτε να τα επαναλάβετε?).

  3) Όσο για το δείγμα, δεν αναφέρεται πόσα αρχικώς επιλεγμένα μέλη δεν δέχθηκαν να απαντήσουν και πόσες αντικαταστάσεις (και πιθανώς διαδοχικές) έγιναν. Ακόμη, ποιες ώρες της ημέρας διεξήχθη η έρευνα (δηλ. ποια η πιθανότητα να βρούν στο σπίτι νοικοκυρές, άνεργους, εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα, στον Ιδιωτικό, στα μαγαζιά, στην εστίαση κλπ) και με ποιο τρόπο αντικαταστάθηκαν όσοι δεν δέχθηκαν να συνεργαστούν, λ.χ. αντικατάσταση την ίδια ώρα με άλλους προεπιλεγμένους ισοδύναμους υποψήφιους ή ό, τι λάχει.

  Για όποιαδήποτε έρευνα ισχύουν τα 1) και 2) και δεν δινονται ακριβείς πληροφορίες για το 3) τις θεωρώ "Ως μη γενόμενη" ...

  Άλλο θέμα είναι τι επίδραση έχουν τα αποτελέσματα της "έρευνας" στη συλλογική συνείδηση ...

  οχ/μαλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο "Ρ" πάντως παίρνει την έρευνα αρκούντως σοβαρά, αφού αντλεί σειρά συμπερασμάτων για την κοινωνική πραγματικότητα απ' αυτή. Και δεν τον κατηγορώ που την παίρνει σοβαρά, κι εγώ σοβαρά την παίρνω, με όλες τις μεθοδολογικές επιφυλάξεις που είναι εύλογο να έχει κανείς. Γιατί την παίρνω σοβαρά; Επειδή είναι και δική μου σαφής αίσθηση ότι όσο περνάει ο καιρός το κίνημα βυθίζεται και ο "ρεαλισμός" αυξάνεται, για αυτό.

   Διαγραφή
  2. Κι εγώ στα σοβαρά παίρνω το γεγονός, όχι ως έρευνα, αλλά ως "αντικειμενίζουσα" προπαγάνδα.

   Είναι μέρος του σκηνικού των (αυτο/ετερο)εκπληρούμενων προφητειών.

   Ακόμη μία κουβέντα: στατιστικά αποτελέσματα των οποίων το άθροισμα δεν κάνει 100% (χωρίς να αναφέρεται σαφής σειρά προτίμησης) είναι για πέταμα: τι συμπέρασμα βγαίνει από το 73% υπέρ των επιχειρηματιών, το 53% υπέρ των εμπόρων και το 33% υπέρ των εφοπλιστών, δηλ. περι το 160% του δείγματος που υποστηρίζει ότι οι προηγούμενες κατηγορίες θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη? Δεν βγαίνει συμπέρασμα παρά μόνον οι "σωστές" εντυπώσεις.
   Για να μην πω πώς η σχετική ερώτηση είναι ολόκληρη για τα σκουπίδια αφού είναι έτσι στημένη ώστε να μην προσφέρει ως επιλογές λ.χ. (α) Δημόσιο τομέα, (β) κοινωνικοποιημένες επιχειρήσεις, (γ) συνεταιρισμοί (δ) κρατικοποιημένες επιχειρήσεις.

   Αφήνω κατά μέρος τη συζήτηση περι της αξίας των απαντήσεων "αρκετά", "μάλλον" σε έρευνα που υποτίθεται ότι προβαίνει σε ποσοτικοποιήσεις.

   οχ/μαλ


   Διαγραφή
  3. Να το προχωρήσουμε στην ουσία; Αν κατά την γνώμη σου δεσπόζει στην έρευνα το προπαγανδιστικό στοιχείο, ποια είναι η πραγματική εικόνα σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη ζητήματα του από πού περιμένει διέξοδο ο λαός, ποιους θεσμούς εμπιστεύεται, κλπ;

   Διαγραφή
  4. " ... από πού περιμένει διέξοδο ο λαός, ποιους θεσμούς εμπιστεύεται, κλπ;"

   Προφανώς, αυτό που του λένε πιπιλίζοντάς του τα αυτιά. Το ερώτημα είναι σε πόσο ποσοστό πιάνει αυτή η απάτη ( σε 30%, 40%, 80%, 95% ή 215% σύμφωνα με τον τρόπο στησίματος και επεξεργασίας των "δεδομένων" της έρευνας?).

   Αυτό ακριβώς δεν θα το μάθουμε από την "έρευνα".

   οχ/μαλ

   Διαγραφή
 7. Ωραίααααααα.

  Ας παίξουμε λίγο με τη σημειολογία. Μια εικόνα 1000 λέξεις.
  Αυτό απαγορεύεται: http://tinyurl.com/mer7lo7
  Αυτό http://tinyurl.com/p42ozgy προειδοποιεί για τόση επικινδυνοτητα που οδηγεί εδώ: http://tinyurl.com/pa7rdua
  Ο μόνος διαβάσιμος δρόμος είναι εδώ: http://tinyurl.com/ndmmw82

  Ωραίααααα. Εξυπνάδες θα πεί κάποιος. Για όσο , δεν μπορούμε (εγώ, εσύ , ο Χ "δικός μας" ) να
  πείσουμε τον δίπλα μας το τί σημαίνει ο καπιταλισμός στην καθημερινότητά του θα έχουμε
  τέτοιου τύπου αποτελέσματα ερευνών , και τέτοιου τύπου σχόλια σε κάθε άρθρο του κάθε "δικού μας".

  Οι άνθρωποι ξυπνάνε ότι έχουν μία και μόνη επιλογή:
  "Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί..." , http://tinyurl.com/p2jucfj

  Γιώργος-Σ.
  (Γιώργος Παύλα Σίγμα Κεφαλαίο Τελεία)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ο Ριζοσπάστης και ο "Οικοδόμος" που το αναδημοσίευσε είχαν το μέρος εκείνο που αφορά τα στοιχεία της δημοσκόπησης και το μέρος που αυτά γίνονται αφορμή για συμπεράσματα και διαπιστώσεις. Κάτω από τον χαρακτηρισμό "Ιδεολογία" ο Ριζοσπάστης προσπαθεί να δώσει απαντήσεις και "δρόμους" για την ιδεολογική αντιπαράθεση με τέτοιες ιδέες όπως αυτές που εμφανίζονται στην δημοσκόπηση. Για παράδειγμα αυτό το είδος της κρίσης που γίνεται διαρκώς κουβέντα μέχρι που ο Τσίπρας μας είπε πως "ήταν πρώτα κρίση δημόσιου χρέους, μετά έγινε τραπεζική" γιατί όχι στο τέλος να πιστέψει ο κόσμος πως θα γίνει στρουμφική.

  Ο Αντώνης ουσιαστικά δημιουργεί ένα άλλο κείμενο γιατί θέλει να τονίσει τα σημεία που εισαγωγικά αναφέρει ως "τις ερωτήσεις τις ίδιες και όχι τόσο τις απαντήσεις" κτλ.

  Σε αυτό το θέμα θα ήθελα να πω πως συχνά μας κάνουν οι μέντορες της ενημέρωσης να μπερδεύουμε την κατανόηση κειμένου με το συμπέρασμα.
  Σαν παράδειγμα να φέρω την Pisa και την τελευταία θέση της Ελλάδας.
  Σε ένα από τα τεστ αυτά υπάρχει μία ερώτηση που ζητάει από τον μαθητή να πει τι κατάλαβε (κατανόηση κειμένου) από ένα email της action day. Η ορθή απάντηση είναι πως δίνοντας 5 δολάρια τον χρόνο στην οργάνωση καταπολεμάς την φτώχεια στην Αφρική. Ευτυχώς λοιπόν που οι μαθητές μας απαντούσαν λάθος την ερώτηση.

  Τώρα, έχει χάσει κάθε αξιοπιστία η δημοσκόπηση, ιδιαίτερα η τηλεφωνική, γιατί το ποσοστό "δεν θέλω να λάβω μέρος" είναι απλά συντριπτικό. Όμως, και όποιος απαντάει σε αυτές βάζει μπροστά του ως ένα άλλο υποκείμενο, την κοινή γνώμη και προσπαθεί να προβλέψει τι θα απαντούσε "αυτή!".
  Για αυτό και τα μαργαριτάρια για την οικονομική ανάπτυξη που θα την φέρουν οι εφοπλιστές με όλο τον τζίρο τους να γίνεται στο εξωτερικό και τα κέρδη τους να επενδύονται στο Λονδίνο. Οι συριζαίοι όμως, είναι σίγουρο πως την πάτησαν και έβαλαν τους εφοπλιστές γιατί θα τους φορολογήσουμε και θα έρθει έτσι η ανάπτυξη. (Βλέπε Τσίπρας)
  Τα σύγχρονα ΜΜΕ νομίζω πως είναι θέμα χρόνου να ξεκινούν τα δελτία των οκτώ με "έξω είναι νύχτα ο ήλιος λάμπει στον ουρανό και σήμερα είχαμε..."

  δασκαλάκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο "Ρ" ασφαλώς και δίνει απαντήσεις, επαναλαμβάνω, αλλά δίνει απαντήσεις λαμβάνοντας ως δεδομένη την κατάσταση που σκιαγραφείται από τη δημοσκόπηση.

   Εγώ άνοιξα τη συζήτηση για τις δικές σας απαντήσεις, τι θεωρείτε ότι συμβαίνει, για ποιους λόγους, τι πρέπει να γίνει για αυτό, κλπ.

   Διαγραφή
 9. Μερικές επισημάνσεις:

  Η έρευνα είναι αρκούντως χοντροκομμένη και ορισμένα πράγματα βγάζουν "μάτι" όπως η ...51% στηριξη στον "δυτικό άξονα" έναντι της ρωσίας, (αν είναι δυνατόν σε έναν βασικά "ρωσόφιλο" λαό!) ή το 40% που εμπιστεύονται τις ...επιχειρήσεις! Τί βλακείες είναι αυτές;

  Δεν είναι αξιοπερίεργο να ξεφουρνίζουν τέτοιες έρευνες τέτοιους καιρούς. Το αξιοπερίεργο είναι που την παρουσιάζει ο Ριζοσπάστης σαμπως να την παίρνει στα σοβαρά. Δεν είναι κάπως;
  Τι συμπεράσματα μπορούν να βγούν από τέτοιες ανοησίες;

  Ασφαλώς υπάρχει πρόβλημα, δεν βλέπω τα πράγματα ρόδινα. Υπάρχει σοβαρο πολιτικό κενό, δεν υπάρχει πειστική πρόταση για ένα καλύτερο αύριο δίνοντας έτσι χώρο στην απελπισία.
  Πράγματι τα πολιτικά κόμματα δεν εμπνέουν όπως παλιότερα και οι χώροι της κοινωνικής οργάνωσης όπως τα σωματεια/συνδικάτα/συλλογοι δεν σημαίνουν τίποτα για τους περισσότερους.

  Για "οικοδόμηση του σοσιαλισμού" ούτε λόγος, γελάνε πικρά οι περισσότεροι όχι μόνο γιατί ακούγεται εντελώς φθαρμένη ως λέξη, αλλά γιατί δεν βλέπουν τον τρόπο που θα γίνει.

  Ασχημο είναι το φαινόμενο να γίνεται αποδεκτή ως λύση η μετανάστευση. Σαν να μην γράφτηκαν τόσα θρηνητικά τραγούδια για την ξενιτιά. Αυτό ίσως να είναι το πιο άσχημο από όλα.

  Ίσως θα έπρεπε να γίνει μια γενναία αυτοκριτική, τουλάχιστον να ξεκινήσει.
  ΤΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Η έρευνα είναι αρκούντως χοντροκομμένη και ορισμένα πράγματα βγάζουν "μάτι" όπως η ...51% στηριξη στον "δυτικό άξονα" έναντι της ρωσίας, (αν είναι δυνατόν σε έναν βασικά "ρωσόφιλο" λαό!)"

   Από πού προκύπτει ότι οι σημερινοί Έλληνες είναι "βασικά Ρωσόφιλοι";

   Διαγραφή
  2. δες αυτο Αντώνη http://news.yahoo.com/map-very-bad-news-vladimir-141002512.html σχετικα

   Διαγραφή
  3. Όλες οι παγκόσμιες στατιστικές δίνουν την Ελλάδα με συντριπτική πλειοψηφία να είναι υπέρ της Ρωσίας. Όπως αυτή την έρευνα που ο Giorgos bookhunter στο δημοσίευμα που έφερε παίρνει ως στοιχείο http://www.pewglobal.org/files/2014/07/PG-2014-07-09-Russia-Favorability.pdf. Μετά την Ρωσία η Ελλάδα με 63% το 2013 ήταν "Ρωσόφιλη". Η ίδια έρευνα δείχνει πως χάσαμε την δεύτερη θέση το 2014 από τους Κινέζους που με άλμα έφτασαν το 66% αποδοχής των πράξεων της Ρωσίας.
   Τώρα οι εκπλήξεις συνεχίζονται όχι στα αναμενόμενα ποσοστά μίσους των Ευρωπαίων και Αμερικάνων που εκτοξεύτηκαν μέσα σε ένα χρόνο χειρισμού από τα ΜΜΕ αλλά στην αύξηση της αποδοχής από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ταυτόχρονα. Και ενώ είναι αναμενόμενο πως ανεξαρτητοποιήσεις θα ηχούν θετικά σε Παλαιστίνιους, ευχάριστη έκπληξη αποτελούν οι Εβραίοι που δείχνουν πως έφτασαν το ένα τρίτο εκείνοι που δεν πιστεύουν πως οι ναζιστές στην Ουκρανία σταμάτησαν να είναι αντισημίτες.

   δασκαλάκος

   Διαγραφή
  4. Μάλιστα.

   Στο LR, που είναι Μ-Λ μπλογκ και έχει ανάλογους αναγνώστες, τα ποσοστά όσων ψήφισαν ότι στις ελληνορωσικές σχέσεις επιτιθέμενη είναι η Ρωσία ή ότι "κανείς δεν είναι επιτιθέμενος" ήταν εντυπωσιακά ψηλά.

   Δεν ξέρω πώς το εξηγείτε αυτό.

   Διαγραφή
  5. Αλλά για να φύγουμε από τις δημοσκοπήσεις Βήματος, Vox και δική μου και να πάμε στην ουσία: πώς ακριβώς μεταφράζεται ο φιλορωσισμός των Ελλήνων; Υπήρξε μαζικό κίνημα κατά των ενεργειών ΕΕ και ΗΠΑ στην Ουκρανία;

   Διαγραφή
  6. @Αντώνη,
   η παράκρουση δεν έχει να κάνει με χώρους ή ιδεολογίες αλλά με ανθρώπους και ευνοϊκές συνθήκες για να τους συμβεί. Η εποχή μας είναι ευνοϊκή με όσα μας προσφέρει η πραγματικότητα.

   Έχετε μία θετική ή αρνητική εικόνα για την Ρωσία;
   Θετικοί το 63% των Ελλήνων
   Έχετε εμπιστοσύνη πως ο Πούτιν κάνει το σωστό στις διεθνείς σχέσεις;
   Αρνητικοί το 57% των Ελλήνων

   Τώρα, τι να πούμε; πως επηρεάζονταν οι 1.000 που ρωτήθηκαν face to face στην Ελλάδα από τον Λιακόπουλο και τις πουτινιές του Πούτιν;

   Γενικά, μην ανησυχείς συμβαίνουν αυτά...

   δασκαλάκος

   Διαγραφή
  7. Αντώνη, η γνώμη μου είναι πως για λόγους ιστορικούς, θρησκευτικούς κτλ επιβιώνει σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού μια συμπάθεια προς τους Ρώσους. Για παρεμφερείς αλλά όχι λιγότερο σημαντικούς λόγους το ΝΑΤΟ δεν έχει φίλους στον ελληνικό λαό και αμφιβάλλω αν έχει φίλους και στους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Γι' αυτό χτυπιέται ο Πρετεντέρης σε ένα πολύ πρόσφατο άρθρο του.

   Τώρα το γιατί δεν έγιναν μαζικές ενέργειες κατά της ΕΕ κ του ΝΑΤΟ, αυτό έχει να κάνει, πιστεύω, εν μέρει με την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει ο ελληνικός λαός, την μερική κατάρρευση των οργανωτικών δομών του κινήματος αλλά και με τις ιδεολογικές εξαλλαγές που συντελούνται στο εσωτερικό του.

   Αποτέλεσμα αυτών των ιδεολογικών εξαλλαγών είναι και το φαινόμενο που περιγράφεις, δηλ σε ένα Μ-Λ μπλογκ που η πλειοψηφία των σχολιαστών ασχολείται συστηματικά με ιδεολογικά ζητήματα, να πλειοψηφεί η άποψη ότι η Ρωσία είναι "επιτιθέμενη".

   Δυστυχώς τα νέα ιδεολογικά γυαλιά συσκοτίζουν ακόμα και τα γεγονότα...

   ΤΚ

   Διαγραφή
  8. " έχει να κάνει, πιστεύω, εν μέρει με την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει ο ελληνικός λαός, την μερική κατάρρευση των οργανωτικών δομών του κινήματος"

   Αυτά δεν είναι αιτίες, είναι αποτελέσματα/συνέπειες άλλων αιτιών, και πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για το γιατί συνέβησαν. Οπότε δεν μπορεί να εξηγηθεί μια συνέπεια από μιαν άλλη συνέπεια αν με καταλαβαίνεις. Εγώ προσωπικά θα τις έβλεπα ως αλληλένδετες συνέπειες, μάλιστα.

   Διαγραφή
  9. ναι, είναι αλληλένδετες συνέπειες, μάλλον έχεις δίκιο.

   Θα μιλήσω με ένα παράδειγμα, πολύ συγκεκριμένο. Για το Γιουγκοσλαβικό.

   Υπήρχαν ορισμένοι παράγοντες που λειτούργησαν αποφασιστικά για το συλλογικό αίσθημα υπέρ των Σέρβων:

   -Η γειτνίαση
   -Το κοινό θρήσκευμα
   -Το πλήθος των δημοσιογράφων που κάλυψαν αντικειμενικά -οσο μπορούσαν- τον εμφύλιο και τους ΝΑΤΟίκούς βομβαρδισμούς
   -Οι πετυχημένες παρεμβάσεις από πλευράς του ΚΚΕ και των συμμάχων του, καλλιτεχνών και πνευματικών ανθρώπων
   -Ίσως και ένα αίσθημα ανησυχίας για το μέλλον των Βαλκανίων και της Ελλάδας που οι μηχανισμοί προπαγάνδας προσπάθησαν να διασκεδάσουν και να λοιδωρήσουν, (Δυστυχώς η Γιουγκοσλαβία ήταν μόλις το πρώτο εμπόδιο για την επέκταση του ΝΑΤΟ-ΕΕ προς Ανατολάς.)

   και βέβαια η ελληνική κοινωνία βρισκόταν σε καλύτερη θέση από κάθε άποψη.

   Πάμε στο σήμερα:
   -Η Ουκρανία πέφτει πιο μακρυα.
   -Ο λαός μας βρίσκεται σε απελπισία ζώντας τη δική του καταστροφή
   -Το αστειάκι με την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων τελείωσε, όλοι οι δημοσιογράφοι είναι embedded και εκπρόσωποι τύπου του ΝΑΤΟ.
   -Το κίνημα διέρχεται τη δική του κρίση προσανατολισμού και αδυνατεί να συσπειρώσει
   -Και τέλος κάποιοι ψάχνουν με το υποδεκάμετρο και το καπιταλιστόμετρο το σημείο των "ισων αποστάσεων" για τους δικούς τους λογους.

   Δεν σου κάνει εντύπωση ότι δεν δίνεται λόγος όχι στους "σεπαρατιστές" αλλά διάολε, ούτε στους Ελληνες που κατοικούν κατα χιλιάδες στις πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας;
   Δεν σου κάνει εντύπωση ότι δεν υπάρχει καμία αντίδραση για την απαγόρευση μαζί με την ρώσικη και της ελληνικής γλώσσας από την φασιστική δικτατορία του Κιέβο;

   Γιατί κανένας δεν αναδείχνει αυτά τα ζητήματα; Μα κανένας;

   Δεν είναι δυνατόν να μην βλέπει κάποιος τον αυριανό πόλεμο στην Ευρώπη...

   ΤΚ

   Διαγραφή
  10. Μιλάμε για μια διαφορετική ιστορική συγκυρία, όταν ο βαθμός ενσωμάτωσης στο δυτικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ ήταν ευθέως ανάλογως της ενσωμάτωσης στην ΕΕ. Υπάρχει λόγος που μιλάμε για καπιταλιστική "ολοκλήρωση."

   Βέβαια, κάποιοι τη βρίσκουν αποδίδοντας τα πάντα ... στην κακή ηγεσία του ΚΚΕ, αλλά από τον πόλεμο στη Γιουγκολαβία ως σήμερα μεσολάβησε ο βασικός κορμός, χρονικά της ευρωενωσιακής εμπειρίας και των επιδράσεών της στην μαζική συνείδηση. Γίναμε πολύ πολύ "δυτικότεροι" από ό,τι ήμασταν το 1990.

   Εξού και η μεγάλη μου επιφυλακτικότητα για τον φερόμενο "φιλορωσισμό" της σημερινής ελληνικής κοινωνίας.

   Διαγραφή
  11. Θέτεις ένα εξαιρετικό αν και δύσκολο θέμα.

   Οι παρατηρησεις μου είναι οι εξής:

   H "καπιταλιστική ολοκλήρωση" είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα ρητορικό σχήμα. Η υψηλή ανεργία και το φαινόμενο του αποπληθωρισμού είναι η πραγματικότητα ακόμα και για τις ισχυρες ευρωπαϊκες χώρες. Εδώ η Γαλλία έχει τεθεί σε καθεστώς "στενής επιτήρησης". Ακόμα και η θεωρία των "ανοικτών συνόρων" έχει καταρρεύσει με τις πολυάριθμες κυρώσεις και τις επιλεκτικές εμπορικές πολιτικές πολλών χωρών.
   Πολλοί ειδικοί βλέπουν το τέλος της ένωσης συντομα με τη σημερινή της μορφή. Πολλοί δυτικοί πολιτικοί το αντιμετωπίζουν ήδη ως ενδεχόμενο, Μόνο στην Ελλάδα κυριαρχεί η κωμική βεβαιότητα ότι η ΕΕ θα υπάρχει εις τους αιώνας των αιώνων.

   Για το θέμα του "εκδυτικισμού" της Ελλαδικής κοινωνίας, η απάντηση δεν είναι εύκολη. Ο βίαιος "εξευρωπαισμος" και μάλιστα με τα κατακάθια της ευρωπαϊκης κουλτούρας συνεχίζεται και μετά το 1990 δια της γνωστης μεθόδου της αντιγραφής μοντέλων, συστημάτων και θεωριών και μάλιστα ετεροχρονισμένα ωστε να έχουν αποτύχει σίγουρα. Μεγάλο θέμα!

   Αντίστροφα, η (κακή) ευρωενωσιακή εμπειρία θα μπορούσε, με τον κατάλληλο πολιτικό "πυροκροτητή" διαρκείας, να μετουσιωθεί σε ισχυρό κίνημα, που τουλάχιστον να αμφισβητεί και να διεκδικεί. Γιατί δεν έγινε μέχρι τώρα;

   Δεν πιστεύω ότι γίναμε κατα βάθος πολύ "δυτικότεροι" (αναθεμα και αν μπορούμε να ορίσουμε τη λέξη "δυτικός"). Ίσως να γίναμε περισσότερο χαλβάδες, νωθροί και με αδυνατισμένες τις συλλογικές μας αντιστάσεις. Αντίστοιχα όμως, από την εποχή του Γιουγκοσλαβικού, και ο πολιτικός λόγος (που επηρέαζε κάποτε πολύ περισσότερο) έχει γίνει πολύ πιο "ρεαλιστικός" ζητώντας να ευθυγραμμιστεί με τον αντίστοιχο "ευρωπαϊκό".

   Δεν αποδίδω την κατάσταση σε καμία "κακή ηγεσία" του ΚΚΕ γιατί δεν είμαι οπαδός της βουλησιαρχίας. Υπάρχουν όρια και περιθώρια κινήσεων που όσο πάνε και στενεύουν. Βέβαια, σε κάποια ζητηματα νομίζω οτι χρειάζεται μεγαλύτερη εμβάθυνση.


   Στον "φιλορωσισμό" της ελληνικής κοινωνίας είμαι και εγώ επιφυλακτικός. Δεν σημαίνει ανέβασμα της ταξικής συνείδησης σε καμία περίπτωση είναι όμως για την ώρα ένας δείκτης "εκδυτικισμού". Και αν έχει ένα ενδιαφέρον είναι ότι εκφράζεται όχι με τα σύμβολα του Τσαρισμού αλλά ως, φραστική έστω. αντίθεση με την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

   ΤΚ

   Διαγραφή
 10. http://www.avgi.gr/article/4001818/i-strofi-pros-ton-suriza-einai-kai-pros-tin-aristera-

  Απόπειρα αυτοκριτικής ή στάχτη στα μάτια του κόσμου και να χαμε να λέγαμε;
  Εμένα πάντως δε με πείθει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μετάφραση από τα ΔημητροΣεβαστακικά=όταν διαψευστούν οι δεσμεύσεις της ΔΕΘ, εσείς θα φταίτε, γιατί έχετε συντηρητικές απαιτήσεις και εμποδίζετε τον ΣΦΥΡΙΖΑ να γίνει ριζοσπαστικό κόμμα.

   Διαγραφή
  2. Αντώνη νομίζω συμπύκνωσες την ουσία του άρθρου σε 2 γραμμές!

   Διαγραφή
 11. Για μένα σύμφωνα με αυτά που ακούω είναι εν μέρει έτσι. Δεν νομίζω ότι ο κόσμος πολυνοιάζεται για το στρατό (τουλάχιστον ο κόσμος που μιλάω εγώ, μπορεί αλλού να μην είναι έτσι). Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία του κόσμου βλέπει την κρίση σαν αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης, διαφθοράς, ξέρω γω φοροδιαφυγής κλπ και όχι σαν γενικευμένη κρίση ενός συστήματος (που καραμπινάτα είναι) και συμπεριφέρεται σαν αυτό που συμβαίνει εδώ να είναι κάτι ξεκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο και να είναι κάτι άλλο. Γενικά τον κόσμο τον νοιάζει μόνο ο εαυτός του, όλα αρχίζουν και τελειώνουν εκεί. Όλοι διαμαρτύρονται αλλά αν αν του πεις του άλλου πάρε 300 ευρώ αύξηση πχ είναι το μόνο που τον νοιάζει, θα το βουλώσει και όλα θα είναι τέλεια και ας γίνεται ο απίστευτος χαμός γύρω του. Το θέμα είναι ότι όμως μερικές φορές εσύ είσαι το θύμα και όχι μόνο οι άλλοι, και εδώ και σε άλλες χώρες. Για αυτό γίνεται όλη η δουλειά. Επίσης ο κόσμος περιμένει κάποιον να του λύσει τα προβλήματα χωρίς να κάνει τίποτα αυτός και να μην αλλάξει τίποτα, και να μη συγκρουστεί με κανέναν (ΕΕ κλπ) το οποίο για μένα είναι η μεγαλύτερη ουτοπία. Ο λόγος που δεν το καταλαβαίνει δεν είναι μόνο ότι δεν του τα λέει κάποιος, υπάρχει και τεράστια προπαγάνδα, ναι, αλλά κυρίως φοβάται και δεν τον συμφέρει (κάτι ανάμεσα, το ένα από τα δύο ή και τα δύο) γιατί κάποια πράγματα είναι τόσο φανερά πλέον που αν σταματήσεις να θεωρείς τον εαυτό σου το κέντρο του σύμπαντος είναι ξεκάθαρα. Οπότε μερικές φορές ακούω βερεσέ τη γκρίνια και τα παράπονα γιατί δεν έχουν κάποια ουσία, απλώς αναπαράγονται τα ίδια κλισέ και δεν προσφέρεται τίποτα άλλο.
  Αυτά για την ώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Επίσης, για το αν απέτυχε ο υπαρκτός σοσιαλισμός η όχι υπάρχει τεράστια συζήτηση, δεν ξεμπερδεύεις με αυτό τόσο εύκολα όσο ο άλλος στο σχόλιο. Εντάξει, χαίρομαι που αυτός διαβάζει Μπογιόπουλο και συμφωνεί κιόλας, και είναι ενημερωμένος, αλλά παράλληλα ζει και στον πραγματικό κόσμο και θα κάνει και την επανάστασή του αλλά ρεαλιστικά. Έχουμε να φάμε πολύ ρεαλισμό ακόμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ο συγκεκριμενος που μιλαμε στο αρθρο του μπογιοπουλου, ειναι τρολ και αν παρακολουθησεις τα ποστ του σε ολα τα αρθρα θα το καταλαβεις.
   συνηθως ειναι εριστικος, προβοκατορας κτλ κτλ

   Διαγραφή
 13. όσο προβληματική, στρεβλή και χοντροκομμένη και να είναι η μεθοδολογία της έρευνας, θεωρώ ότι η κατάσταση σε γενικές γραμμές είναι περίπου αυτή. Φόβος για το μέλλον, απάθεια, αδιαφορία, ρεαλισμός!, συντηρητική έως και ακροδεξιά-φασιστική στροφή ενός σημαντικού μέρους της κοινωνίας, επικράτηση της λογικής "έτσι όπως είναι τα πράγματα να ευχαριστούμε τον θεό και για τα 300 ευρώ που παίρνω σε μερική απασχοληση" κλπ. Το ότι αυτή περίπου είναι η κατάσταση αποδεικνύεται και από κάτι άλλο πολύ πιο σημαντικό απ αυτήν την έρευνα: αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια από την συντριπτική μειωση εκείνων που κατεβαινουν σε διαδηλώσεις και πορείες.

  αναφορικά με την ρωσοφιλία, θεωρώ και εγώ ότι υπάρχει (βλέπε ξανθο γένος, ορθοδοξία, αντιπαλο δέος-όποιο έχει απομείνει κλπ).
  Βέβαια, αναφορικά με την ερώτηση του Αντώνη (πώς ακριβώς μεταφράζεται ο φιλορωσισμός των Ελλήνων; Υπήρξε μαζικό κίνημα κατά των ενεργειών ΕΕ και ΗΠΑ στην Ουκρανία), η απάντηση είναι ότι σαφώς δε υπήρξε και ότι κατά συνέπεια πρόκειται για έναν φιλορωσισμό του καναπέ και του καφενείου.
  Παρόλα αυτά, ο οποιος φιλορωσισμός θα πρέπει να εχει μειωθει κάπως, εξαιτιας κυρίως της στάσης της Ρωσίας στα της Κύπρου, αλλά και του πρόσφατου αδειάσματος που φάγαμε με αφορμή το εμπάργκο και τα αγροτικά προϊόντα
  alex

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. " εξαιτιας κυρίως της στάσης της Ρωσίας στα της Κύπρου"

   Εννοείς;

   Διαγραφή
  2. Εγώ σου λέω οτι θα έπρεπε να μας χαρίσουν και μια συστοιχία S-400 μετά που ψηφίσαμε και με τα δύο χέρια τις κυρώσεις.
   Ούτε καν την επιστολή Γλέζου δεν έλαβαν υπ' όψην τους οι αχάριστοι. Να μας αδειάζουν τόσο ανοιχτά ;

   Πάντως, μην αγχώνεστε. Αν συνεχίσουν έτσι οι Αμερικάνοι, σύντομα θα συνορεύει ο ελλαδικός κορμός με τη 51η πολιτεία και ο όποιος "φιλορωσισμός" θα ξεχαστεί σύντομα.

   Χαϊνης

   Διαγραφή
  3. συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση...αναφέρομαι στην άρνηση της Ρωσίας να δώσει νέο δάνειο στην Κύπρο και αναφέρομαι επισης σε όλους εκείνους που αφελώς υποστήριζαν ότι η "ρωσικη αρκούδα" θα σώσει και την ελλάδα και την κύπρο από τα μνημόνια. Αυτό προφανώς δεν έγινε και ως αποτέλεσμα ο ελληνικός φιλορωσισμος δέχτηκε ισχυρό πλήγμα.
   alex

   Διαγραφή
  4. ΟΚ, κατάλαβα τώρα. Δεν ξέρω βέβαια τι συνέπειες είχε για το λαό, δεν έχω δει σχετική έρευνα, αλλά πράγματι είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι "θα μας σώσει η ξανθιά φυλή" και τα τοιαύτα.

   Διαγραφή
 14. "πώς ακριβώς μεταφράζεται ο φιλορωσισμός των Ελλήνων;"
  Ευκολάκι! Σε ευθεία απάθεια εκ του καναπέως ορμώμενη.
  Τώρα, αν στην Γιουγκοσλαβία έφευγαν τα πούλμαν με τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ για να στηθούν ανθρώπινες ασπίδες ας μην ξεχνάμε πως οι ΜΑΒΗ της εποχής "πολεμούσαν" δίπλα σε εκτελεστικά αποσπάσματα Σέρβων εθνικιστών. (Ναι, ΜΑΒΗ, γιατί παραπέσαν πολλοί από τα σύννεφα με την αναβίωση των χρυσάβγουλων στις μέρες μας.)
  Ε, σήμερα εκτός από πεντέξι άτομα που θα έστειλε το Κόμμα για να αποκτήσει σύνδεση με τα τοπικά ΚΚ δεν βλέπω από καμία μεριά διάθεση για πραγματική εμπλοκή.

  Τέλος, όπως εγώ καταλαβαίνω την βαρύτητα που δίνεις στις ίδιες τις ερωτήσεις και όχι σε απαντήσεις, θα τολμήσω να πω πως το ΝΑΤΟ στον νέο του ρόλο δεν θα ανεχτεί παραφωνίες από μέλη του και έτσι οι εδώ τοποτηρητές του προσπαθούν να αντιστρέψουν την κατάσταση συμπάθειας που υπήρχε στην Ελλάδα για την Ρωσία.
  Παραγωγικότατοι θα έλεγα αν κατάφεραν το ποσοστό συμπάθειας του 66% το 2013 που έγινε μέσα σε ένα χρόνο 63% να το ισοπεδώσουν στο 27,7% μέσα σε τρεις μόλις μήνες.

  δασκαλάκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. "Στον "φιλορωσισμό" της ελληνικής κοινωνίας είμαι και εγώ επιφυλακτικός. Δεν σημαίνει ανέβασμα της ταξικής συνείδησης σε καμία περίπτωση είναι όμως για την ώρα ένας δείκτης "εκδυτικισμού". Και αν έχει ένα ενδιαφέρον είναι ότι εκφράζεται όχι με τα σύμβολα του Τσαρισμού"

  ????

  Τι ιστορική λογική θα είχε να εκφραζόταν με τα σύμβουλα του Τσαρισμού;! Πήγε κανένας φαντάρος με τον Τσάρο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Δεν το διατύπωσα καλά προφανώς. Εννοώ τα βυζάντια και τους δικέφαλους που τα έκαναν σημαία διάφοροι Χρυσαυγιτο-τέτοιοι πριν βάλουν στην Ευρωβουλή δυο γιεσμεν ανώτατους στρατιωτικούς με προϋπηρεσία στο ΝΑΤΟ παρακαλώ!


  ΤΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αστειότητες για τα "ορθόδοξα αδέρφια μας" και κολλητηλίκια με το Σβόμποντα και το Πρίβι Σεκτόρ, δηλαδή.

   Διαγραφή
  2. Ακριβώς! Ο "μαύρος κρίνος" που είναι σουπερ-εθνικοσοσιαλιστές και θεωρούν του ΧΑυγίτες "ακροδεξιούληδες" πήγαν στο Σβομποντα.
   Οι Χρυσαυγίτες πήγαν στα "κεντρικά" (το ΝΑΤΟ) μέσω Ευρωβουλής αν με εννοείτε...

   ΤΚ

   Διαγραφή
  3. Όχι ακριβώς. Είναι πασίγνωστες οι σχέσεις αγάπης Χ.Α, ΕΛΑΜ, Πρίβυ Σεκτόρ και Σβόμποντα.

   http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63970714
   http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/xrusi-augi-sxeseis-storgis-me-tous-oukranous-neonazi
   http://leninreloaded.blogspot.com/2014/02/blog-post_9699.html
   http://3.bp.blogspot.com/-GeWWm-ehwrc/VBCEpZfu1tI/AAAAAAAAAOo/bBjTtCeVsxk/s1600/dynamo.jpg

   Διαγραφή
  4. To ιδιο πράγμα λέω. Απλώς όταν έχεις ως Χρυση Αυγή πουλάς το πουλί με τα δύο κεφάλια εδώ και δυο δεκαετίες χρειάζονται πιο λεπτοι χειρισμοί. Επί της ουσίας οι καλοί μας φασίστες πιστεύω ότι από πολύ παλιά έκαναν κανονικό "πεζοδρόμιο" για το ποια πρεσβεία θα τους αγοράσει. Οι ρώσοι λογαριάζω ότι μπήκαν στον κόπο να τους βολιδοσκοπήσουν αλλά δεν ενδιαφέρθηκαν περαιτέρω. Ενδιαφέρθηκε όμως το ΝΑΤΟ!

   ΤΚ

   Διαγραφή
 17. εκ πρώτης το ακόλουθο λινκ δεν ειναι σχετικό με το θέμα, αλλά αν περάσει στο μέλλον θα δούμε πολύ χειρότερες έρευνες ως προς τα αποτελέσματά τους, απ' αυτά που σχολιάζουμε εδώ

  http://left.gr/news/kke-gia-ta-nea-sholika-vivlia-politikis-paideias-sto-lykeio
  alex

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Από πού προκύπτουν τα περί ρωσόφιλου προσανατολισμού στην Ελλάδα; Μα φυσικά από τον Κούντερα! Αντιγράφω από τη «Συνάντηση»:

  «Το ίδιο δίλημμα ισχύει για την Ελλάδα, που κατοικεί ταυτόχρονα στον ανατολικοευρωπαϊκό κόσμο (παράδοση του Βυζαντίου, ορθόδοξη Εκκλησία, ρωσόφιλος προσανατολισμός) και τον δυτικοευρωπαϊκό κόσμο (ελληνορωμαϊκή παράδοση, ισχυροί δεσμοί με την Αναγέννηση, νεωτερικότητα)

  Αν και μάλλον τόσα χρόνια μας σώζουν οι ισχυροί δεσμοί με την Αναγέννηση. :-)

  ***

  «Βέβαια, κάποιοι τη βρίσκουν αποδίδοντας τα πάντα ... στην κακή ηγεσία του ΚΚΕ, αλλά από τον πόλεμο στη Γιουγκολαβία ως σήμερα μεσολάβησε ο βασικός κορμός, χρονικά της ευρωενωσιακής εμπειρίας και των επιδράσεών της στην μαζική συνείδηση. Γίναμε πολύ πολύ "δυτικότεροι" από ό,τι ήμασταν το 1990.»

  Ασφαλέστατα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Κ. Σημίτης που υπέγραψε την απόφαση του ΝΑΤΟ για βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999, επανεξελέγη το 2000 με ποσοστό-ρεκόρ 43.79%. Θα έλεγα ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ανατροπή του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η απουσία (ορατής) εναλλακτικής οδήγησε στην αντίληψη ότι πλέον το μέλλον είναι μονόδρομος και αν θέλουμε να είμαστε επιτυχημένοι, πρέπει να προσπαθήσουμε να γίνουμε όσο το δυνατόν καλύτεροι σ' αυτό το μονόδρομο. Κάτι που σε επίπεδο απτής πολιτικής μεταφράστηκε στον «ρεαλιστή» Κ. Σημίτη.

  Επομένως δεν μου έκανε εντύπωση που οι πρώτες αντιδράσεις των Ελλήνων όταν έγινε εμφανές το ενδεχόμενο πτώσης του βιοτικού επιπέδου ήταν προς το «ρεαλισμό» (θυμηθείτε λ.χ. την εκλογική επιτυχία του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές το 2010, λίγους μόνο μήνες μετά την ψήφιση του 1ου μνημονίου). Σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, άλλωστε, η περίοδος 1990-2010 ήταν κάτι παραπάνω από γενναιόδωρη.

  Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων παραμένει προσκολλημένη στον «ρεαλισμό». Εσφαλμένα, όπως αποδεικνύουν οι εξελίξεις, θεωρούσα ότι από ένα σημείο κι έπειτα και αφού πολλοί άνθρωποι θα έβλεπαν ότι παρά τις «αυτονόητες μεταρρυθμίσεις», η ζωή τους όχι δεν βελτιώνεται, αλλά επιδεινώνεται, θα αμφισβητούσαν τις «αυτονόητες μεταρρυθμίσεις», αλλά και τη λογική πίσω από αυτές. Και ότι αυτή αμφισβήτηση θα είχε και ανάλογες συνέπειες στην πολιτική συμπεριφορά.

  Γιατί δεν έγινε αυτό τώρα, νομίζω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να το πει κανείς και χωρίς επίπονη έρευνα πάνω σ' αυτό μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Αν έπρεπε να αναφέρω πολύ πεζούς και πρακτικούς λόγους που ίσως ερμηνεύουν το γεγονός, θα έλεγα ότι σημαντικό ρόλο παίζουν τα χρήματα της ΕΕ. Για μία περίοδο τα μόνα χρήματα που κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά ήταν αυτά του ΕΣΠΑ, στο οποίο βασίζονται πολλές θέσεις εργασίας. Έτσι παρέκκλιση από τον «ρεαλισμό», θα σηματοδοτούσε αποκλεισμό από τα κονδύλια της ΕΕ και αυτό θεωρούταν καταστροφικό από -δυστυχώς- πολλούς που τα έβλεπαν ως σανίδα σωτηρίας (και δεν έβλεπαν ή παρέβλεπαν το πως η κατάσταση της οικονομίας βρίσκεται στο σημείο που βρίσκεται λόγω της ένταξης της χώρας στην ΕΕ). [Και ασφαλώς η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ δεν περιορίζεται στο ΕΣΠΑ].

  Άλλος λόγος που θα εξέταζα, για μία πρώτη ερμηνεία πάντα, είναι ότι αντίβαρο στην κυβερνητική πολιτική των τελευταίων ετών εμφανίστηκαν ένα σωρό ανερμάτιστα κινήματα (μα θυμάστε το «κίνημα της πατάτας»;) που το ένα έσκαγε μετά το άλλο ως πυροτέχνημα (εντυπωσίαζαν κατά την έκρηξη, αλλά δεν άφηναν τίποτα μετά από αυτή). Δεν άφησαν τίποτα στη συνείδηση των τμημάτων του πληθυσμού που τα ακολούθησε, όπως ήταν εξ αρχής βέβαιο.

  Τέλος, για μία πρώτη ερμηνεία πάντα, θα έλεγα ότι σημαντικό ρόλο στη λαϊκή συμμόρφωση προς τον «ρεαλισμό» παίζει η απειλή πολέμου,που ασφαλώς συνεπικουρείται από την ύπαρξη ισχυρού φασιστικού πόλου. Μου έκανε εντύπωση ότι το καλοκαίρι σε πολλά χωριά της Ηπείρου αυτή ήταν η δικαιολογία που άκουγα για τον εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ σ' αυτά τα χωριά. «Μα καλά δεν βλέπεις τί γίνεται γύρω μας;», έλεγαν εννοώντας ότι θα πρέπει να δούμε τι υφίσταται η Ουκρανία και να «καθίσουμε καλά».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Γιατί δεν έγινε αυτό τώρα, νομίζω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να το πει κανείς και χωρίς επίπονη έρευνα πάνω σ' αυτό μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Αν έπρεπε να αναφέρω πολύ πεζούς και πρακτικούς λόγους που ίσως ερμηνεύουν το γεγονός, θα έλεγα ότι σημαντικό ρόλο παίζουν τα χρήματα της ΕΕ. Για μία περίοδο τα μόνα χρήματα που κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά ήταν αυτά του ΕΣΠΑ, στο οποίο βασίζονται πολλές θέσεις εργασίας. Έτσι παρέκκλιση από τον «ρεαλισμό», θα σηματοδοτούσε αποκλεισμό από τα κονδύλια της ΕΕ και αυτό θεωρούταν καταστροφικό από -δυστυχώς- πολλούς που τα έβλεπαν ως σανίδα σωτηρίας (και δεν έβλεπαν ή παρέβλεπαν το πως η κατάσταση της οικονομίας βρίσκεται στο σημείο που βρίσκεται λόγω της ένταξης της χώρας στην ΕΕ). [Και ασφαλώς η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ δεν περιορίζεται στο ΕΣΠΑ]."

   Good point, Χέρμαν, και με σημασία για την νεολαία.

   Διαγραφή
 19. "Επομένως δεν μου έκανε εντύπωση που οι πρώτες αντιδράσεις των Ελλήνων όταν έγινε εμφανές το ενδεχόμενο πτώσης του βιοτικού επιπέδου ήταν προς το «ρεαλισμό» (θυμηθείτε λ.χ. την εκλογική επιτυχία του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές το 2010, λίγους μόνο μήνες μετά την ψήφιση του 1ου μνημονίου). Σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, άλλωστε, η περίοδος 1990-2010 ήταν κάτι παραπάνω από γενναιόδωρη.

  Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων παραμένει προσκολλημένη στον «ρεαλισμό». Εσφαλμένα, όπως αποδεικνύουν οι εξελίξεις, θεωρούσα ότι από ένα σημείο κι έπειτα και αφού πολλοί άνθρωποι θα έβλεπαν ότι παρά τις «αυτονόητες μεταρρυθμίσεις», η ζωή τους όχι δεν βελτιώνεται, αλλά επιδεινώνεται, θα αμφισβητούσαν τις «αυτονόητες μεταρρυθμίσεις», αλλά και τη λογική πίσω από αυτές. Και ότι αυτή αμφισβήτηση θα είχε και ανάλογες συνέπειες στην πολιτική συμπεριφορά."

  Eδώ νομίζω ότι υπάρχει ένα μεθοδολογικό πρόβλημα. Συχνά αναλύουμε με ιδεολογικούς όρους ή δίνουμε ιδεολογικό περιεχόμενο σε μια κατάσταση "ανάγκης" ή καλύτερα βίαιου εξαναγκασμού που βρίσκεται ο λαός μας αυτή την περίοδο.
  Αυτό ακριβώς προσπαθεί και η ΚΑΠΑ Research τραβώντας περίπου τον ίδιο δρόμο.

  Είναι πολύ προωρο και παρακινδυνευμένο, νομίζω να μιλήσουμε για συνειδητή λαϊκη αποδοχή της εξαθλίωσης και της βαρβαρότητας.

  Ο φόβος του εργαζόμενου μήπως χάσει αύριο τη δουλειά του, ο φόβος του ανέργου μήπως κοιμάται αύριο στα παγκάκια, ο φόβος του αστέγου μήπως χάσει αύριο το συσσίτιο, λειτουργεί παραλυτικά στις συνειδήσεις, σύμφωνοι ως εδώ. Άλλο όμως αυτό και άλλο να βγάζουμε συμπεράσματα ότι ο λαός μας στηρίζει συνειδητά τους δυνάστες του,

  Απο το 2010 ως το 2012 ο κόσμος δοκίμασε τα πάντα: Απήργησε, κατέβηκε στις διαδηλώσεις, συγκρούστηκε πολλές φορές (και το κράτος απάντησε με τρομακτική βία), έγινε "αγανακτισμένος", εξαφάνισε το ΠΑΣΟΚ, δεν ανέβασε ξανά αυτοδύναμη κυβέρνηση κονταίνοντας και τον Σα(χλα)μαρα (18.8% έλαβε τον Μάιο του 2012).

  Τίποτα από αυτά δεν πέτυχε. Ακόμα χειρότερα, δεν υπάρχει πειστική λύση διεξόδου σαν να προσπαθούν όλοι να ρίχνουν την μπάλα στην κερκίδα.

  Συμφωνώ φυσικά ότι η ΕΕ έχει εξαπολύσει εδώ και πολλά χρόνια μια πολυδάπανη εκστρατεία διαφθοράς του ελληνικού (και όχι μόνο) λαού μέσω των ΕΣΠΑ και των πολυώνυμων κοινοτικών κονδυλίων. Πόσο όμως θα διαρκέσουν;

  "σημαντικό ρόλο στη λαϊκή συμμόρφωση προς τον «ρεαλισμό» παίζει η απειλή πολέμου,που ασφαλώς συνεπικουρείται από την ύπαρξη ισχυρού φασιστικού πόλου. Μου έκανε εντύπωση ότι το καλοκαίρι σε πολλά χωριά της Ηπείρου αυτή ήταν η δικαιολογία που άκουγα για τον εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ σ' αυτά τα χωριά. «Μα καλά δεν βλέπεις τί γίνεται γύρω μας;», έλεγαν εννοώντας ότι θα πρέπει να δούμε τι υφίσταται η Ουκρανία και να «καθίσουμε καλά»."

  Πολύ ωραίο θέμα για συζήτηση! Αν υπήρχε πολιτικός λόγος που να ξεκαθάριζε ότι για τον ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ευρωπαϊκό πόλεμο υπεύθυνες είναι οι επεκτατικές πολιτικές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και ιδού τα πειστήρια (καθοδηγούμενο πραξικόπημα-φασιστικά διατάγματα, εθνοκάθαρση στο ρώσικο, ελληνικό κτλ, στοιχείου) και να καταδίκαζε χωρίς περιστροφές την αναγνώριση της ντε φάκτο διοίκησης του Κιέβου από την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα ήταν λίγο διαφορετικά τα πράγματα;
  Ότι ο Ουκρανικός λαός που έκατσε φρόνιμα τόσα χρόνια μέσα στην εξαθλίωση, ή αποδέχτηκε να μεταναστεύσει, τελικά βλέπει τη χώρα του να διαλύεται από τον πόλεμο;

  ΤΚ
  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ξεκινώ από το τέλος.

   «Αν υπήρχε πολιτικός λόγος που να ξεκαθάριζε ότι για τον ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ευρωπαϊκό πόλεμο υπεύθυνες είναι οι επεκτατικές πολιτικές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και ιδού τα πειστήρια (καθοδηγούμενο πραξικόπημα-φασιστικά διατάγματα, εθνοκάθαρση στο ρώσικο, ελληνικό κτλ, στοιχείου) και να καταδίκαζε χωρίς περιστροφές την αναγνώριση της ντε φάκτο διοίκησης του Κιέβου από την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα ήταν λίγο διαφορετικά τα πράγματα;»

   Υπάρχει. Από τον Ριζοσπάστη της 16ης Απριλίου: «Προτείνετε η Ελλάδα να βγει από την ΕΕ... Μα δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ουκρανία; Πώς θα τα βάλουμε με τα θηρία;»

   ***

   «Συμφωνώ φυσικά ότι η ΕΕ έχει εξαπολύσει εδώ και πολλά χρόνια μια πολυδάπανη εκστρατεία διαφθοράς του ελληνικού (και όχι μόνο) λαού μέσω των ΕΣΠΑ και των πολυώνυμων κοινοτικών κονδυλίων. Πόσο όμως θα διαρκέσουν;»

   Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γίνει όταν αρχίσουν να περιορίζονται. Θα γίνει κατανοητός ο ρόλος των κονδυλίων της ΕΕ ή μήοως θα γίνει πιο απελπισμένη η προσπάθεια πολλών να αποκτήσουν πρόσβαση σ' αυτά; Ασφαλώς εύχομαι το πρώτο.

   ***

   «Eδώ νομίζω ότι υπάρχει ένα μεθοδολογικό πρόβλημα. Συχνά αναλύουμε με ιδεολογικούς όρους ή δίνουμε ιδεολογικό περιεχόμενο σε μια κατάσταση "ανάγκης" ή καλύτερα βίαιου εξαναγκασμού που βρίσκεται ο λαός μας αυτή την περίοδο.»

   Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Πώς θα πρέπει να ερμηνετεί η λαϊκή συμπεριφορά; Και όχι μία στιγμιαία συμπεριφορά, αλλά μια συμπεριφορά για μία κατάσταση που διαρκεί 4 χρόνια και έχει γίνει η νέα «κανονικότητα» για το λαό;

   Διαγραφή