Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014

Γ. Δραγασάκης-Δεν είπαμε τίποτα εμείς για Αργεντινή, το ΚΚΕ φταίει (ο Μηλιός δεν κράταγε σημειώσεις όμως)

Μυωπικοί και ανεύθυνοι όσοι επιχαίρουν με τις εξελίξεις στην Αργεντινή
Δραγασάκης Γιάννης, Αυγή

[...]


Δεν υπάρχει «μοντέλο» Αργεντινής για τον ΣΥΡΙΖΑ


Από χθες στελέχη της κυβέρνησης έχουν επιδοθεί σε «αγώνα δρόμου» για τη δήθεν υιοθέτηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ενός κάποιου «μοντέλου» Αργεντινής. Δυστυχώς για τη συγκυβέρνηση, κάθε απόπειρά της να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως θιασώτη του «παραδείγματος της Αργεντινής» εξ αρχής «πέφτει στο κενό». Για τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε ήταν ούτε είναι, ασφαλώς και δεν θα μπορεί να είναι στο μέλλον, παράδειγμα το «μοντέλο» της Αργεντινής.

Ήδη μετά το ταξίδι αντιπροσωπείας μας στη Λατινική Αμερική πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, τονίζαμε ότι «σκοπός του ταξιδιού μας δεν ήταν να ανακαλύψουμε κάποιο 'μοντέλο' προς αντιγραφή, αλλά να καταστήσουμε γνωστές τις θέσεις μας, να αναζητήσουμε ειλικρινείς συνομιλητές και εν δυνάμει συμμάχους για την υλοποίηση του δικού μας πολιτικού σχεδίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη1».

Η ελληνική περίπτωση είναι από πολλές πλευρές διαφορετική, οπότε κάθε αναλογία είναι άστοχη. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας το δήλωνε χωρίς περιφράσεις, ότι «δεν πήγαμε για να αντιγράψουμε μοντέλα, αλλά για να αποκομίσουμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες εμπειρίες...»2. Αν κάτι όμως είναι κοινό, αυτό δεν είναι άλλο από τις καταστροφικές για τις κοινωνίες πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού. Οι συνέπειές τους ευνοούν την αδίστακτη συμπεριφορά των «όρνεων» του χρηματοπιστωτικού τομέα που απειλούν ευθέως την κρατική κυριαρχία, καθώς και την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα των λαών.

Το ΚΚΕ σταθερά στον δρόμο της ανερμάτιστης κριτικής

Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, η ηγεσία του ΚΚΕ και ο "Ριζοσπάστης" σπεύδουν να υιοθετήσουν άκριτα και δίχως τη στοιχειώδη εγκυρότητα τις κατηγορίες της συγκυβέρνησης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Θα όφειλαν να γνωρίζουν στο ΚΚΕ ότι ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρότεινε ένα «μοντέλο» Αργεντινής. Ας τους υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι «...το θέμα, βέβαια, δεν είναι να επιλέξουμε ανάμεσα στον Λούλα ή στην Κίρχνερ, όπως κάποιοι μας συμβούλεψαν, αλλά πώς, αξιοποιώντας και τις δικές τους εμπειρίες, θα πρωταγωνιστήσουμε για την ανατροπή της λιτότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη και θα συμμετάσχουμε ενεργά στη διαδικασία ανάδειξης του νέου υποδείγματος, που και οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, και οι λαοί της Ευρώπης έχουν ανάγκη»3. Μάλιστα, επ' αυτού του ζητήματος, συζητήσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ και συγκρουστήκαμε με όσους πρόκριναν το «παράδειγμα» της Αργεντινής.

Γ. Μηλιός: «Μπορείς να τα βγάλεις πέρα με τα μεγάλα τραπεζικά συμφέροντα, όταν στηριχθείς στο λαό και έχεις και την κρατική εξουσία»

Την Τετάρτη 30 Ιουλίου ο υπεύθυνος του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, μίλησε στον Γιάννη Κορωναίο για το αν είναι δυνατόν να υπάρξει διέξοδος από τα συμφέροντα των μεγάλων τραπεζικών συστημάτων (περίπτωση Αργεντινής) και για τα κόκκινα δάνεια
Συνέντευξη Γ. Μηλιού

Για το αν είναι δυνατόν να υπάρξει διέξοδος από τα συμφέροντα των μεγάλων τραπεζικών συστημάτων ( περίπτωση Αργεντινής ):

«Βεβαίως μπορείς να τα βγάλεις πέρα με τα μεγάλα τραπεζικά συστήματα. Η Ισλανδία το έδειξε . Θυμίζω ότι όταν η Ισλανδία φέρθηκε με το συγκεκριμένο τρόπο που φέρθηκε, δηλαδή υπέρ του συμφέροντος της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι των funds, απέναντι σε συμφέροντα Βρετανικά και Ολλανδικά, Βρετανία και Ολλανδία έβαλαν σε ρήτρα τρομοκρατίας, κι όμως δεν μπόρεσαν να πετύχουν κάτι. Όλα τα ιστορικά παραδείγματα νομίζω πως δείχνουν ότι μπορείς να τα βγάλεις πέρα όταν στηριχτείς στο λαό και έχεις και την κρατική εξουσία, δηλαδή την κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα στη συγκεκριμένη κυβέρνηση – περίπτωση υπάρχει και ένα επιπλέον ατού που έχει η κυβέρνηση της Αργεντινής, που είναι δανειστές στο 93% που έχουν συμφωνήσει σε μια τέτοιου τύπου ρύθμιση. Παρ΄ ότι η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή, περιμένουμε να δούμε με ενδιαφέρον. Οι εξελίξεις δεν προδιαγράφονται αυτή τη στιγμή».

2 σχόλια:

  1. Τη μέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει μέσα σε κάτι και δεν αναγκαστεί σε κωλοτούμπα σε λίγα εικοσιετράωρα, ακουστε το LR κι αγοράστε κονσέρβες. Είναι σημάδι της Αποκάλυψης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΣΟΚ. Ψήφισέ το ξανά.
    ΠΑΣΟΚ. Κι αν σου κάτσει;

    τσαφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή