Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014

The Internationalist-Ο μπαμπούλας του "ρωσικού ιμπεριαλισμού" (I)

Ο μπαμπούλας του "ρωσικού ιμπεριαλισμού"
The Internationalist (4η Διεθνής)
Μτφρ.: Lenin Reloaded

Στην παγκόσμια κρίση που ξέσπασε με τον πόλεμο για την Ουκρανία, οι ιμπεριαλιστές προετοιμάζουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Στον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο, μετά τον Β Παγκόσμιο, στόχος των πολεμικών, οικονομικών και πολιτικών απειλών ήταν το γραφειοκρατικά εκφυλισμένο εργατικό κράτος της Σοβιετικής Ένωσης.  Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, ως αποτέλεσμα της ατιμωτικής ήττας των ΗΠΑ στο Βιετνάμ το 1975, εξαπολύθηκε ένας δεύτερος αντισοβιετικός Ψυχρός Πόλεμος όταν η Ουάσινγκτον προκάλεσε την παρέμβαση της Μόσχας στο Αφγανιστάν το 1980.  Τώρα, δύο δεκαετίες μετά την αντεπανάσταση του 1989-1992, η οποία ανέτρεψε το Σοβιετικό μπλοκ και διέλυσε την ΕΣΣΔ, εμφανίζεται ένας τρίτος Ψυχρός Πόλεμος, ενάντια στην καπιταλιστική Ρωσία. Οι καθημερινές αποκυρήξεις και οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους νατοϊκούς συμμάχους της, μαζί με την υστερία των ιμπεριαλιστικών ΜΜΕ, είναι τρομακτικά οικεία πράγματα. Για τώρα, οι απειλές είναι κυρίως λεκτικές, με αναφορές στην ανάγκη "τιμωρίας" του Πούτιν για την παραβίαση των κανόνων της "Νέας Παγκόσμιας Τάξης" της ανεξέλεγκτης Αμερικανικής ηγεμονίας. Αλλά ο πόλεμος προπαγάνδας και ο οικονομικός πόλεμος προοικονομούν στο τέλος έναν πόλεμο με όπλα

Στη σύγκρουση αυτή, αρκετές σοσιαλδημοκρατικές οργανώσεις αναπαράγουν τα δυτικά ΜΜΕ, διαμαρτυρόμενες σφόδρα για τον "Ρωσικό ιμπεριαλισμό" που προσάρτησε την Κριμαία, και κατηγορώντας τη Μόσχα ότι καλλιεργεί αστάθεια στην ανατολική Ουκρανία. Αυτές οι οργανώσεις αγνοούν μακαρίως το γεγονός ότι ιστορικά, η Κριμαία ήταν τμήμα της Ρωσίας και ότι η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού της Κριμαίας υποστήριξε έντονα την ένωση με τη Ρωσία. Απορρίπτουν τις εξεγέρσεις κατά του καθεστώτος του Κιέβου στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ ως έργο "Ρώσων προβοκατόρων", αγνοώντας την ξεκάθαρη μαζική στήριξη του κυρίως ρωσόφωνου πληθυσμού αυτής της βιομηχανικής περιοχής. Οι ισχυρισμοί αυτών των ρεφορμιστών ότι είναι επίσης ενάντιοι στον δυτικό ιμπεριαλισμό είναι ένα κυνικό πρόσχημα, καθώς συντάσσονται με την φασιστική χούντα του Κιέβου και τους ακροδεξιούς της ελεύθερης αγοράς, που πήραν την εξουσία με στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ορίστε κάποια απ' τα ρεφραίν αυτής του ψευδοσοσιαλιστικής, φιλοϊμπεριαλιστικής ορχήστρας:

Το Βρετανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (SWPUK) δηλώνει "Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί φέρνουν την Ουκρανία στο χείλος του πολέμου" και "Η επέμβαση στην Κριμαία φέρνει την κλιμάκωση σε ένα φονικό παιχνίδι ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση" (Socialist Worker [UK], 8 Μάρτη). Στο ίδιο τεύχος, άρθρο του γκουρού του SWPUK Άλεξ Καλλίνικος λέει ότι ο Ρώσος πρόεδρος "Πούτιν εμπλέκεται σε ενδο-ιμπεριαλιστική πάλη για ισχύ", και ότι η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό "σημαίνει αντίθεση στην Ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία." Το Βρετανικό SWP είναι τμήμα του ρεύματος που ίδρυσε ο μακαρίτης Tony Cliff, ο οποίος αποχώρησε από την τροτσκιστική Τέταρτη Διεθνήγ στις αρχές του Πρώτου Ψυχρού Πολέμου, αρνούμενος να υπερασπιστεί την Σοβιετική Ένωση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και δικαιολογώντας την πράξη του ισχυριζόμενος ότι η [Σοβιετική] Ρωσία ήταν "κρατικο-καπιταλιστική."

Άλλη Βρετανική σοσιαλδημοκρατική οργάνωση, η Εργατική Ελευθερία (WL), δηλώνει: "Η Ρωσία είναι ιμπεριαλιστική χώρα, η οποία προσπαθεί να αρνηθεί την αυτοδιάθεση της Ουκρανίας και να την υποτάξει. Υποστηρίζουμε την πάλη των Ουκρανών για εθνική ελευθερία, όπως υποστηρίζουμε τον αγώνα για ελευθερία από άλλες καταπιεσμένες ή δυνητικά καταπιεσμένες εθνότητες." (Workers Liberty website, 17 Απρίλη). Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου στην δεκαετία του 1980, το ρεύμα το οποίο εξελίχθηκε στην Εργατική Ελευθερία αγκάλιασε την παρακαταθήκη ενός άλλου αποστάτη του Τροτσκισμού, του  Max Shachtman, ο οποίος ήρθε σε ρήξη με τον Τρότσκι στις αρχές του Β Παγκοσμίου και αρνήθηκε να υπερασπιστεί την ΕΣΣΔ απέναντι στην εισβολή της Ναζιστικής Γερμανίας, ισχυριζόμενος ότι η Σοβιετική Ένωση δεν ήταν κανενός είδους εργατικό κράτος αλλά "κολλεκτιβιστική-γραφειοκρατική." 

Στις ΗΠΑ, η ηγετική Κλιφική ομάδα είναι η Διεθνής Σοσιαλιστική Οργάνωση (ISO), η οποία δήλωσε: "Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός έκανε τις κινήσεις του για να κρατήσει την πολιτική και οικονομική κυριαρχία του πάνω στη χώρα με την αρπαγή της Κριμαίας. Αυτό πρέπει να καταδιακστεί απροϋπόθετα από όλους τους επαναστάτες που λένε ότι είναι αντι-ιμπεριαλιστές." (Socialist Worker [ΗΠΑ.], 11 Μάρτη). Η ISO αποκήρυξε μετά βδελυγμίας τους αριστερούς που καταδικάζουν τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αντί "για τη Ρωσία, τον παρελθοντικό και παροντικό ιμπεριαλιστικό αφέντη της Ουκρανίαςκαι δήλωσε πως “η δεξιά μπορεί να εκμεταλλευτεί την νόμιμη εχθρότητα προς τον ρωσικό ιμπεριαλισμό" (Socialist Worker, 12 Μάρτη). Πρόκειται για ξεδιάντροπη νομιμοποίηση της φασιστικής προπαγάνδας του Δεξιού Τομέα, του Σβόμποντα και άλλων. Σε ό,τι την αφορά, η κεντρίστικη Λίγκα για το Επαναστατικό Κόμμα (LRP), της οποίας οι ρίζες κρατούν από την τάση Shachtman, καλεί στην "υπεράσπιση της Ουκρανίας ενάντια στον Ρωσικό ιμπεριαλισμό"  (LRP website, 18 Μάρτη).

Δεν είναι τυχαίο ότι ομάδες που γεννήθηκαν από τις σφοδρά αντισοβιετικές τάσεις του Σάχτμαν και του Κλιφ ηγούνται της αγέλης που ουρλιάζει ενάντια στον "ρωσικό ιμπεριαλισμό" σήμερα, αφού αυτό κάνουν από τότε που ήρθαν σε ρήξη με τον Τροτσκισμό για το κεντρικό "ρωσικό ζήτημα." Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι όλοι τους ισχυρίζονται πως η σημερινή Κίνα είναι καπιταλιστική και κάποιοι την αποκαλούν και "ιμπεριαλιστική", αρνούμενοι να υπερασπιστούν το παραμορφωμένο εργατικό κράτος της Κίνας ενάντια στην αντεπανάσταση και τις απειλές και δολοπλοκίες των πραγματικών ιμπεριαλιστών. Προσέξτε επίσης ότι στη βάση του κοινού τους αντισοβιετισμού, τόσο οι Κλιφικοί όσο και οι Σαχτμανικοί υποστήριξαν "αριστερίστικα" παράγωγα του Φασιστικού Εξεγερσιακού Στρατού (UPA), τον οποίο ίδρυσε ο συνεργάτης των Ναζί Στεπάν Μπαντέρα στην περίοδο μετά τον Β Παγκόσμιο, όταν κρατήθηκε στη ζωή από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. 

Αυτό μας φέρνει στον δεύτερο λόγο για τον οποίο η σοσιαλδημοκρατική κατακραυγή εναντίον του "ρωσικού ιμπεριαλισμού" στην Ουκρανία είναι πολιτικά λογική: πολλές από αυτές τις οργανώσεις έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει κάθε είδους εθνικιστές και υπερ-αντιδραστκούς που χρηματοδότησε ο δυτικός ιμπεριαλισμός. Οι αριστερίστικες ομάδες που χαιρέτισαν τους έμμισθους μουτζαχεντίν των ΗΠΑ κατά της Σοβιετικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, που καθώς διαλυόταν η ΕΣΣΔ εγκωμίαζαν τα Einsatzgruppe των SS στη Βαλτική, τα οποία εκτελούσαν μαζικά τους Εβραίους, και που παριστάνουν ως επαναστάτες τους φιλο-ιμπεριαλιστές Τζιχαντιστές στη Λιβύη και τη Συρία δεν έχουν αναστολές να στηρίξουν μια Ουκρανική χούντα που αποτελείται από ακροδεξιές μαριονέτες της Ουάσινγκτον, της Γουόλ Στριτ και των Ευρωτραπεζιτών, που επιβάλλουν τη βίαιη αντεργατική λιτότητα με τη στήριξη ομάδων φασιστών φονιάδων.

Όπως το σκυλάκι-μασκότ της RCA Victor στο logo των παλιών δίσκων γραμμοφώνου, ο Nipper, αυτά τα "αριστερά" σκυλιά του Αμερικανικού-Νατοϊκού ιμπεριαλισμού, γαυγίζοντας για "ρωσικό ιμπεριαλισμό" απηχούν απλώς "τη φωνή του αφέντη". Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου και του αντισοβιετικού Ψυχρού Πολέμου αντίστοιχα, οι Σαχτμανικοί [βλ. Max Schachtman, "Ο νέος ρωσικός ιμπεριαλισμός", 1946] και οι Κλιφικοί [βλ. Tony Cliff, "Η ιμπεριαλιστική επέκταση της Ρωσίας", 1964], ισχυρίστηκαν πως ανήκουν σε ένα "Τρίτο Στρατόπεδο". Ενώ οι Τροτσκιστές αγωνίστηκαν επίμονα να υπερασπιστούν το εκφυλισμένο εργατικό κράτος της ΕΣΣΔ, παρά --και ενάντια-- στη γραφειοκρατική ηγεσία του Στάλιν και των επιγόνων του, που οι πολιτικές τους έθεσαν σε κίνδυνο την επιβίωση του πρώτου εργατικού κράτους της ιστορίας, αυτοί οι αντι-Τροτσκιστές κήρυξαν "Ούτε Ουάσινγκτον, ούτε Μόσχα". Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε "τρίτο στρατόπεδο", και κατέληξαν πιστοί ακόλουθοι του πρώτου, του ιμπεριαλιστικού "στρατοπέδου."
(συνεχίζεται)

2 σχόλια:

 1. Στο εξώφυλλο του Economist, πάνω στο τανκ, ο Πούτιν.

  Αναζητώ ένα άρθρο του Foreign Policy, στο οποίο δεν έχω πρόσβαση: http://www.ft.com/intl/cms/s/7ef8545c-ab65-11e3-8cae-00144feab7de,Authorised=false.html?_i_location=http%3A%2F%2Fwww.ft.com%2Fcms%2Fs%2F0%2F7ef8545c-ab65-11e3-8cae-00144feab7de.html%3Fsiteedition%3Dintl&siteedition=intl&_i_referer=

  Μπορεί κάποιος που έχει πρόσβαση να μου το στείλει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάνε google search με τον τίτλο του άρθρου, δηλ. "Russia: Imperialism awakes". Στο αποτέλεσμα που παραπέμπει στο αρχικό άθρο των FT (www.ft.com), κάνε κλικ στο βελάκι που δείχνει προς τα κάτω και μετά κλικ στο "Cached". Θα πάρεις το άρθρο από την cache του Google, με την επιφύλαξη φυσικά ότι μπορεί να έχουν γίνει τροποποιήσεις στο μεταξύ.

   gdmn1973

   Διαγραφή