Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2014

Αμερικανικά τανκ θα εγκατασταθούν στα βουνά της Νορβηγίας

Τανκ Μ1Α1 Abrams
Μόσχα, 5 Αυγούστου (RIA Novosti) - Το αμερικανικό μεταγωγικό πλοίο Dewayne T. Williams αναμένεται να καταφθάσει στο μικρό νορβηγικό χωριό Namdalseid στις 10 Αυγούστου. Μεταφέρει βαριά τανκ, τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού και αποβατικά πλοιάρια, ανέφερε η τοπική εφημερίδα Adresseavisen την Τρίτη.

Το φορτίο θα περιλαμβάνει μαχητικά τανκ τρίτης γενιάς, τύπου M1A1 Abrams. Αυτός ο καινούργιος, βαρύτερος εξοπλισμός θα αντικαταστήσει τα φορτηγά και τα οχηματαγωγά τα οποία ήταν πριν αποθηκευμένα στα ορεινά μπούνκερ της κεντρικής Νορβηγίας.


Οι τοπικές στρατιωτικές πηγές που παραίθενται στην Νορβηγική εφημερίδα Aftenposten λένε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αλλάξει τον εξοπλισμό πολέμου που έχουν αποθηκεύσει στη Νορβηγία βασίζεται στην εμπειρία του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Ο ερευνητής Brett Ulriksen, του Νορβηγικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων θεωρεί ότι η νέα άφιξη είναι σημάδι της σκοτεινής αντίληψης των ΗΠΑ για το μέλλον της Ευρώπης. "Μπορεί κάλλιστα να σχετίζεται με την κρίση στην Ουκρανία", είπε στην Aftenposten.

Οι ΗΠΑ κατέχουν έξι συνολικά αποθηκευτικούς χώρους στα βουνά της κεντρικής περιοχής της Νορβηγίας Trøndelag. Επιπρόσθετα, υπάρχει αποθηκευμένος πολεμικός εξοπλισμός των ΗΠΑ σε δύο νορβηγικές αεροπορικές βάσεις της περιοχής, η μια απ' τις οποίες συστεγάζεται με το αεροδρόμιο του Τρόντχαιμ Værnes, διεθνές αεροδρόμιο το οποίο εξυπηρετεί το Τρόντχαιμ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Οι αποθηκευτικοί χώροι κατασκευάστηκαν στον Ψυχρό Πόλεμο και αποτέλεσαν αντικείμενα έντονης διαμάχης τότε. Το πρώτο αμερικανικό πλοίο που περιείχε στρατιωτικό εξοπλισμό κατέφθασε στην περιοχή στα μέσα της δεκαετίας του 1980, και συνάντησε διαδηλώσεις από ντόποιους και σκληρή κριτική από τον Σοβιετικό Τύπο, γράφει η Adresseavisen. Τώρα ωστόσο μοιάζει να μην υπάρχει διχογνωμία για το θέμα, καθώς ακόμα και το αντι-νατοϊκό Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα συμφώνησε στην υπογραφή ανανέωσης στην συμφωνία αποθήκευσης το 2006.

7 σχόλια:

 1. Νάτη και η Νορβηγία. Καλά πολύ αντι-νατοϊκό κόμμα, άσε, την έχει πολύ άσχημα το ΝΑΤΟ εκεί. Και μετά θα λέει η Ουκρανία, "εμάς η Αμερική μας βοήθησε τότε", πλήρωνε τώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καμία έκπληξη. Οι σκανδιναβικές χώρες, με το "ένδοξο" σοσιαλδημοκρατικό παρελθόν και το "σκεπτικισμό" τους απέναντι στη ζώνη του ευρώ, είναι 100% στοιχισμένες στον ιμπεριαλισμό και πρωτοπόρες στον κοινωνικό εκφασισμό εδώ και δεκαετίες. Από που προέρχεται o γ.γ. του ΝΑΤΟ είπαμε;

   gdmn1973

   Διαγραφή
  2. Εδώ ο καλός, προοδευτικός, δημοκρατικός και οικολογικά ευαίσθητος σοσιαλισμός, περάστε κόσμε!

   Διαγραφή
 2. Ποιος γ.γ. , σκανδιναβία και μπουνταλές.

  Εμείς προσφέρουμε τρομερό πακέτο. Και βάση για τα drones στην Κρήτη και τον ΑΓΕΕΘΑ για αρχηγο στη Συμμαχία.
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64057360

  -combo pack που λένε και οι σύμμαχοι.

  Χαϊνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. - Δηλαδή τι πρόοδο έχουν κάνει στη Σουηδία;
  - Χίλια χρόνια μπροστά είναι.
  - Εκεί δεν έχουν προβλήματα δηλαδή; Τις εξεγέρσεις των μεταναστών δεν τις είδες; Δεν ενημερώνεσαι μου φαίνεται, σ έχει φάει η δουλειά.
  - Ας καθόταν στη χώρα τους. Τι με νοιάζει εμένα;

  Διάλογος με δημοκρατικιά οπαδό του ΚΚΕ-εσ., μετέπειτα ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ και πλέον του ΣΥΡΙΖΑ.

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή