Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

Al Jazeera: Προπύργιο του ρατσισμού η Ελλάδα με την ανοχή του κράτους

Το άρθρο παρουσιάζεται όχι επειδή θίγει ζητήματα ήδη γνωστά (και βεβαίως υπαρκτά και αναμφισβήτητα), αλλά επειδή κυκλοφόρησε σ' αυτή τη χρονική στιγμή στο μεγαλύτερο Αραβικό Μέσο Ενημέρωσης από καθηγητή στις ΗΠΑ. Εμένα με προβληματίζει αυτό ενόψει όσων έχω θίξει το τελευταίο διάστημα. Σημειώνω επίσης την αναφορά στο "αντιρατσιστικό" ως δήθεν πανάκεια των προβλημάτων ρατσισμού στη χώρα, καθώς και την υπογράμμιση του ότι άργησε να ψηφιστεί, χωρίς καμία νύξη των ζητημάτων που τέθηκαν σχετικά με τη χρήση του ως κατασταλτικού μέσου, και χωρίς καμία αναφορά στην Απόφαση-Πλαίσιο της ΕΕ (ή την πρόταση νόμου της ΕΕ για ποινικοποίηση του κομμουνισμού). 
LR
---



Το άρθρο ξεκινάει περιγράφοντας δύο περιστατικά ρατσιστικής βίας που σημειώθηκαν τον Αύγουστο σε Αθήνα και Πειραιά. Το πρώτο στις 2 Αυγούστου, όταν ομάδα αγνώστων επιτέθηκε σε πακιστανό μετανάστη στην Αθήνα. Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε πέντε ημέρες αργότερα στον Πειραιά όταν άγνωστοι μαχαίρωσαν 12 φορές Ιρανό.

«Το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η Αθήνα τώρα έχει γίνει κέντρο μιας διαδικασίας απο-εκπολιτισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής πανεπιστημίου.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο η Ελλάδα δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει έρθει αντιμέτωπη με την ενίσχυση της ακροδεξιάς. Σημειώνει, ωστόσο, πως η βαθιά ύφεση, η φτώχεια, η ανεργία και οι πολιτικές λιτότητας έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα προηγμένο εργαστήριο θεσμοθετημένου ρατσισμού στην Ευρώπη.

Το άρθρο επικαλείται έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Human Rights First στην οποία αναφέρεται πως οι φυλετικές διακρίσεις στην Ελλάδα έχουν την ανοχή της Βουλής και της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι μετά από τόσους μήνες μόλις τον Σεπτέμβριο ψηφίστηκε αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.


Η όποια μείωση στα κρούσματα ρατσιστικής βίας αποδίδεται στις διώξεις κατά στελεχών της Χρυσής Αυγής και στη φυλάκισή τους.

Όπως σημειώνεται, όμως, αυτό δίνει μια παραπλανητική εικόνα για την χώρα, καθώς στις πρόσφατες ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή κέρδισε το 9,4% των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα, ωστόσο με στοιχεία που επικαλείται ο καθηγητής οι ακροδεξιές ιδεολογίες έχουν διεισδύσει στους κρατικούς θεσμούς.

Στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι η αστυνομία φαίνεται να είναι στην πρώτη γραμμή υποστήριξης του ρατσισμού στην Ελλάδαμ ενώ γίνεται αναφορά σε μαρτυρίες προσφύγων, οι οποίοι κατηγορούν αστυνομικούς για ρατσιστικές συμπεριφορές.

Επίσης, ευθύνες ρίχνονται και στο δικαστικό σύστημα, το οποίο, βάσει του άρθρου, έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

1 σχόλιο:

  1. Να προστεθεί εδώ ότι με την ευκαιρία της ακρόασης του Αβραμόπουλου που είναι υποψήφιος Επίτροπος Μετανάστευσης έγιναν παρόμοια σχόλια με αυτά του Ντεντιέ.

    http://en.enikos.gr/politics/16131,UPDATE_-_Greek_commissioner-designate_Av.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή