Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

Η Κούβα υπολογίζει το κόστος του Αμερικανικού εμπάργκο σε 1,1 τρις δολάρια

Η Κούβα λέει πως η οικονομία της υποφέρει από "συστηματική επιδείνωση" εξαιτίας του εμπάργκο των ΗΠΑ, τις συνέπειες του οποίου η Αβάνα υπολογίζει στα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια αφότου η Ουάσινγκτον επέβαλλε τις κυρώσεις το 1962, εφόσον ληφθεί υπόψη η υποτίμηση του δολαρίου έναντι του χρυσού.

Ο αμερικανικός αποκλεισμός της Κούβας παραμένει σε ισχύ αλλά και εντείνει την υπερεδαφική του φύση, με την αυξανόμενη παρενόχληση εταιριών και τραπεζών τρίτων χωρών που έχουν επιχειρηματική σχέση με την Κούβα. Αυτό ήταν το μήνυμα του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Αμπελάρντο Μορένο, ο οποίος παρουσίασε την ετήσια έκθεση της κυβέρνησής του σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις στα Ηνωμένα Έθνη. 

"Δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε στον κόσμο, τέτοια τρομοκρατική και αηδιαστική παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων ενός ολόκληρου λαού όπως ο αποκλεισμός ενάντια στην Κούβα εδώ και 55 χρόνια, με την καθοδήγηση των ΗΠΑ", είπε στις εφημερίδες ο Αμπελάρντο.


Η καταδίωξη αυτή γίνεται όλο και πιο λυσσαλέα και έντονη, έχει εξελιχθεί σε πραγματικό οικονομικό πόλεμο, πρόσθεσε ο Μορένο. Κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι διενεργεί "ανηλεή καταδίωξη" των επενδυτών στην Κούβα και στις χρηματικές συναλλαγές στη χώρα μέσα από τις πολλαπλές κυρώσεις που έχουν δημιουργήσει σημαντικά αντικίνητρα για τη δημιουργία οικονομικών δεσμών με την Αβάνα.

Η καταστροφή στο κουβανικό εμπόριο, ανάμεσα στον Απρίλη του 2013 και τον Ιούνη του 2014 ήταν 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια, λέει η έκθεση. Χωρίς το εμπάργκο, η Κούβα θα μπορούσε να είχε κερδίσει 205,8 εκατομμύρια δολάρια πουλώντας προϊόντα όπως το ρούμι και τα πούρα σε αμερικανούς καταναλωτές, πρόσθεσε.

Ο Μορένο υπογράμμισε ακόμα τη ζημιά που προξενείται στον τουρισμό, με τον τομέα αυτό να έχει απώλειες τουλάχιστο δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας των εμποδίων στο ταξίδι προς το νησί που επιβάλλονται στους αμερικανούς πολίτες.

Ακόμα σημαντικότερο για τον απλό λαό είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ παρεμποδίζουν τη χώρα να προσφέρει βασικές, απαραίτητες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό της. Ανάμεσα σ' αυτές, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ μίλησε για την παιδεία και την υγεία.

Απ' αυτή την άποψη, ο Μορένο δήλωσε πως 22.875 φοιτητές με ειδικές ανάγκες έχουν υποστεί ζημία εξαιτίας του αμερικανικού αποκλεισμού της Κούβας.

Στον τομέα της υγείας, δεν υπάρχει αριθμός για να εκφραστεί "το άυλο κόστος της κοινωνικής και ανθρώπινης ζημίας που δημιουργείται εξαιτίας του αδύνατου της πρόσβασης σε φάρμακα και τεχνολογία", δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

Απέδωσε επίσης στο εμπάργκο τις δυσκολίες στην πρόσβαση στο διαδίκτυο στο νησί, λέγοντας πως οι ΗΠΑ δημιουργούν εμπόδια για εταιρείες που παρέχουν ευρυζωνική σύνδεση στην Κούβα. Επιπρόσθετα, δήλωσε πως η περιοχή αυτή είναι μια από τις "πιο ευαίσθητες" στο εμπάργκο, με τις οικονομικές ζημιές να ανέρχονται σε 34,2 εκατομμύρια δολάρια. Είναι επίσης ο κλάδος που "έχει πέσει θύμα κάθε είδους επίθεσης" από τις ΗΠΑ, καθώς οι παραβιάσεις του κουβανικού ραδιοφωνικού ή ηλεκτρονικού χώρου "προάγουν την αποσταθεροποίηση" της κουβανικής κοινωνίας, λέει η έκθεση.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δεν έχει τη δύναμη να επιβάλλει λύσεις, ψήφσε απόφαση που καλεί στο τέλος του αποκλεισμού του κομμουνιστικού νησιωτικού έθνους εδώ και 22 συνεχόμενα χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε ανανέωση για άλλο ένα χρόνο του εμπάργκο στην Κούβα, βασισμένος στον νόμο του 1917 περί Εμπορίου με τον εχθρό, ο οποίος δημιουργήθηκε για να περιορίζει το εμπόριο με χώρες εχθρικές προς τις ΗΠΑ.** LR: Ο νόμος δημιουργήθηκε μαζί με τον Νόμο περί κατασκοπείας και τον Νόμο περί Εξέγερσης, για να μπλοκάρει την επιρροή της Οκτωβριανής επανάστασης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1919 το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ καταδίκασε, βάσει του δεύτερου από τους τρεις νόμους-πακέτο, έναν Αμερικανό πολίτη διότι μοίραζε φυλλάδια ενάντια στην αμερικανική επέμβαση κατά της ρωσικής επανάστασης. Ο καταδικασθείς απελάθηκε από τη χώρα.

12 σχόλια:

 1. "Κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι διενεργεί "ανηλεή καταδίωξη" των επενδυτών στην Κούβα και στις χρηματικές συναλλαγές στη χώρα μέσα από τις πολλαπλές κυρώσεις που έχουν δημιουργήσει σημαντικά αντικίνητρα για τη δημιουργία οικονομικών δεσμών με την Αβάνα.

  Η καταστροφή στο κουβανικό εμπόριο, ανάμεσα στον Απρίλη του 2013 και τον Ιούνη του 2014 ήταν 3.9 δισεκατομμύρια δολάρια, λέει η έκθεση. Χωρίς το εμπάργκο, η Κούβα θα μπορούσε να είχε κερδίσει 205,8 εκατομμύρια δολάρια πουλώντας προϊόντα όπως το ρούμι και τα πούρα σε αμερικανούς καταναλωτές, πρόσθεσε."

  Και τι μας νοιάζουν εμάς οι συναλλαγές της Κούβας με τους καπιταλιστές; Εμείς είμαστε επαναστάτες. Εμπάργκο μέχρι να μάθουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ποιούς αναφέρεσαι;

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  2. Σε όσους υιοθέτησαν και υιοθετούν αυτή τη λογική, φυσικά.

   Διαγραφή
  3. Στους φιλο-δυτικούς Τροτσκιστές, εν ολίγοις, που την πουλάνε για "λενινιστική καθαρότητα."

   Διαγραφή
  4. Δεν είναι κάτι καινούριο πάντως, και να σου πω κιόλας εκπλήσσομαι που δεν έχει ακούσει ακόμη τα εξ'αμάξης ο κάστρο για τις τελευταίες του τοποθετήσεις.

   Το άρθρο που παρέθεσες σε άλλο νήμα, με την άποψη του τύπου που ζητάει να φάνε εδώ και τώρα τον Πούτιν είναι πιο σημαντικό, κι αυτό γιατί δυστυχώς με βάση την εμπειρία μου έτσι σκέφτεται ο μέσος δυτικός μικροαστός, χωρίς καμία υπερβολή.

   Για παράδειγμα αυτό εδώ το έχεις δει;

   http://www.imdb.com/title/tt2788710/?ref_=nv_sr_2

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  5. Μάλλον ακόμα σημαντικότερη είναι η επιβεβαίωση Μαργαρίτη απ' τη σύνοδο της Ουαλίας.

   Όσο για τον κύριο από πάνω, δεν είναι βέβαια κανας τρελός μπλόγκερ, αλλά κρατικός αξιωματούχος. Όπως είπε η EG, αυτό έχει σημασία. Πάνω από όλα, την αίσθηση ότι δεν τρέχει κάστανο να ειπωθούν δημόσια όσα λέει η CIA στα γραφεία της, και άρα την αίσθηση ότι ο Πούτιν είναι ένας ακόμα Μιλόσεβιτς.

   Διαγραφή
 2. Μήπως κατασκευάζεις αχυράνθρωπους και μάχεσαι μαζί τους;

  Προσωπικά λυπάμαι πολύ για αυτό το σχόλιο που έκανες. Το θεωρώ εξαιρετικά ατυχές ώστε να το προσπεράσω και αυτό. Ευχαριστώ για τις πολλές γνώσεις που μου πρόσφερες, ευχαριστώ γιατί είσαι ένα δείγμα εργατικότητας, ευχαριστώ για την ανοχή σου στο να αναβάζεις τα όποια (καλά ή στραβά) σχόλια μου αλλά ως εδώ από εμένα ως συμμέτοχος στις συζητήσεις. Σου εύχομαι καλή συνέχεια.


  ρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "ως εδώ από εμένα ως συμμέτοχος στις συζητήσεις"
   Τόσο νωρίς; Ο άνθρωπος δεν σε έχει καν πει τροτσκιστή ή φασίστα ακόμα...

   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  2. Για να μην παρεξηγούμαστε, διευκρινίζω ότι ούτε η ανάγνωση ούτε ο σχολιασμός στο ιστολόγιο είναι υποχρεωτικά, αν και ορισμένοι φαίνεται να δυσκολεύεστε να κόψετε την κακή συνήθεια...

   Διαγραφή
  3. Με πιο απλά λόγια, τις πριμαντόνες και το μελό αλλού.

   Διαγραφή
 3. Νόμος του 1917 περί εμπορίου με τον εχθρό ε; Με τους ναζί όμως φαντάζομαι δεν κολλήσανε τελικά σε ένα νόμο της πλάκας...

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή