Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Οι τάσεις συγκέντρωσης πλούτου το 2013-4

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ 1 ΣΤΟΥΣ 3 ΥΠΕΡ-ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
11 Ελληνες στη λίστα των κροίσων
Η κρίση βαθαίνει, οι πλούσιοι αβγαταίνουν. Κατέχουν το 1/10 του παγκόσμιου ΑΕΠ
Του ΑΔΑΜ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ a.giannikos@elefterotypia.net

Τη στιγμή που όλες οι προβλέψεις για παγκόσμια ανάκαμψη αναθεωρούνται προς τα κάτω με το παγκόσμιο χρέος να εκτοξεύεται σε πρωτοφανή επίπεδα (100 τρισ. δολάρια, Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, 3/2014), η λέσχη των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη αυξάνεται, πληθαίνει και κατακυριεύει τη Γη κατά παραγγελίαν του Θεού των αγορών.


Ο βήχας και τα λεφτά δεν κρύβονται

Από τον Ιούλιο του περασμένου έτους ώς τον φετινό Ιούνιο, ο πληθυσμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 155 άτομα, φέρνοντάς τους στον αριθμό-ρεκόρ των 2.325, αύξηση 7,1% από πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό πως η αντίστοιχη αύξηση μεταξύ 2012 και 2013 ήταν μόλις 0,5%. Ο συνολικός πλούτος που κατέχουν οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αυξήθηκε φέτος 12% και ανέρχεται πλέον σε 7,3 τρισ. δολάρια, ποσό ίσο περίπου με το ένα δέκατο του παγκόσμιου ΑΕΠ και μεγαλύτερο από τη συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων στον Dow Jones.

Στην έρευνα της εταιρείας ερευνών Wealth-Χ με έδρα τη Σιγκαπούρη και της ελβετικής τράπεζας UBS, η είδηση είναι πως πρώτη φορά η Ευρώπη ξεπέρασε τη Βόρεια Αμερική τόσο σε αριθμό δισεκατομμυριούχων -775 (+1,2%) έναντι 609 (+10,3%)- όσο και στο μέγεθος του πλούτου που αυτοί κατέχουν - 2,375 τρισ. δολάρια (+12%) έναντι 2,371 τρισ. δολαρίων (+9,9%). Παρ' όλα αυτά οι ΗΠΑ έχουν τους περισσότερους (571) από κάθε άλλη χώρα, ακολουθούμενες από Κίνα (190), Βρετανία (130), Γερμανία (123) και Ρωσία (114), ενώ στο διάστημα της μέτρησης Ασία και, ειδικά, η Κίνα είδαν τη μεγαλύτερη αύξηση.

Με 18 δισ. δολάρια

Το ελληνικό ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι η ύπαρξη 11 Ελλήνων δισεκατομμυριούχων με περιουσία 18 δισ. δολαρίων, από 9 πέρυσι με περιουσία 16 δισ. Ο αριθμός τους δεν είναι μικρός αν αναλογιστεί κανείς πως το Βέλγιο με παρόμοιο πληθυσμό έχει λιγότερους και η Πορτογαλία τους μισούς. Επιβεβαιώνει δε την τάση που είχε καταγραφεί πέρυσι στην έρευνα της Wealth-Χ για άτομα με περιουσία μεγαλύτερη των 30 εκατ. δολαρίων, όπου η Ελλάδα αναφερόταν ως «η χώρα με τον δεύτερο αυξανόμενο πληθυσμό πολυεκατομμυριούχων στην Ευρώπη» (505 άτομα με περιουσία 60 δισ. δολάρια).

Σε κάθε τρία εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη αντιστοιχεί ένας δισεκατομμυριούχος και παρά το γεγονός πως οι δισεκατομμυριούχοι αναλογούν μόλις στο 1% του πληθυσμού των πολυεκατομμυριούχων, ο πλούτος των πρώτων μεταξύ 2011 και 2013 αυξήθηκε 40%. Σήμερα κατέχουν κατά μέσον όρο περιουσία 3,1 τρισ. δολαρίων (+4,4%), 600 εκατ. δολάρια έκαστος σε ρευστό και τέσσερις ιδιοκτησίες αξίας 23,5 εκατ. δολαρίων η κάθε μία. Σχεδόν ένας στους πέντε, το μεγαλύτερο ποσοστό, έχει συσσωρεύσει πλούτο μέσω χρηματοπιστωτικού τομέα και επενδυτικών σχημάτων. Οι δισεκατομμυριούχοι επιθυμούν να έχουν τον αποκλειστικό έλεγχο των επιχειρήσεών τους. Για σχεδόν τους μισούς η περιουσία τους αφορά ιδιοκτησία μη εισηγμένων, ενώ κατά πλειοψηφία (95%) κατέχουν 1-10 δισ. δολάρια. Το 10 το καλό φαίνεται πως είναι το ταβάνι. Μόλις δε τέσσερα άτομα ξεπερνούν τα 50 δισ. παγκοσμίως.

Ανω των 65 ετών

Σχεδόν οι μισοί από τους δισεκατομμυριούχους έχουν ηλικία άνω των 65 και η μέση ηλικία τους καταγράφεται στα 63 έτη, σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις επιλέγουν να αυξάνουν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης των κοινών θνητών στα όρια της μετάβασής τους στον άλλο κόσμο. Σ' αυτόν τον κόσμο, η τάση των δισεκατομμυριούχων, λέει η έρευνα, είναι να διατηρούν τον πλούτο που συσσώρευσαν, αν και σε άλλο σημείο υποστηρίζεται πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δισεκατομμυριούχοι κρατούν θέση αναμονής για επενδύσεις». Πάντως, μέχρι το 2020 και εν αναμονή της ανάπτυξης που έρχεται, ο αριθμός τους προβλέπεται να αυξηθεί ανάμεσα σε 3.600 και 4.100 άτομα.

16 σχόλια:

 1. Είχε δίκαιο ο Μαρξ; Είχε, λέει! Γι αυτό τον φοβάστε τόσο, επειδή είχε δίκαιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. AYTO το πράγμα που περιγράφει μια αστική εφημερίδα χωρίς φόβο, ΑΥΤΟ το πράγμα, η "ριζοσπαστική αριστερά" το ονομάζει "ανθρωπιστική κρίση."

  Για τόσο ηλίθιους σας περνάει. Και με το δίκιο της, να λέμε τα πράματα με το όνομά τους. ΕΙΣΤΕ ηλίθιοι, αδικαιολογήτως ηλίθιοι.

  Ψηφίστε τους, ψηφίστε τους να σας "σώσουν."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αν πάρεις όλα τα λεφτά των πλουσίων και τα μοιράσεις στους περισσότερο φτωχούς αυτού του κόσμου ( Ινδούς, Κινέζους και λίγους Μαύρους) τι θα έχεις;
  Αν όλοι οι Ινδοί και οι Κινέζοι μαζί με τους Αφρικανούς αρχίσουν να καταναλώνουν όσο και όσα καταναλώνει ο μέσος Ευρωπαίος θα έχεις φυσικούς πόρους στην γη;
  Αν ξεκινήσεις να μοιράσεις τον πλούτο μήπως φτάσεις να μοιράζεις την φτώχεια και στους καλοζωισμένους Δυτικούς;
  Παναγιώτης Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Αν όλοι οι Ινδοί και οι Κινέζοι μαζί με τους Αφρικανούς αρχίσουν να καταναλώνουν όσο και όσα καταναλώνει ο μέσος Ευρωπαίος θα έχεις φυσικούς πόρους στην γη;"

   Εκπληκτικό επιχείρημα και λογική. Άξιος διάδοχος του Κορτέζ και του Σέσιλ Ρόουντς. (Ψόφος στους σχιστομάτηδες και τους αραπάδες).

   Διαγραφή
  2. "Αν ξεκινήσεις να μοιράσεις τον πλούτο μήπως φτάσεις να μοιράζεις την φτώχεια και στους καλοζωισμένους Δυτικούς;"

   ...είπε ένας απ' τους 11 με τα 18 δις, ή μάλλον ο λουτροκαμπινές του, που ήταν τελευταίας τεχνολογίας και μίλαγε κιόλας.

   Διαγραφή
  3. "Αν πάρεις όλα τα λεφτά των πλουσίων και τα μοιράσεις στους περισσότερο φτωχούς αυτού του κόσμου ( Ινδούς, Κινέζους και λίγους Μαύρους) τι θα έχεις;"
   Έκλαψα λίγο σε αυτή την γιγαντίαια ερώτηση. Υπάρχουν και λευκοί που βιώνουν απόλυτη φτώχεια γενικά να ξέρεις δεν είναι μόνο οι υπόλοιπες φυλές.

   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  4. Ναι, αλλά αν δεν υπήρχαν μαύροι η φυσική και αναπόφευκτη μοίρα τους θα ήταν να είναι ακόμα φτωχότεροι. Αυτό κατάλαβε ο φιλεύσπλαχνος από τις τάσεις συγκέντρωσης του κεφαλαίου.

   Αλλά είπαμε, ξυνίζει η "δικτατορία του προλεταριάτου", δεν πουλάει.

   Διαγραφή
  5. Οπότε, τρώμε μια "ανθρωπιστική καταστροφή" στη μάπα σαν καλοί κρετίνοι και πάμε για νάνι όρθιοι.

   Διαγραφή
  6. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας αλλά στις ερωτήσεις μου δεν δώσατε απαντήσεις.
   Εξεπίτηδες δεν μπήκαν οι λευκοί φτωχοί γιατί είναι σαν απόλυτος αριθμός λίγοι και επιπρόσθετα γιατί οι απόλυτες τιμές του κατωφλιού της φτώχειας στις αναπτυγμένες χώρες είναι υπερ-πολλαπλάσιες από αυτές στον λεγόμενο "τρίτο" κόσμο.
   Αν θα μπορούσατε με αριθμούς να απαντήσετε.
   Για παράδειγμα εμείς εδώ στην Ελλάδα σφάζουμε ή όχι τους 11 ή 9 πλουσίους μας θα έχουμε να μοιράσουμε όλη την περιουσία τους (προσοχή περιουσία και όχι εισοδήματα τους) που ανέρχεται στο ποσό των 18 δισεκατομμυρίων.
   Διαιρούμε λοιπόν την κοινωνική μας λεία δια τα δέκα εκατομμύρια πληθυσμό μας γιατί τους άλλους θα τους έχουμε στείλει στην χώρα τους για να κάνουν τα ίδια με τους δικούς τους πλούσιους. Μετράμε σε κάθε χέρι Έλληνα (έστω και αρβανίτη για να τσαντιστεί ο κ. Κασιδιάρης) χίλια οκτακόσια ζεστά και καθαρά.
   Σώθηκε ωρέ ο Έλληνας που στενάζει στην σημερινή κρίση με αυτά τα λεφτά που θα τα πάρει μία φόρα και μόνον;

   Παναγιώτης Κ.

   Διαγραφή
  7. Παναγιώτη μου, τα δις αυτά δεν είναι ξέρεις εφάπαξ. Δεν είναι συνταξιούχοι του ΙΚΑ οι άνθρωποι. Μιλάμε για κεφάλαιο και όχι για σύνταξη. Και βεβαίως μιλάμε για κεφάλαιο χρηματοπιστωτικό κυρίως. Το κεφάλαιο είναι αυγατιζόμενο πράμα. Τόσο αυγατιζόμενο που αυξήθηκε δύο δις σε ένα χρόνο. Ξέρεις σε τι εργατική δύναμη αντιστοιχούν αυτά τα 18 δις; Ξέρεις πόσο ιδρώτα κλέβεις για να μαζέψεις 18 δις; Ξέρεις πόση εργατική δύναμη αγοράζεις; Ξέρεις τι θα μπορούσε να κάνει αυτός ο ιδρώτας με άλλη χρήση απ' το να τα αυγατίζει προς συσσώρευση;

   Δεν ξέρεις, για αυτό ενοχλείς το μπλογκ με σχόλια που προορίζονται για τον Θάνο Τζήμερο.

   Διαγραφή
  8. Αντώνη,
   νομίζω πως σηκώθηκε από τον τάφο και σε τρολλάρει ο Κονδύλης.
   Η αλήθεια είναι πως είχε δίκιο όταν έλεγε κάτι παρόμοιο γιατί πραγματικά οι ακραία πλούσιοι δεν φθάνουν με την περιουσία τους να θρέψουν τους φτωχούς αυτού του κόσμου.
   Και ακριβώς αυτό είναι το μυστικό γιατί η μαρξιστική σκέψη θέλει αλλαγή του συστήματος και όχι αλλαγή χεριών που κρατάνε τον πλούτο.
   Η αστική τάξη δεν είναι 11 άτομα στην Ελλάδα ούτε παγκόσμια τα 2.000 πρόσωπα ακραίου πλούτου. Η δεξαμενή που γεννά αυτά τα λίγα άτομα είναι ο στόχος και αν κάνουμε τις διαιρέσεις παίρνοντας τον δικό τους πλούτο φθάνουν και περισσεύουν για όλους τους κατοίκους του πλανήτη να έχουν ένα σπιτάκι, ένα μεταφορικό μέσο και μια δουλίτσα για να αναπαράγουν και να συντηρούν αυτόν τον "πλούτο" τους.
   Η λογική λέει πως θα τον αυξήσουν και θα έχουν και μία βαρκούλα αλλά για μελλοντικά φαινόμενα ας μην μιλήσουμε.

   Παρατηρείται ο "αριστερός" και ο σοσιαλδημοκράτης να είναι αυτός που δίνει τους πλούσιους σε κάθε ευκαιρία ως στόχους προσωποποιημένους για να συσκοτίσει την αλήθεια που είναι πως πίσω τους κρύβεται μία ολόκληρη τάξη που δεν μετριούνται τα μέλη της με μικρούς αριθμούς. Αυτό βλέπω κάθε φορά που παρουσιάζονται στοιχεία αυτής της ακραίας πλουτοκρατίας που σκανδαλίζει καθιστούς μικροαστούς στις τηλεοράσεις. "Ποιοι είναι επιτέλους αυτοί οι 11 που δεν μπορεί θα έκλεψαν για να τα κάνουν και αν τους κλείσουμε φυλακή θα πάμε μπροστά εμείς με την δουλειά μας και τα κόπια μας;"

   Den-nice

   Διαγραφή
  9. Εγώ νομίζω ότι απλώς με τρολάρει με δεκαπέντε νικ ο Ιστοριοδίφης και ότι δεν μπαίνει καν στον κόπο να διαβάσει τι έγραψα μπρος στη φούρια του να τρολάρει.

   Διαγραφή
  10. Ρε τί μπαγιάτικος που είναι αυτός ο Μαρξ...
   Ενώ αυτός ο Μάλθους φρεσκότατος που όλο και πιο συχνά απο επίσημα και μη χείλη νεκρανασταίνονται οι θεωρίες του. Άντε και να σφάζουμε κόσμο φτωχούς σκουρόχρωμους κατά προτίμηση για να εξευμενίζουμε τον Θεό να μας φυτεύει παραδιές
   Δήκλας

   Διαγραφή
 4. Καλησπέρα,
  πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο το άρθρο, ειδικά επειδή δημοσιεύεται σε μια "κανονική" εφημερίδα (εννοώ όχι πχ τον Ριζοσπάστη, όπου πολύς κόσμος θα το απέρριπτε και μόνο λόγω αυτού).

  Είναι νομίζω σημαντικό στοιχείο και η μέση ηλικία που είναι μεγάλη, δείχνει ότι πλέον η "τράπουλα" ανακατεύεται πάρα πολύ λίγο έως καθόλου, ένδειξη της κυριαρχίας των μονοπωλίων.

  Θα ήταν ενδιαφέρον να βλέπαμε τη χρονική εξέλιξη της μέσης ηλικίας των δισεκατομμυριούχων ή και τη μέση ηλικία ανά χώρα. Ξεφυλλίζοντας την έρευνα της UBS ( http://www.wcvb.com/blob/view/-/28100080/data/2/-/hrkwry/-/Billionaire-Census-2014-pdf.pdf ) βλέπω ότι από το 2013 στο 2014 η παγκόσμια μέση ηλικία αυξήθηκε από τα 62 στα 63 χρόνια, δηλαδή κατά μέσο όρο οι ίδιοι άνθρωποι έμειναν ηλικιακά.
  Επίσης η έκθεση δίνει στοιχεία για τη μέση ηλικία για ορισμένες πόλεις με μεγάλη συγκέντρωση πλούτου, για τις περισσότερες είναι γύρω ή και πάνω απο τα 65 χρόνια με εξαίρεση, τη Μόσχα (52), Πεκίνο (51), Ντουμπάι (58), Λάγκος Νιγηρίας (56).
  Επίσης παρατήρησα ότι σε σχεδόν όλες τις πόλεις που παρουσιάζονται ο πιο ανεπτυγμένος τομέας ως προς τον πλούτο των δισεκατομμυριούχων είναι ο χρηματοπιστωτικός (λογικό και αναμενόμενο) με μεγάλη διασπορά όμως στο ποσοστό του συνόλου που κατέχει:
  Μόσχα, Λονδίνο, Γενεύη, Τόκιο είναι γύρω στο 20-25%
  Νέα Υόρκη: 55%
  Λος Άντζελες: 36%
  Σικάγο: 50%
  Σιγκαπούρη: 31%
  Σάο Πάολο: 28%
  Σίδνεϊ: 29%

  Οι υπόλοιπες
  Χονγκ Κονγκ: Real Estate, 24%

  Πεκίνο: Βιομηχανία ("Industrial Conglomerates") , 16%
  Ντουμπάι: Βιομηχανία, 29%
  Ριάντ (Σαουδική Αραβία): Βιομηχανία, 40%
  Πόλη του Μεξικού, Βιομηχανία, 29%
  Κάιρο: Βιομηχανία, 31%

  Λάγκος: Oil & Gas (40%)

  Αν και τα στοιχεία είναι για συγκεκριμένες πόλεις και όχι χώρες, είναι εμφανής η πολύ μεγάλη συγκέντρωση στο χρηματοπιστωτικό τομέα ειδικά στις ΗΠΑ. Σε όλες οι πόλεις δυτικών χωρών που αναφέρονται κυριαρχεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας.
  Οι πόλεις στις οποίες ακόμα η βιομηχανία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο πλούτου είναι κυρίως, αν όχι όλες, σε αναπτυσσόμενες χώρες.
  Ειδικά στην Κίνα ο μεγαλύτερος τομέας έχει μόλις το 16%, το χαμηλότερο της έρευνας, ένδειξη ίσως χαμηλής σχετικά συγκέντρωσης;

  Νομίζω από προσεκτικότερη ανάγνωση μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα, σχετικά με αυτό που ρωτάς και στο τελευταίο κοκτέιλ Μολότωφ.

  Γιάννης Ρ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η ψαλίδα μισθών είναι μία άλλη παράμετρος για καταλάβουμε διαφορές συστημάτων:
  Στην Σοβιετική Ένωση οι μισθοί ήταν :
  Κατώτατος μισθός 600 ρούβλια
  Διοικητικό προσωπικό +3000 λόγος 1:5
  Κομισάριοι,μέλη της ΠΚΕΕ των Σοβιέτ,ανώτεροι δημ.υπάλληλοι 2000 1:3,3
  Μία άλλη εποχή έγιναν :
  Εργάτες 110
  Διευθυντές 2000-3000 1 : 18/27
  Ανώτεροι Δημόσιοι υπάλληλοι 2000 1: +18

  Η Ανισότητα πήρε τον ανηφορικό της δρόμο.

  Δεν ξεκίνησαν όλοι από το μηδέν στην καπιταλιστική αντεπανάσταση.

  Αλλοτριωμένος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλό είναι να δηλώνεις και τις πηγές σου στο "αντισταλινικό" ιστολόγιο Αλλοτρίωση: http://allotriosi.wordpress.com/2009/08/04/salariesccc/

   Ελπίζω οι αναγνώστες να αντιλαμβάνονται πλέον, και μετά το τρόλινγκ της αρκούδας που έχει πέσει με 250 πρωτοεμφανιζόμενα νικ τα οποία ΟΛΑ την πέφτουν στη Ρωσία, ποιοι σκυλιάζουν με όσα θίγω για το ζήτημα του ιμπεριαλισμού.

   Διαγραφή