Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

Fidel Castro-Παλαιστινιακό Ολοκαύτωμα στη Γάζα

Παρακαλώ και πάλι την Granma, να μην αφιερώσει χώρο στην πρώτη σελίδα για αυτές τις σχετικά σύντομες σκέψεις, όσο αφορά την γενοκτονία των Παλαιστινίων που πραγματοποιείται αυτή την στιγμή.

Σκέψεις που διατυπώνω στα γρήγορα, διότι έχω την βεβαιότητα ότι για το συγκεκριμένο θέμα απαιτείται να στοχαστούμε βαθύτερα. Θεωρώ ότι σε αυτή την στιγμή της ιστορίας της ανθρωπότητας αναδύεται μια νέα και απεχθής μορφή του φασισμού, με αξιοσημείωτη ισχύ, κατά την οποία 7 δις κάτοικοι πασχίζουν για την ίδια τους την επιβίωση.


Αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν έχει καμία σχέση ούτε με την δημιουργία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας πριν 2400 χρόνια περίπου, αλλά ούτε και με την βορειοαμερικάνικη αυτοκρατορία, όπου σε αυτή την γωνιά του κόσμου μόλις 200 χρόνια πριν, την περιέγραφε ο Σιμόν Μπολίβαρ ως εξής: “… οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζουν προορισμένες από το Θεό να μαστίζουν την Αμερική με την δυστυχία, στο όνομα της Ελευθερίας”.

Η Αγγλία ήταν η πρώτη πραγματική αποικιακή δύναμη που χρησιμοποίησε την κυριαρχία της πάνω σε μεγάλο μέρος της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, της Αυστραλίας, της Βόρειας Αμερικής και σε πολλά από τα νησιά των Αντιλλών , κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Δεν θα μιλήσω σε αυτή την περίσταση για τους πολέμους και τα εγκλήματα που διέπραξε η αυτοκρατορία των Ηνωμένων Πολιτειών σε διάρκεια εκατό και πλέον χρόνων, αλλά και δεν μπορώ να μην έχω την βεβαιότητα ότι θέλησε να κάνει το ίδιο και με την Κούβα, πράγμα που έκανε με άλλες χώρες ανά τον κόσμο και στο μόνο που χρησίμευσε όλο αυτό ήταν για να επιβεβαιώσει ότι “μια δίκαιη ιδέα, ακόμα και μέσα από τα βάθη μιας σπηλιάς, μπορεί περισσότερα από έναν στρατό”.

Η ιστορία είναι πολύ πιο σύνθετη από το παραπάνω, αλλά έτσι είναι, σε γενικές γραμμές, όπως την γνώρισαν οι κάτοικοι της Παλαιστίνης και είναι εξ ίσου λογικό να αντικατοπτρίζονται οι ειδήσεις που φτάνουν καθημερινά στα μοντέρνα μέσα επικοινωνίας, ακριβώς όπως έχει συμβεί με τον ντροπιαστικό και εγκληματικό πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας, ένα κομμάτι γης όπου ζει ο πληθυσμός που έχει απομείνει από την ανεξάρτητη Παλαιστίνη εδώ και μόλις και μετά βίας μισό αιώνα.

Το γαλλικό πρακτορείο AFP μετέδωσε στις 2 Αυγούστου: “Ο πόλεμος ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και στο Ισραήλ έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 1800 Παλαιστινίων […] την καταστροφή χιλιάδων κατοικιών και τα συντρίμμια μιας ήδη εξασθενημένης οικονομίας”, αν και δεν αναφέρει, ασφαλώς, ποιος ξεκίνησε τον τρομερό πόλεμο.

Στην συνέχεια προσθέτει: “… το Σάββατο το μεσημέρι η ισραηλινή επίθεση άφησε 1.712 νεκρούς παλαιστινίους και 8.900 τραυματίες. Τα Ηνωμένα Έθνη μπόρεσαν να εξακριβώσουν την ταυτότητα των 1.117 νεκρών, στην πλειοψηφία τους πολίτες […] η UNICEF καταμέτρησε τουλάχιστον 296 ανήλικους νεκρούς”.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν […] περίπου σε 58.900 τα άτομα χωρίς σπίτι στην Λωρίδα της Γάζας”.

Δέκα από τα 32 νοσοκομεία έκλεισαν και άλλα 11 επλήγησαν”.

Αυτός ο παλαιστινιακός θύλακας των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν διαθέτει ούτε τις απαραίτητες υποδομές για τα 1,8 εκατομμύρια κατοίκους , πάνω από όλα όσον αφορά τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού”.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ποσοστό ανεργίας υπερβαίνει το 40% στην Λωρίδα της Γάζας, περιοχή που της έχει επιβληθεί από το 2006 ο ισραηλινός αποκλεισμός. Το 2000, η ανεργία επηρέαζε το 20% και το 2011 το 30%. Πάνω από το 70% του πληθυσμού σε κανονικές συνθήκες εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με την Gisha ”.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ κηρύσσει μία ανθρωπιστική ανακωχή στην Γάζα στις 07.00 GTM αυτής της Δευτέρας, παρ’ όλα αυτά, σε λίγες ώρες σπάει την εκεχειρία επιτιθέμενη σε ένα σπίτι στο οποίο 30 άτομα στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, τραυματίστηκαν και ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι οκτώ χρονών που πέθανε.

Τα ξημερώματα της ίδιας μέρας, 10 παλαιστίνιοι πέθαναν σαν αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων σε όλη την Λωρίδα και ήδη ανέβηκε σε σχεδόν 2.000 ο αριθμός των δολοφονημένων παλαιστινίων.

Η αιματοχυσία έφτασε σε τέτοιο σημείο ώστε "ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, ανακοίνωσε αυτή την Δευτέρα ότι το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλεια δεν δικαιολογεί το «μακέλεμα των αμάχων» που διαπράττεται".

Η γενοκτονία των εβραίων από τους ναζί, προκάλεσε το μίσος όλων των λαών της γης. Γιατί πιστεύει η κυβέρνηση αυτής της χώρας ότι ο κόσμος θα μείνει αδιάφορος σε αυτήν την μακάβρια γενοκτονία που σήμερα διαπράττεται ενάντια στον παλαιστινιακό λαό; Μήπως θεωρεί ότι θα αγνοηθεί επειδή υπάρχει τόση πολύ συνενοχή από την βορειοαμερικάνικη αυτοκρατορία σε αυτό το ξεδιάντροπο μακελειό ;

Το ανθρώπινο είδος ζει μια φάση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία. ‘Ένα χτύπημα με πολεμικά αεροπλάνα ή πλοία που αλληλοπαρακολουθούνται στενά ή άλλα παρόμοια γεγονότα, μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για μια σύγκρουση με την χρήση μοντέρνων έξυπνων όπλων, που θα μετατρεπόταν στην τελευταία περιπέτεια του επονομαζόμενου Homo Sapiens.

Υπάρχουν γεγονότα που αντικατοπτρίζουν την πλήρη σχεδόν ανικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα του κόσμου. Μπορεί να είναι κανείς βέβαιος, ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση σε αυτή την χώρα, ούτε Γερουσία ούτε Κογκρέσο, η CIA ή το Πεντάγωνο είναι αυτοί που θα καθορίσουν την τελική έκβαση. Είναι πραγματικά λυπηρό να συμβαίνει αυτό, όταν οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι, όπως επίσης, και οι δυνατότητες να προχωρήσουμε μπροστά.

Κατά την διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου οι ρώσοι πολίτες υπερασπίστηκαν την χώρα τους σαν σπαρτιάτες. Η υποτίμησή τους υπήρξε το χειρότερο λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης. Οι πιο κοντινοί τους σύμμαχοι, οι κινέζοι, οι οποίοι όπως οι ρώσοι κατέκτησαν την νίκη τους με βάση τις ίδιες αρχές, αποτελούν σήμερα την πιο δυναμική οικονομική δύναμη της γης. Αυτές οι χώρες επιλέγουν το γουάν και όχι το δολάριο για να αποκτήσουν αγαθά και τεχνολογία και να αυξήσουν το εμπόριό τους.

Νέες και σημαντικές δυνάμεις έχουν αναδυθεί. Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, όπου διατηρούν δεσμούς με την Λατινική Αμερική, την πλειοψηφία των χωρών της Καραϊβικής και της Αφρικής που αγωνίζονται για την ανάπτυξη, αποτελούν την δύναμη που είναι διατεθειμένη στην εποχή μας να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου χωρίς να αποκλείουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Ιαπωνία.

Το να ενοχοποιείται η Ομοσπονδιακή Ρωσία για την καταστροφή εν πτήση του αεροπλάνου της Μαλαισίας, είναι μια καταστροφική απλούστευση. Ούτε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ούτε ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, ούτε τα υπόλοιπα στελέχη αυτής της κυβέρνησης θα έκαναν ποτέ τέτοια γκάφα.

Είκοσι έξι εκατομμύρια ρώσοι πέθαναν στην υπεράσπιση της Πατρίδας ενάντια στον ναζισμό. Οι κινέζοι μαχητές, άνδρες και γυναίκες, παιδιά ενός λαού με κουλτούρα αιώνων, είναι άνθρωποι με μοναδική εξυπνάδα και διαθέτουν αγωνιστικό πνεύμα ανίκητο, και ο Xi Jinping είναι ένας από τους πιο σταθερούς και ικανούς επαναστάτες ηγέτες που έχω γνωρίσει στην ζωή μου.


Fidel Castro Ruz
Agosto 4 de 2014
10 y 45 p.m.

82 σχόλια:

 1. ναι μαλιστα! Πολυ....μαρξιστικη η τοποθετηση του παππου. Αν θελει ο Αντωνης ας κανει μια αναλυση, γιατι στα σοσιαλιστικα κρατη σπανιζουν οι μαρξιστες....
  Κωστακης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι ανάλυση να κάνω. Προδότης ο Κάστρο, εμείς επαναστάτες.

   Ή αυτό, ή κάτι δεν καταλάβαμε πολύ καλά.

   Διαγραφή
 2. Ο Καστρο δοξαζει την κινεζικη αντεπανασταση ως .....επαναστατικη!!!
  Μητσος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πάει κι ο Κάστρο, μόνοι επαναστάτες εμείς.

   Σωστά;

   Διαγραφή
  2. Εγω Μητσος ειμαι και δεν ξερει πολλα. Ας μας πει καποιος ποιο διαβαζμενος :))

   Διαγραφή
  3. Ε, πώς. Άποψη εξέφρασες με τη μία. Αντεπαναστάτης ο Κάστρο. Λάτρης της αντεπανάστασης.

   Διαγραφή
 3. Να βάλω και κάτι από Λένιν, το τελευταίο του ουσιαστικά (1923):

  "Ή θα αποδείξουμε τώρα ότι μάθαμε στ' αλήθεια κάτι για την κρατική οργάνωση (και θα έπρεπε να έχουμε μάθει κάτι σε πέντε χρόνια), ή θα αποδείξουμε ότι δεν είμαστε αρκετά ώριμοι για αυτό. Αν συμβαίνει το δεύτερο, καλύτερα να μην ασχοληθούμε καν με το καθήκον.

  Νομίζω ότι με το ανθρώπινο υλικό που διαθέτουμε, δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι μάθαμε αρκετά για να μπορέσουμε να ανοικοδομήσουμε συστηματικά τουλάχιστον ένα Λαϊκό Κομμισαριάτο. Βεβαίως, αυτό το συγκεκριμένο Λαϊκό Κομμισαριάτο θα πρέπει να γίνει μοντέλο ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού μας.

  Πρέπει άμεσα να ανακοινώσουμε διαγωνισμό για την σύνθεση δύο ή περισσότερων εγχειριδίων για την οργάνωση της εργασίας γενικά, και για την διοίκηση ειδικότερα. Μπορούμε να πάρουμε ως βάση το βιβλίο που ήδη δημοσίευσε ο Yermansky, αν και πρέπει παρενθετικά να ειπωθεί ότι οι συμπάθειές του είναι εμφανώς με τους Μενσεβίκους και ο ίδιος είναι ακατάλληλος να συνθέσει εγχειρίδια για το σοβιετικό σύστημα.

  Μπορούμε επίσης να πάρουμε ως βάση το πρόσφατο βιβλίο του Kerzhentsev, και μπορεί να είναι χρήσιμα κάποια από τα άλλα τμηματικά κατάλληλα εγχειρίδια.

  Πρέπει να στείλουμε αρκετούς σωστά εξοπλισμένους και ευσυνείδητους ανθρώπους στη Γερμανία ή τη Βρετανία, για να συλλέξουν βιβλιογραφία και να μελετήσουν το ζήτημα αυτό. Αναφέρομαι στην Βρετανία σε περίπτωση που το βρούμε αδύνατο να στείλουμε ανθρώπους στις ΗΠΑ ή τον Καναδά."
  http://leninreloaded.blogspot.com/2012/01/vi-lenin-i.html

  Έτσι, για την περίοδο που θα λείπω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Α, ας θυμηθούμε και ποιος κάγχαζε το ΚΚΕ για το ότι διατηρεί σχέσεις με το ΚΚ Κίνας:

  https://athens.indymedia.org/post/931113/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Παντως εγω ως Μητσος (με τα ολιγα που ξερω) καπου ακουσα για τον ρολο του κομματικου τυπου ως οργανου προπαγανδας. Τι προπαγανδιζει το ΚΚ στα μελη του και τον λαο του? αναλυσεις περι αυτοκρατοριων? Για επαναστατες και αντεπαναστατες καπιταλιστες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αλλο να διτηρεις σχεσεις με το "κ"κ κινας και αλλο να γραφεις στο ριζοσπαστη (Γρανμα) ποσο μεγαλοι επαναστατες ειναι....
  Μητσος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Τα ξετσίπωτα σχόλια δείχνουν την κατάντια μερικών ανθρώπων.
  Διαφωνώ με τις απόψεις του άρθρου του Κάστρο ριζικά, αλλά μονο ενα ανθρωπακι μπορεί να τον αμφησβητήσει ως γνήσιο επαναστάτη, τον άνθρωπο που ηγήθηκε της Κουβανικής ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ.

  Στο διάολο λέρες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν ζουσε ο Τσε οπως τον "γνωρισαμε" σιγουρα κι αυτον θα τον ονομαζες ἁνθρωπακι". Τετοιο πισογυρισμα φαγαμε και μυαλο δεν βαλαμε μου φαινεται !

   Μητσος

   Διαγραφή
  2. Οδήγησέ μας Μητσάρα, δώσε μας τα φώτα σου κι εμάς των φτωχών...

   Διαγραφή
  3. εισαι κολητος του land; δεν καταλαβαινεις τι διαβαζεις;

   Διαγραφή
 8. H χρήση του όρου γενοκτονία αντί πχ σφαγή αμάχων, μήπως είναι προβληματική;

  φωκίων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αντωνη, επειδη και εγω δεν το επιασα, εσυ πως αξιολογεις την επίμαχη παραγραφο;

  "Οι κινέζοι μαχητές, άνδρες και γυναίκες, παιδιά ενός λαού με κουλτούρα αιώνων, είναι άνθρωποι με μοναδική εξυπνάδα και διαθέτουν αγωνιστικό πνεύμα ανίκητο, και ο Xi Jinping είναι ένας από τους πιο σταθερούς και ικανούς επαναστάτες ηγέτες που έχω γνωρίσει στην ζωή μου."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για να σου πω πώς αξιολογώ την επίμαχη παράγραφο, που δεν είναι κάτι απομονωμένο όμως στο κείμενο για να το αποσπάμε εμείς, αλλά εντάσσεται σε μια συνολικότερη θεώρηση ("πατριωτικός πόλεμος" όπου οι Ρώσοι "υπερασπίστηκαν την χώρα τους"), θα πρέπει να ξαναδιατρέξω όλη την ιστορία του εικοστού αιώνα.

   Ας προσπαθήσω επιγραμματικά.

   Η ρήξη του Λένιν με τη Β Διεθνή έγινε επειδή η Β Διεθνής στήριξε τις αστικές κυβερνήσεις για τις πολεμικές πιστώσεις και διέγραψε όσα μέλη διαφωνούσαν.

   Αλλά η Β Διεθνής δεν αποτελούνταν από κόμματα του πλανήτη Ζντονγκ. Αποτελούνταν από κόμματα όπου δέσποζαν οι χώρες της αναπτυγμένης καπιταλιστικής Δύσης.

   Της Δύσης που με την ατομική βόμβα ξεφορτώθηκε και το ζήτημα του ευρωπαϊκού "αλληλοσπαραγμού" για να μπορεί πιο αποτελεσματικά να ρημάζει την εκμεταλλευμένη εργασία στις χώρες όπου έστειλε κομμάτι της βιομηχανίας της.

   Ο Λένιν γνώριζε, είχε πλήρη επίγνωση, του γεγονότος ότι εκπροσωπούσε μια χώρα και μια κοινωνία που οι Δυτικοί σοσιαλιστές περιφρονούσαν.

   Διαγραφή
  2. Γνώριζε δηλαδή, ότι η ρήξη του με τον Κάουτσκι δεν ήταν ούτε τυχαία, ούτε απλά "θεωρητική."

   Η επίθεση που εξαπέλυσε ο Κάουτσκι αμέσως ενάντια στην Οκτωβριανή επανάσταση δεν ήταν απλώς επίθεση στη ΔτΠ. Ήταν επίσης επίθεση σε μια χώρα "βαρβάρων", που δεν καταλάβαιναν από "δυτική δημοκρατία" όπως οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες. Ηταν μια επίθεση δηλαδή που εμπεριείχε το ρατσισμό και την περιφρόνηση τη φυλετική για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες που δεν ανήκαν στη Δύση. Απηχούσε αποικιοκρατικές νοοτροπίες χρόνια μπολιασμένες στην ίδια τη δυτική σοσιαλδημοκρατία.

   Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, ο Λένιν και οι Μπολσεβίκοι έφτασαν σε μια κεφαλαιώδη συνειδητοποίηση: ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΡΗΞΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΣΗ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΜΑΡΞΙΣΤΕΣ" ΤΗΣ.

   Διαγραφή
  3. Δηλαδη ο Καστρο τοποθετειται κατα καποιο τροπο υπερ των ανερχομενων οικονομικων δυναμεων και εναντια σε αυτο που παραδοσιακα αποκαλουμε Δυση;

   Σιγουρα στις χωρες αυτες υπαρχει το συγκεντρωμενο βιομηχανικο προλεταριατο που μπορει να αποτελεσει τη μαγια για ενα νεο κυκλο επαναστασεων, και εγω οταν σκεφτομαι απο που θα μπορουσε να ξεσπασει μια νεα σοσιαλιστικη επανασταση σκεφτομαι αυτες τις χωρες οτι εχουν περισσοτερες προυποθεσεις απο την Ευρωπη ή πιο σωστα τη Δυση. Μπορει βεβαια και να ειμαι εκτος θεματος και να μην σε εννοω...

   Διαγραφή
  4. Αυτοί που κατάλαβαν τη σημασία της Οκτωβριανής ως φάρο πορείας για τους ίδιους, αυτό το δείχνει η ιστορία, δεν ήταν ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Ιταλοί, ούτε οι Άγγλοι. Όλοι οι προαναφερθέντες, αντιθέτως, έκαναν το παν για να μειώσουν τη σημασία της, να αναδείξουν το ανέφικτό της, να αποκηρύξουν τις μεθόδους της. Ο Τουράτι, έγραφε ο Γκράμσι, έλεγε πως τα Σοβιέτ ήταν σε σύγκριση με τον πολιτισμένο θεσμό του κοινοβουλίου ότι "οι ορδές βαρβάρων" απέναντι στη Ρώμη. Παντού στη Δύση κυριάρχησαν τα ιδεολογήματα του "ανατολίτικου δεσποτισμού", της πολιτιστικής οπισθοδρόμησης, κλπ ως μέρη της ίδιας της επανάστασης, προϋποθέσεις της.

   Ο Λένιν, όταν συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση στις δυτικές κοινωνίες, όπου η ίδια η εργατική τάξη είχε εντελώς διαφθαρεί από τον ρατσισμό και την αποικιοκρατική ιδεολογία, να επικρατήσει η επανάσταση, έγραψε κάποια πράγματα για το πού θα εστιαζόταν η σύγκρουση που έρχεται.

   Διαγραφή
  5. Ναι αλλα αυτο δεν δικαιολογει το γεγονος οτι μιλαει για ηγετη και οχι για λαο
   Τεσπα οπως και να εχει ενδιαφερουσα η οπτικη σου για τον ρατσισμο, δεν το ειχα σκεφτει ποτε ετσι.

   Διαγραφή
  6. Ισως και οι αποφασεις της Β διεθνους για τη σταση απενανι στο ενδεχομενο πολεμου ηταν υπερβολικα αισιοδοξες... αλλα τωρα ξεφευγω απο το θεμα

   Διαγραφή
  7. "εργαζόμαστε κάτω από το μειονέκτημα ότι οι ιμπεριαλιστές πέτυχαν να χωρίσουν τον κόσμο σε δύο στρατόπεδα· και η διαίρεση αυτή περιπλέκεται από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Γερμανία, που είναι πράγματι ένας τόπος αναπτυγμένης, καλλιεργημένης καπιταλιστικής ανάπτυξης, να σηκωθεί όρθια. Όλες οι καπιταλιστικές δυνάμεις αυτού που αποκαλείται Δύση την παρενοχλούν και την εμποδίζουν να σηκωθεί στα πόδια της. Από την άλλη πλευρά, όλη η Ανατολή, με τα εκατοντάδες εκατομμύρια εκμεταλλευμένους της, που έχουν φτάσει στον έσχατο βαθμό της ανθρώπινης εξαθλίωσης, έχει εξαναγκαστεί σε μια θέση όπου η φυσική και υλική της δύναμη δεν μπορούν να συγκριθούν με την φυσική, υλική και στρατιωτική δύναμη κανενός από τα πολύ μικρότερα δυτικοευρωπαϊκά κράτη.

   [...]

   Σε τελική ανάλυση, το αποτέλεσμα της σύγκρουσης θα καθοριστεί από το γεγονός ότι η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, κλπ, περιλαμβάνουν την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού του πλανήτη. Και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η πλειοψηφία αυτή έχει συρθεί στην πάλη για τη χειραφέτηση με εξαιρετική ταχύτητα, έτσι ώστε από αυτή την άποψη να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το ποιό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της παγκόσμια σύγκρουσης. Με την έννοια αυτή, η πλήρης νίκη του σοσιαλισμού είναι πλήρως και απόλυτα εξασφαλισμένη."

   Αυτά έγραψε ο Λένιν στο τελευταίο του δοκίμιο.(http://leninreloaded.blogspot.com/2012/01/vi-lenin-iv.html)

   Οι εκτός Δύσης σοσιαλιστές, αυτά τα λόγια τα είδαν ως βάση πολιτικής. Οδηγήθηκαν σε συμπεράσματα για το πόση εμπιστοσύνη μπορούν να έχουν στα σοσιαλιστικά κόμματα της Δύσης και στον "επαναστατισμό" τους.

   Η ιστορία κατέγραψε ότι από όλα τους, ένα μονάχα έδωσε ένοπλο αγώνα για την κατάληψη της εξουσίας. Το ΚΚ της Ελλάδας.

   Αυτά ήθελα να πω.

   Διαγραφή
  8. το θεμα εν ολιγοις δεν εινα ταξικο, ειναι περιφεριακο οπως θα ελεγε και ο...Μαρξ!

   Μητσος

   Διαγραφή
  9. "Δηλαδη ο Καστρο τοποθετειται κατα καποιο τροπο υπερ των ανερχομενων οικονομικων δυναμεων και εναντια σε αυτο που παραδοσιακα αποκαλουμε Δυση;"

   Αυτό βγάζει μάτια σε όλο το κείμενο ότι συμβαίνει: "Νέες και σημαντικές δυνάμεις έχουν αναδυθεί. Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, όπου διατηρούν δεσμούς με την Λατινική Αμερική, την πλειοψηφία των χωρών της Καραϊβικής και της Αφρικής που αγωνίζονται για την ανάπτυξη, αποτελούν την δύναμη που είναι διατεθειμένη στην εποχή μας"

   " Οι πιο κοντινοί τους σύμμαχοι, οι κινέζοι, οι οποίοι όπως οι ρώσοι κατέκτησαν την νίκη τους με βάση τις ίδιες αρχές, αποτελούν σήμερα την πιο δυναμική οικονομική δύναμη της γης. Αυτές οι χώρες επιλέγουν το γουάν και όχι το δολάριο για να αποκτήσουν αγαθά και τεχνολογία και να αυξήσουν το εμπόριό τους."

   Είναι εμφανές ότι για τον Κάστρο ταξική πάλη και εθνική πάλι αλληλοδιαπλέκονται. Αυτό ήταν εξαρχής το στίγμα του, το στίγμα όλων των μη δυτικών μαρξισμών.

   Η δική μας εμπειρία έδειξε ότι αυτή η ταύτιση φτάνει μέχρι ένα σημείο και μετά γυρνά μπούμερανγκ. Πρέπει να απολυτοποιήσουμε τα συμπεράσματά μας στον βαθμό του να αγνοήσουμε τον τρόπο σκέψης του μισού και παραπάνω πλανήτη; Τι νόημα έχει να αντιπαρατεθούμε με αυτό τον πόλο όταν η έξοδος απ' τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό και το ΝΑΤΟ είναι προγραμματικός στόχος για μας; Αποδομήσαμε την ΕΕ. Αν αποδομήσουμε και τον άλλο υφιστάμενο πόλο, που ακριβώς θα κινηθούμε ως κίνημα; Ο κόσμος είναι δεδομένος, δεν είναι αυτός που ΘΑ θέλαμε να είναι. Και επαναστάτες που να κινούνται στη βάση "αυτό είναι σκατά, αλλά και το άλλο είναι σκατά" δεν υπάρχουν. Όταν βλέπεις έτσι τα πράματα, κάθεσαι στ' αυγά σου και γκρινιάζεις. Αλλά το τεστ της επαναστατικής θεωρίας δεν είναι άλλο απ' την επαναστατική πράξη.

   Διαγραφή
  10. Κοιτα Αντωνη, και το ΚΚΕ δεν τηρει ακριβως τις ιδιες αποστασεις σε επιπεδο πολιτικης, απο ολα τα καπιταλιστικα κρατη. Το βλεπουμε και στην περίπτωση της Ουκρανιας που κατα καποιο τροπο παιρνει θεση, αναλυοντας και τα δεδομενα, χωρις βεβαια να εχει ψευδαισθησεις για τη φυση του Ρωσικού καπιταλισμου, οτι ειναι ταχα μου καλυτερος.

   Διαγραφή
  11. "Αν αποδομήσουμε και τον άλλο υφιστάμενο πόλο, που ακριβώς θα κινηθούμε ως κίνημα;"

   Ίσως να έχεις δίκιο, αλλά αν δεν αποδομήσουμε και τον άλλο υφιστάμενο πόλο, μήπως υπάρχει ο κίνδυνος σύγκλισης(στο ζήτημα της "προτίμησης καπιταλιστή") με την ακροδεξιά, της οποίας όλο το φάσμα νομίζω ότι έχει στενές επαφές με το ρώσικο κεφάλαιο, και καθόλου δεν το κρύβει;

   Σεβέκ

   Διαγραφή
  12. @ Poe: Κανένας δεν είπε ότι τηρεί "ίσες αποστάσεις." Αν τηρούσε, τότε θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα. Αλλά η κατάσταση δεν είναι στατική. Εξελίσσεται. Και μαζί της ανεβαίνουν και οι θεωρητικές-αναλυτικές απαιτήσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 730.000 πρόσφυγες απ' την Ουκρανία προς τη Ρωσία. Μιλάμε για μια καταστροφή. Οι εντάσεις βαθαίνουν. Και τα ζητήματα που έθεσα αποτελούν το ίδιο σημαντικά ζητήματα όσο και αυτά που τίθενται από τον δρόμο που ακολούθησε, πχ, το ΚΚ Κίνας. Δεν μπορείς να αποσπάς το ένα απ' το άλλο λες και σκέφτεσαι σε κενό αέρος, όπου υπάρχει μόνο μια διάσταση.

   Και επαναλαμβάνω: μπροστά μας είναι πάλι τα ζητήματα, δεν αφορούν απλά ιστορικές αξιολογήσεις και εκτιμήσεις. Πώς θα τα επιλύσουμε σε κατεύθυνση επαναστατική με απασχολεί, πώς θα τα εκμεταλλευτούμε εμείς αντί να μας εγκλωβίσουν αυτά.

   Διαγραφή
  13. Κατα τη δικη μου γνωμη το ζητημα δεν ειναι να κανουμε "αλλαξοκωλιες" με τους Ρωσους, αλλωστε το ΚΚΕ ήταν αυτο που από την αρχή διέλυε τις αυταπάτες των κυπριων για σωτηρια απο τη Ρωσια με αγάπη. Το ζήτημα είναι να καταλάβουμε το παιχνίδι που παίζεται και να μην μενουμε στον απλουστευτικο αφορισμο "ολοι οι καπιταλιστες εχουν την ιδια μουρη" γιατι αυτη τη στιγμη ο κοσμος ειναι ενα καζανι πυο βραζει και το ποσο καλα θα καταφερουμε να διαγνωσουμε τις αιτιες τα στρατοπεδα κλπκλπ, απο τοσο καλυτερη θεση θα μπορουμε να αγωνιζομαστε αυριο μεθαυριο. Και οπως γραφω και παρακατω, εμεις θα εκμεταλευτουμε τους ενδοιμπεριαλιστικους ανταγωνισμους προς οφελως μας στο βαθμο που μπορουμε

   Διαγραφή
  14. @ Σεβέκ: Ασφαλώς και υπάρχει και αντίπερα κίνδυνος όταν απλοποιείς!!! Διάβολε, οι αντιφάσεις δεν επιλύονται με όρους καλό-κακό! Για αυτό έχουμε την ευλογία και κατάρα της διαλεκτικής!

   Για τη Ρωσία, ανησυχώ ιδιαίτερα ότι αν μείνει το κίνημα στην Αν. Ουκρανία χωρίς πιο συγκροτημένη κομ. στήριξη, θα δημιουργηθεί κενό που θα εκμεταλλευτεί η εθνικιστική ακροδεξιά ΚΑΙ εκεί. Αυτή είναι μια απ' τις βασικές μου ανησυχίες αυτή τη στιγμή.

   Θέλει και συλλογική σκέψη, και διεθνή συννενόηση. Δεν θα τα λύσουμε στο μπλογκ αυτά, προς Θεού. Εδώ απλά μπαίνουν κάποιες αποσπασματικές βάσεις για προβληματισμό.

   Διαγραφή
  15. Κατανοητό...

   Σεβέκ

   Διαγραφή
  16. Για το ζήτημα που θέτει ο Σεβέκ (χωρίς να θεωρώ ότι ο κίνδυνος "σύγκλισης"), σχετικό θεωρώ, αν θυμάμαι καλά το περιεχόμενο (δεν το έχω εύκαιρο), το άρθρο Όψιμου στο 3ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ για το 2014: "Οι διεργασίες στο εθνικιστικό ρεύμα".
   Αναφέρεται νομίζω στις απόψεις που εκφέρονται από τον εθνικιστικό-φασιστικό χώρο ως προς την εξωτερική πολιτική.

   Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι η ανησυχία του Αντὠνη έχει βάση, γιατί και στην Ευρώπη τα εθνικιστικά κόμματα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να την εντάξουν στον "ευρωσκεπτικισμό" τους. Στην Αυστρία είναι χαρακτηριστική η στάση του FPÖ ως μοναδικού κοινοβουλευτικού κόμματος που πήρε "φιλορωσική" στάση, στέλνοντας μάλιστα παρατηρητές στο δημοψήφισμα της Κριμαίας.

   Για να το πάμε και στο οικονομικό επίπεδο: χωρίς να μπορώ να είμαι σίγουρος, θεωρώ ότι τα ίδια κεφάλαια που στηρίζουν "ευρωσκεπτικιστικά" κόμματα κάθε απόχρωσης, τα οποία δηλαδή θέλουν "άλλη ΕΕ", δείχνουν επίσης μια πιο "φιλορωσική" στάση. Ο λόγος μάλλον βρίσκεται, στην δυσαρέσκεια των επιλογών των αμερικάνικων και ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε θέματα εσωτερικής ΕΕ-πολιτικής, αλλά και σε θέματα εξωτερικής, καθώς υπάρχει σε πολλά θέματα σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ ευρωπαϊκών και ρωσικών κεφαλαίων.
   Δεν πρέπει να αποκλείσουμε την περίπτωση, μια περαιτέρω κλιμάκωση της επιθετικότητας απέναντι στην Ρωσία, να αποτελέσει αιτία σοβαρών συγκρούσεων και εντός του ίδιου του δυτικού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου. Δεν νομίζω ότι όλες οι χώρες και όλα τα κεφάλαια στην Ευρώπη είναι σε θέση να αντέξουν έναν μακροχρόνιο οικονομικό πόλεμο με την Ρωσία. Το ενεργειακό κόστος είναι ήδη υψηλό και ανεβεί σε περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε πιο ριζικά μέτρα (βασικά αυτό είναι το σημαντικότερο, γιατί εξαγωγικά η Ρωσία δεν νομίζω ότι παίζει τόσο σημαντικό ρόλο).

   Διαγραφή
 10. Εμενα μου μοιαζει ως πολιτικη επιλογη του Καστρο το να στηριζει την Κινα, επειδη θελει τη στηριξη της, δεν παει το μυαλο μου παρακατω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αντικειμενικά η Ρωσία έχει τη στρατιωτική ισχύ για να εισβάλει στην Ουκρανία και να πάρει (είτε με προσάρτηση, είτε με δημιουργία τυπικά ανεξάρτητου προτεκτοράτου) τα εδάφη του ρωσικού/ρωσόφωνου/ρωσόφιλου πληθυσμού. Ο λόγος που δεν το έκανε, είναι γιατί ξέρει πως έτσι θα ξεκινήσει και επίσημα ο Γ' Παγκόσμιος. Η Ρωσία δεν είναι πια σοσιαλιστική, είναι μια ιμπεριαλιστική υπερδύναμη - όμως ο Πούτιν δεν είναι ούτε κάποιος κατεστραμμένος ψυχάκιας που τοποθετήθηκε σαν μαριονέτα από τους ρώσους καπιταλολιγάρχες, ούτε μίζερο ανθρωπάκι τεχνοκράτης που μετράει τα πάντα με νούμερα. Η KGB δεν στελεχώνονταν από τυχαίους, ήταν η αφρόκρεμα των στελεχών του κρατικού και κομματικού μηχανισμού. Είναι φυσικά αστός πολιτικός, καπιταλιστής ηγέτης, έχει μαθητεύσει όμως στον σοσιαλισμό, έχει το πλεονέκτημα της γνώσης. Ότι κι αν γίνεται εκεί, υπάρχουν "κατάλοιπα" του σοσιαλισμού που επιβιώνουν, έστω και σε ηθικό επίπεδο, και δεν θα μπορούσε και να συμβαίνει αλλιώς - ούτε 30 χρόνια δεν έχουν περάσει απ' την ανατροπή...

  Η Κίνα επίσης, ανοιχτά πλέον ανερχόμενη ιμπεριαλιστική υπερδύναμη, έχει όμως έναν μηχανισμό, επιβιώνουν στο κόμμα της μέσα επαναστατικά στοιχεία έστω και σαν "βαρίδια" για τις νέες πολιτικές. Και μόνο που διατηρεί το καθεστώς της με μια μορφή λαϊκοδημοκρατική (μορφή, γιατί το περιεχόμενο είναι άσ'τα να παν...)

  Ο Φιντέλ ανήκει σε μια γενιά όπου οι έντονες κινηματικές διεργασίες, σε παγκόσμιο επίπεδο, αναδείκνυαν ηγέτες, ακόμα και αστούς, πόσο μάλλον επαναστάτες. Σε αυτούς απευθύνεται. Ίσως να κάνει λάθος, ίσως θα 'πρεπε να απευθυνθεί πιο ανοιχτά στους λαούς, να επιστρέψει στη βάση. Μπορεί αυτά να είναι και τα όριά του, σαν άνθρωπος, σαν καταβολές, σαν κατάσταση και καθεστώς στη χώρα του. Άλλωστε η επανάσταση στην Κούβα δεν έγινε με ενεργή συμμετοχή τεράστιων μαζών τύπου ρωσικού Οχτώβρη, ούτε καν με κομμουνιστική κομματική πρωτοπορία.

  Δεν ξέρω, σκέψεις είναι τα παραπάνω. Οπωσδήποτε ξενίζει η επίκληση στην "επαναστατικότητα" του Xi Jinping, αλλά τα λόγια του Φιντέλ δεν μπορούμε να τα παίρνουμε αψήφιστα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ε, ναι, αφου το λεει ο Καστρο, αυτος κατι θα ξερει. καιρος ειναι να τελειωνουμε με τις αυθεντιες. ο καθενας κρινεται για καθε πραξη του ξεχωριστα....

   Μητσος

   Διαγραφή
  2. Το παραλήρημά σου απέναντι στον σημαντικότερο παγκόσμιο επαναστάτη του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα είναι αποκαλυπτικό του βαθύτατου ρατσισμού της γαμωαριστεράς που εκφράζεις. Αυτό το χτικιό των Κάουτσκι και των Μπέρνσταιν όμως εγώ δεν πρόκειται ποτέ να το αγοράσω για "επαναστατική καθαρότητα." Αν καταφέρετε να παραλύσετε και τη μόνη χώρα που δεν παγιδεύτηκε στο δυτικο-σοσιαλδημοκρατικό παραμυθάκι με πρόσχημα την "επαναστατική καθαρότητα", μεγεια σας με χαρά σας. Εγώ θα βρω άλλη πατρίδα.

   Διαγραφή
  3. Μητσο, εμεις ξεκαθαρα λεμε οτι θελουμε να εκμεταλλευτουμε τους ιμπεριαλιστικους ανταγωνισμους. Αυτο παει στο παραπανω σου σχολιο που ελεγες.

   "το θεμα εν ολιγοις δεν εινα ταξικο, ειναι περιφεριακο οπως θα ελεγε και ο...Μαρξ!"

   Διαγραφή
 12. το γραμμα του απευθυνεται στον λαο της κουβας. ενα λαο που παλευει με νυχια και με δοντια 60 χρονια τωρα και θελει να βλεπει συμμαχους. εδω θελουμε και αποζηταμε "εμεις" συμμαχους και καταριομαστε την μοιρα μας που εχουμε μεινει μονοι (σκοπτικο το τελευταιο). προφανως και ειναι μυνημα προς ολους για το πως διαμορφωνονται οι συμμαχιες και στην εποχη που ο αμερικανικος αετος εχει βγαλει νυχια για να καθαρισει την πισω αυλη του, με ενα απλο αρθρο - που δεν μπορει να χαρακτηριστει επισημη κυβερνητικη θεση- εδωσε το στιγμα του χαρτη των συμμαχιων.
  ο βερμπαλισμος και εμενα με χαλασε λιγο αλλα μπορει να ηταν και αναγκαιο.
  δεν μπορεις επισης να περνεις ενα κειμενο και να το εξεταζεις αυτονομα. κανεις δεν σκεφτηκε οτι μπορει το κειμενο να εκφραζει και τα τελευταια γεγονοτα (στην ουσια χαρισμα του χρεους απο την ρωσια;).

  δεν ξερω επισης ποσο φανερο ειναι, στα δικα μου ματια ειναι ξεκαθαρο, οτι βαδιζουμε σε γενικευμενη συραξη και δυστηχως για εμας θα ειναι στην ηπειρο μας το κυριο θερετρο.
  ολοι φιαχνουν τις συμμαχιες τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προς Μήτσο: Άκου φίλε μου. Εγώ είμαι οπαδός του ΚΚΕ. Αυτό επέλεξα ρε αδερφέ. Και επειδή είμαι οπαδός του ΚΚΕ, συζητάω με οπαδούς του ΚΚΕ που επιλέγουν να συζητήσουν μαζί μου.

   Εσύ επέλεξες να είσαι κάτι άλλο. Γούστο σου και καπέλο σου. Αλλά και δικό μου δικαίωμα όταν συζητάω με ομοϊδεάτες, να μην σε αφήνω να κάνεις την πορδή που πετάγεται και να οδηγείς τη συζήτηση στα σκουπίδια. Φτιάξε δικό σου μπλογκ, πες τα με τους δικούς σου ομοϊδεάτες, και παράτα μας.

   Διαγραφή
 13. ας υποθεσουμε λοιπον οτι στην θεση της κουβας στην ευρωπη ηταν η ελλαδα. παραπλησια μεγεθη με την διαφορα των σαφεστετα περισσοτερων φυσικων πορων.
  καλο θα ηταν αν μπορουσαμε να ημασταν σαν τον γκοντοφλιν και να κλειναμε την χωρα και κανεις να μην μας βρισκει και να τους αφησουμε να φαγωθουν. και το ερωτημα μου παει και σε αυτους που ψαχνουν συμμαχιες σωνει και ντε. εστω λοιπον σοσσιαλιστικη ελλαδα. με ποιους πας παρεα; ο αντιστοιχος ημιεπισημος παλιος ελληνας επαναστατης τι θα εγραφε στο αρθρο του; στην παλαιστινη οι ισραηλινοι δεν παιζουν τιμια και σκοτωνουν παιδια, τους εχουν αφησει χωρις νερο/ρευμα/φαγητο (ναι γενοκτονια ειναι) και εμεις σαν γνησιο σοσιαλιστικο κρατος θα παρουμε τα οπλα και θα αρχισουμε να κυνηγαμε τους ισραηλινους και τους αμερικανους, αλλα και για να κρατησουμε ισες αποστασεις αμα βρουμε και κανα ρωσο στον δρομο θα τον τσακισουμε και αυτον;

  περα απο τα θεωρητικα, υπαρχει και η πεζη πραγματικοτητα και εκει μεσα πρεπει να κινηθεις και εσυ σαν κρατος. περιμενω λοιπον απο ολους αυτους που κρατανε την επαναστατικη τους καθαροτητα να μας πουν τι θα εγραφαν αυτοι.
  υ.γ. και εγω διαφωνω με καποιες διατυπωσεις αλλα επαναλαμβανω το γραμμα δεν γραφτηκε για να δωσει δειγματα μαρξισμου. γραφτηκε για να δωσει στιγμα! οποιος δεν το καταλαβαινει τι να κανουμε. ας παει στην κατω πλατεια (συνταγματος) να το συζητησει μεχρι θανατου ή στα εξαρχεια με τους γνωστους ντουρους και καθαρους επαναστατες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Νομίζω αυτό που θέλει να πει, είναι ότι η Κίνα θα είναι ότι και να γίνει σταθερά απέναντι στην Δύση, και άρα με ένα τρόπο έμμεσο ή και άμεσο, θα υποστηρίζει τα κράτη της Δύσης τα οποία πιθανό να προσπαθήσουν κάποια στιγμή να ξεφύγουν από την επιρροή του ιμπεριαλισμού.
  Αυτό πάντα βασίζεται στην θέση ότι η Κίνα από μόνη της ακόμα δεν είναι ιμπεριαλιστική (παρόλο που είναι καπιταλιστική), η οποία έχει κάποια βάση.
  Έτσι κι αλλιώς, δεν νομίζω να προσπαθήσει ποτέ να καταστείλει κάποια μελλοντική επανάσταση, κάτι που σίγουρα θα κάνουν οι υπόλοιπες χώρες του ιμπεριαλισμού.

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι,όχι. Δεν είναι η Κίνα απέναντι στη Δύση, ούτε η Ρωσία. Είναι η Δύση σταθερά απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία. Διαβάστε λίγο περισσότερο ιστορία. Πώς έβλεπαν αυτές τις χώρες στο 19ο αιώνα οι ιμπεριαλιστές, τι σχέδια είχαν για αυτές, πώς τις αντιμετώπισαν, πώς τις διαίρεσαν, τι είπαν όταν ο Πούτιν έβαλε τέλος στη διάλυση της Ρωσίας από τους Αμερικανούς για να προστατέψει τα αστικά συμφέροντα της "δικής του" τάξης, πόση προπαγάνδα ρίχνουν καθημερινά εναντίον τους, αν πέταξαν οι ίδιοι έξω τη Ρωσία απ' το ΝΑΤΟ ή όχι, κλπ.

   Η σχέση δεν είναι συμμετρική, η αντιπαλότητα δεν καθορίζεται λοιπόν συμμετρικά. Η αστική τάξη στη Ρωσία και την Κίνα θέλει Δύση, θέλει σχέσεις και εμπόριο και όλα. Η Δύση δεν θέλει να εγκολπώσει αυτές τις δυνάμεις, η Δύση τις θέλει απέναντι. Γιατί φίλε μου, ιμπεριαλισμός όπου όλοι μετέχουν είναι υπερ-ιμπεριαλισμός αλα Κάουτσκι και τέτοιος δεν υπάρχει. Κάποιοι πρέπει να είναι θύματα για τα δυτικά μονοπώλια αποκλειστικά. Ανεξάρτητα απ' το τι ήλπιζαν οι αστικές τους τάξεις.

   Κι ο γερο-Κάστρο το κατανοεί αυτό, κατανοεί τη φύση του ζητήματος.

   Διαγραφή
  2. μην περνεις και ορκο για το τελευταιο.
   ειναι απλα τα πραγματα. αν η κουβα θελει να αντισταθει θελει οπλα και ρανταρ για να ριξει τα διαφορα F των αμερικανων θα τα παρει απο εκει, οπως και αεροπλανα κτλ κτλ κτλ. τι ειναι τοσο δυσκολο να καταλαβεις;
   οπως και επι ΕΣΣΔ και της υπαρξης του ανατολικου μπλοκ η κουβα ηταν σημαντικη ετσι και για τους ιμπεριαλιστες ρωσους και κινεζους ειναι σημαντικη. το τι θα γινει απο κει και περα και πως θα το χειριστει η κουβα ειναι δικο της θεμα και αν θελησει την γνωμη αλλων ΚΚ θα το κανει.
   δεν βλεπω απαντηση στο ερωτημα μου ομως

   Διαγραφή
  3. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο νέας και συγκροτημένης ταπείνωσης (κυρώσεις για "κατοχή" της Κριμαίας όταν έγινε δημοψήφισμα, τη στιγμή που η Δύση μπαίνει όπου γουστάρει, όποτε γουστάρει), τι είναι το σφυροδρέπανο για το Ρώσο;

   Δεν είναι δήλωση πίστης στο Μαρξισμό-Λενινισμό στην βάση του. Είναι ένα σύμβολο του ότι "κάποτε ρε καριόληδες είχα αξιοπρέπεια. Κάποτε δεν με βλέπατε σα δούλο, σαν ασήμαντο. Κάποτε ήμουν κάτι μέσα στον κόσμο. Είχα κάτι που δεν είχε κανείς σας." Αν αυτό δεν το καταλάβουμε, αν αυτό δεν το διαχωρίσουμε απ' τον αστικό εθνικισμό, τότε φοβάμαι ότι απλά θα εξυπηρετήσουμε την ηγεμονία του στη Ρωσία, ανάμεσα σε άλλα.

   Διαγραφή
  4. @ modesto: Δεν είναι διαφορετικό πράμα η κατανόηση του ζητήματος στην οποία αναφέρομαι και αυτό που λες για την αναγκαιότητα.

   Πες μου ποιο ερώτημα θες να απαντήσω γιατί έχω χαθεί.

   Διαγραφή
  5. δεν αναφερομαι σε εσενα αλλα στους "μητσους". σε περιπτωση σοσιαλιστικης ελλαδας ο αντιστοιχος φιντελ (μη θεσμικος παραγοντας του κρατους, αλλα με κυρος κτλ κτλ) τι θα ελεγε ή τι θα επρεπε να κανει η σοσιαλιστικη ελλαδα.
   το σχολιο μου των 2:14μμ

   Διαγραφή
  6. Καταλαβαίνω. Εγώ το εννοούσα σαν μια κατάσταση που βγαίνει αυθόρμητα.
   Όντως δεν έχουν αυτές οι χώρες κάποια ξεκάθαρα επιθετική στάση ή τάση απέναντι στην Δύση, όμως τα αντανακλαστικά τους σε μια αναμέτρηση συμφερόντων (όποιου τύπου) θα ήταν κατευθείαν αντίθετα με της Δύσης, για ιστορικούς αλλά και άλλους λόγους.
   Εμείς τώρα, όπως πολύ σωστά είπες και εσύ και άλλοι, πρέπει να δούμε, εφόσον την επαναστατική θεωρία δεν την έχουμε μόνο για εικόνισμα, ποιος είναι δυνητικά πιο κοντά σε εμάς. Και αυτός, είναι αυτός που όσο μαζεύονται σύννεφα, είναι σίγουρο ότι θα αντιταχθεί στην Δυτική σαπίλα, πράγμα που είναι και το πιο βασικό που μας ενδιαφέρει, ακόμα και αν και ο ίδιος βρομάει.

   Κώστας

   Διαγραφή
  7. @ Modesto: Ας το Μήτσο, ο Μήτσος ήρθε εδώ για να βάλει ζιζάνια κι έφαγε ζιζανιοκτόνο.

   @ Κώστας: Δεν καταργήθηκαν οι ταξικές διαφορές στη σημερινή Ρωσία και Κίνα. Αντίθετα, επιδεινώθηκαν σφοδρότατα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Αν για τη Δύση υπάρχουν "Ρωσία" και "Κίνα", αν για αυτούς και απ' τη σκοπιά τους έτσι και μόνο έτσι τίθεται το ζήτημα (Ασιάτες, κλπ κλπ) για μας υπάρχουν πάντα εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι ΜΕΣΑ σ' αυτές τις χώρες. Εμείς δεν μπορούμε ποτέ να αρκεστούμε στην "εθνική αντιπαράθεση", και άρα για μας δε "βρωμάει" ούτε "ο Ρώσος" ούτε ο "Κινέζος" γενικά και αφηρημένα. Εμείς δεν είμαστε σοσιαλσωβινιστές, είμαστε απέναντι απ' τον σοσιαλσωβινισμό και τη δυτική σοσιαλδημοκρατία. Βλέπουμε ΚΑΙ πώς κατασκευάζει τον κόσμο η ΔΥΣΗ, πώς ωθεί τις μάζες να τον καταλάβουν για να κάνει τις βρομιές της, ΚΑΙ πώς είναι πραγματικά ο κόσμος. Αλλίμονο αν σταματήσουμε να αντιλαμβανόμαστε εξίσου και το ένα και το άλλο.

   Διαγραφή
  8. Μιλώντας για βρόμα εννοούσα ότι και αυτοί καπιταλιστές - εκμεταλλευτές έχουν στην εξουσία, και για τα συμφέροντα τους θα παλέψουν απέναντι στην Δύση, όχι γιατί είναι διεθνιστές. Δεν αναφερόμουν συνολικά.

   Κώστας

   Διαγραφή
  9. Φυσικά για τα συμφέροντά τους θα παλέψουν και θα παλέψουν απέναντι στη Δύση γιατί η Δύση τους αναγκάζει να το κάνουν. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντιληφθεί κανείς σωστά το ζήτημα αυτό, ότι δεν είναι απ' τη δική τους την πλευρά η πρωτοβουλία για επιθετική σύγκρουση, δεν είναι κάτι που επιδίωξαν ή επιδιώκουν και τώρα. Ο Πούτιν διαρκώς προσπαθεί να καλοπιάσει την ΕΕ, άλλωστε, να την πείσει να απεμπλακεί απ' τις αμερικάνικες επιδιώξεις. Και η Κίνα ήταν πολύ προσεκτική για το Ουκρανικό.

   Αλλά εμείς πρέπει να ξέρουμε ότι ό,τι κι αν θέλουν οι ίδιες οι ρώσικες και κινέζικες ελίτ, δεν φαίνεται να υπάρχουν τα περιθώρια για το συμβιβασμό που επιδιώκουν. Εγώ τουλάχιστο αυτό βλέπω ως τώρα.

   Διαγραφή
  10. Σωστή παρατήρηση.
   Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι χώρες αυτές έχουν μια στάση, θα την έλεγε κάποιος ισορροπίας και αποκλιμάκωσης των εντάσεων γενικά. Ακόμα και οι ανακοινώσεις τους έχουν ύφος αμυνόμενου (ιδικά στην περίπτωση της Ρωσίας).
   Μόνο και μόνο να δούμε την στάση τους (της Δύσης) στην Γάζα και την Ουκρανία το καταλαβαίνουμε. Μονά ζυγά, πάνε στον ιμπεριαλισμό της Δύσης πάντα.
   Και ναι, και εγώ δεν βλέπω τουλάχιστον μακροπρόθεσμα, με την παρούσα τάση να επιτυγχάνεται συμβιβασμός...

   Κώστας

   Διαγραφή
 15. Όποιος είν' έξω απ' το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει
  Μου φαινεται ότι κατω από αυτό το πρισμα μπορουμε να κρινουμε τα γραφομενα του σ. Φιντελ. Σημερα η Κουβα για να επιβιωσει σαν σοσιαλιστικο κρατος (το μονο στον κοσμο) είναι υποχρεωμενη να στηριχτει σε οποιο μπλοκ δεν ευθυγραμμιζεται με τον αμερικανικο ιμπεριαλισμο. Αυτό προυποθετει υποχωρησεις σε πολλά ζητηματα το πιο ακινδυνο είναι ο χαρακτηρισμος της Κινα και της ηγεσιας της σαν επαναστατες (που δεν είναι). Η εναλλακτικη είναι να καταφερεσαι εναντιον ολων και να σε συνθλιψουν ολοι μαζι οι μεν ΗΠΑ με τη θετικη τους δραση και οι υπολοιποι με την αδρανεια τους.

  Αντιθετα στα καθ’υμας η πιο ξεκαθαρη προλεταριακη γραμμη η θεση για λαικη εξουσια εξουδετερωνει τον κινδυνο να συρθει το οποιο κινημα πισω από τη δικη του αστικη ταξη υπογραφοντας μια νεα βαρκιζα

  Υγ μην ξεχναμε ότι το 1966 ο Καστρο επιτεθηκε με σφοδροτητα στην Κινα για την αντισοβιετικη της σταση κι εκοψε κάθε σχεση με το καθεστως

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ απολύτως ότι α) ο εκτός χορού ξέρει πολλά τραγούδια και β) ότι η δική μας γραμμή στα καθ' ημάς είναι η σωστή γραμμή.

   Το ζήτημα είναι το κλασικό ζήτημα του πώς διαμεσολαβείς τη δική σου γραμμή για τα δικά σου θέματα και την αντίληψή σου για τα θέματα του άλλου όταν τα θέματά σας αρχίζουν να συγκλίνουν λόγω εξελίξεων. Γιατί είναι αδύνατο πια να αρκεστείς να πεις "άλλο η Κούβα", η κατάσταση σε σπρώχνει να δεις ότι οι γραμμές παγκόσμια ξαναχαράσσονται. Από εκεί ανακύπτει όλο το πρόβλημα ως πρόβλημα. Από τη διεθνοποίηση των εντάσεων και συγκρούσεων που σε βάζει μέσα στα ζητήματα του άλλου, και τον άλλο, πιθανώς στο μέλλον, στα δικά σου ζητήματα.

   Κ.Δ δεν υπάρχει, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν τα προβλήματα και οι αντιφάσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει η Κ.Δ.

   Διαγραφή
 16. Κύριοι, ας μην υπερβάλλουμε. Ο Φιντέλ δεν είναι κανένας τυχαίος.
  Διάολε, ξεκίνησε μια επανάσταση μαζί με άλλους 80. Λέτε να μην ξέρει από πολιτική;
  Εγώ διαβάζω πολύ συχνά κείμενα και παρεμβάσεις του. Στα περισσότερα διαφωνώ, πολύ συχνά νευριάζω, κάποιες φορές μου φαίνεται σαν το Μίκη Θεοδωράκη της Κούβας. Ε, και; πολιτική κάνει ο άνθρωπος.
  Αναζητά τρόπους να βοηθήσει την εξωτερική πολιτική της χώρας του, μιας χώρας που έχει ακόμη σοσιαλισμό, μην ξεχνιόμαστε. Παρόλα τα ανοίγματα στην αγορά, τα φαλτσοσφυρίγματα κλπ.κλπ., η Κούβα ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΣΟΣΙΑΣΙΣΜΟ.
  Για μένα, όποιος επιτίθεται με τέτοιο τρόπο στο Φιντελ όπως έκαναν μερικοί εδώ μέσα χτυπάει το σοσιαλισμό στην Κούβα. Άλλο να κάνεις κριτική, κι άλλο να απαξιώνεις.

  Όσο για την ουσία, θα κάνω μια υπόθεση εργασίας.

  Έστω ότι αύριο στην Ελλάδα γίνεται επανάσταση κι εγκαθιδρύεται λαϊκή εξουσία. Αυτό σίγουρα θα ασκήσει τεράστια επίδραση σε όλο τον περίγυρο. Βαλκάνια, Μεσόγειος, Τουρκία. Όλα τα αστικά κράτη γύρω μας θα αποσταθεροποιηθούν.

  Έχει κανένας την εντύπωση ότι ο αντίπαλος συνασπισμός (είτε λέγεται BRICS, είτε CSTO, είτε ξέρω γω πως), θα αφήσει την ευκαιρία της διάλυσης ολόκληρης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ να περάσει ανεκμετάλλευτη; Δεν νομίζω.

  Θα είναι ή όχι ε γ κ λ η μ α τ ί α ς απέναντι στην επανάσταση εκείνος ο πολιτικός, κρατικός, στρατιωτικός κλπ. παράγοντας του ελληνικού σοσιαλιστικού κράτους ο οποίος θα επιλέξει τη μη συνεργασία σε οποιοδήποτε επίπεδο με αυτές τις χώρες στο όνομα μιας (αμφίβολης ως προς την εγκυρότητά της, το λιγότερο) ερμηνείας του μαρξισμού - λενινισμού η οποία θα λέει ούτε λίγο ούτε πολύ "στο διάολο καπιταλόσκυλα, εμείς, εμείς, οι μόνοι συνεπείς"; Και μ αυτό τον τρόπο να χαντακώσει τη χώρα;

  Φυσικά και θα είναι εγκληματίας.

  Αντιδιαλεκτική αναγωγή στο παρελθόν: ποιά ήταν η γνώμη του Λένιν για το γερμανικό ιμπεριαλισμό; η χειρότερη όπως όλοι μας γνωρίζουμε.
  Τον εμπόδισε αυτή η γνώμη να υπογράψει το Μπρεστ - λιτοβσκ και να παραδώσει εδάφη της χώρας στη Γερμανία και την αστοτσιφλικάδικη Πολωνία, προκειμένου να σώσει την επανάσταση; όχι.
  Ήταν προδότης της επανάστασης ο Λένιν; (Αν το ακούσω κι αυτό θα φύγω μετανάστης...)

  Φ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κανένας ΚΚΕς δεν επιτέθηκε στον Κάστρο. Μπήκαν ένα ή δύο αντι-ΚΚΕ τρολ για να τινάξουν τη συζήτηση στον αέρα επειδή ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. Ο νοών νοήτω γιατί δεν θέλουν να γίνει.

   Διαγραφή
  2. Έχεις δίκιο. Όση ώρα έγραφα, ανέβηκαν κι άλλα σχόλια συντρόφων που απάντησαν ολοκληρωμένα.

   Φ.

   Διαγραφή
  3. Τώρα, για το Φιντέλ-Θεοδωράκης, πίστεψέ με, καμία σχέση. Όχι ότι δεν έχει κάνει λάθη ο Φιντέλ. Αλλά την εμπειρία του και το "μάτι" του είναι εγκληματικό να τα αγνοήσεις. Δεν έχει εμπειρότερο πολιτικό της εποχής των επαναστάσεων στον κόσμο.

   Διαγραφή
  4. Νομίζω Φ. το σχόλιο σου συνοψίζει και την δικιά μου άποψη.
   Αυτοί που το παίζουν επαναστάτες, δεν θα κάτσουν ποτέ να σκεφτούν και να προβλέψουν πιθανές ιδεολογικές -πολιτικές υποχωρήσεις, και συμμαχίες που θα έπρεπε να κάνει μια επαναστατική κυβέρνηση για να πάει μπροστά.
   Οι μόνες συμμαχίες στις οποίες πιστεύουν τα οπορτούνια, είναι αυτές με την αστική τάξη όσο αυτή έχει και την εξουσία...

   Κώστας

   Διαγραφή
  5. Ο Λενιν για το Μπρεστ - λιτοβσκ τι ειπε στους συντροφους του και στο κομμα του. Μηπως εγραψε κανενα αρθρο στην Πραβντα για να υμνησει τους γερμανους?

   К.

   Διαγραφή
  6. "Τώρα, για το Φιντέλ-Θεοδωράκης, πίστεψέ με, καμία σχέση."

   Προφανώς, καμία σχέση, χαριτολογώντας το έγραψα.

   Απλά, δεν έχω ακόμη καταφέρει ακόμη να μην εκνευρίζομαι με όλους αυτούς που το παίζουν ¨επανάσταση" και τα έχουν όλα ληγμένα στο σάπιο τους κεφάλι, την ίδια ώρα που δεν έχουν περάσει ποτέ ούτε απέξω απο εργοστάσιο - πόσο μάλλον να προσπαθήσουν να πείσουν κανέναν εργάτη να βγει έξω από το εργοστάσιο να κάνει απεργία. Να δούνε τη γλύκα, ρε αδερφέ, πόσο εύκολο είναι - και να μας τα πουν μετά.

   Κάτι τέτοιοι για μένα είναι απείρως χειρότεροι από τους νεοφιλελεύθερους. Τουλάχιστον αυτοί είναι ειλικρινείς.

   Και ξέρω ότι αυτοί οι υπερεπαναστάτες της κακιάς ώρας θα είναι η "αριστερή αντιπολίτευση" του μέλλοντος. Και του Λένιν από τα "αριστερά" του τα έπρηζαν, όχι από τα "δεξιά".

   Συμπαθάτε με που ξεστρατίζω την κουβέντα, αλλά δεν μπορώ. Άι σιχτίρ, οπορτούνια. Μια ζωή εκ του ασφαλούς και με ξένο κώλο.

   Φ.

   Διαγραφή
 17. Εαν η Κουβα μετατραπει σε Κινα, απο αποψη οικονομικων δομων, θαπρεπει να θεωρουμε οτι υπεραστιστικε την επανασταση?

  ΠΑΒΕΛ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι, θα έπρεπε να διαβάζουμε Ίσκρα.

   Διαγραφή
  2. Ξέρεις, την ιστοσελίδα που για να πάρει θέση στο Ουκρανικό αποσιωπούσε τι έγραφε η "Αυγή" και ανέβαζε ανακοινώσεις του ΚΚΕ και της δικής του ομάδας κομμάτων.

   Διαγραφή
 18. "Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντιληφθεί κανείς σωστά το ζήτημα αυτό, ότι δεν είναι απ' τη δική τους την πλευρά η πρωτοβουλία για επιθετική σύγκρουση, δεν είναι κάτι που επιδίωξαν ή επιδιώκουν και τώρα. Ο Πούτιν διαρκώς προσπαθεί να καλοπιάσει την ΕΕ, άλλωστε, να την πείσει να απεμπλακεί απ' τις αμερικάνικες επιδιώξεις. Και η Κίνα ήταν πολύ προσεκτική για το Ουκρανικό."

  Πάντα την κατάταξη μέσα στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα δεν την ανατρέπουν αυτοί που είναι στην πρώτη θέση, αυτοί επιδιώκουν το status quo. Αυτοί που είναι από κάτω, που μεγαλώνουν, που θέλουν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα, την επιδιώκουν. Αυτό καθιστά αυτή τη στιγμή το BRICS ως το (ιστορικά) επιτιθέμενο χρώμα στη μεγάλη ιμπεριαλιστική σκακιέρα.

  Η δράση του άλλου χρώματος είναι επιθετική ως προς τα μέσα, αμυντική ως προς το σκοπό. Ζητάει να διατηρήσει τα κεκτημένα και να αποτρέψει τους ανταγωνιστές από το να πραγματοποιήσουν τους δικούς τους σκοπούς. Αυτό προσπαθεί να κάνει το ΝΑΤΟ σήμερα.

  "[...]Δεύτερο, το ουσιαστικό για τον ιμπεριαλισμό είναι ο ανταγωνισμός μερικών μεγάλων δυνάμεων που τείνουν προς την ηγεμονία, δηλ. προς το άρπαγμα εδαφών όχι τόσο άμεσα για τον εαυτό τους, όσο για την εξασθένιση του αντιπαλου και την υπόσκαψη της ηγεμονίας τ ο υ [...]"(Β.Ι.Λένιν, Ο ιμπεριαλισμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, ΣΕ, σελ. 91.)

  Για μένα αυτό το απόσπασμα από το έργο του Λένιν είναι διαμάντι. Βοηθά να ξεκλειδώσει η σκέψη μου όσον αφορά το τί ζητούν να κάνουν οι Δυτικοί στην Ουκρανία και όχι μόνον (δες π.χ. και πόλεμος του 2008 στην Οσετία, κα.)

  Και αυτά που έγραψα παραπάνω (κι αποτελούν σαφέστατα προσωπική άποψη), τα έγραψα για να δείξω ότι το κουβάρι είναι τόσο μπερδεμένο στη φάση που βρισκόμαστε - στη φάση που ακόμα τα δυο στρατόπεδα δεν έχουν πλήρως σχηματιστεί - που είναι πολύ δύσκολο να έχουμε ολοκληρωμένη και τελική άποψη.

  Δεν είναι απαράτητο να είναι ο ιστορικά επιτιθέμενος αυτός που θα ρίξει την πρώτη σφαίρα. Αυτό λίγη σημασία έχει οσον αφορά το αποτέλεσμα βέβαια - το μακέλεμα του κόσμου μάλλον οι ΝΑΤΟικοί θα το ξεκινήσουν, (κι εμείς μαζί τους μια και ανήκομεν εις την Δύσιν).

  Αλλά μήπως πρέπει να το λάβουμε κι αυτό υπόψη;

  Μπορεί να λέω αρλούμπες, αλλά νομίζω ότι μαζί με την (εξαιρετική) μελέτη του Αντώνη για το ρατσισμό των Δυτικών, ίσως πρέπει να βάλουμε κι αυτή τη μεταβλητή στην εξίσωση. Ίσως μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του γιατί οι Δυτικοί λένε αυτά που λένε η πράττουν αυτά που πράττουν.

  Φ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Η δράση του άλλου χρώματος είναι επιθετική ως προς τα μέσα, αμυντική ως προς το σκοπό."

   Σωστό είναι αυτό, και χρήσιμο. Με μια διευκρίνηση. Δεν υπάρχει τίποτε αμυντικό στο σκοπό της ωμής εκμετάλλευσης δισεκατομμυρίων, οπότε η έκφραση είναι τρόπος του λέγειν, με περιεχόμενο αυτό που σωστά επισημαίνεις: την διατήρηση, την αμυντική συντήρηση του στάτους κβο, που όμως σε ταξικό και οικονομικό περιεχόμενο είναι άκρως επιθετικό για την τεράστια πλειοψηφία των πληθυσμών.

   Διαγραφή
  2. Τι ωραίο πράμα η διαλεκτική, παρεμπιπτόντως! Πώς συμπληρώνουν και διορθώνουν οι σκέψεις η μια την άλλη!

   Διαγραφή
  3. Σημαντικότατη παρατήρηση! Χρειαζόταν να βάλω εισαγωγικά στις έννοιες αμυντικός και επιθετικός για να μην παρεξηγηθώ από κανέναν καλοθελητή. Πολύ σωστά τονίζεις την έλλειψη και συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σου.

   Η διαλεκτική είναι η μόνη... γυναίκα που -εγγυημένα- θα σου πάρει τα μυαλά για μια ολόκληρη ζωή.

   Φ.

   Διαγραφή
 19. Σιγουρα ειμαι εκτως θεματως. Παντως θα ηταν ενδιαφερων να γινει μια μελετη συγκριτικη των συμπερασματων του ΚΚΕ σχετικα με την ανατροπη του Σοσιαλισμου και τις καταστασης που επικρατει στην Κουβα, Κορεα κλπ. Ο Αντωνης νομιζω οτι μπορει να ανοιξει μια τετοια ενδιαφερουσα κουβεντα.

  ΠΑΒΕΛ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λοιπόν Πάβελ. Στο ίντερνετ υπάρχουν μπλογκ. Στα μπλογκ υπάρχουν πολιτικά μπλογκ. Αυτό εδώ είναι πολιτικό μπλογκ.

   Τα πολιτικά μπλογκ χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, αναλόγως του πώς τα χειρίζεται κάποιος και τι επιδιώκει απ' αυτά.

   α) Καφενεία. Έρχεται όποιος θέλει, λέει ό,τι θέλει, ακολουθεί καυγάς, περνάει η ώρα και συμπέρασμα δεν υπάρχει ποτέ.

   β) Λέσχες συζητήσεων "τσάι και συμπάθεια": Μακροσκελείς συζητήσεις, συνήθως υψηλού επιπέδου, περί ανέμων και υδάτων, ευχάριστο κλίμα, προσηνής οικοδεσπότης, δεσμεύσεις μηδέν. Μια ωραία πασατέμπο για τζεντλμεν και τζεντλγουίμεν.

   γ) Ψυχοθεραπευτήρια. Το μακρύ, το κοντό, οι αγωνίες, τα υπαρξιακά, εμπνεύσεις, δημιουργίες, φασαρίες και κόντρες. Γενικός στόχος η εκτόνωσις.

   δ) Εργαστήρια. Στα εργαστήρια απ' έξω γράφει "απαγορεύεται η είσοδος εις τους μη έχοντες εργασίαν." Τα εργαστήρια ασχολούνται με τη δουλειά. Έχουν στόχους, όταν μιλάς, μιλάς για να συννενοηθείς για τη δουλειά. Αυτοί που δουλεύουνε, όχι οι "μη έχοντες εργασίαν."

   Το πιασες;

   Διαγραφή
 20. Σε αυτό το σημείο νομίζω εντοπίζεται μια από τις διαφορές του ιμπεριαλιστικού συστήματος των αρχών του 21ου αιώνα από αυτό του 20ου.
  Οι κατεστημένες δυνάμεις κάνουνε προληπτικό στρατιωτικό τσαμπουκά για να παγιώσουν την κυριαρχία τους, ενώ τότε πιο επιθετικές στρατιωτικά ήταν οι ανερχόμενες Γερμανία και Ιαπωνία.
  Μάλιστα η USA, έχει δηλώσει από την εποχή της Σ.Ε. και έχει επαναλάβει και μετά, το δικαίωμα της για ΠΡΩΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ.


  ημιάγριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Ο Κάστρο τονίζει : "Η ιστορία είναι πολύ πιο σύνθετη ..."

  Οι πολιτικές διαδρομές και οι επαναστατικές λύσεις που εμπνεύστηκε και ακολούθησε ο Κάστρο (και οι "Καστρικοί") από το 1953 και έπειτα έχουν συχνά κριθεί από διάφορους "λογιστές" της "επαναστατικής κριτικής" ως αντιφατικές ή προβληματικές ...

  Εγώ πιστεύω ότι αυτό ήταν και είναι το ισχυρό σημείο των "Καστρικών", στην αποδοχή δηλ. των αντιφατικών όρων και συνθηκών της ίδιας της πραγματικότητας, χωρίς, όμως, να ξεγελιούνται, να παραιτούνται ή να δικαιολογούνται επειδή το "μέλλον" αργεί.

  Και στην "τέχνη" για έγκαιρη και αποφασιστική εκμετάλλευση των αντιφάσεων και των ευκαιριών πρέπει να αναζητηθούν οι κυριότεροι από τους λόγους για την επιτυχία τους: στρατιωτική και πολιτική νίκη της επανάστασης, η μετατροπή της σε κοινωνική επανάσταση, αντίσταση στο εγκληματικό εμπάργκο τω ΗΠΑ επί 55 χρόνια, αντίσταση στην ανατροπή της επανάστασης και των κατακτήσεών της μετά το 1991.

  Και να μην λησμονείται επ'ουδενί λόγω από όλους τους σφοδρούς ηθικοπλάστες "μικρούς Μήτσους" : Η Κούβα πρόσφερε και προσφέρει ουσιαστική, έμπρακτη (και με τεράστιες θυσίες!) διεθνιστική βοήθεια (οικονομική και στρατιωτική) σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου!!

  Ο Κάστρο έχει αποδείξει ότι, ενώ τις σέβεται, δεν είναι ούτε "σχολαστικός μελετητής των γραφών". Και μιλάμε ακόμη για λόγου του διότι είναι μια σημαντική πηγή για "διαλεκτικές έμπνευσεις" στην αντιφατική πραγματικότητα.

  οχ/μαλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Περιληπτικά, καταλαβαίνω πως ο Κάστρο λέει ότι πρέπει η Κούβα να εκμεταλλευτεί ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την πατρίδα του και την επανάσταση.
  Ατόπημα να λέει πως οι Κινέζοι είναι επαναστάτες, αλλά γενικότερα μιλάει-γράφει με τρόπο που να τον καταλαβαίνουν όλοι.
  Αντεπαναστάτης δεν ήταν και δεν είναι. Συνεργασίες για την Κούβα ψάχνει. Την αποκλεισμένη εδώ και δεκαετίες από τις ΗΠΑ Κούβα.

  Για τον Λένιν και τη πρόβλεψή του ότι ο σοσιαλισμός θα επικρατήσει, ήταν ολόσωστος με τα δεδομένα και τις ενδείξεις εκείνης της εποχής. Δεν προέβλεψε όμως τους ναζί, τον βππ, το ΝΑΤΟ και την οπισθοδρόμηση Κίνας και ΕΣΣΔ.
  Αλλά δεν ήταν προφήτης, ήταν επαναστάτης κομμουνιστής ηγέτης.

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα επικρατήσει ο σοσιαλισμός.

   (Ξέρεις πόσο τους απελπίζει το να το λες φωναχτά αυτό;)

   Διαγραφή
 23. Μένω έκπληκτος(ακόμα!) με την ευκολία με την οποία ορισμένοι δημητράκηδες,τάκηδες κλ σπεύδουν να σχολιάσουν πράγματα που με κανένα τρόπο δεν θέλουν να κατανοήσουν.
  Άμποτε να μας κόψει ο ιμπεριαλισμός το διαδίκτυο μπας και γλυτώσουμε...

  rednready2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μέχρι να μας κόψουν το διαδίκτυο, εγώ θα διασκεδάζω με τη λύσσα τους. Δεν τους "πείραξε" ο Φιντέλ όσο η συζήτηση που προκάλεσε η αναδημοσίευση. Δίκιο έχουν! Εδώ καιγόμαστε για την επόμενη δόση και αν ο Κυριάκος θα δείξει επιείκεια σε όσους Δ.Υ. δεν πιάσουν τη βάση στην αξιολόγηση - με ιμπεριαλισμούς και πολέμους θα ασχολούμαστε;

   gdmn1973

   Διαγραφή
 24. 1. Μοιράζομαι τον προβληματισμό σου - πιστεύω οτι ανήκει εδώ και καιρό στην εσωτερική συζήτηση των κομμουνιστών. Ο προσεκτικός παρατηρητής θα διακρίνει, αν ανατρέξει στις απαντήσεις που δίνουν οι κομμουνιστές στην καθημερινή πολιτική πάλη: επανειλημμένα πχ έχουν ερωτηθεί, «αν διαγράψουμε το χρέος και μας αφήσουν χωρίς δολλάριο, από πού/πώς θα παίρνουμε πετρέλαιο»...
  2. Ο Φιντέλ μετράει τα λόγια του. Θυμηθείτε πώς είχε σταθεί απέναντι στον Τενγκ.
  3. Το υπό διαμόρφωση «σμήνος» που ανταγωνίζεται το τρίπολο του δυτικού ιμπεριαλισμού (ΗΠΑ/ΕΕ/Ιαπωνία), δεν είναι ούτε ενιαίο ούτε ομοιογενές ούτε ολοκληρωμένα διαμορφωμένο. Όταν περιγράφεται ως BRICS, ανακατεύει πχ την περίπτωση της Ρωσσίας με την Νότια Αφρική (πόσο θα ήθελε ο δυτικός ιμπεριαλισμός να γίνει η Ρωσσία Νότια Αφρική!). Όταν περιγράφεται με τη Συμφωνία της Σαγγάης, προκύπτουν άλλα προβλήματα. Αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα, να συμφωνήσουμε πάντως οτι καταρχάς μιλάμε για Ρωσσία και Κίνα.
  4. Θα νικήσουμε, πρέπει να το λέμε και στο λαό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 1. Δεν θα τον εξέφραζα αν δεν άνηκε στην εσωτερική συζήτηση των κομμουνιστών;-)
   4. Αν δεν πιστεύαμε στη νίκη, δεν θα 'μασταν εδώ;-)

   Διαγραφή
 25. Ενδιαφερον φαινεται να εχει κ το ζητημα περι κυρωσεων που πιεζει η ΕΕ/ΗΠΑ να επιβαλλει η Κινα προς τη Ρωσια.

  viul

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Αλλος ενας σαν το σταλιν που ανηγαγε την τακτικη σε Α-Ω.
  Και σαν τον Μανωλη Γλεζο θα μπορουσαμε να πουμε χωρις διαθεση απορριψης οτι
  Τα στερνα τιμουν τα πρωτα.

  φ.μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Αμα ελθει το πληρωμα για τον ζωντανο θρυλο, τρεμω στην σκεψη ποια θα ειναι η διαδοχη κατασταση....
  Δεν θα ηθελα να δω να επαναλαμβανεται κατι σε κανταφι, σταλιν ή μπρεζνιεφ.
  Υπαρχει στην Κουβα θεματοφυλακας του μαρξισμου-λενινισμου, εστω και στην σταλινικη του εκδοχη? (ενταξει, το 99% πιστευει οτι αυτα ταυτιζονται).
  Το αρθρο του Συν. Φιντελ, απευθυνεται στο ευρυ κοινο της πλανητικης δημοκρατικης και αντι-ιμπεριαλιστικης κοινης γνωμης, και φυσικα εχει Απολυτη αξια και χρησιμοτητα. Το θεμα για μενα ειναι αν μπορει η εργατικη ταξη της Κουβας να το κατανοησει και να διακρινει την διαφορα αναμμεσα στον Επαναστατη και τον Κομμουνιστη-Επαναστατη. Αν η καθοδηγηση θεωρει πιο ευκολο να ταυτιζει τα παραπανω, τοτε να μην πεφτουμε απο τα συννεφα οταν ο θανατος ενος ηγετη αποκαλυπτει την ενδεια της μαρξιστικης - κομμουνιστικης διαπαιδαγωγησης των εργατων.
  Συγνωμη

  ΑπάντησηΔιαγραφή