Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014

Σφαγή των Yazidi από το ISIL στο Ιράκ

Το ISIL εκτελεί δεκάδες μέλη της μειονότητας Yazidi
Κορυφώνονται οι φόβοι για χιλιάδες μέλη μειονοτήτων που προσπαθούν να αποφύγουν τη σφαγή μετά την υποχώρηση των Κουρδικών δυνάμεων

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) εκτέλεσαν δεκάδες μέλη της μειονότητας Yazidi τα οποία αρνήθηκαν να αποδεχθούν το Ισλάμ, σύμφωνα με μάρτυρες.

Οι μάρτυρες είπαν σε πρακτορείο ειδήσεων ότι 67 νέοι εκτελέστηκαν από το ISIL στην βόρεια πόλη Sinjar, στην οποία επιτέθηκε το ISIL την Κυριακή, διώχνοντας εκατοντάδες οικογένειες που έμεναν στην περιοχή.


Οι άνδρες είχαν συλληφθεί απ' το ISIL απ' την Κυριακή, είπαν οι μάρτυρες.

Το Κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Bas ανέφερε ότι εκτελέστηκαν 88 μέλη της μειονότητας Yazidi.

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, πολλοί από αυτούς μέλη των μειονοτήτων των Yazidi και των Τουρκμένων, έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας μετά τη διαφυγή τους από τη στρατιωτική κατάκτηση του Sinjar, δήλωσαν τη Δευτέρα ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τα ΗΕ, περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν φύγει από την πόλη του Βορρά όταν μπήκαν οι στρατιώτες του ISIL και αποσύρθηκαν τα στρατεύματα των Κούρδων την Κυριακή.

Πολλοί απ' αυτούς ήταν Yazidi, μια μικρή κοινότητα με μια θρησκεία 4.000 ετών, η οποία έχει κατ' επανάληψη στοχευτεί από το ISIL, που τους αποκαλεί "λάτρεις του διαβόλου", εξαιτίας των μοναδικών τους δογμάτων και πρακτικών

[...]

Καθώς οι Κούρδοι μαχητές προσπαθούσαν να αποκρούσουν την επίθεση του ISIL στα βόρεια του Ιράκ, περίπου 40.000 μέλη των Yazidi έφυγαν εσπευσμένα από τις πόλεις Sinjar and Zumar, είπε ο Jawhar Ali Begg, εκπρόσωπος της κοινότητας.

"Έχουν σκοτωθεί χιλιάδες Yazidi", είπε. Το ISIL έδωσε στους Yazidi, οι οποίοι ακολουθούν μια αρχαία θρησκεία που συνδέεται με το Ζοροαστρισμό, τελεσίγραφο είτε να γίνουν Μουσουλμάνοι είτε να πληρώσουν φόρο είτε να πεθάνουν, είπε ο Begg.

Τον περασμένο μήνα, τα ΗΕ ανέφεραν ότι περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί από τη βία που ξέσπασε από τον Ιούνη, αριθμός που ανεβάζει το σύνολο φέτος σε 1.4 εκατομμύρια, περιλαμβανομένων περισσότερων από 230.000 Σύριους πρόσφυγες.

[...]

Πηγή: Gulf News, μτφρ.: Lenin Reloaded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου